Ilta Sanoma

Kuva: Lehtikuva, Colourbox, kuvankäsittely IS

Kun vuokralainen muuttaa pois, asunnosta saattaa paljastua kaikenlaisia yllätyksiä. Ne ovat harvemmin iloisia.

Asumistapoja on erilaisia, sen tietävät kaikki edes kerran elämässään muuttaneet. Niin vuokralaisissa kuin vuokranantajissa on monenlaista väkeä, eikä ole tavatonta, että seinistä, jääkaapista tai kellarikomerosta löytyy yllätyksiä avainten vaihtopäivänä.

-?Pääsääntöisesti Lumo-kodit jäävät siistiin kuntoon pois muuttavalta asukkaalta. Joissain tapauksissa asukkaalta on saattanut jäädä muuton keskellä pienirtaimistoa, joka saadaan joko palautettua hänelle tai vietyä tarvittaessa kierrätykseen, Lumo-kotien aluejohtaja Ville Kilpi kertoo.

Suomen suurimpiin vuokranantajiin kuuluva Lumo omistaa lähes 40?000 kotia suurimmissa kaupunkikeskuksissa.

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely IS

Oman uransa varrelta Kilpi muistaa erityisesti yhden asuntotarkastuksen.

-?Asuntotarkastusta sopiessani huomasin, että kyseessä oli ensimmäinen asukas vuonna 1974 valmistuneessa Lumo-kodissa. Asukas oli siis asunut kodissaan silloin jo noin 40 vuotta. Koti oli palvellut häntä erilaisissa elämäntilanteissa, ja lopulta hänen oli ilmeisesti tullut aika siirtyä toiseen kotiin.

-?Olisi ollut luonnollista, että tarkistuskäynnilläni kodista olisi löytynyt normaaleja asumisen jälkiä vuosien varrelta. Koti oli kuitenkin kuin "pakasta vedetty" viimeisen päälle hohtavine ruskeine muovimattoineen. Kirsikkana kakun päällä oli ikkuna-avain, joka oli aseteltu alkuperäisessä pahvilaatikossaan keittiön pöydälle tarkastajaa varten.

-?Pääsääntöisesti asiat menevät kivasti. Ehkä loppusiivous on sellainen, jossa erilaiset näkemykset tulevat selkeimmin esille. Meillä on kaikilla vähän erilainen käsitys siitä, millainen on tarpeeksi hyvä loppusiivous, joten pyrimme muistuttamaan vuokralaisia ohjeiden avulla siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, Saton liiketoimintajohtaja Elina Vaurasalo sanoo.

Myös Sato on suuri vuokranantaja. Sillä on 25?000 vuokra-asuntoa ympäri Suomea.

Vaurasalon mukaan vuokralaisilta jää eniten jälkeen kattovalaisimia tai rullaverhoja. Toisinaan taas unohdetaan tyhjentää häkkikomero tai ottaa mukaan marjat pakastimesta.

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely IS

-?Useimmiten asiat ovat aika inhimillisiä. Jokainen, joka on joskus muuttanut, tietää, miten iso rutistus se on, Vaurasalo muistuttaa.

-?Jossain vaiheessa DC-fix-teippaukset olivat pinnalla. Esimerkiksi meillä keittiötasoja ei saa päällystää ihan hygieniasyistä. Teippausten poistaminenkaan kun ei ole kauhean helppoa.

-?Olen nähnyt välillä vähän erikoisiakin DC-fix-ratkaisuja, kuten päällystetyn leivänpaahtimen. Ihmisillä on erilaisia makuja ja näkemyksiä, yksilöllisyyttä halutaan koteihin kaikenlaisilla ratkaisuilla, Vaurasalo muotoilee.

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely IS

IS haastatteli myös yksityisiä vuokranantajia vuokralaisten jälkeensä jättämistä yllätyksistä. Osa tarinoista on hupaisia, osa surullisia. Koko elämän kirjo.

"Olen vuokrannut Keski-Suomessa sijaitsevaa asuntoani jo vuosikymmenien ajan. Viidentoista vuoden ajan minulla oli vuokralaisena keski-ikäinen mieshenkilö, joka muutama vuosi sitten menehtyi. Kun menimme siivoamaan asuntoa, selvisi, että vessan matto oli teipattu lattiaan kiinni. Kylpyhuone oli suhteellisen hiljattain remontoitu, joten se tuli hieman yllätyksenä.

Loputkin asunnosta piti pintaremontoida kokonaan keittiötä myöten, sillä vuokralainen oli esimerkiksi polttanut tupakkaa sisällä. Lisäksi makuuhuoneen seinästä pystyi erottamaan selän kuvan, sillä hän oli nojannut siihen sängyssä makoillessaan. Seiniä ei ollut taidettu koskaan pyyhkiä.

Toinen, lyhytaikaisempi vuokralainen oli puolestaan urheillut asunnossa heittämällä tikkaa. Eivät kaikki olleet osuneet tauluun."

Yksityinen vuokranantaja

Kuva: Lehtikuva, Colourbox, kuvankäsittely IS

"Vuokrasin pari vuotta sitten omaa asuntoani pääkaupunkiseudulla Airbnb:n kautta, kun olin itse poissa maasta. Suurin osa vieraista jätti kämpän hyvään kuntoon, mutta muutaman kerran kohdalle osui erikoisempia matkaajia.

Eräs perhe itärajan takaa oli jättänyt jääkaappiin ison köntsän lihaa taakseen, lisäksi sohvan takaa löytyivät naisten pikkuhousut patterille pingotettuna. Tämä väki oli myös katsonut asiakseen heittää kaljaa niin paljon kiukaalle, että sauna oli käyttökelvoton pitkään. Imelä bissen pelmahdus lemahti ilmoille vielä pitkään, kun yritimme vaimon kanssa löylytellä. Lisäsimme ohjeisiin, että ethän heitä kiukaalle muuta kuin vettä - tai kuivata pyykkiä pattereilla."

Airbnb-majoittaja

"Kolme nuorta miestä vuokrasi kolmioni opiskelijatapahtuman aikaan Helsingissä, eikä kaikkien nuorukaisten kisakunto ollut riittänyt koko viikonlopulle. Joku herroista oli alkanut oksentaa lapseni kerrossänkyyn, josta riitti roiskeita lattian ja seinien kautta vessaan asti. Myös hartaasti kootut legorakennelmat olivat saaneet kyytiä ja palikoita oli ympäri asuntoa. Kohteliaat nuorukaiset pahoittelivat tapahtunutta ja maksoivat kiltisti uuden tyynyn sekä petivaatteiden pesulamaksut ylenantamisen vuoksi. Legot laitoin jatkossa piiloon."

Airbnb-majoittaja

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely IS

"Omistin monta vuotta yksiön keskisuomalaisessa lähiössä. Kun muutin itse pois asunnosta, päätin laittaa sen vuokralle.

Asuntonäyttöön tuli nuori mies äitinsä kanssa, ja koska kohde sijaitsee hieman kauempana eikä sinne ole helppo saada asukkaita, päätin ottaa asiallisen oloisen miehen vuokralaiseksi. Hän muutti heinäkuun alusta asuntoon, mutta pian huomasin, että vuokria ei alkanut kuulua. Kun kysyin häneltä vuokrien perään, vuokralainen oli niukkasanainen ja lupasi, että elokuussa tulee. Ensin hänen oli tarkoitus olla raksalla töissä, sitten jossain varastossa. Lopulta aloin haistaa palaneen käryä, kun vuokralainen kertoi tekevänsä kotoa tutkimuksia tietokoneella. Soitin ja kysyin, että mistä sieltä netistä sinä sitä rahaa saat, jolloin hän vastasi, että tekee avaruustutkimuksia.

Olen itse ammatiltani mielenterveyshoitaja ja tiedän mitä tarkoittaa, jos jutut menevät liian lennokkaiksi. Kun soitin vuokralaisen äidille, hän kertoi heti, että pojalla on psykoosi - eikä ensimmäistä kertaa. Hoitoon saamisen varmistamiseksi paikalle piti tilata ambulanssi ja poliisit, sillä vuokralainen oli ovella puukon kanssa vastassa.

Asunto oli kattoa myöten täynnä puukonjälkiä, eteisen seinät ja ovikin vieri vieressä reikiä. Hän oli taistellut näkymättömiä vihollisia vastaan pitkään. Mielenterveysongelmille ei voi mitään. En saanut lopulta yhtäkään vuokraa. Päätin remontoida asunnon ja myydä sen pois."

Yksityinen vuokranantaja

Ilta Sanoma
samedi 2 septembre 2023 12:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.