Ilta Sanoma

Yleinen taloudellinen tilanne yhteiskunnassa on pakottanut myös varakkaat luopumaan arvoesineistään. Yrittäjä Petri Vuorinen kertoo, mitä esineitä tuodaan nyt runsaasti myyntiin.

1?500 neliön varasto pursuilee tavaraa, kaikkea taiteesta ja koruista huonekaluihin, autoihin ja mattoihin.

Noin vuosikymmenen toiminnassa ollut Huutokauppa Turenki Janakkalan Turengissa panee esineet myyntiin kuusi kertaa vuodessa. Tavaraa on joka kerta paljon, mutta nyt vielä enemmän kuin normaalisti.

- Viikonlopun aikana on myynnissä yhteensä noin 2?000 esinettä. Koskaan ei ole tullut tällaista määrää, yrittäjä Petri Vuorinen kertoo.

- Yhteisarvo olisi kaupasta käytettynä ostettuna 3-4 miljoonaa euroa. Huutokaupattuna arvo nousee ehkä miljoonaan euroon.

Petri Vuorinen piti antiikkiliikettä, joka muuttui vuosikymmen sitten huutokaupaksi.

Petri Vuorinen piti antiikkiliikettä, joka muuttui vuosikymmen sitten huutokaupaksi. Kuva: Jussi Vierimaa

Huutokaupan varastohalli on visuaalinen karkkikauppa.

Huutokaupan varastohalli on visuaalinen karkkikauppa. Kuva: Jussi Vierimaa

Syitä ihmisten suureen myynti-intoon on muutamia. Ensimmäinen on se, että yleinen taloudellinen tilanne heijastuu myös ns. varakkaaseen kansanosaan.

- Myös ne ihmiset, jotka ovat syntyneet kultalusikka suussa, ovat voineet joutua huonoon tilanteeseen. On laitettu sijoitusasuntoihin rahaa ja velkavivulla tehty hyviä juttuja monta vuotta, mutta kun korot nousivat, kauppa ei käy, Vuorinen kertoo.

- Olen vaistonnut monista, että he tarvitsevat apua, vaikka he eivät suoraan sitä sanoisikaan. Yksi rouva itki puhelimeen, että hänen on pakko saada nyt jotain tavaraa myytyä.

Täyttä kultaa olevia lusikoita ei kannata myydä sulatettaviksi, sillä niistä saattaa saada kovan hinnan huutokaupassa. Tällaisten kuuden lusikan arvioitu lähtöhinta on 15?000 euroa.

Täyttä kultaa olevia lusikoita ei kannata myydä sulatettaviksi, sillä niistä saattaa saada kovan hinnan huutokaupassa. Tällaisten kuuden lusikan arvioitu lähtöhinta on 15?000 euroa. Kuva: Jussi Vierimaa

Toinen syy on korkealle kivunnut kullan hinta, mikä johtuu Ukrainan sodasta.

- Moni ennustaa, että kun sota loppuu, kullan hinta notkahtaa. Ihmiset ovat alkaneet oppia, ettei kultaesineitä kannata myydä sulatettaviksi, vaikka kultaa ostetaan nyt paljon. Huutokaupassa voi monesti saada moninkertaisen hinnan.

Vuorinen avaa oven turvahuoneeseen, jossa on paksut seinät, liiketunnistimet ja kalterit. Tasoilla lepää Rolexeja, täyttä kultaa olevia lusikoita ja Fabergén hopeasepän Anders Nevalaisen tekemät valokuvakehykset. Niiden arvioitu lähtöhinta on 15?000 euroa.

- Tässä huoneessa on noin kahdella miljoonalla eurolla kelloja ja koruja. Niitä on tullut meille nyt todella paljon.

Anders Nevalaisen kehykset tulivat myyntiin henkilöltä, joka halusi myydä koko omaisuutensa Suomessa jouduttuaan arvostelun kohteeksi Venäjä-kytköstensä vuoksi.

Anders Nevalaisen kehykset tulivat myyntiin henkilöltä, joka halusi myydä koko omaisuutensa Suomessa jouduttuaan arvostelun kohteeksi Venäjä-kytköstensä vuoksi. Kuva: Jussi Vierimaa

Summat hirvittävät, ja väkisinkin sitä pohtii, eikö tällainen varasto houkuttele varkaita jatkuvalla syötöllä.

- Täällä on hyvin valpas yövartija. 10 vuoden aikana ovat hävinneet ainoastaan yhdet halvat Mersun kalvosinnapit, Vuorinen kertoo.

Joskus esineiden taustalla on traaginen tarina. Sellaisen vuoksi tähän huutokauppaan päätyi harvinaisuus, todellinen kansallisaarre, Ferdinand von Wrightin Metsoja-taulu, jonka arvioitu lähtöhinta on 80?000 euroa.

- Omistaja oli mennyt sijoittamaan ulkomaiseen sijoitusfirmaan. Hän oli laittanut sinne ensin viisi sataa, sitten pari tonnia ja tienannut rahaa. Sitten hän oli pannut sinne lähes koko eläkepottinsa, satoja tuhansia, ja firma huijasi rahat häneltä.

Ferdinand von Wrightin Metsoja on harvinaisuus, jonka hinta voi nousta todella korkealle.

Ferdinand von Wrightin Metsoja on harvinaisuus, jonka hinta voi nousta todella korkealle. Kuva: Jussi Vierimaa

Vuorinen antaa vinkin kovimmasta taidenousijasta tällä hetkellä. Yksi sellainen on myynnissä tässäkin huutokaupassa.

- Tove Janssonin tuotanto ja etenkin öljyvärityöt. Kymmenen vuotta sitten töitä pystyi ostamaan satasilla, nyt yhdestä on maksettu 380?000 euroa. Tämän työn arvioitu lähtöhinta on 25?000 euroa.

Tove Janssonin öljyväritöillä voi nyt lyödä rahoiksi.

Tove Janssonin öljyväritöillä voi nyt lyödä rahoiksi. Kuva: Jussi Vierimaa

Korona-aika muovasi huutokauppa-alaa peruuttamattomasti. Kun aiemmin näyttöajan alkaessa hallille oli kilometrin autojono, nyt huutajat istuvat mukavasti kotisohvalla tai vaikkapa mökkilaiturilla.

- Korona-aikana kaikki piti laittaa nettiin, mutta pystyimme yhtäkkiä myymään tuplamäärän esineitä ja myynnit nousivat. Korona toi mukanaan digiloikan, eli 50+-ihmiset oppivat käyttämään tietokoneita ja huutamaan netissä, Vuorinen kertoo.

Ruuhka varastolla alkaa nykyään vasta huutokaupan jälkeen.

- Maanantai-keskiviikko-välillä tänne tulee katkeamaton virta ihmisiä hakemaan tavaroitaan. Osa niistä, erityisen kalliit esineet, viedään meidän omilla autoilla ja osa menee postilla.

Viime huutokaupasta tavaroita lähti lähes pariinkymmeneen eri maahan. Ulkomaille esineet toimitetaan joko rahtipalveluiden tai huutokaupan oman kuljetuksen avulla.

- Meidän oma automme käy Keski-Euroopassa joka toinen kuukausi.

Merkkilaukut ovat perinteinen kohde huutokaupassa.

Merkkilaukut ovat perinteinen kohde huutokaupassa. Kuva: Jussi Vierimaa

Huutokauppapäivä on jännittävä erityisesti siksi, että edes minimituottoa ei voi ennustaa. Huutokauppa Turengin kohteille ei ole asetettu pohjahintaa, ja siksi ne voidaan huutaa arvioitua halvemmalla.

- Tavara menee sillä hinnalla kuin menee. Emme kiellä tavaran lahjoittajaa kirittämästä hintaa tai huutamasta tavaraa itselleen, jos se on menossa liian halvalla. Mutta hän maksaa provikan, jos tavara jää hänelle.

Jotkut tavaroitaan pakon edessä myyntiin tuoneet asiakkaat ovat jo ehtineet säikähtää alhaisia huutoja. Vuorinen on rauhoitellut heitä.

- Vähän ennen kuin huutokauppa sulkeutuu, alkaa sadella tarjouksia. Jokainen huuto pidentää huutoaikaa kahdella minuutilla. Me kutsumme sitä loppusodaksi. Ei voi siis koskaan etukäteen tietää, kuinka korkeaksi hinta nousee, hän sanoo.

Ilta Sanoma
samedi 19 août 2023 11:00:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.