Ilta Sanoma

Speden elämästä kertovassa elokuvassa taiteilijaa esittää Riku Nieminen.

Speden elämästä kertovassa elokuvassa taiteilijaa esittää Riku Nieminen. Kuva: Kari Santala / Lehtikuva, MTV, Toni Repo / IS, Vytautas Juozénas

Uusi Spede-elokuva ei kaunistele legendan vaikeaa luonnetta, mutta ei tuo esiin juuri mitään uutta. Speden ja Vesa-Matti Loirin kipeä suhde on odotetusti tapetilla. Juttu sisältää juonipaljastuksia.

Viihdetaiteilija Pertti "Spede" Pasasen elämään, uraan ja monenkirjavaan luonteeseen pureutuva Spede-elokuva ilmestyy valkokankaille 29. syyskuuta.

IS näki Aleksi Delikouraksen ohjaaman elokuvan ennakkoon. Delikouraksen ja Antti Heikkisen käsikirjoittama draama on yksi syksyn odotetuimmista leffauutuuksista.

Elokuva kuvaa Spedeä kollegana, viihdetaiteilijana ja puolisona, eikä kuvaus ole järin imarteleva. Elokuvassa viihdemoguli esimerkiksi nähdään manipuloivana, äkkipikaisena ja itsekkäänä hahmona, joka ei kestä kritiikkiä.

Draama myös nostaa rohkeasti esiin Speden luomisen tuskan ja yksinäisyyden pelon - persoonan, joka kaipasi ihmisten kunnioitusta ja ihailua ollakseen sinut itsensä kanssa.

Sen sijaan elokuva vaikenee keväällä 2022 esiin nousseista vakavista, seksuaalista ahdistelua koskevista väitteistä. Tuolloin julkisuudesta tutut naiset väittivät, että Spede olisi kohdistanut heihin seksuaalista ahdistelua.

Lenita Airisto väitti Noitanaisen ilosanoma -kirjassaan, että Spede olisi yrittänyt raiskata hänet. Katariina Souri puolestaan väitti, että viskiä juonut Spede olisi ahdistellut häntä asunnollaan.

Speden kanssa työskennellyt MTV:n entinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen kertoi IS:lle tienneensä osasta julki tulleista syytöksistä. Sairasen mukaan alalla oli yleisesti tiedossa Speden kiinnostus nuoria naisia kohtaan ja että hänen käytökseensä tultaisiin puuttumaan.

MTV3 esitti muun muassa Spede Show'ta ja Speden Spelejä, ja Spede kehitti kanavalle myös suositun Kymppitonni-ohjelman. Erään entisen työntekijän mukaan suurin osa samassa rakennuksessa työskennelleistä naisista tiesi Speden käytöksestä. Naiset myös väitetysti varoittivat toinen toisiaan.

- Oli tiedossa, että kun hänen kanssaan meni samaan hissiin, hän saattoi tarttua rinnoista kiinni sanomatta mitään, samaan aikaan Speden kanssa MTV3:lla työskennellyt entinen työntekijä kertoi IS:lle tuolloin.

Vuonna 2001 menehtyneen taiteilijan elämäkertaelokuvassa hänen toisesta puolestaan nähdään vain vilahdus, tosin hätkähdyttävä sellainen.

Elokuvassa Spede on perso naiskauneudelle ja viihtyy naisten kainalossa, mikä ei jää Pirjo-vaimoltakaan (Minka Kuustonen) huomaamatta. Suhde rakoilee, ja Spede kiinnittää huomion assistenttiinsa (Linnea Leino).

Speden vaimo Pirjo Pasanen 1970-luvun alussa. Pari sai Pirre-tyttären vuonna 1965.

Speden vaimo Pirjo Pasanen 1970-luvun alussa. Pari sai Pirre-tyttären vuonna 1965. Kuva: IS-arkisto

Spede yrittää tehdä lähempää tuttavuutta assistenttinsa kanssa. Hän haluaa tämän irtisanoutuvan työstään ja tulevan näyttelemään hänen elokuviinsa. Speden mukaan näytellä ei tarvitse osata. Riittää, että on kaunis. Spede ei myöskään suostu maksamaan samaa palkkaa kuin mieskollegoille.

Yhdessä kohtauksessa tilanne eskaloituu, kun Spede ryntää humalapäissään assistentin asunnolle. Hän yrittää päästä ovesta sisään aggressiivisesti eikä välitä naisen estelystä. Nainen onnistuu kuitenkin viime hetkillä sulkemaan oven.

Se saa Speden raivon valtaan.

Jo etukäteen huomiota saanut elokuva ei juuri esitä asioita, joita Spedestä ei jo tiedettäisi. Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen kirjoittamiin elämäkertoihin Spede, nimittäin (2017) ja Uuno on numero yksi - Turhapuron koko tarina (2021).

Riku Nieminen näyttelee Spede Pasasta.

Riku Nieminen näyttelee Spede Pasasta. Kuva: Toni Repo / IS

Kohtaus Spede-elokuvasta.

Kohtaus Spede-elokuvasta. Kuva: Vytautas Juozénas / Yellow Film TV

Riku Nieminen kuitenkin loistaa roolissaan Spede Pasasena. Hän kertoi IS:lle aiemmin, että Speden näytteleminen oli hänelle äärimmäisen rankka kokemus.

Niemisen mukaan Spedestä ilmi tulleet asiat ovat järkyttäviä, ja hän tuomitsee jyrkästi vallan väärinkäytön.

- Kaikenlainen vallankäyttö ja etenkin sellainen vallankäyttö on hyvin arveluttavaa ja vastenmielistä. Kun joku saa valtaa, niin se ei muuta sitä ihmistä, vaan paljastaa millainen se ihminen pohjimmiltaan on. Näin minä ainakin uskon ja tulkitsen, näyttelijä kommentoi.

Uusi Spede-elokuva ei kaunistele viihdealan legendan vaikeaa luonnetta.

Uusi Spede-elokuva ei kaunistele viihdealan legendan vaikeaa luonnetta. Kuva: Pentti Nissinen

- Nämä ilmi tulleet asiat ovat yksi Speden puolista, ja se on valitettavaa. Sitä kulttuuria en soisi millekään alalle, missään, ikinä.

Muissa rooleissa nähdään Aku Sipola (Vesa-Matti Loiri), Joonas Nordman (Ere Kokkonen), Lauri Tilkanen (Jukka Virtanen), Mikko Töyssy (Simo Salminen), Minka Kuustonen (Pirjo Pasanen) ja Helmi-Leena Nummela (Marjatta Raita).

Elokuva kertoo kulissien takaisista tapahtumista 1960-luvun lopulta Uuno Turhapuron syntytarinaan ja kansansuosioon. Pääosin keskitytään Speden, Ere Kokkosen, Simo Salmisen ja Vesa-Matti Loirin väliseen dynamiikkaan.

Spede Show -ohjelmassa Hannele Lauri ja Spede vuonna 1985.

Spede Show -ohjelmassa Hannele Lauri ja Spede vuonna 1985. Kuva: MTV

Jalustalle nousee Vesa-Matti Loiri. Hänestä piirtyy kuva poikkeuksellisena lahjakkuutena, joka saa osakseen ihailua - mikä taas ei Spedeä miellyttänyt. Hän suorastaan kadehti Loirin suosiota kansan ja kollegoiden keskuudessa.

Spede kuitenkin tarvitsi Loiria menestyäkseen. Elokuvassa Speden ura on notkahtanut, mutta ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva tuo kaivattua nostetta. Loiri kuitenkin kieltäytyy jatkamassa roolissaan ensimmäisen elokuvan jälkeen, joten Speden on suostuteltava hänet mukaan pelastaakseen nahkansa.

Kaksikon välit eivät vaikuta erityisen lämpimiltä, minkä Vesa-Matti Loiri on useissa IS:n haastatteluissa vahvistanut. Hän kertoi vuonna 2019 Jari Tervon haastattelussa, ettei heistä koskaan tullut ystäviä.

Hannele Lauri, Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita Spede-Show'ssa.

Hannele Lauri, Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita Spede-Show'ssa. Kuva: Kauko Kivi

Ere Kokkosen ja Speden välit puolestaan ovat kireät ja riitaisat. Spede toistelee elokuvassa, miten muut ratsastavat hänen nimellään eikä ole toista Spede Pasasta. Lopulta Kokkonen ja Loiri haluavat eroon Spedestä ja tehdä elokuvia kahdestaan.

Sen sijaan näyttelijä-koomikko Simo Salmisen ja Speden välit kuvataan erityisiksi. Salminen vaikuttaa olleen yksinäisen sielun ainut ystävä.

Elokuvassa Spedelle maistuu alkoholi. Yhden baari-illan jälkeen hän päättää pahoinpidellä tuntemattoman ohikulkijan.

Taiteilijan väkivaltaisuus oli tiedossa. Esimerkiksi elokuvakriitikko Mikael Fränti on kertonut julkisuudessa Speden uhanneen hänen henkeään.

Spede-elokuvan ensi-ilta on 29. syyskuuta.

Spede-elokuvan ensi-ilta on 29. syyskuuta. Kuva: Toni Repo / IS

Elokuva maalaa kuvaa, jossa naisseikkailuista ei kotona puhuta ja Pirjo-vaimo sulkee totuudelta silmänsä. Isänä ja puolisona Spede on etäinen mutta tarvitsee perheen rinnalleen. Pirjo-vaimo onkin elokuvassa miehen ainut lohtu, vaikka hän tietää, ettei edes hänen rakkautensa riitä paikkaamaan tyhjyyttä tähden sisällä.

Spede-elokuva on lyhyt läpileikkaus vaikutusvaltaisen viihteentekijän uran hetkistä. Se ei kaunistele legendan asemaan nousseen henkilön vaikeaa luonnetta, mutta se sulkee verhon taakse tähdestä esitetyn synkimmän puolen.

Ilta Sanoma
vendredi 1 septembre 2023 09:15:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.