Ilta Sanoma

Janne Naakka kaipasi uusia tavoitteita elämäänsä.

Janne Naakka kaipasi uusia tavoitteita elämäänsä. Kuva: Naakan kotialbumi

Sosiaalinen media vaikutti ennen suuresti Janne Naakan arkeen. -?Muilla aloilla harvemmin joutuu kohtaamaan samoissa määrin vihaa, häirintää ja kiusaamista.

Vuonna 2020 somevaikuttaja Janne Naakka istui monien muiden tapaan oman kotinsa suojissa. Televisiosta kuului tutun lempisarjan Million Dollar Listingin äänet, kun kumppani Valtteri Sandberg käveli huoneeseen.

- Sä olisit helvetin hyvä tossa, Sandberg totesi viitaten kiinteistövälitykseen.

Sohvalla istunut Naakka naurahti, hauska vitsi. Hän oli lapsuutensa katsonut isänsä työtä kiinteistövälittäjänä ja teinille tyypilliseen tapaan ajatellut, ettei ainakaan lähtisi tekemään samaa mitä vanhempansa. Million Dollar Listing oli vain hauska sarja, ei sen enempää.

Jokin pitkäaikaisen kumppanin kommentissa jäi kolkuttelemaan Naakan takaraivoon. Yhtäkkiä oma lempisarjakin tuntui erilaiselta - tai ainakin sitä katsoi eri tavalla kuin ennen. Mitä, jos hän nauttisikin työstä kiinteistövälittäjänä?

Kolme vuotta myöhemmin Naakka kertoo iloisena tekevänsä töitä asuntomyyjänä. Vielä hän ei voi kutsua itseään kiinteistövälittäjäksi, sillä sitä varten täytyy suorittaa erillinen LKV-koe.

Naakka on kiistämättä yksi Suomen menestyneimmistä somevaikuttajista. Vuonna 2009 perustettu blogi poiki hänelle paitsi työn, myös elämäntavan. Blogin lisäksi Naakka tekee muun muassa Youtube-videoita ja podcastia oman osakeyhtiönsä turvin.

- Yli kymmenen vuoden ura on todella pitkä yhdellä alalla ja omassa yrityksessäni siihen nähden, että olen vielä alle kolmekymppinen. Tuntui, että olen nähnyt, kokenut ja saavuttanut kaiken tuolla alalla, mitä olen halunnut. Sen myötä alkoi kaipaamaan uusia tavoitteita.

Naakka perusti NaaG - not an average Guy -bloginsa vuonna 2009. Nykyään blogi toimii nimellä naaG.

Naakka perusti NaaG - not an average Guy -bloginsa vuonna 2009. Nykyään blogi toimii nimellä naaG. Kuva: Janne Naakan kotialbumi

Aluksi Naakan tavoitteina oli saavuttaa iso yleisö ja viihdyttää ihmisiä. Vuonna 2016 harrastuksena alkanut sisällöntuotanto otti askeleen kohti vielä ammattimaisempaa toimintaa, kun Naakka voitti selkeillä yleisöäänillä Elle Style Awardsin Vuoden miespukeutujan tittelin. Vastassaan hänellä oli muun muassa Cheek, Mikael Gabriel ja Robin.

- Sen myötä ymmärsin sen, että on iso yleisö seuraamassa ja olin saavuttanut sen, mitä silloin tavoittelin.

Naakkaa alkoi kiinnostamaan yrittäjyys. Hän asetti itselleen tavoitteen: hänen yrityksensä liikevaihto tulisi vielä joskus olemaan yli 100 tuhatta euroa.

Se tavoite täyttyi vuonna 2019.

Sen myötä Naakka alkoi pohtimaan, mikä olisi seuraava tavoite ja, mitä kohti hän menisi.

- Tuntui, että tavallaan vaikka kuinka tätä työtä käänteli ja väänteli, ei löydy enää sellaisia uusia erilaisia lähestymistapoja, mitä voisi lähteä tekemään. Alkoi tuntumaan, että täytyy lähteä tekemään ihan jotain muuta.

Lopulta pitkän pohdinnan jälkeen Naakka suoritti vuoden mittaisen kiinteistönvälittäjän koulutusohjelman vuonna 2021.

Päivätyön vaihtaminen ei tapahtunut kädenkäänteessä. Naakan sadattuhannet seuraajat alkuun myös säikähtivät, miten sometähden uusi opiskelu tulisi vaikuttamaan heidän seuraamaansa sisältöön.

Selittääkseen tilannetta Naakka julkaisi vuosi sitten videon, jolla hän kertoi aikomuksestaan vaihtaa päivätyötä. Samalla hän kertoi aikovansa jatkaa myös somen tekemistä.

- Mietin, että uskallanko julkaista tämän ennen kuin olen jo alan töissä. Mitä jos meneekin pitkään, ennen kuin pääsen oman yritykseni kanssa tilanteeseen, että voin edes mennä mihinkään töihin? Alkaako tulla viestejä, että epäonnistuit tässä uudelle alalle lähdössä?

Ja niitähän tuli. Naakka toteaa harmikseen, että aina on joitain, jotka oikein odottavat toisen epäonnistumista.

- Se tuo tietyllä tavalla painetta omaan tekemiseen, koska et voi vain kokeilla asioita.

Vei vuoden, ennen kuin Naakka oli saanut yrityksensä asiat hoidettua niin, että siirtyminen muihin päivätöihin oli mahdollista. Sinä aikana hän muun muassa palkkasi uuden työntekijän.

Ei päätös taloudellisestikaan ollut yksiselitteinen.

Alkuvuonna Naakka aloitti työskentelyn kiinteistöalan yrityksessä, minkä vuoksi hänen oman yrityksensä tulot tipahtivat parin kuukauden ajaksi.

- Jos vertaa aiempiin vuosiin, ehkä parissa kuukaudessa tulot olivat noin 20?000 euroa pienemmät.

Naakka muistuttaa summan olevan yrityksen tuloja. Toki se näkyi myös henkilökohtaisissa tuloissa, koska hän ei nostanut niiltä kuukausilta yhtä paljon palkkaa kuin normaalisti.

Ei Naakka silloinkaan joutunut elämään kädestä suuhun, sillä hän on taloudellisen tilanteensa kanssa onnekas.

- Kyllä sitä silti mietti, miten se vaikuttaa omaan talouteen ja miten se vaikuttaisi somen tekemiseen. Some on itselle intohimo ja elämäntapatyö, enkä usko, että mitään sellaista jaksaa tehdä ilman intohimoa.

Aiemmin Naakka on myös itse saanut määritellä täysin omat aikataulunsa. Se toi vapautta, mutta sen myötä työn ja vapaa-ajan raja oli häilyvä.

Päivätyön vaihtaminen ei ole vähentänyt Naakan työtunteja, päinvastoin.

- Ensimmäinen kuukausi kiinteistövälityksen töissä oli sellainen, että kun tulin kotiin, nukahdin suoraan sohvalle sen jälkeen. Olin todella väsynyt ensimmäisen kuukauden, mutta nyt on löytynyt todella hyvä tasapaino.

Asuntomyynnin lisäksi Naakka tekee edelleen sisältöä somen eri kanaviin. Aikaisin aamulla hän herää hoitamaan yrityksensä asioita ennen kuin hän lähtee toimistolle.

Uuteen päivätyöhön totuttelu vei aikaa ja Naakka oli ensin työpäivien jälkeen todella väsynyt.

Uuteen päivätyöhön totuttelu vei aikaa ja Naakka oli ensin työpäivien jälkeen todella väsynyt. Kuva: Janne Naakan kotialbumi

- Se on auttanut todella paljon, että pystyy suunnittelemaan paremmin omaa vapaa-aikaa. Silloin kun teki vain somea, työn ja vapaa-ajan ero oli todella häilyvä. Nyt lähtiessäni toimistolta minulla on olo, että olen nyt tehnyt päivän työt.

Vaikkakin kotona Naakka jatkaa vielä sisällöntuotantoa somen eri kanaviin.

- Mikä on tavallaan todella hassua, miten nopeasti se muutos tapahtui omassa ajatusmaailmassa. Enää en ajattele niin vahvasti, että teen taas töitä, kun nauhoitan podcastia. Sitten kun olen sen nauhoittanut, olen vapaalla.

Aiemmin Naakka ja myös somevaikuttajana töitä tekevä Sandberg tekivät töitä yhdessä kotoa käsin. Nyt Naakka lähtee kello kymmeneltä aamulla toimistolle ja palaa sieltä kuuden jälkeen illalla.

- Mutta nykyään olen viitenä päivänä viikossa pääasiassa toimistolla. Sitten vähän vaihdellen yleensä pidän perjantain ja lauantain vapaana, mikä tarkoittaa, että usein perjantaina teen somealan töitä.

Parisuhteelle uusi työrytmi on tehnyt myös hyvää, vaikka nyt yhteinen aika on enemmän kortilla. Se on muistuttanut 11 vuotta yhdessä olleen parin alkuaikoja, kun he elivät etäsuhteessa.

- Samalla tavalla tulee suunnitelmallisemmin vietettyä yhdessä aikaa. Mikä on kiva, kun tulee tehtyä erityisiä asioita eikä se yhteinen aika ole pelkästään sitä arjen pyörittämistä yhdessä.

Janne Naakka on ollut parisuhteessa somevaikuttaja Valtteri Sandbergin kanssa vuodesta 2012 lähtien.

Janne Naakka on ollut parisuhteessa somevaikuttaja Valtteri Sandbergin kanssa vuodesta 2012 lähtien. Kuva: Janne Naakka

Uusi päivätyö on tarjonnut myös uudenlaisen työyhteisön, josta Naakka on erittäin iloinen.

- Jossain vaiheessa oma elämä pyöri todella paljon sosiaalisen median ympärillä, myös vapaa-ajalla ja ne joiden kanssa vietti aikaa tekivät sosiaalista mediaa. Se ehkä aiheutti sen, että kaikki somessa tapahtuva sai isommat mittasuhteet kuin todellisuudessa oli.

- Sitten jos tulee vaikka nettivihaa, häirintää tai muuta, niin se tuntui ennen tosi paljon suuremmalta asialta.

Nyt Naakka voi aamukahvin jälkeen sulkea läppärinsä ja suunnata toimistolle, jossa työkavereiden kanssa puhutaan kaikesta muusta paitsi somesta.

- On ihanan virkistävää, että se tavallaan unohtuu eikä niitä asioita mieti siellä. Ne ovat vaan jossain netissä olevia kommentteja, eivätkä ne ainakaan omaan elämään vaikuta samaan tapaan mitä ennen.

Vihakommenttien suodattaminen pois mielestä ei ole helppoa, jos sitä saa osakseen jatkuvasti. Suosion kääntöpuolena Naakka on joutunut myös kokemaan kiusaamista ja itseensä kohdistuvaa halveksivaa kommentointia.

- Tuntuu, että olen varmaan yksi niistä, joka on saanut kaikista eniten nettivihaa. Mutta koen, että samassa suhteessa tulee rakkautta myös, mikä on positiivista ja tasapainottaa sitä.

Vihakommentit eivät ole se syy, miksi Naakka halusi vaihtaa somen toiseen päivätyöhön. Ei hän somea tehdessään ehkä täysin myöskään ymmärtänyt, ettei vihakommentteja täytyisi välttämättä vain kestää.

- Muilla aloilla harvemmin joutuu kohtaamaan samoissa määrin vihaa, häirintää ja kiusaamista, Naakka pohtii.

Naakasta huokuu innostus uutta alaa kohtaan. Siitä hän vaikuttaa todella löytäneen uuden intohimonsa.

Monella asiakkaalla asunnon myyntiin tai ostoon liittyy isoja elämänmuutoksia.

- Siihen voi liittyä kuolemaa, eroa, yhteisen kodin etsimistä tai perheenlisäystä. Yleensä siihen liittyy tuollaisia isoja merkittäviä asioita ja ihmisillä on niissä hetkissä paljon tunteita pinnassa.

Niissä hetkissä Naakka kokee tärkeäksi olla mukana.

Ilta Sanoma
mardi 22 août 2023 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.