Ilta Sanoma

Yleisurheilun MM-kilpailuissa nähdään maailman parhaat urheilijat. Urheilulehti rankkasi kisojen suurimmat supertähdet - sekä kuumimmat haastajat suosikeille.

Kuva: AFP / Lehtikuva, Getty Images, Reuters

Noah Lyles voi hätyytellä jopa Usain Boltin 200 metrin maailmanennätystä.

Noah Lyles voi hätyytellä jopa Usain Boltin 200 metrin maailmanennätystä. Kuva: Getty Images / Getty Images

200 metrin hallitseva maailmanmestari Noah Lyles, 26, aloitti kautensa melko vaatimattomasti. Juhannukseen mennessä amerikkalaisen paras tulos oli 19,83. Lento ison rapakon takaa Eurooppaan teki kuitenkin terää. Kuukautta myöhemmin hän hurjasteli Lontoossa 19,47. Ennätys sekään ei ole, sillä vuosi sitten Eugenen MM-areenalla kello pysähtyi kaikkien aikojen kolmosaikaan 19,31.

Usain Boltin tarunhohtoinen ME 19,19 on enää 0,12 sekunnin kosketusetäisyydellä. Vuosi sitten ennen MM-kilpailuja Lyles oli juossut 0,14 sekuntia hitaammin kuin nyt, joten jos sama kaava toistuisi, ME napsahtaisi. Se kuulostaa jokseenkin hurjalta, kun kaikki muistamme, millainen kulttihahmo Bolt oli.

Haastajiakin Lylesille löytyy. On jopa hämmentävää, että kaikkien aikojen listan kuudesta parhaasta ajasta kolme on syntynyt tänä tai viime vuonna. Nyt 19-vuotias USA:n Erriyon Knighton pinkoi vuosi sitten keväällä 19,49, vuotta vanhempi Botswanan Letsile Tebogo hävisi heinäkuussa Lontoossa Lylesille vain kolme sadasosaa (19,50). Knighton on juossut "vasta" 19,72, mutta ehkä kunnonajoitus on tähdätty MM-areenalle.

Jakob Ingebrigtsen ei juokse triplaa Budapestissä.

Jakob Ingebrigtsen ei juokse triplaa Budapestissä. Kuva: Janek Skarzynski / AFP

Vasta 22-vuotias norjalainen ihmemies Jakob Ingebrigtsen painoi kuukausi sitten Puolan Chorzowissa 1?500 metriä kaikkien aikojen neljänneksi kovimpaan aikaan ja Euroopan ennätykseen 3.27,14. Hicham El Guerrouj´n 25 vuotta vanhaan ME-aikaan on matkaa enää 1,14 sekuntia. Jossakin vaiheessa norjalainen puheli, että juoksisi MM-areenalla jopa triplan: 1?500, 5?000 ja 10?000 metriä. Tästä sulasta hulluudesta - joskin äärimmäisen mielenkiintoisesta sellaisesta - on sittemmin luovuttu, eikä Ingebrigtsenillä ole edes rankingpisteitä kympille. Tupla sen sijaan kiinnostaa - etenkin, kun viime kesänä Eugenessa britti Jake Wightman ylsi "mahdottomaan" ja voitti norjalaisen 1?500 metrillä.

Nyt britti ei ole mukana, mutta temppu osoitti, ettei Ingebrigtsen ole lyömätön. Silti nyt näyttää siltä, ettei Ingebrigtsenille ole 1?500 metrillä haastajia. Niin tosin luultiin ennen Eugeneakin.

5?000 metriä on kokonaan toinen juttu. Norskin ennätys on 12.48. Tällä kaudella peräti kuusi juoksijaa on tintannut alle 12.43. Lausannessa Berihu Aregawi ja Joshua Cheptegei painoivat 12.40 ja 12.41, Oslossa Yomif Kejelcha ja Jacob Kiplimo rynnivät 12.41 ja Monacossa Hagos Gebrhiwet ja Telahun Hailu 12.42. Fakta on, että näiden herrojen on pakko pitää matkavauhtia yhdessä, jos aikovat pudottaa norjalaisen. Todennäköisesti sekään ei riitä.

Karsten Warholm on suosikki 400 metrin aidoissa, mutta helpolla hän ei pääse.

Karsten Warholm on suosikki 400 metrin aidoissa, mutta helpolla hän ei pääse. Kuva: Claudia Greco / Reuters

Norjan olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari ja ME-mies Karsten Warholm lähtee 400 metrin aitoihin suosikkina. Kauden 2019 alusta alkaen Warholm on juossut 32 aitakilpailua ja voittanut niistä 31. Ainoa tappio tuli viime vuonna Eugenessa, kun hän oli vasta toipumassa jalkavammastaan. ME on huima 45,94, tämän kauden paras 46,51. Näistä askelmerkeistä voisi kuvitella, että Warholm on nyt kunnossa ollessaan voitta?maton.

Norjalaisen ME-juoksussa Tokion olympialaisissa USA:n Rai Benjamin kiskoi huimat 46,17. Tämän kauden paras on 46,62 - Benjamin lähestyy selkeästi huippukuntoaan. Brasilian Alison dos Santos voitti vuosi sitten Eugenessa superajalla 46,29, mutta hänen kauden alkunsa viivästyi loukkaantumisen vuoksi. Brassilla on takana vasta yksi kilpailu, 47,66 Monacossa. Silloin Warholm oli 1,15 sekuntia edellä. Mihin brasilialainen ehtii Budapestiin mennessä?

Armand Duplantis häviää harvoin - eikä näin tapahtune myöskään Unkarissa.

Armand Duplantis häviää harvoin - eikä näin tapahtune myöskään Unkarissa. Kuva: Clement Mahoudeau / AFP

Seipään olympiavoittaja, maailmanmestari ja ME-mies Armand Duplantis koki ihmeellisyyden MM-kenraalissaan Monacossa. Hän ylitti vain 572 ja jäi neljänneksi. Ruotsalaiselle on tullut viimeksi yhtä huono sijoitus seiväskisassa Lausannessa 2021, sitä ennen kaksi vuotta aiemmin.

Kauden 2019 alun jälkeen Duplantis on hypännyt 73 kilpailua, voittanut niistä 65, ollut viidesti toinen, kerran kolmas ja kahdesti neljäs. Varmuus on hämmästyttävää. 2019 hän oli MM-kilpailuissa hopealla, sen jälkeen hän on voittanut putkeen viisi arvokisakultaa.

Monacon yskähdys ei silti tarkoita sitä, etteikö Duplantis olisi kunnossa. Ulkoratakauden paras on 612, hallissa syntyi ME 622. Haastajista amerikkalainen KC Lightfoot hyppäsi jo 607, mutta karahti maansa karsintoihin. Niinpä Filippiinien Ernest John Obiena on Duplantisin lisäksi ainoa, joka on tänä kesänä selättänyt kuusi metriä (600). Itse asiassa 590 ylittäjiäkin on heidän lisäkseen mukana vain neljä, koska myös USA:n kovanaama Sam Kendricks jäi karsintoihin. Joten se ehkä niistä haastajista.

Lamecha Girma ei ole juossut 3?000 metrin esteitä ME-suorituksensa jälkeen.

Lamecha Girma ei ole juossut 3?000 metrin esteitä ME-suorituksensa jälkeen. Kuva: JEFF PACHOUD / Getty Images

Etiopian 22-vuotias Lamecha Girma on ollut hurjana tällä kaudella. Hän teki kesäkuussa Pariisissa 3?000 metrin esteiden huiman ME:n 7.52,11. Sen jälkeen Girma ei ole paraatilajissaan kilpaillut. Muutenkin hän on kisannut erittäin säästeliäästi. Potentiaalista kertoo, että kesäkuun lopussa Girma rynni 1?500 metriä hurjasti 3.29,51.

Vielä kovempi näyttö oli hallikauden 3000 metrin sisäratojen ME 7.23,81. Se enteilee ulkona jopa alle 7.20 tasoa, kun ME on Daniel Komenin 27 vuotta vanha 7.20,67. Girma ei ole kuitenkaan juossut ulkona tätä matkaa, ehkä MM-kisojen jälkeen on rahastuksen aika. Myös 5?000 metriä olisi mukava nähdä Girmalta.

Haastajia ei juuri ole. Kokenut Soufiane El Bakkali on hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari. Tällä kaudella hän on juossut 7.56,68. Marokkolainen on aina arvokisoissa parhaimmillaan, mutta ei kai nyt sentään ME-kunnossa?

On yllätys, mikäli Ryan Crouser ei pukkaa kultaa.

On yllätys, mikäli Ryan Crouser ei pukkaa kultaa. Kuva: Janek Skarzynski / AFP

Keväällä kuulan hurjan ME:n 23,56 nakannut Ryan Crouser on lajissaan tällä hetkellä häkellyttävän ylivoimainen. Tilastokakkonen Joe Kovacs on liki metrin perässä. Crouser on hionut vapaan jalan tekniikkansa aivan uusiksi, mikä on tuonut työntöihin lisämittaa.

Toki kauden yhdeksästä kilpailusta jenkki on "jäänyt" viidesti haarukkaan 22,29-22,63. Muutamissa kilpailuissa on näyttänyt, että hän suorastaan säästelee. 2020-luvulla Crouser on heittänyt 47 kilpailua, voittanut niistä 44 ja ollut kolmesti kakkonen. Kausilla 2020 ja 2021 hän ei hävinnyt kertaakaan.

Kaivetaan nyt kuitenkin esille ne kolme, jotka viime kesänä onnistuivat Crouserin kääntämään. Belgradin MM-halleissa Brasilian Darlan Romani (22,53-22,44), Lausannen Timanttiliigassa Kovacs (22,65-22,05) ja sama mies Zürichin Timanttiliigassa (23,23-22,74). Silti he eivät uhkaa tällä kertaa suurta mestaria.

Femke Bol hätyytteli 400 aidoissa maailmanennätystä Lontoossa.

Femke Bol hätyytteli 400 aidoissa maailmanennätystä Lontoossa. Kuva: Henry Nicholls / AFP

Sydney McLaughlin-Levrone juoksee nyt sileää.

Sydney McLaughlin-Levrone juoksee nyt sileää. Kuva: Melinda Meijer / ISI / Getty Images

Hollannin Femke Bol paineli muutama viikko sitten Lontoossa 400 metrin aidat kaikkien aikojen kakkosaikaan 51,45. Sydney McLaughlin-Levronen ME jäi vielä 0,77 sekunnin päähän. Majesteettisella ja höyhenenkevyellä askeleella etenevä Bol on ollut tällä kaudella omaa luokkaansa. USA:n Britton Wilson ja Jamaikan Andrenette Knight ovat juosseet hiukan yli 53 sekuntia, mutta heidän tasonsa on heilahdellut. Bol sen sijaan on ollut tasaisessa iskussa ja parantanut koko ajan.

ME ei liene Budapestissä realismia, mutta tulevaisuudessa hollantilaisen ja McLaughlin-Levronen kaksintaisteluista tulee eeppisiä. Niin myös sileällä ratakierroksella, jos he niin haluavat. Bol paineli hallissa sisäratojen ME:n 49,26, joka on lyhyellä tiukkakaarteisella radalla huikea aika. Aidoissa hänelle ei ole nyt haastajia.

Faith Kipyegon on tehnyt kolme maailmanennätystä tällä kaudella.

Faith Kipyegon on tehnyt kolme maailmanennätystä tällä kaudella. Kuva: Clement Mahoudeau / AFP

Kenialainen Faith Kipyegon on päräyttänyt tänä kesänä maailmanennätykset tauluun niin 1?500 metrillä, maililla kuin 5?000 metrillä. Tonnivitonen on kulkenut 3.49,11, vitonen 14.05,20.

29-vuotias juoksija on ollut tällä kaudella suvereeni. Firenzen 1?500 metrin ME-juoksussaan hän jätti kaikkia muita huippuja käsittämättömästi liki kahdeksan sekuntia. Maailmantilaston kakkonen Gudaf Tsegay on viiden sekunnin päässä. 5?000 metrillä Etiopian entinen ME-nainen Letesenbet Gidey pääsi sentään ME-juoksussa 2,7 sekunnin päähän.

Vaikka nämä kaksi ovat suhteellisen lähellä toisiaan tilastoissa, on Kipyegon omaa luokkaansa. Häntä ei karisteta vauhdilla eikä myöskään ohiteta kirissä. 800 metriäkin on kulkenut tänä kesänä 1.58. Tulossa on suvereeni tuplamestaruus.

Ilta Sanoma
samedi 19 août 2023 11:00:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.