Ilta Sanoma

Sauli Niinistö on Suomen tasavallan 12. presidentti. Niinistö istuu presidenttinä kaksi kautta, 12 vuotta. IS kokosi Niinistöltä 12 sitaattia vuosien varrelta.

Sauli Niinistö on Suomen tasavallan 12. presidentti. Niinistö istuu presidenttinä kaksi kautta, 12 vuotta. IS kokosi Niinistöltä 12 sitaattia vuosien varrelta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva, Peter Jansson, Vesa Oja, Kalle Koponen / HS

Tasavallan presidentti täyttää torstaina 75 vuotta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut valtakunnan politiikassa vuodesta 1987. Varsinaissuomalainen Niinistö nousi politiikan kärkipaikoille vuonna 1994, kun hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Niinistö aloitti kahdeksanvuotisen ministerinuransa oikeusministerinä Paavo Lipposen (sd) ykköshallituksessa keväällä 1995 ja siirtyi valtiovarainministeriksi talvella 1996. Niinistö tuli tunnetuksi tiukkana kirstunvartijana ja hän hoiti valtiovarainministerin pestiä kevääseen 2003 asti.

Valtiovarainministeri Niinistö lähti elokuussa 1996 budjetin valmistuttua Tervasaareen kaljalle Kari Häkämiehen ja Anssi Rauramon kanssa.

Valtiovarainministeri Niinistö lähti elokuussa 1996 budjetin valmistuttua Tervasaareen kaljalle Kari Häkämiehen ja Anssi Rauramon kanssa. Kuva: PETER JANSSON

Niinistö jätti politiikan ja siirtyi Luxemburgiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Niinistö osallistui vuoden 2006 presidentinvaaleihin, joissa hän hävisi niukasti istuvalle presidentille Tarja Haloselle.

Kotimaan politiikkaan Niinistö palasi 2007 eduskuntavaaleissa ja Niinistö toimi nelivuotiskauden eduskunnan puhemiehenä.

Niinistö voitti odotetusti presidentinvaalit 2012 ja Niinistö aloitti tasavallan 12. presidenttinä 1.3.2012 ja Niinistön 12-vuotinen kausi presidenttinä päättyy ensi vuonna.

- Onko nyt viimeinenkin puu jätettävä pystyyn mätänemään, niin että kaikki metsämme rämettyvät läpipääsemättömiksi ryteiköiksi, joita kauniisti kutsutaan luonnontilaisiksi aarniometsiksi? Ja kaikki tämä vain sen takia, että jokainen tupajumi ja torakka saisi viettää monimuotoista ja onnellista elämää?

Valtiovarainministeri Niinistö haukkui ympäristöministeriön valmisteleman Natura 2000 -ohjelman toukokuussa 1997.

Valtiovarainministeri 1997.

Valtiovarainministeri 1997. Kuva: LEHTIKUVA / MARJA SEPPÄNEN-HELIN

- Yksinkertaiseen, jopa askeettiseen elämäntapaan tottunut, puolivallaton leskimies ei ole omiaan tasavallan presidentin tehtäviin.

Valtiovarainministeri, puheenjohtaja Niinistö perusteli kokoomuksen puoluevaltuustossa kieltäytymistään presidenttiehdokkuudesta syyskuussa 1999.

Niinistö ja erityisavustaja Velipekka Nummikoski eduskunnan kuppilassa ennen puoluevaltuuston kokousta, jossa Niinistö ilmoitti kieltäytyvänsä presidenttiehdokkuudesta.

Niinistö ja erityisavustaja Velipekka Nummikoski eduskunnan kuppilassa ennen puoluevaltuuston kokousta, jossa Niinistö ilmoitti kieltäytyvänsä presidenttiehdokkuudesta. Kuva: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

- Tai niin kuin ennen vanhaan tehtiin: kiivettiin vaikka puuhun

Valtiovarainministeri Niinistö joulukuussa 2002 liikuntapaikkojen rakentamisesta ja muistutti, että myös kaduilla ja ulkona voi liikkua.

Valtiovarainministeri Niinistö muistutti, että julkista varoista maksettujen liikuntapaikkojen lisäksi liikkua voi myös kadulla ja ulkona.

Valtiovarainministeri Niinistö muistutti, että julkista varoista maksettujen liikuntapaikkojen lisäksi liikkua voi myös kadulla ja ulkona.

- Toivottavasti kirppu ei saanut julkisuushakuisuustartuntaa.

Puhemies Niinistö kansanedustaja Kimmo Kiljuselle (sd). Kiljunen sai kirppuja matkallaan hotellistaan Intiassa ja syytti nimeltä mainitsematta puhemiestä ja eduskunnan säästökuuria hotellivalinnastaan.

Puhemies Niinistö pani eduskunnan säästökuurille. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen sai kirppuja hotellistaan Intiassa.

Puhemies Niinistö pani eduskunnan säästökuurille. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen sai kirppuja hotellistaan Intiassa. Kuva: IS

- Tämmöisiä veijareita meillä täällä on.

Puhemies Niinistö lokakuussa 2009. Viikolla tuli tieto eduskunnan urheilukerhon varojen kavalluksesta ja eduskunnan viinifarssista lankesi 60 000 euron lasku.

Lokakuun yhdellä viikolla 2009 puhemies Niinistön pöydälle tuli tieto Urheilukerhon varojen kavalluksesta ja kolmen vuoden takaisten satavuotisjuhlien viinifarssin lisälasku.

Lokakuun yhdellä viikolla 2009 puhemies Niinistön pöydälle tuli tieto Urheilukerhon varojen kavalluksesta ja kolmen vuoden takaisten satavuotisjuhlien viinifarssin lisälasku. Kuva: Riikka Hurri

- Kenraali oli pitänyt puheen, aloittaisin vähän siitä aiheesta.

Presidentti Niinistö Venäjän asevoimien päällikölle Nikolai Makaroville Mäntyniemessä kesäkuussa 2012. Makarov oli aiemmin sanonut, että Suomi on vähitellen liittymässä Nato-toiminnan piiriin ja tämä voisi tietyissä olosuhteissa aiheuttaa jopa sotilaallisen vaaran Venäjän turvallisuudelle.

Kenraali Nikolai Makarov ja presidentti Niinistö Mäntyniemessä kesäkuussa 2012.

Kenraali Nikolai Makarov ja presidentti Niinistö Mäntyniemessä kesäkuussa 2012. Kuva: Vesa Oja

- On nähty itsekkyyden tai suoranaisen ahneuden nousevan. Se on merkki oikeudentunnon kuihtumisesta; ei tehdäkään välttämättä niin, kuin oikealta tuntuu, vaan niin, miten saa itselleen eniten hyötyä. Sillä asenteella yhteisöstä katoaa luottamus. Niukat ajat, joissa elämme, vaativat ennemminkin ajattelemaan, voiko jostain edustaan luopua. Sillä rakennetaan eheyttä.

Presidentti Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe 2013.

Presidentti Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe.

Presidentti Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe. Kuva: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

- Eräs opettavainen venäläinen sananlasku kuuluu: 'kazak berjot sto ploha lezit' eli 'kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni'. Tätä epäilemättä kokemukseen perustuvaa huushollinpito-oppia kannattaa kuunnella. On pidettävä huolta asioistaan, pidettävä kiinni. Ellei pidä, voi alkaa tapahtua. Tämä koskee kaikkea, turvallisuudesta talouteen.

Presidentti Niinistö Maanpuolustuskurssin avajaisissa marraskuussa 2014, Ukrainan sodan alettua Venäjän vallattua Krimin niemimaan.

Presidentti Niinistö puhui maanpuolustuskurssin avajaisissa marraskuussa 2014.

Presidentti Niinistö puhui maanpuolustuskurssin avajaisissa marraskuussa 2014. Kuva: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

- Kansallinen turvallisuus, itsemääräämisoikeus ja liikkumatila ovat pienille aivan yhtä arvokkaita kuin suurille. Niistä huolehtimalla puolustetaan samalla Suomen kansainvälistä asemaa. Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme.

Presidentin uudenvuodenpuhe 2022.

Presidentti Niinistön uudenvuodenpuhe 2022.

Presidentti Niinistön uudenvuodenpuhe 2022. Kuva: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

- Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.

Presidentti Niinistö Vladimir Putinista sotatoimien alettua 24. helmikuuta 2022.

Presidentti Niinistö tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa helmikuussa 2022. Venäjä oli aiemmin aamulla hyökännyt Ukrainaan.

Presidentti Niinistö tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa helmikuussa 2022. Venäjä oli aiemmin aamulla hyökännyt Ukrainaan. Kuva: Seppo Kärki

- Minun arvioni on se, että jos pokeripöydän termejä käytetään, niin hän on pannut all in (kaiken peliin) - ja myöskin Venäjän tulevaisuuden suhteen.

Presidentti Niinistön arvio Putinista Politiikan toimittajien tilaisuudessa elokuussa 2022.

Presidentti Niinistö Politiikan toimittajien tilaisuudessa syksyllä 2022.

Presidentti Niinistö Politiikan toimittajien tilaisuudessa syksyllä 2022. Kuva: Ivan Bessedin

-?Suomen hallituksen olisi viisasta ottaa selkeä nollatoleranssi rasismiin. Jos hallitus tällaisen kykenee ottamaan, se olisi hyvä signaali maailmalle.

Presidentti Niinistö tiedotustilaisuudessaan Naton Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa.

Presidentti Niinistö Naton huippukokouksessa Vilnassa.

Presidentti Niinistö Naton huippukokouksessa Vilnassa. Kuva: Kalle Koponen / HS

Ilta Sanoma
jeudi 24 août 2023 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.