Ilta Sanoma

27-vuotias yrittäjä Marianne Lehikoinen on menestynyt ja rikastunut, eikä hän yritä pitää sitä piilossa. Päinvastoin: hän haluaa innostaa muita pyrkimään samaan. Joitakin se ärsyttää.

YRITTÄJÄ Marianne Lehikoinen, 27, tienasi viime vuonna noin 100?000 euroa.

Kaksi vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, mitä Lehikoisen elämä on nyt. Smart Mentoring -yrityksen liikevaihto oli silloin niin mitätöntä, ettei yrittäjä pystynyt edes nostamaan itselleen palkkaa. Lehikoinen joutui myymään autonsa ja panemaan asuntolainansa maksut tauolle.

Nyt Lehikoinen asuu perheensä kanssa Helsingin ydinkeskustassa hulppeassa kaksikerroksisessa ja 144-neliöisessä kaupunkiasunnossa.

Muutama vuosi sitten Lehikoinen ymmärsi tarvitsevansa apua, mikäli tahtoisi menestyä urallaan. Ja hänhän tahtoi.

- Tahdon olla yhtä iso kuin Oprah, Lehikoinen sanoo viitaten yhdysvaltalaiseen supersuosittuun tv-miljardööri Oprah Winfreyyn.

Lehikoinen nousi alun perin julkisuuteen vuoden 2017 Fitnessmalli-kilpailun finalistina. Kilpailussa etsittiin "hyvinvointialan uutta sometähteä ja mediapersoonaa". Se oli siis kuin luotu tuolloin bloggaajana tunnetulle Lehikoiselle.

Nyt Lehikoinen on siirtänyt henkilökohtaiset sosiaalisen median tilinsä yrityksensä käyttöön. Muutos alkoi, kun Lehikoinen halusi luopua kalliista Facebook-mainostamisesta ilman, että yritys kärsisi siitä.

Jäljelle jäi kysymys: miten se onnistuu?

Hän löysi netistä englanninkielisen valmennusohjelman, joka lupasi tarjota vastauksen. Oli vain yksi ongelma: ohjelma maksoi 15?000 euroa. Sellaisia rahoja Lehikoisella ei tosiaankaan ollut - kun autokin oli jo myyty. Silti hän otti riskin ja sitoutui maksamaan kurssin kolmessa osassa.

-?Tiesin, että pystyn maksamaan ensimmäisen osan. Toisen osan saisin kuukauden päästä ehkä kasaan, jos käytän siihen luottokortin ja aviomiehen opintolainan. Kolmannesta osasta en tiennyt yhtään, että mistä saisin sen.

Marianne Lehikoinen ei piilottele taloudellista menestystään ja puhuu raha-asioista harvinaisen suoraan. Joitakin se inspiroi, toisia ärsyttää.

Marianne Lehikoinen ei piilottele taloudellista menestystään ja puhuu raha-asioista harvinaisen suoraan. Joitakin se inspiroi, toisia ärsyttää. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Kymmenen kurssipäivää myöhemmin Lehikoinen oli ottanut koulutuksen neuvoman strategian käyttöön.

- Päätin keskittyä yhden tuotteen myyntiin, ja halusin päästä 100?000 euron liikevaihtoon per kuukausi. Pidin asiakkaille ensimmäistä valmennustani ja muistan, että oli noloa sanoa se ääneen. Samaan aikaan yritykseni liikevaihto oli alle 2?600 euroa siinä kuussa.

Nyt Lehikoinen myy itse valmennuksia asiantuntija-yrittäjille. Smart Mentoring tukee yrityksiä myynnissä, toiminnan suunnittelussa, kasvattamisessa ja markkinoinnissa. Asiakkaat ovat esimerkiksi valmentajia, bisneskonsultteja ja digimarkkinointi-yrittäjiä.

-?He haluavat kasvattaa yrityksiään niin, että voivat vapauttaa aikaa palkkaamalla itselleen tiimiläisiä ja saada säännöllisesti myyntiä toimivalla myyntiprosessilla, joka usein näiltä yrittäjiltä on puuttunut.

Myynti kasvoi niin nopeasti, että Lehikoinen itsekin yllättyi. Hän osti toisenkin valmennusohjelman, aiempaa pidemmän ja kalliimman. Liikevaihto jatkoi kasvuaan, ja pian hänellä oli varaa palkata ensimmäinen ensimmäisen työntekijä.

Lehikoinen sanoo panostavansa laatuun, vaikka se maksaisi määrää enemmän. Hän ei esimerkiksi ota harjoittelijoita. Nykyään Smart Mentoring valitsee jopa asiakkaansa tarkasti.

Yhteensä Lehikoinen on käyttänyt valmennusohjelmiin satoja tuhansia euroja. Hän puhuu vuolaasti maksullisten koulutusten puolesta, eikä ihme, sillä nyt hän myy samaa lupausta taloudellisesta kasvusta omille asiakkailleen.

Se kannattaa. Smart Mentoringin liikevaihto oli viime vuonna noin 900?000 euroa. Lehtosen tiimissä on tällä hetkellä kaksi vakituista työntekijää ja viisi freelancer-työntekijää.

Lehikoisen päivät kuluvat tiimiä johtaessa ja sosiaalisen median parissa. Hän tekee esimerkiksi Youtubeen myynti- ja yrittäjyysteemaista sisältöä. Videoissaan Lehikoinen puhuu muun muassa hinnoittelusta, "miljonäärin mindsetista" ja menestymisestä. Muu tiimi työskentelee enemmän asiakkaiden kanssa.

Kun Lehikoinen aloitti Smart Mentoringin toiminnan, hän odotti esikoistaan. Lehikoinen on kasvanut yksinhuoltajaäidin ja siskonsa kanssa Oulussa. Hänen isänsä on kotoisin Kongosta.

Jokainen voi menestyä urallaan. Niin Lehikoinen sen näkee.

-?Jos mä sanoisin, että jonkun on mahdotonta menestyä taloudellisesti, niin keneen mä voin sen rajata?

-?Mun tuttu kerran sanoi, että tiesitkö, että sun on vaikeampi saada töitä sun nimen takia. Mun sukunimi ennen naimisiin menoa oli Sendenali.

Yrittäjä Marianne Lehikoinen odottaa tällä hetkellä toista lastaan. Laskettu aika on joulukuussa.

Yrittäjä Marianne Lehikoinen odottaa tällä hetkellä toista lastaan. Laskettu aika on joulukuussa. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Lehikoinen ei ollut aiemmin ajatellut asiaa. Itse asiassa hän uskoo, että huonompien lähtökohtien murehtiminen olisi voinut jopa lannistaa ja muodostua esteeksi.

Lehikoinen sai ensimmäisen työnsä jo 15-vuotiaana.

-?Hain elokuvateatteriin jo puoli vuotta ennen kesää. Päätin, että haluan päästä juuri tuonne töihin.

Toive toteutui, ja Lehikoinen pääsi tarkastamaan elokuvalippuja, kasaamaan popcorn-pahveja ja availemaan ovia.

Myöhemmin hän on työskennellyt useammassa eri paikassa myyjänä. Joskus toiveiden työpaikka on vaatinut viisikin hakukertaa.

-?Se on kasvattanut itseluottamustani, että olen onnistunut saamaan haluamani työpaikat. Olen tiennyt, mitä haluan.

Peruskoulussa kiitettävästi pärjännyt Lehikoinen tiesi, että aikuisena hän haluaa menestyä liike-elämässä. Matka sitä kohti alkoi, kun hän pääsi vuonna 2017 Helsinkiin opiskelemaan tradenomiksi.

Ensimmäisen opintovuosi oli Lehikoisen blogin kulta-aikaa. Hän kirjoitti lifestyle-blogissaan avoimesti, että haluaa bloggaamisesta ammatin.

-?Silloin bloggaajat olivat uusi ammattikunta ja sain kuulla, ettei alalla menestymistä kannata tavoitella. Siitä asti sitä on kyseenalaistettu, miksi pitäisi tavoitella jotain. Esimerkiksi sitä, että pärjää taloudellisesti.

Samanlainen kommentointi jatkuu edelleen:

-?Juuri joku kommentoi linkkarissa [LinkedInissä], että hän saisi positiivisemman kuvan minusta, jos en kommentoisi raha-asioitani somessa. En ymmärrä, miksi raha on niin negatiivinen asia?

Suurista suunnitelmista huolimatta bloggaaminen ei elättänyt Lehikoista, joten hän työskenteli myös sosiaalisen median toimistossa sisällöntuottajana.

Eräällä AMK:n kurssilla opetettiin perustamaan sosiaalisen median konsultointiyritys. Lehikoinen rohkaistui kokeilemaan oppeja käytännössä, ja niin oma yritys sai alkunsa.

Täysipäiväinen opiskelu, työ ja toiminimellä yrittäminen pitivät Lehikoisen kiireisenä. Hän valmistui tradenomiksi keväällä 2019 ja perusti CG Company Oy -nimisen yrityksen, jota kutsuttiin Career Girliksi.

Career Girl tarjosi podcastin ja verkkovalmennuksia nuorille naisille. Lehikoinen kertoo, että hänellä oli asiakkaita esimerkiksi suurista vaateketjuista ja kauneusalalta. Career Girl:in ympärille naisista rakentuneen yhteisön ajatus oli, että heitä yhdistää kunnianhimoinen suhtautuminen uraan.

-?Sai häpeilemättä sanoa niitä isoja tavoitteita. Se oli tavanomaisesta poikkeavaa. Mulla oli traumakokemus, että sitä oli aina vähän katsottu kieroon.

Jopa eräässä myyntipuhelussa Lehikoiselle on tokaistu:

-?Miten sä ajattelet, että sä pystyt nuorena naisena tehdä tällaista?

Stereotyyppisesti myyntiä valmentava ihminen ei näytä Lehikoiselta, mitä hän pohtii syyksi kommentointiin. Career Girlin esitteessä ja sivuilla näkyy ihmisiä monimuotoisesti eri etnisistä taustoista.

-?Siihen on sanottu, että olisi hyvä, että olisi enemmän samaistuttavia ihmisiä.

Moni Lehikoisen ystävistä on yhdistänyt yrittäjyyden ja äitiyden. -?Jos me nähdään, niin lapset leikkivät ja me puhumme bisneksistä.

Moni Lehikoisen ystävistä on yhdistänyt yrittäjyyden ja äitiyden. -?Jos me nähdään, niin lapset leikkivät ja me puhumme bisneksistä. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Amerikkalainen asenne yrittämiseen inspiroi Lehikoista:

- Miksi tavoitella liikevaihdon tuplaamista, jos voi tähdätä sen kymmenkertaistamiseen?

Luvut täsmäävät rohkeaan puheeseen. Smart Mentoringin liikevaihto kasvoi vuodessa 78?000 eurosta viime vuoden lähes 900?000 euroon.

Jo Career Girlin alkuaikoina Lehikoinen pääsi osaksi kuuden naisen Mastermind -porukkaa.

-?Idea on Amerikasta. Meidän tapaamisissa on aina joku pointti, että mietitään vaikka jonkun yrityksen tilannetta. Kävimme esimerkiksi kesällä 2021 lounaalla sijoittaja Kim Väisäsen kanssa.

Jossain vaiheessa Lehikoinen huomasi, että moni hänen tuttavansa julkaisi kirjan.

-?Ajattelin, että okei, tää on tällainen juttu. Kaikilla on joku kirja, Lehikoinen sanoo ja nauraa.

Hän päätti kokeilla samaa.

Lehikoinen julkaisi Sivubisneksen aluksi vain sähköisenä. Esikoisteos opastaa lisätulojen tienaamiseen esimerkiksi opintojen ohessa. Lopulta hän sai myytyä kirjan Otavalle, ja se julkaistiin myös painettuna.

-?Rehellisesti sanottuna Sivubisnes oli jatkoa yritykseni verkkovalmennukselle. Julkaisin tämän kuukausi esikoiseni syntymän jälkeen.

Lehikoisen työpöydällä on kaksi hänelle tärkeää kirjaa. Oma esikoisteos ja kirja, joka motivoi Lehikoista tavoittelemaan korkealle.

Lehikoisen työpöydällä on kaksi hänelle tärkeää kirjaa. Oma esikoisteos ja kirja, joka motivoi Lehikoista tavoittelemaan korkealle. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Raskaus ja äitiys eivät ole hidastaneet Lehikoisen uraa. Pikemminkin päinvastoin.

Career Girlin kohderyhmä olivat yritykset, jotka myyvät tuotteita naisille. Lehikoinen halusi jotain enemmän, ja hän muutti yrityksensä nimen.

Ensimmäisen lapsen - ja kirjan - syntymän aikoihin Career Girl muuttui Smart Mentoringiksi.

Auto meni, ja oma talous tutisi, mutta kivikkoinen alku ei lannistanut. Vauva ja uusi yritystoiminta pakottivat asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen.

-?Se on ollut hyvä asia. En tiedä, että olisiko yritys kasvanut niin paljoa ilman lasta, Lehikoinen pohtii.

- Tahdon olla yhtä iso kuin Oprah, Lehikoinen täräyttää.

- Tahdon olla yhtä iso kuin Oprah, Lehikoinen täräyttää. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

-?Olisin varmaan enemmän sellainen, että teen ja opettelen kaiken itse. Että mulla on aikaa, ja voin käyttää 12 tuntia töihin. Nyt kun mulla on lapsi, niin mulla ei ole niitä tunteja.

Valmennuskurssit ja määrätietoisuus veivät Lehikoisen pisteeseen, jossa hän on nyt. Varakkuus ei kuitenkaan ole ollut tae järkevälle rahankäytölle.

-?Tänä vuonna minulla oli ensimmäisen kerran tilanne, että minulla oli rahaa. Olen tuhlannut ihan superpaljon kaikenlaiseen turhaan. Olisin valmis käyttämään kaikki rahat nyt, mitä olen tehnyt.

Lehikoinen rekrytoi työntekijän ja pian peruutti sen, koska oli tehnyt valinnan niin hätäisesti.

-?Tänä vuonna on ollut vaikeampaa, koska ei ole niin selkää tavoitetta.

Säästäväisyys vaatii vaivaa, sillä Lehikoisen mukaan hänelle ei ole lapsena opetettu järkevää rahankäyttöä. Lapsuudenkodissa talous oli tiukilla, mutta siitä huolimatta hän harrasti muun muassa balettia, partiota ja alttoviulun soittoa.

Yrittäjyys ei kulje suvussa.

-?Yrittäjyys on ollut paljon vaikeampaa kuin äitiys, Lehikoinen summaa.

-?Eilen tein rentoutusharjoitusta ja mietin, etten edes muista tämänhetkisiä ongelmia enää 20 vuoden päästä.

Lehikoisen 3-vuotias esikoinen käy arkisin päiväkodissa, kun vanhemmat tekevät töitä. Lapsi auttaa töiden ja vapaa-ajan erottamista toisistaan.

- Ei mun tarvitse neljän jälkeen olla koneen ääressä, mutta siis tosiasiassahan mietin työasioita koko ajan.

Perhe odottaa nyt toista lasta, jonka laskettu aika on joulukuussa. Lehikoinen haaveilee neljän lapsen perheestä. Hän suosittelee yrittäjyyttä ja äitiyttä, yhdellä ehdolla:

-?Tärkeintä on se, että sulla on oikea puoliso.

Arki pyörii pitkälti uran ja äitiyden ympärillä. Moni hänen ystävistä on samanlaisessa tilanteessa.

-?Jos me nähdään, niin lapset leikkivät ja me puhumme bisneksistä.

Ennen kuluvaa vuotta Lehikoinen oli todella tarkka siitä, mihin hän käytti kallisarvoista aikaansa ja rahaansa. -?Sanoin ei melkein kaikkeen. Se on saattanut jopa loukata ihmisiä.

Ennen kuluvaa vuotta Lehikoinen oli todella tarkka siitä, mihin hän käytti kallisarvoista aikaansa ja rahaansa. -?Sanoin ei melkein kaikkeen. Se on saattanut jopa loukata ihmisiä. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Sinun kärsivällisyys on voimasi, lukee Lehikoisen puhelimenkuorissa.

Sinun kärsivällisyys on voimasi, lukee Lehikoisen puhelimenkuorissa. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Marianne Lehikoisen kunnianhimoisuus ja suora puhe suurista summista ärsyttää joitakin. Hän aikoo kuitenkin myös jatkossa pyrkiä kovaa ja korkealle.

-?Haluan nähdä, miten pitkälle voin päästä omin avuin. Haluan olla roolimalli, ja missioni on auttaa muita saavuttamaan isoja tavoitteitaan urallaan, hän kiteyttää.

Lehikoinen on aiemmin miettinyt, että "olisi kiva olla miljonääri ennen kuin täytän 30". Raha on helpoin tapa mitata menestymistä, mutta Lehikoinen sanoo, ettei hän työskentele vain omien tulojensa kasvattamista varten.

Nuori yrittäjä kokee, että kyky inspiroida on hänelle luontaista.

-?Luokseni tullaan myös lähipiiristä, jos halutaan motivaatiota. Ystäväni juuri pyysi sparrailukahveille. Oma nerokkuuteni on siinä, että saan ihmiset unelmoimaan isosti.

Ilta Sanoma
mercredi 23 août 2023 12:20:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.