Pääministeri Petteri Orpon mukaan kokoomusta ei kaduta hallitukseen lähteminen perussuomalaisten kanssa. Hän sanoo IS:n haastattelussa, ettei hallituksen selviäminen luottamusäänestyksistä ole itsestään selvää.
Rankkasade piiskaa pääministerin virka-asunnon Kesärannan kuistin ikkunoita. Yksi puu on kaatunut ajotielle. Keli ulkona on kuin pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen alkutaival.
Heti hallituksen nimittämisen jälkeen elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps) ajautui kohun silmään natsihuumorinsa ja äärioikeistokytkösten vuoksi. Junnilan erottua ministerin paikalta valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) vanhat, vähemmistöihin halveksuvasti suhtautuvat kirjoitukset kaivettiin esille Scripta-blogin vieraskirjasta.
- Olin kyllä varautunut siihen, että hallitusyhteistyössä voi tulla haasteita. Tekstien sisältö oli sen kaltaista, että ei niitä voi hyväksyä. En ollut kovin tyytyväinen, Orpo sanoo IS:n haastattelussa.
Orposta oli tärkeää, että Purra irtisanoutui vanhoista teksteistä ja pyysi niitä anteeksi.
- Kun kävin hänen kanssaan pitkiä keskusteluja, koin, että se oli aitoa.
Tammikuussa ennen eduskuntavaaleja Orpo kertoi IS:n haastattelussa kokoomuksen olevan valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.
Lue lisää: Petteri Orpo ei näe enää esteitä hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa - Sdp:n politiikka "ajaa maan vararikkoon"
Pääministeri Petteri Orpolla ei ole moitittavaa perussuomalaisten toiminnassa hallitusneuvotteluissa eikä hallituksessa. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Oletteko edelleen sitä mieltä, että perussuomalaiset on puolueena seestynyt vuodesta 2017, jolloin kokoomus ei ollut valmis jatkamaan hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa arvopohjaerojen vuoksi?
- Kesällä 2017 oli kyse myöskin siitä, että perussuomalaisten koko johto vaihtui. Halla-aho, (Teuvo) Hakkarainen, (Laura) Huhtasaari, (Juho) Eerola. Meillä ei ollut luottoa silloin. Edelleen olen samaa mieltä kuin tammikuussa, että jos ajattelen nimenomaan hallituspuolueperussuomalaisia ja sitä, miten he ovat toimineet hallitusneuvotteluissa seitsemän viikon ajan sekä nyt kaksi kuukautta hallituksessa, minulla ei ole moitittavaa heidän toiminnassaan. Päinvastoin, he ovat hyvin sitoutuneita hallituksen ohjelmaan, johon on kirjattu meidän yhteiset arvot. Nämä asiat, mitä nyt on kesä käsitelty, ovat liittyneet pääsääntöisesti ennen tätä aikaa kirjoitettuihin teksteihin tai puheisiin.
Jos kesällä julkisuuteen tulleet Junnilan natsivitsit ja Purran Scripta-blogiin kirjoittamat viestit olisivat olleet tiedossanne, olisitteko lähtenyt muodostamaan perussuomalaisten kanssa hallitusta?
- Ainakin ne asiat olisi pitänyt käsitellä läpi.
Kuinka kova paikka hallituksen kaatumisen uhka heti nimittämisen jälkeen oli?
- En näe edelleenkään, enkä olisi nähnyt kesälläkään vaihtoehtoa nykyiselle hallituspohjalle. Olin hyvin huolissani siitä, että hallituksen kaatuminen johtaisi pitkäaikaiseen, hallitsemattomaan tilanteeseen Suomessa. Olisimme luultavasti kuukausia ilman toimintakykyistä ja ylipäätään hallitusta. Se olisi huono tilanne, kun Suomi velkaantuu kovaa vauhtia, peruspalvelut ovat kriisissä ja Venäjä hyökkää Ukrainassa.
Orpon mukaan kaikki tarmo ja osaaminen piti laittaa tilanteen korjaamiseen ja sen ratkaisemiseen, että hallitus pystyy jatkamaan ohjelmansa toteuttamista.
- Se oli vaativa paikka.
Perussuomalaiset kritisoivat ankarasti median toimintaa puoluekokouksessaan Purran ja Halla-ahon johdolla. Orpo ei lähde moittimaan mediaa.
- Suomessa on lehdistön vapaus ja sananvapaus. Riippumaton media, joka arvioi poliitikkojen toimintaa välillä kriittisestikin, kuuluu tähän maahan. Perussuomalaiset ovat varmasti kokeneet, kun heidät on läpivalaistu kesän aikana, että se on ollut rankkaa henkilötasolla ja puolueena.
Orpo sanoo ymmärtävänsä, että rasistiset viestit tuodaan julkisuuteen käsiteltäväksi. Uudeksi elinkeinoministeriksi valitun Wille Rydmanin (ps) rasististen yksityisviestien julkaiseminen on Orpon mielestä "juridisesti hankalampi kysymys".
Kokoomuksesta perussuomalaisiin siirtyneen Rydmanin kanssa Orpo on ollut vain vähän tekemisissä lomakauden aikana.
- Mutta asioiden asiallinen hoitaminen on sujunut ja tulee sujumaan. Asiakeskeisesti.
Orpo sanoo, että hänellä ja Riikka Purralla on mutkattomat ja hyvät välit. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Orpo kertoo pitäneensä yhteyttä Purran kanssa läpi kesän lähes joka päivä.
- Minusta meillä on mutkattomat, hyvät välit. Hän on ihmisenä hyvin avoin ja rehellinen, suora. Ei tarvitse arvailla eikä lukea rivien välistä. Hän hakee pragmaattisesti ratkaisuja ja koska itse haen ratkaisuja asioihin ja pyrin avoimuuteen keskusteluissa, niin se antaa hyvän pohjan yhteistyölle.
Orpo sanoo pitäneensä yhtä lailla yhteyttä myös Rkp:n puheenjohtajaan Anna-Maja Henrikssoniin ja kristillisdemokraattien puheenjohtajaan Sari Essayahiin.
- Tällaisen kriisin keskellä sitä oppii ihmisistä vielä paljon enemmän, kun on pitänyt yhdessä löytää ratkaisuja ja miettiä, miten eteenpäin.
Rkp:lle perussuomalaisten rasistiset viestit ovat olleet erityisen kova paikka ja Henriksson on sanonut, että Rkp ei olisi lähtenyt hallitusneuvotteluihin, jos Purran viestit olisivat olleet heidän tiedossaan.
- Rkp:llä oli todella vaikeaa ja on ollut pitkin kesää ja sen takia minä muodostin prosessin hallituksen tiedonannosta, jonka kautta haetaan selvät sävelet rasismin vastaiselle työlle ja vahvistetaan jo hallitusohjelmaan kirjatut hyvät periaatelinjat ja arvot. Sen työn kautta Rkp:lle annetaan riittävät vastaukset, että (hallitus)työ voi jatkua.
Orpo sanoo, että tiedonantotyö on tärkeä myös kokoomukselle.
- Kyllä me haluamme tehdä selväksi suomalaisille, eduskunnalle ja Suomesta ulospäinkin, että näistä asioista ei tingitä.
Tavoitteena on, että hallitus hyväksyy rasismin vastaisen tiedonannon tämän viikon torstaina. Orpo ei halua kertoa, minkälaisia konkreettisia toimenpiteitä tiedonanto sisältää, mutta tasa-arvon, syrjimättömyyden ja rasismin vastaisen työn ohjaus, seuranta ja toimeenpano keskitetään pääministerin alaisuuteen valtioneuvoston kansliaan.
- Haluan ottaa vastuuta siitä, että nämä linjat pitävät ja sovitut toimenpiteet viedään eteenpäin.
Orpon mukaan toimenpiteille osoitetaan rahoitus budjettiprosessin aikana.
- Ei siinä ole valtavista summista kyse, koska emme aloita tätä työtä nollasta. Suomessa on tehty useiden hallitus- ja eduskuntakausien ajan rasismin vastaista työtä ja edistetty tasa-arvoa. Meillä on rakenteita ja toimintatapoja, neuvottelukuntia, virkamiehiä, joiden tehtävänä on edistää näitä asioita.
Hänen mukaansa kyse on paljolti työskentelytapojen kehittämisestä ja uusien tavoitteiden kirjaamisesta sekä joistakin uusista toimenpiteistä.
Orpo lähtee siitä, että jokainen hallituspuolue ja kansanedustaja äänestää hallituksen ja sen ministereiden luottamuksen puolesta. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Eduskunta palaa istuntotauolta ensi viikolla, ja hallitus aikoo antaa silloin tiedonannon rasisminvastaisista toimista. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat jo ilmoittaneet aikovansa esittää epäluottamusta Purralle ja Rydmanille.
Selviääkö hallitus luottamusäänestyksistä?
- Selviää sikäli, kun me saamme nyt tämän tiedonannon tehtyä. Vielä on jonkin verran työtä tehtävänä. Itsestään selvää se ei ole, mutta minun työlläni ei ole kuin yksi tavoite ja se on se, että hallitus jatkaa ja pääsee koko energiallaan toteuttamaan hallitusohjelmaa.
Kesäkuussa yksikään Rkp:n kansanedustaja ei äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta. Voivatko he tehdä näin uudelleen?
- Lähden siitä, että jokainen hallituspuolue ja kansanedustaja äänestää hallituksen luottamuksen ja ministereiden luottamuksen puolesta.
Ja jos näin ei käy?
- En lähde sitä pohdiskelemaan.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on sanonut, että keskusta voisi tukea yksittäisiä ministereitä luottamusäänestyksessä ja että puolue voisi mahdollisesti äänestää hallituksen luottamuksen puolesta.
Oletteko keskustellut Saarikon kanssa?
- Vaihdoimme lyhyet viestit, ja minusta tämä on vastuullista puhetta, että ei pyritä vain kaatamaan hallitusta tai ministereitä. Saarikko ja keskusta odottavat, että tiedonanto on hyvä. Minä toivon todella, että eduskunnassa löydettäisiin tämän hyvän tiedonannon linjauksista yhteinen, vahva viesti suomalaisille.
Jos Rkp päättäisi lähteä hallituksesta, niin.
- En ole miettinyt sitä asiaa.
Voisiko keskusta tulla tilalle?
- En ole miettinyt sitäkään asiaa. Enkä ainakaan kommentoi. Koska minulla on niin selkeä tavoite ja se on se, että nykyinen hallituspohja jatkaa ja pääsee toteuttamaan hyvää hallitusohjelmaa.
Orpon mukaan joillekin kokoomuksen jäsenille esille noussut rasismi on ollut vaikeaa käsitellä. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Eli Saarikon kanssa ei ole mitään välipuheita käyty tällaisesta vaihtoehdosta?
- Ei, kun nyt tavoitteeni on hallituksen jatkamisessa.
Orpon mukaan kokoomuslaiset eivät ole katuneet hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.
- Joillekin tämä on ollut vaikeaa, ja ymmärrän sen. Mutta jo ennen vaaleja ylivoimainen enemmistö halusi saada maahan porvarihallituksen. Hallitusohjelmaneuvotteluiden jälkeen meidän väkemme oli laajasti tyytyväistä. Minun käsittääkseni hallitusohjelmalle ja hallituspohjalle on edelleen laaja enemmistön tuki.
Onko enemmistölle kokoomuslaisista puolueen haluamien uudistusten läpivieminen tärkeämpää kuin arvokysymykset?
- Minä en halua missään tapauksessa pistää näitä rinnakkain. Meidän arvomme eivät ole myytävänä talouden ja uudistusten edessä. Me pidämme kiinni meidän arvoista emmekä hyväksy minkäänlaista rasismia. Pääministeripuolueena meidän tehtävänämme on huolehtia siitä, että hallitus toimii näiden arvojen mukaisesti.
Orpo luottaa siihen, että hallitus selviää 19.-20. syyskuuta pidettävään budjettiriiheen. Orpon mukaan kokoomuksella ei ole halua tehdä muutoksia Purran budjettiehdotukseen, ellei budjettiprosessin aikana ilmene jotain, mikä ei ole ollut aiemmin tiedossa.
- Kokoomus on erittäin tyytyväinen hallitusohjelmaan ja sen talous- ja työllisyyspolitiikan linjaan, reformeihin, panostuksiin koulutukseen, innovaatioihin, tutkimukseen, turvallisuuteen. Emme me halua muuttaa sitä.
Orpon mielestä rasismikohun takaa on hyvä nähdä, että kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet hallitusohjelman toimeenpanoon ja sen talouspolitiikan linjaan.
Orpon mukaan kokoomuksen kansanedustajan Noora Fagerströmin sanavalinnat eivät edusta kokoomuksen arvomaailmaa. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mielestä ansiotulojen veronkevennyksiä pantataan turhaan, kun ensi vuodelle ehdotetaan vain sadan miljoonan euron veronkevennystä. Orpo sanoo, että hallitus sopii vielä budjetin käsittelyn yhteydessä veropäätösten jaksotuksesta vaalikaudella.
- Tottakai me haluamme, että edetään hallitusohjelman mukaisesti ja koko puolen miljardin kevennykset tehdään.
Ansiotuloveronkevennysten suuruudesta ensi vuodelle Orpo ei suostu sanomaan mitään.
- En minä käy neuvotteluja tässä nyt, vaan me käymme ne neuvottelut hallituksen budjettiriihessä ja sitten katsotaan, mikä on mahdollista.
Budjettiesityksessä ensi vuodelle on leikkauksia asumistukeen, työttömyysturvaan ja peruspäivärahaan. Kokoomuksen kansanedustaja Noora Fagerström sanoi leikkauksista Iltalehden haastattelussa viikonloppuna, että: "Totta kai toimet kohdistuvat pienempituloisiin, mutta sen takia, kun he ovat kotona ja saavat etuuksia. Kun he menisivät töihin."
Kuvastaako Fagerströmin näkemys laajemminkin kokoomuksen arvomaailmaa?
- Ei noilla sanavalinnoillaan. Kysymyshän on siitä, että meillä on laaja työttömyys plus työvoiman ulkopuolella oleva väki noin puoli miljoonaa työikäistä ja työkykyistä ihmistä, joilla ei ole tällä hetkellä kannusteet kunnossa. Työtä olisi tarjolla, mutta töihin ei kannata lähteä. Kaikki meidän uudistukset tähtäävät siihen, että ihmisten kannattaisi ottaa työtä vastaan ja lisäksi yrittäjien ja työnantajien kannattaisi tarjota enemmän töitä ja investoida Suomeen.
Orpon mielestä ihmiset ovat "järjestelmän vankeja", kun he jäävät kannustinloukkuun.
- Näistä loukuista haluamme päästä eroon. Se tarkoittaa sosiaaliturvauudistuksia ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista.
Orpon mukaan hallitus pitää kiinni hallitusohjelmastaan, mutta työmarkkinauudistusten toteutustavoista he ovat valmiita neuvottelemaan työmarkkinajärjestöjen kanssa. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Työmarkkinajärjestöt, kuten SAK ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ, ovat jo aloittaneet "järjestöllisen valmiuden kohottamisen" hallitusohjelman vuoksi. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on uhannut kiivetä barrikadeille hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan. Orpo toivoo kaikilta nyt malttia.
- Lakihankkeet ovat liikkeellä ja niissä on kolmikantaista valmistelua. Yritettäisiin yhdessä katsoa uudistuksia, jotka ovat välttämättömiä. Meidän verrokkimaissa Saksassa ja Ruotsissa on tehty kymmeniä vuosia sitten näitä uudistuksia.
Orpon mielestä uudistukset eivät ole "palkansaajien kyykyttämislakeja".
- Toivoisin, ettei tällaista retoriikkaa käytettäisi. Ei kukaan sano, että Ruotsin työelämä olisi jotenkin työntekijää sortavaa tai sanelevaa. Samankaltaisia pohjoismaisen tason uudistuksia me olemme tekemässä työmarkkinoille, työrauhalainsäädäntöön, paikalliseen sopimiseen ja työttömyysturvaan.
Orpon mukaan työmarkkinajärjestöillä on näyttöjä eläkejärjestelmän uudistamisesta ja sen vuoksi niille annetaan vastuu sen uudistamisesta nytkin. Sen sijaan työmarkkinauudistuksissa ei pääministerin mukaan ole saavutettu vastaavia tuloksia.
- Sillä suunnalla hallituksen on otettava vahvempi ote, jotta uudistukset saadaan eteenpäin. Ei nyt vielä kenenkään pidä barrikadeille mennä. Koetetaan ensi yhdessä ja maltetaan mieli.
Onko lakkolakien uudistukset tarkoitus viedä läpi ennen työmarkkinauudistuksia?
- Hallitus ei ole millään tavalla rajoittamassa työntekijöiden perustavaa laatua olevaa lakko-oikeutta omien työehtojensa puolesta. Se, mihin me puutumme, ovat laittomat lakot, tukilakot ja poliittiset työtaistelut työajalla. Ruotsissa on näitä lakkoja 1-2 vuodessa ja meillä viime vuoden saldo taisi olla noin 90.
Työmarkkinajärjestöjä närästää erityisesti vientivetoisen työmarkkinamallin vahvistaminen, määräaikaiset työsuhteet, työttömyysturvan porrastaminen, irtisanomiskynnyksen madaltaminen ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus.
Orpon mukaan hallitus ei aio pakittaa uudistuksista palkansaajajärjestöjen vastustuksen vuoksi.
- Hallitus pitää kiinni hallitusohjelmastaan, mutta toteutustavoista me olemme valmiita neuvottelemaan.
Orpon mukaan edellisen hallituksen "surutta" harjoittaman velkapolitiikan seurauksena valtion korkomenot ovat jopa neljä miljardia vuonna 2027. Kuva: Aleksi Jalava / IS
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on yli 10 miljardia euroa alijäämäinen ja Orpon hallitus ottaa koko hallituskaudella velkaa lisää lähes 40 miljardia euroa. Orpon mukaan syypää velkaantumiseen on viime hallitus.
- Rahaa on -politiikka, jonka Antti Rinne (sd) aloitti, on johtanut siihen, että velkaantumisen tahti on hurjaa ja nyt me näemme sen tulokset.
Orpo luettelee Rinteen ja Sanna Marinin (sd) hallituksen lisänneen heti pysyviä menoja 1,2 miljardilla, ottaneen surutta velkaa ja jättäneen tekemättä rakenteelliset uudistukset.
- Sama porukka kauhistelee nyt velkaantumista ja samaan aikaan he moittivat sitä, että säästetään ja tehdään työllisyyttä parantavia ja kasvua lisääviä uudistuksia. Tämä velkapolitiikka on johtanut siihen, että meidän korkomenot tulevat olemaan jopa neljä miljardia vuonna 2027. Jos ei jotain tehtäisi, tämä tilanne olisi täysin hallitsematon.
Orpon mukaan valtiovarainministeriön virkajohdon arvioiden mukaan hallitus pystyy taittamaan velkaantumisen ohjelmallaan. Silti vielä hallituskauden lopullakin velkaa otetaan yli yhdeksän miljardia euroa vuodessa. Orpon mukaan menojen hurja kasvuvauhti on seurausta esimerkiksi väestön ikääntymisestä ja edellisen hallituksen "tuhlaavasta" sote-ratkaisusta.
- Me lisäämme joka vuosi miljardin heidän huonoon sote-malliinsa, jota me yritämme nyt korjata, että saataisiin rahat riittämään. Sen takia on aivan kohtuutonta, että Saarikko ja kumppanit sanovat, että hallitus on leikkaamassa sotesta. Yksi iso vaikuttava tekijä taustalla on, että on tehty huonoja ratkaisuja.
TetraSys Oy.