Ilta Sanoma

Antti Lindtmanin nousu Sdp:n huipulle on kestänyt toistakymmentä vuotta.

Antti Lindtmanin nousu Sdp:n huipulle on kestänyt toistakymmentä vuotta. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Antti Lindtmanin reitti Sdp:n puheenjohtajaksi on ollut osin kivikkoinen ja kestänyt toistakymmentä vuotta.

Neljännen kauden kansanedustaja ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, 41, valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi perjantaina puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Lindtman sai neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä 77,80 prosenttia äänistä, vastaehdokas Krista Kiuru 22,20 prosenttia.

Virallisesti Lindtmanin puheenjohtajaksi valitsi puoluekokous.

Antti Lindtman otti yhteiskuvan EU-komissaari Jutta Urpilaisen kanssa Sdp:n puoluekokouksessa Jyväskylässä tänään perjantaina.

Antti Lindtman otti yhteiskuvan EU-komissaari Jutta Urpilaisen kanssa Sdp:n puoluekokouksessa Jyväskylässä tänään perjantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

41-vuotiasta Lindtmania on pidetty puolueen tulevaisuuden lupauksena 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulta lähtien. Reitti puolueen huipulle on ollut kuitenkin pitkä ja mutkikas. Jotkut demarit ehtivät arvella Lindtmanin jäävän "ikuiseksi lupaukseksi".

Omassa vaalipiirissään Uudellamaalla ja kotikaupungissaan Vantaalla Lindtman on ollut hyvin suosittu poliitikko jo pitkään. Vantaan valtuuston puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2009.

Eduskuntaan hän nousi vuoden 2011 vaaleissa kooten noin 4?800 ääntä. Äänimäärä on kasvanut tasaisesti siitä lähtien. Viime kevään eduskuntavaaleissa Lindtman keräsi liki 18?000 äänen potin ollen Uudenmaan vaalipiirin toiseksi eniten ääniä kerännyt ehdokas perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran jälkeen.

Lindtmania on seurannut näihin päiviin asti leima Eero Heinäluoman oppipoikana. Lindtman itse on jo aikoja sitten kyllästynyt leimaan, mutta se ei pesemällä pois lähde. Etenkin 2010-luvulla jakolinja heinäluomalaisten ja muiden demareiden välillä oli selvä ja kivuliaskin.

Antti Lindtmania on pidetty Sdp:n ex-puheenjohtajan Eero Heinäluoman oppipoikana.

Antti Lindtmania on pidetty Sdp:n ex-puheenjohtajan Eero Heinäluoman oppipoikana. Kuva: Sami Kilpiö

Lindtman on pyrkinyt tekemänä pesäeroa Heinäluomaan. Etenkin Sanna Marinin hallituksen valtakaudella Lindtmanin on katsottu pyrkineen rakentamaan osaltaan Sdp:stä yhtenäistä puoluetta.

Innokkaimmat "lindtmanilaiset" puhuivat kulisseissa puheenjohtajakamppailun alusta lähtien mahdollisuudesta vaihtaa puolueen "regiimi": ex-puheenjohtajan Antti Rinteen ja perjantaina tehtävästä väistyneen puheenjohtajan Sanna Marinin luotetut syrjään ja lindtmanilaiset vallan paikoille.

- Olemme jo pidempään puhaltaneet yhteen hiileen. Nyt on mahdollisuus jättää kuppikunta-ajattelu kokonaan taakse. Tiedän, että tätä toivetta kentällä on. Eivät ihmiset kiinnity tähän liikkeeseen tällaisten leimojen tai kuppikuntien kautta, Lindtman sanoi keväällä IS:n haastattelussa.

Lue lisää: Häviö Sanna Marinille oli uran pahin taka­isku, sanoo Antti Lindtman - tänä keväänä Kaija-vaimo lausui patistelevat sanat

Puoluesihteeri valitaan Sdp:n puoluekokouksessa lauantaina. Jos pestiin valikoituu entinen demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi tai ay-taustainen viestintäkonsultti Hanna Kuntsi, voi puoluesihteeriä kutsua lindtmanilaiseksi. Muita ehdokkaita puoluesihteeri kisassa ovat Turun kaupungin yhteysjohtaja Matti Niemi ja Sdp:n poliittisen valmistelun päällikkö Kaisa Vatanen.

Lue lisää: Kommentti: Sdp:n kulisseissa kipinöi aivan puolue­kokouksen alla - puolue­sihteeri­kisa on menossa loppu­metreillä rumaksi

Vaikka Lindtman on ollut pitkään puolueensa näkyvimpiä hahmoja ja vallankäyttäjiä, ei hänellä ole päivääkään ministerikokemusta. Hän on toiminut Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuodesta 2015.

Lindtmania pidetään yleisesti paitsi maltillisena myös varovaisena poliitikkona.

Lindtmanille on tarjottu ministerin tehtäviä useita kertoja, mutta hän on niistä kieltäytynyt.

- Koin, että minun kykyni ja ominaisuuteni olivat sekä puolueen että Suomen kannalta oikeimmassa käytössä. Tiesin, että ministeritehtäviin löytyy eduskuntaryhmässä useita päteviä edustajia - niin kuin löytyikin, Lindtman perusteli keväällä IS:n haastattelussa ministeripesteistä kieltäytymistä.

Ministerin pesti kyllä kiinnostaa Lindtmania - muttei riviminsterin hommat. Lindtman ei ole itse asiaa julkisesti sanonut, mutta on ilmiselvää, että hänen tavoitteenaan on olla Suomen seuraava pääministeri.

Kaija Stormbom ja Antti Lindtman esiintyvät usein yhdessä julkisuudessa.

Kaija Stormbom ja Antti Lindtman esiintyvät usein yhdessä julkisuudessa. Kuva: Janne Aaltonen

KUN Sanna Marin ilmoitti tämän kevään eduskuntavaalien jälkeen huhtikuussa, ettei ole käytettävissä jatkokaudelle Sdp:n johdossa, katseet kääntyivät välittömästi Lindtmaniin. Parin viikon pohdinnan jälkeen hän päätyi ilmeisimpään eli lähtemään ehdolle. Lindtmanin puolisolta Kaija Stormbomilta tuli suoranainen patistus.

- Kyllä siinä ensin vähän henkeä haukottiin. Hyvin nopeasti Kaija kuitenkin sanoi, että "kyllä sun Antti pitää siihen lähteä". Kaija sanoi, että jos urakka minun kohdalleni lankeaa, niin yhdessä tästä selvitään, Lindtman sanoi toukokuussa Ilta-Sanomille.

Lindtman ei ole peitellyt yksityiselämäänsä. Hän on antanut yhteishaastatteluja niin Jouko-isänsä kuin vaimonsa kanssa.

Kaija-vaimon kanssa Lindtman on esiintynyt julkisuudessa mutkattomasti jo vuosia. Pariskunta on muun muassa puhunut julkisesti vuosikausia piinanneesta lapsettomuudesta ja vuonna 2017 syntyneestä tyttärestä.

Sdp:n puheenjohtaja

41-vuotias valtiotieteiden kandidaatti ja Sdp:n puheenjohtaja.

Asuu Vantaalla. Naimisissa Kaija Stormbomin kanssa, yksi lapsi.

Sdp:n kansanedustaja vuodesta 2011 ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja vuodesta 2015 asti.

Sdp:n varapuheenjohtaja vuosina 2012-2017.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2009.

Ilta-Sanomien haastattelussa keväällä Lindtman sanoi marraskuussa kuusi vuotta täyttävän Sofien olevan kiinnostunut isänsä menemisistä, mutta täyttä käsitystä pienellä lapsella ei isänsä ammatista taida olla.

- Hän kyllä tietää, että isin työpaikka on eduskunnassa, ja isi on silloin tällöin myös televisiossa. En ole ihan varma, ymmärtääkö hän vielä näiden kahden asian yhteyttä, Lindtman sanoi keväällä IS:n haastattelussa.

IS käy läpi muutamia Lindtmanin poliittisen uran käännekohtia ja sattumuksia.

Ensimmäinen iso kuoppa valtakunnan politiikassa Lindtmanin uralle osui lokakuussa 2016. Tuolloin ilmeni, että eduskuntaryhmän puheenjohtajana jo tuolloin toiminut Lindtman oli laatinut omin päin ja omin luvin ryhmän tietämättä pitkiä nimilistoja siitä, ketkä demarikansanedustajat saavat esittää kysymyksiä eduskunnan kyselytunnilla.

Antti Lindtman ja Antti Rinne olivat törmäyskurssilla syksyllä 2016, kun oli käymässä selväksi, että Lindtman aikoo haastaa Rinteen puheenjohtajuuden. Lopulta Lindtman jätti kisan väliin ja Rinne valittiin jatkokaudelle.

Antti Lindtman ja Antti Rinne olivat törmäyskurssilla syksyllä 2016, kun oli käymässä selväksi, että Lindtman aikoo haastaa Rinteen puheenjohtajuuden. Lopulta Lindtman jätti kisan väliin ja Rinne valittiin jatkokaudelle. Kuva: Juhani Niiranen

Lindtmanin listat aiheuttivat rajun riidan Sdp:n eduskuntaryhmän sisällä.

Listojen vuotaminen julkisuuteen on katsottu olleen Rinteen ja hänen tukijoidensa operaatio, jolla Lindtmanin puheenjohtajahaaveet saatiin torpatuksi. Lindtmanin arvioitiin suunnitelleen Rinteen haastamista 2017 puoluekokouksessa. Lopulta Rinne sai jatkokauden äänestyksessä, jossa hänen vastaehdokkaitaan olivat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen.

Lindtman ei ole aiemmin pyrkinyt varsinaisesti puolueen puheenjohtajaksi. Pääministeriksi hän pyrki joulukuussa 2019, kun pääministeri Rinne oli joutunut eroamaan tehtävästä.

Lindtman hävisi Sanna Marinille puoluevaltuuston kokouksessa äänestyksen Rinteen seuraajasta pääministerinä äänin 32-29. Äänestys oli käytännössä äänestys myös puolueen puheenjohtajuudesta. Marin nousi syksyllä 2020 Sdp:n johtoon ilman vastaehdokkaita.

Kun Sanna Marin voitti Antti Lindtmanin joulukuussa 2019, sanoi Lindtman ymmärtävänsä vähän, miltä Juha Miedosta tuntui Lake Placidissa 1980.

Kun Sanna Marin voitti Antti Lindtmanin joulukuussa 2019, sanoi Lindtman ymmärtävänsä vähän, miltä Juha Miedosta tuntui Lake Placidissa 1980. Kuva: Aku Isotalo / HS

Lindtman sanoi toukokuussa Ilta-Sanomien haastattelussa, että tappio Marinille oli hänen uransa pahin takaisku.

- Kun olen kunnianhimoinen luonne, niin kyllä häviö kirpaisi kovaa, Lindtman sanoi haastattelussa.

- Tulee useita (takaiskuja) mieleen, mutta kyllä tuo joulukuu 2019 on pahin. Viikon kampanjapuserrus ja häviö. Siitä piti vain seuraavana aamuna nousta ylös ja mennä eteenpäin.

Lindtman kutsui haastattelussa tappiotaan "kasvattavaksi kokemukseksi".

- Se niukka häviö, joka kyllä kirpaisi silloin kovasti, kasvatti paljon.

Tänä kesänä Lindtmanista levisi sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla nuoruuskuvia, joissa oli muun muassa natsiviittauksia.

Eräässä kuvassa Lindtman poserasi alasti kavereineen kommandopipot ja tonttulakit päässä. Kuvassa Lindtmanilla oli muovikuula-ase kädessään. Kaveriporukasta kaksi henkilöä olivat nostaneet kätensä pystyyn natsitervehdyksen merkiksi.

Lue lisää: Kuva leviää: Nuori Antti Lindtman mukana porukassa, jossa tehdään natsi­tervehdyksiä - näin Lindtman selittää

Lindtman luonnehti IS:lle kuvia "överiksi menneeksi vapaa-ajan juhlinnaksi", jota häneltäkin teinivuosilta löytyy.

- Se on selvää, että näitä kuvia ei ole tarkoitettu julkisuuteen. Sen kertoo jo se, että useammassa niistä ollaan kelteisillään.

Antti Lindtmanista tuli Vantaan valtuuston puheenjohtaja vuonna 2009.

Antti Lindtmanista tuli Vantaan valtuuston puheenjohtaja vuonna 2009. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Antti Lindtman valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi 2012. Kuvassa silloinen puoluesihteeri Reijo Paananen, varapuheenjohtajat Eero Vainio ja Krista Kiuru sekä puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Antti Lindtman valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi 2012. Kuvassa silloinen puoluesihteeri Reijo Paananen, varapuheenjohtajat Eero Vainio ja Krista Kiuru sekä puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Kuva: Juhani Niiranen

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Antti Lindtman.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Antti Lindtman. Kuva: Joel Maisalmi

Vuonna 2015 Antti Lindtmanista tuli Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Vuonna 2015 Antti Lindtmanista tuli Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Kuva: Juhani Niiranen

Kaija Stormbom ja Antti Lindtman saivat lapsen marraskuussa 2017.

Kaija Stormbom ja Antti Lindtman saivat lapsen marraskuussa 2017. Kuva: Seppo Solmela

Antti Lindtman ilmoittautui Sdp:n puheenjohtajakisaan keväällä.

Antti Lindtman ilmoittautui Sdp:n puheenjohtajakisaan keväällä. Kuva: Aleksi Jalava

Ilta Sanoma
vendredi 1 septembre 2023 21:00:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.