Ilta Sanoma

Costello Hautamäki on soittanut Popedassa yli 40 vuoden ajan. Se tarkoittaa tuhansia keikkoja.

Costello Hautamäki on soittanut Popedassa yli 40 vuoden ajan. Se tarkoittaa tuhansia keikkoja. Kuva: Pasi Kostiainen, Marja-Leena Helin, Anna Valli, Aleksi Jalava / IS

Pate Mustajärvi laulaa lauantaina viimeisen kerran Popedan laulusolistina. Yhtyeen toinen pitkäaikainen jäsen, kitaristi Costello Hautamäki, sanoo IS:lle, ettei hän aio lopettaa Popedan biisien esittämistä koskaan. Enteileekö se sitä, että hän jatkaa bändiä uuden solistin kanssa?

Costello Hautamäki, 59, juttelee mietteliäänä:

-?Yleensä tämä siirtymä kesästä syksyyn on ollut vaikea. Ensin festivaaleilla lavan edessä on ollut 10?000 ihmistä, joilla kaikilla on ollut kivaa. Ja kesän jälkeen esiinnytäänkin jossain Lapualla, johon mahtuu paljon vähemmän ihmisiä.

Kitaristi puhuu bändistään Popedasta yli 40 vuoden ja tuhansien keikkojen kokemuksella.

Tänä vuonna tunne saattaa olla toinen. Lauantaina, 2. syyskuuta on Popedan "vihonviimeinen pläjäys", jäähyväiskonsertti Tampereen stadionilla.

Ratinasta poikki -konsertti lopettaa Popedan sellaisena rokkikoneena, jona se on totuttu näkemään ja kuulemaan. Pate Mustajärvi, 67, yhtyeen laulaja ja viimeinen mukana oleva perustajajäsen, hyppää kyydistä, lopettaa Popedassa.

Bändin monien hittien säveltäjä, vain 18-vuotiaasta mukana ollut Costello on sanonut julkisesti, että hän olisi halunnut jatkaa entiseen tapaan.

-?Päätös on Mustajärven. Täysin henkilökohtainen päätös.

Lue lisää: Uutispommi: Pate Mustajärvi jättää Popedan - kertoo IS:lle miksi

-?Mustajärvi on maailman paras Popedan laulusolisti. Samaan hengenvetoon on kyllä todettava, että minä olen maailman paras Popedan kitaristi, Costello toteaa.

-?Mustajärvi on maailman paras Popedan laulusolisti. Samaan hengenvetoon on kyllä todettava, että minä olen maailman paras Popedan kitaristi, Costello toteaa. Kuva: Pasi Kostiainen

Mitä Costello miettii Popedan jäähyväiskeikan kynnyksellä, kun syksyn koittaessa keikat Paten rinnalla loppuvat nyt kokonaan?

Kitaristi nojaa sohvan selkänojaan, venyttää pitkät kätensä niskan taakse, kumartuu ja sanoo:

-?Mää ymmärrän sen täysin.

Siis sen, että Pate Mustajärvi lopettaa.

Costello on lavalla räväkkä rokkikitaristi, yksi Suomen musiikkihistorian legendaarisimmista. Kun hän on tänäkin kesänä soittanut säveltämiään Popeda-klassikoita kuten Kuuma kesä, Matkalla Alabamaan tai Kersantti Karoliina, tuulikoneen puhuri on tuivertanut hänen hiuksiaan niin kuin raskaalla kädellä soitetun rockin tapoihin on 1980-luvulta lähtien kuulunut.

Popedaa akustisesti syyskuussa 1995.

Popedaa akustisesti syyskuussa 1995. Kuva: Mauri Ratilainen

Mutta haastattelussa hän puhuu pehmeällä äänellä, rauhalliseen tahtiin - ja Tampereen murteella.

Tiätysti.

-?Aikansa kutakin. Rockin soittaminen vaatii sisäistä voimaa, että kestää sen kaiken matkustamisen ja venttailun ja kaiken sen, mikä rokkibändin rundilla tulee vastaan. Jos haluaa elämältään jotain muuta, se on täysin kunnioitettavaa, hän sanoo.

-?Se jää ikuiseksi mysteeriksi, miksi emme vain vähentäneet keikkojen määrää. Oltais tehty vaikka yksi keikka vuodessa. Mutta ehkä hänen täytyy pistää asiat nyt halki poikki ja pinoon. Lopettaa kerralla tämä, että voi keskittyä muuhun.

-?Mää ymmärrän sen täysin, Costello sanoo Pate Mustajärven lopetuspäätöksestä.

-?Mää ymmärrän sen täysin, Costello sanoo Pate Mustajärven lopetuspäätöksestä. Kuva: Pasi Kostiainen

Arwo Mikkonen (1954-1986), Costello ja Pate rockmuusikoiden jalkapallo-ottelun jälkeisellä keikalla Porissa 1985, lähes neljä vuosikymmentä sitten.

Arwo Mikkonen (1954-1986), Costello ja Pate rockmuusikoiden jalkapallo-ottelun jälkeisellä keikalla Porissa 1985, lähes neljä vuosikymmentä sitten. Kuva: Marja-Leena Helin

Costello valitsee sanansa huolellisesti kuin diplomaatti. Ratinan-stadionkonserttiin huipentuva keikkakesä on taas todistanut, että Popedalle riittää yleisöä. Ihmisiä on tungeksinut ensin lippuluukuille ja sitten lavan eteen niin, että bändi on saanut esiintyä loppuunmyydyissä paikoissa. Stadion-jäähyväisiin on jäljellä jonkin verran lippuja, mutta 30?000 kuulijan kapasiteetti täyttynee.

Vaikka Pate Mustajärvi lopettaa, niin tämä tietysti herättää kysymyksen: miksi romuttaa toimiva auto? Tai tappaa lypsävä lehmä - onhan Popeda ollut Patelle, Costellolle ja bändin muille soittajille paitsi harvinaisen iloinen poikakerho ja nuoruuden rockunelmien toteutuma, myös hyvä bisnes. Se on kelvannut suomalaisten festivaalien päälavoille kuudella vuosikymmenellä.

Popedan uran aikana festarit ovat muuttuneet enemmän kuin Popedan idea. Se soittaa edelleen suomenkielistä rockia, joka saa kuulijat hyvälle tuulelle.

-?Niin, miksi ostaa Ferrari ja pitää sitä vain tallissa? Eikä ajaa sillä koskaan? Jostainhan se kertoo, että 30?000 ihmistä haluaa nähdä meidät nyt Ratinassakin, Costello sanoo itse.

Costello Hautamäki on soittanut Popedassa yli 40 vuoden ajan. Se tarkoittaa tuhansia keikkoja.

Costello Hautamäki on soittanut Popedassa yli 40 vuoden ajan. Se tarkoittaa tuhansia keikkoja. Kuva: Pasi Kostiainen

Lavalla Tammerfestissä heinäkuussa.

Lavalla Tammerfestissä heinäkuussa. Kuva: Anna Valli / Aamulehti

Yllätys ei olekaan suuri, kun hän ilmoittaa seuraavaksi:

-?Aion jatkaa Popedan laulujen esittämistä niin kauan kuin elän.

Edellisenä iltana hän on piipahtanut Helsingissä ja laulanut Mummotunnelissa bilebändin vierailijana Popedaa.

-?Juuri mitään muuta en edes osaa, hän väittää.

Hän oli ollut punkyhtye Sensuurin kitaristi, kun hänet napattiin Popedaan vuonna 1982.

-?Ihan aluksi opettelin soittamaan Hurriganesin ja Ramonesin biisejä. Sen jälkeen olen tehnyt biisit itse.

Mutta se, ettei hän osaisi muuta, on liioittelua. Olihan Costello myös vuosituhannen alussa uudelleenkootun Hanoi Rocksin kitaristi Andy McCoyn rinnalla parin vuoden ajan. Ja juuri Hanoista tuttujen Michael Monroen ja Sami Yaffan kanssa Costello teki korona-ajan yleisörajoitusten aikaan triokeikkoja.

Hanoi Rocks Lontoossa marraskuussa 2002: Costello (vas.), Timpa, Michael Monroe, Andy McCoy ja Lacu.

Hanoi Rocks Lontoossa marraskuussa 2002: Costello (vas.), Timpa, Michael Monroe, Andy McCoy ja Lacu. Kuva: Tuomas Selänne

Popedaan liittyessä alkoi elämäntyö, joka nyt Pate Mustajärven jättäessä bändin jatkuu muun muassa omien poikien kanssa. Jo alkavana syksynä hän lähtee keikoille Rock'n'Roll Boys -kokoonpanolla. Siinä soittavat isä-Costellon lisäksi Alex Hautamäki bassoa ja Jimi Hautamäki rumpuja.

Alex on kuulunut Popedaan jo loppuvuodesta 2021, kun yhtyeen pitkäaikainen basisti Jyrki Melartin jätti yhtyeen vähän ennen uuden Nokia-areenan isoa avajaiskeikkaa.

-?Alex hyppäsi keikalle Poriin ennen tuota ilman, että ehdittiin pitää yksiäkään treenejä, isä muistelee ylpeänä.

-?En ollut yllättynyt. Olihan Alex tehnyt jo tuossa vaiheessa satoja keikkoja oman bändinsä kassa.

Ja soittanut isän kanssa kotitalon kellarissa jo ihan lapsena.

-?Kun muiden isät lähtivät lastensa kanssa pelaamaan, me mentiin kellariin soittamaan. Se on kiinnostanut molempia poikia ihan pienestä. Jimi hakkasi rumpuja jo 5-vuotiaana.

Pojista riittää juttua, sillä Alex paitsi soittaa bassoa myös vastaa Popedan Ratinan-konsertin visuaalisesta ilmeestä. Valoihin ja digitaalisen konserttiteknologiaan erikoistunut Alex on tehnyt vastaavia töitä muun muassa Apocalypticalle.

Alex Hautamäki ja Costello Hautamäki lavalla Popedan keikalla Tammerfestissä.

Alex Hautamäki ja Costello Hautamäki lavalla Popedan keikalla Tammerfestissä. Kuva: Anna Valli / Aamulehti

Costello Hautamäki kuvattuna poikiensa Alexin (vas.) ja Jimin kanssa vuonna 2022.

Costello Hautamäki kuvattuna poikiensa Alexin (vas.) ja Jimin kanssa vuonna 2022. Kuva: Riina Peuhu

Kysymys on väistämätön: voiko Popeda jatkaa ilman Pate Mustajärveä? Jonkun toisen solistin kanssa?

-?Eihän siltä kysymykseltä voi välttyä, mutta en ole tehnyt asian eteen mitään, Costello toteaa.

-?Mustajärvi on maailman paras Popedan laulusolisti. Samaan hengenvetoon on kyllä todettava, että minä olen maailman paras Popedan kitaristi.

Sitten Costello ottaa näkökulmaksi 2020-luvun musiikkikuviot, jossa Vain elämää, Elämäni biisi, SuomiLove ja muut tv:n musiikkiohjelmat kierrättävät tuttuja biisejä eri laulajilla.

- Sanni voi laulaa Pave Maijasta ja Pave Maijanen lauloi Sannia. Onko sillä enää niin väliä, kuka laulaa mitäkin? Remu Aaltonen voisi laulaa Popedaa, Sukset-biisi tai John Holmes. Se herättää vain mielenkiintoa!

Onko sellaisia suunnitelmia, että jatkossa Popeda kierrättää laulajia?

-?Vois vaikka ollakin. Sehän voisi olla, että Tampereen Filharmoonikot plays Popeda. Tai Vesala laulaa Popedaa.

Pate Mustajärvi ja Costello Hautamäki huhtikuussa 1997.

Pate Mustajärvi ja Costello Hautamäki huhtikuussa 1997. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hautamäki ja Mustajärvi toukokuussa 2018.

Hautamäki ja Mustajärvi toukokuussa 2018. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Täsmällisempää paljastusta hänen jatkosuunnitelmistaan Popedan-nimissä ei irtoa. Ja ennen kuin hänelle ehtii esittää, että monille kuulijoille Popeda on yhtä kuin Pate Mustajärven laulutulkinnat, Costello perustelee sen, miksi näitä suunnitelmia riittää - vaikka Mustajärvi kyydistä hyppääkin.

-?Minulle kuuluu rockmusiikkiin hauskuus ja kapinallisuus. Me voidaan tehdä mitä vaan, missä vaan. Ei tämä niin vakavaa hommaa ole, hän sanoo.

-?Popedan musiikki elää. Olen tehnyt 23 vuotta soolokeikkoja, ja jokaisella keikalla soittanut myös Popedaa. Tein just kymmenen keikkaa vanhusten palvelutaloissa. Näyttelijä Karoliina Blackburn lausui runoja ja mää soitin sitten rokkia väliin, Hurriganesia, Irwiniä ja Popedan Kuuman kesän. He tykkäsivät, kun musiikki oli reipasta eikä sellaista hidasta, jota siellä kuulemma yleensä esitetään.

Entä miten Costello kommentoi huhua, että Helsingin olympiastadionilla on varaus Popedan 50-juhlia varten kesällä 2027? Hän vahvistaa, että varaus on olemassa, mutta se tehtiin jo vuosia sitten. Siis paljon ennen kuin Pate Mustajärvi ilmoitti bändikavereilleen lopettavansa yhtyeessä.

-?Stadionin varaukset pitää tehdä ajoissa, hän kuittaa.

Kuullaanko silloin stadionilla Popedaa? Piipahtaako Pate Mustajärvikin silloin lavalla? Kiinnostavia kysymyksiä, mutta ihan liian aikaisin. Vastausta ei taida tietää Costellokaan - ja jos tietää, ei kerro.

Popeda keikalla Nokia areenassa joulukuussa 2021.

Popeda keikalla Nokia areenassa joulukuussa 2021. Kuva: Jukka Ritola / Aamulehti

Otetaan valokuvia, ja Costello poseeraa tottuneesti. Hän on ollut Popedan kitaristi kaksi kolmasosaa elämästään, joka saavuttaa 60 vuoden rajapyykin 11. syyskuuta. Ikäkriisi?

-?Suhtaudun tähän kaksijakoisesti, hän naurahtaa.

-?Vielä kun täytin 50, järjestin kunnon bileet. Mutta tämä 60 tuntuu jo vähän. oudolta. Niin, se on sitten 70 seuraavaksi. Toisaalta katselin just kuvaa 80 vuotta täyttäneestä Mick Jaggerista. Se näytti aurinkolaseissaan tosi hyvältä.

Palvelutalossa Costello oli laskeskellut, että jos kaikki menee hyvin, vierähtää vielä 20-30 vuotta ennen kuin rokki vaihtuu rollaattoriin.

-?Toivottavasti kukaan räppäri ei sitten tule esittämään palvelutaloon räppiä. Tai mikään dj tule sinne muistikortti täynnä teknoa.

Kuva: Pasi Kostiainen

Popeda: Ratinasta poikki - Vihonviimeinen pläjäys Tampereen Ratinan stadionilla lauantaina 2. syyskuuta.

Ilta Sanoma
vendredi 1 septembre 2023 10:01:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.