Valmentaja Jan Petracin valmennusryhmä harjoittelee Keravan urheilukentällä. Ryhmään kuuluvat Daniel Lundmark (vas) , Benjamin Lee, Eveliina Määttänen ja Niko Viljola. Kuva: Kari Pullinen
Slovenialainen maajoukkuejuoksija Jan Petrac lopetti urheilu-uransa kolme vuotta sitten ja ryhtyi puolisonsa Eveliina Määttäsen valmentajaksi. Nyt nelihenkiseksi kasvanut valmennusryhmä murskaa ennätyksiä huippuvalmentajan opissa.
Suomen urheilukansa oppi tuntemaan Eveliina Määttäsen viimeistään kesäkuussa, kun keravalainen juoksi historian toisena suomalaisnaisena 800 metriä alle kahden minuutin.
Kehityksen taustalla on Määttäsen elämänkumppani ja entinen huippujuoksija Jan Petrac.
Määttänen kuvailee kuusi vuotta sitten tapaamaansa Petracia tarkaksi, määrätietoiseksi ja tavoitteelliseksi valmentajaksi.
Petrac, 28, on intohimoinen valmentamista kohtaan ja on asettanut tavoitteensa korkealle:
-?Voin lopettaa valmentamisen, kun minulla on maailmanmestari, hän sanoo.
Slovenialainen unelmoi ammattivalmentajan urasta voidakseen paneutua työhön täysipäiväisesti.
-?Joku voisi tarjota minulle valmentajan pestiä, ottaisin työn heti vastaan. Korvaisin yhdeksästä viiteen päivätyöni valmentamisella, sanoo helsinkiläisessä autovuokraamoyhtiössä työskentelevä Petrac.
Petrac löysi intohimonsa sattumalta, kun alkoi valmentaa yhtä parhaista ystävistään.
Sitä ennen valmentajan pesti ei ollut käynytkään mielessä. Menestyksen myötä innostus kuitenkin kasvoi.
Valmennettava Zan Rudolf juoksi 800 metrillä Slovenian ennätyksen 1.45,15 elokuussa 2021. Petrac mainitsee kisan yhdeksi lempimuistoistaan.
Toinen suosikkimuisto on Määttäsen juoksu Turussa, jossa kahden minuutin maaginen raja rikkoutui.
Petrac muistelee odottaneensa aikojen ilmestymistä Paavo Nurmen stadionin suurelle tulostaululle. Koko stadion oli hiljaa.
Kun aika 1.59,96 ilmestyi taululle, suomalaisyleisö räjähti raikuviin suosionosoituksiin.
Petrac kertoi muutama viikko Määttäsen ennätysjuoksun jälkeen Instagramissa valmennettavansa hurjasta kehityksestä.
Syyskuussa 2021 Määttänen juoksi kymmenen kertaa 300 metriä keskimäärin 54,22 sekuntiin kahden minuutin palautuksella.
Harjoitus oli kaksikon urheilija-valmentajayhteistyön ensimmäinen. Toukokuussa vastaavanlaisessa harjoituksessa yhdeksän 300 metrin juoksuvedon keskiarvo oli 44,75 sekuntia.
-?Sen jälkeen kun aloitimme, Eveliina on pystynyt tekemään 99 prosenttia harjoituksista. Ainoastaan viime talven flunssa on hidastanut hieman, Petrac kertoo hurjan kehityskaaren taustoista.
Menestyksen salaisuus on valmentajan mukaan terveenä pysyminen, johdonmukaisuus sekä oikeaksi osoittautunut harjoitusohjelma.
Petrac myöntää, ettei osannut odottaa näin hurjaa kehitystä. Valmennusyhteistyön alkaessa syksyllä 2021 tavoitteeksi asetettiin Münchenin EM-kisat.
-?Se oli hullu tavoite, mutta arvokisoista realistisin. Sitten Eveliina jatkoi ja jatkoi kehittymistä ja pääsi "vahingossa" myös MM-kisoihin. Se ei ikinä ollut suunnitelmissa, kertoo Petrac.
Eveliina Määttänen juhlii naisten 800 metrin juoksun voittoa yleisurheilun Motonet GP -kilpailuissa Tampereella 8. elokuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Menestyksekkään viime vuoden jälkeen Petrac ei enää yllättynyt Määttäsen saavutuksista kuluvana kautena. Vielä kovempaa on kuitenkin luvassa.
-?Me ainakin odotamme Suomen ennätystä jo tänä vuonna, sanoo Petrac.
Suomen ennätys on Sara Lappalaisen 1.59,41 vuodelta 2021.
Uskomaton matka loukkaantumisten sävyttämästä kahden vuoden kilpailutauosta Suomen ja maailman huipulle on todiste Määttäsen ja Petracin lahjakkuudesta ja valmennussuhteen toimivuudesta
Petrac kertoo luottamuksen ja avoimen kommunikaation olevan kaikista tärkeintä valmentamisessa. Se kaksikolla ainakin on kunnossa.
-?Molempien osapuolien täytyy kertoa avoimesti tuntemuksistaan ja ideoistaan. En edes koeta väittää, että yrittäisimme erottaa urheilun muusta elämästä. Puhumme kotonakin juoksemisesta paljon, se toimii meille todella hyvin, kertoo Petrac.
Vapaa-ajalla Petrac ei ainoastaan puhu valmentamisesta, mutta myös lukee ja oppii aiheesta. Lähestyminen valmentamiseen on erittäin analyyttinen.
-?Täytyy lukea ja jutella muiden kokeneempien valmentajien kanssa jatkuvasti, sanoo Petrac.
-?Pidän numeroista. Tykkään ajatella, kirjata ylös asioita, ja suunnitella.
Petracin suunnitelma urheilijoidensa kunnon ajoittamisesta Kalevan kisoihin onnistui loistavasti, mistä konkreettisena todisteena komeilee miesten 800 metrin tulosluettelo.
Määttäsen lisäksi kaikki muutkin Petracin valmennettavat selvittivät tiensä finaaliin.
20-vuotias Benjamin Lee nappasi miesten pronssia ennätyksellään 1.48,92. Viidenneksi sijoittui Niko Viljola ennätyksellään 1.49,22. Myös Daniel Lundmark juoksi elämänsä nopeimman ajan 1.52,28 ja sijoittui seitsemänneksi.
Ennätysten murskajaisista huolimatta kolmikolla on vielä tekemistä valmentajansa päihittämiseksi.
Petrac juoksi ennätyksekseen 1.47,15 vuonna 2017. Slovenialainen juhli urallaan neljä kertaa maansa mestaruutta.
Petracin ura päättyi 2020 monta vuotta kestäneiden akillesvammojen takia, eikä hän ole sen koommin haikaillut juoksijaksi. Hän kuitenkin myöntää pohtineensa, kuinka kovaa olisi juossut nykyisellä valmennusohjelmallaan.
Polkupyörä on juoksuvalmentajalle tärkeä apuväline. Jan Petracin valmennusryhmään kuuluvat Niko Viljola, Benjamin Lee, Daniel Lundmark ja Eveliina Määttänen. Kuva: Kari Pullinen
treeniohjelman kovimmaksi harjoitukseksi Petrac nimeää syksyisen mäkitreenin, jossa valmennettavat juoksevat ensin kuusi kertaa 150 metriä ylämäkeen ja sitten kuuden minuutin tempo-juoksun tasaisella maalla.
Nämä juoksuvedot toistetaan harjoituksessa kolmesti.
-?Treeni järkytti kaikki viime vuonna, huikkaa Määttänen puhelinhaastattelun taustalta.
Petrac muistelee ainakin Lundmarkin oksentaneen harjoituksen jälkeen.
Lyhyen valmentajanuransa aikana lahjakas valmentaja on kerennyt oppia paljon. Muutama asia Petracin valmennusfilosofiassa ovat erityisen tärkeitä.
-?Jos teet aina samalla tavalla, voit odottaa samoja lopputuloksia, toteaa Petrac.
-?Vähemmän on enemmän, Petrac jatkaa viitaten liiallisen harjoittelun haittoihin.
Petrac neuvoo etenkin nuoria 800 metrin juoksijoita kehittämään niin nopeutta kuin kestävyyttä. Molempien ominaisuuksien on oltava erittäin kovalla tasolla, mikäli juoksija mielii maailman huipulle.
Nopeutta vaativasta 400 metrin aitajuoksusta 800 metrin matkalle siirtynyt Määttänen on valittu Budapestin MM-kisoihin. Määttäsen ja Petracin ensimmäinen tavoite on läpäistä naisten 800 metrin alkuerät, jotka juostaan 23. elokuuta.
-?Jos se tavoite saavutetaan, laittamme kaiken peliin semifinaalissa ja katsotaan, mihin se riittää, sanoo Petrac.
Maailman tilastokärki Keely Hodgkinson on ennätyksellään 1.55,77 vielä sen verran kaukana, ettei Petracin valmennusuran äärimmäinen tavoite MM-kullasta ole vielä tänä vuonna realistinen.
Jos tämä tavoite joskus toteutuu, aikoo slovenialainen lopettaa valmentamisen ja avata kahvilan Helsinkiin.
Syyskuussa Petrac on asunut Suomessa neljä vuotta. Keravalainen kehuu yleisurheilun nauttimaa suosiota ja arvostusta Suomessa.
- En voisi edes villeimmissä unelmissani kuvitella yleisurheilun saavan vastaavaa medianäkyvyyttä Sloveniassa, kertoo Petrac.
Eveliina Määttänen (2) juoksi Kalevan kisoissa 800 metrin hopeaa Sara Lappalaisen jälkeen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
TetraSys Oy.