Ilta Sanoma

Kuva: Zumapress / MVPhotos, Colourbox

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit täyttää 50 vuotta. Nuoruuden bilettäjästä maan hoviin noussut "musta lammas" on ylittänyt odotukset, mutta viime vuosina elämää on varjostanut parantumaton sairaus, joka voi olla kohtalokas.

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit täyttää 50 vuotta lauantaina 19. elokuuta.

1990-luvun lopulla hoviin ilmestyneestä "mustasta lampaasta" nousi vuosien mittaan koko kansan suosikki, vaikka hänen elämänsä ennen kruununprinssin tapaamista oli kuninkaallisesta näkökulmasta hyvin epätavallinen.

Mette-Marit oli aivan tavallinen parikymppinen, hän oli yksinhuoltaja ja työskenteli tarjoilijana. Hänen perhetaustansa on päihteiden värittämä, ja nuori Mette-Marit eli myös itse villiä bile-elämää.

Viime vuosien arkea on varjostanut vakava krooninen sairaus, keuhkofibroosi.

Mette-Maritin tausta on hyvin erilainen, mitä kuninkaallisilla yleensä.

Mette-Maritin tausta on hyvin erilainen, mitä kuninkaallisilla yleensä. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Mette-Marit Tjessem-Højby syntyi nelilapsisen perheen kuopukseksi 19. elokuuta vuonna 1973. Hänen vanhempansa erosivat, kun Mette-Marit oli vain 11-vuotias.

Mette-Maritin kerrotaan eläneen melko tavanomaista, keskiluokkaisen perheen lapsen elämää, vaikka lähipiirissä käytettiin päihteitä.

Kruununprinsessan biologinen isä, Sven Højby, oli alkoholisoitunut. Vuonna 2005 hän meni naimisiin stripparina työskennelleen naisen kanssa, mutta erosi tästä vain muutamien kuukausien jälkeen. Sven-isä kuoli vuonna 2007. Svenin ja Mette-Maritin suhteen on kerrottu olleen myrskyisä, mutta välit olivat lehtitietojen mukaan lämmenneet juuri ennen isän kuolemaa.

Hänen äitinsä, Marit Tjessem, meni vuonna 2011 uusiin naimisiin, ja Magnar Alfred Fjeldværista tuli Mette-Maritille "bonusisä". Fjeldvær menehtyi vuonna 2020.

Mette-Maritista on kasvanut koko kansan suosikki.

Mette-Maritista on kasvanut koko kansan suosikki. Kuva: Richard Chambury / Globe Photos / ZUMA / MVPhotos

Vaikka isä oli ennen kuolemaansa raitistunut, päihteiden värittämä nuoruus jatkui, kun Mette-Marit oli yhdessä ex-miehensä kanssa.

Entinen kumppani sai tuomion huumausainerikoksesta, ja Mette-Marit nuoruuden bilevuosinaan käytti joitakin huumeita. Hän sai vuonna 1997 ex-puolisonsa kanssa myös esikoislapsensa, Mariuksen, joka on nyt 26-vuotias.

Kun Mette-Marit erosi entisestä miehestään, hän jäi yksinhuoltajaksi. Hän aloitti teknisen alan opinnot Grimstadin kaupungissa Etelä-Norjassa, mutta muutti sitten Osloon. Myöhemmin hän opiskeli sosiaaliantropologiaa Oslon yliopistossa ja työskenteli samalla tarjoilijana.

Kruununprinssi Haakonin Mette-Marit tapasi rockfestareilla vuonna 1999, ja rakkaus roihahti.

Pari muutti avoliittoon ennen kihlaustaan. Se oli kova pala osalle norjalaisista. Maassa jännitettiin, saisiko Haakon luvan naida villiä nuoruutta eläneen Metten, ja jos kyllä, millainen kruununprinsessan asema tulisi olemaan.

Mette-Maritin ja Haakonin häitä seurattiin laajalti Norjassa. Kruununprinsessan sylissä on hänen Marius-poikansa edellisestä suhteesta.

Mette-Maritin ja Haakonin häitä seurattiin laajalti Norjassa. Kruununprinsessan sylissä on hänen Marius-poikansa edellisestä suhteesta. Kuva: Martin Athenst / DPA / ZUMA / MVPhotos

Tiukimpien rojalistien kauhuksi Haakon ja Mette-Marit kihlautuivat 1. joulukuuta vuonna 2000. Pari edusti ensimmäistä kertaa yhdessä virallisesti Nobel-illallisella yhdeksän päivää myöhemmin.

Vaikka Haakonin ja Mette-Maritin suhde 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa kohautti, ei se ollut ensimmäinen Norjan hovia järisyttänyt parisuhde.

Haakonin vanhempien, Haraldin ja "tavallisen tytön" Sonjan, naimisiinmenosta käytiin aikoinaan keskustelua jopa Norjan hallituksen kesken. Harald ja Sonja olivat ennen häitä yhdessä salaa yhdeksän vuotta Olavi-kuningasta uhmaten, joka ei halunnut poikansa naivan "tavallista kauppiaantytärtä". Harald uhkasi jäädä naimattomaksi, ellei saa viedä vihille Sonjaa, ja Olavi heltyi.

Samanlaisessa tilanteessa ollut kuningaspari tuki Haakonin ja Mette-Maritin suhdetta.

Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan on kerrottu tukeneen Haakonin ja Mette-Maritin kohauttanutta suhdetta.

Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan on kerrottu tukeneen Haakonin ja Mette-Maritin kohauttanutta suhdetta. Kuva: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / Reuters

Lue lisää: Satuhäistä 20 vuotta: Prinssi löysi onnen hurjan nuoruuden viettäneen yksinhuoltajan luota - vakava sairaus varjostanut viime vuosia

Yli kaksikymmentä vuotta sitten juhlituissa häissä morsian asteli alttarille isänsä sijaan Haakonin käsipuolessa.

Umpirakastunut pari juhli häitään maailman seuratessa. Mette-Marit pyyhki kyyneliään hääseremoniassa, ja Haakon silitteli tuoreen vaimonsa poskea maljapuheensa aikana. Kuninkaallisesta kangistelusta ei ollut jälkeäkään, kun Haakon lausui "Mette-Marit, rakastan sinua".

Mette-Maritin ja Haakonin rakkaustarinaa on verrattu jopa brittihovia kuohuttaneen kuningas Edvard VIII:n ja yhdysvaltalaisen Wallis Simpsonin suhteeseen. Edvard luopui kruunustaan naidakseen kahdesti eronneen Simpsonin kesäkuussa 1937, ja Haakonin kerrottiin olleen valmis jopa uhmaamaan monarkiaa Mette-Maritin vuoksi.

Niin ei täytynyt tehdä, vaan norjalaiset ovat hyväksyneet hyvin erilaisista taustoista tulevan Mette-Maritin prinsessakseen ja tulevaksi kuningattarekseen. Suuri vaikutus oli Haraldin ja Sonjan siunauksella poikansa suhteelle.

Mette-Maritin ja Haakonin tyttärestä Ingridistä tulee vielä joku päivä kuningatar.

Mette-Maritin ja Haakonin tyttärestä Ingridistä tulee vielä joku päivä kuningatar. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Ingrid Alexandra äitinsä Mette-Maritin sylissä Norjan kansallispäivänä 17. toukokuuta 2009.

Ingrid Alexandra äitinsä Mette-Maritin sylissä Norjan kansallispäivänä 17. toukokuuta 2009. Kuva: Patrick van Katwijk / DPA / ZUMA / MVPhotos

Mette-Marit kertoi kaksi vuotta sitten Norjan yleisradioyhtiö NRK:n Kåss Furuseth -podcastissa, että häpesi aluksi itseään hovissa taustansa ja ihmisten tuomitsemisen vuoksi.

- Erityisesti minun ja Haakonin suhteen alkuaikoja miettiessä voin pahoin. Se oli niin vaikeaa, Mette-Marit sanoi viitaten julkiseen ryöpytykseen.

Hän kertoi, että kruununprinsessan titteli aiheutti hänelle valtavia paineita. Mette-Marit ei ollut tottunut olemaan suuren huomion keskipisteenä ja lehtien kansissa.

- Ihmiset halusivat jotain puhuttavaa. Kaiken sen jälkeen vakuutin itselleni, etten enää koskaan häpeä. Mikään ei saa minua enää tuntemaan, etten olisi tarpeeksi hyvä, Mette-Marit sanoi podcastissa.

Pari sai kaksi lasta: Ingrid Alexandran, joka syntyi vuonna 2004 ja vuonna 2005 syntyneen Sverre Magnusin. Ingridistä tulee joku päivä Norjan kuningatar.

Mette-Marit ja Haakon avioituivat elokuussa 2001.

Mette-Marit ja Haakon avioituivat elokuussa 2001. Kuva: Globe Photos / ZUMA / MVPhotos

Mette-Maritin aiemmasta suhteesta oleva poika Marius on pysynyt pitkälti poissa julkisuudesta, eikä hänellä ole varsinaista kuninkaallista arvonimeä. Silti Mariuksen parisuhde aiheutti vuosi sitten kohun.

Lue lisää: Kruununprinsessa Mette-Maritin Marius-poika seurustelee tosi-tv-tähden kanssa: intiimeistä kuvista valtava kohu

Marius seurusteli norjalaisen tosi-tv-tähti Nora Hauklandin kanssa. Haukland oli osallistunut aiemmin muun muassa Norjan Love Island -rakkausrealityyn. Hän vahvisti syyskuussa 2022 seurustelevansa Mariuksen kanssa..

Hauklandin intiimejä kuvia levisi norjalaislehdistössä, kun Dagbladet-lehti sai kuvat käsiinsä ja julkaisi ne. Sittemmin lehti poisti kuvat verkkosivuiltaan ja pyysi anteeksi tekoa. VG uutisoi, että Haukland ja Borg Høiby erosivat kesällä 2023.

Mariuksen aiemmat suhteet ovat myös aiheuttaneet kuninkaallispiireissä ja faneissa keskustelua, sillä Mette-Maritin poika on seurustellut muun muassa lehdissä yläosattomissa poseeranneen Playboy-mallin kanssa.

Tavallisesta naapurintytöstä kruununprinsessaksi kasvanut Mette-Marit on hoitanut pestinsä odotukset ylittäen. Viime vuosia on varjostanut toisaalta suuri ja musta pilvi, kun kruununprinsessa sai pysäyttävän diagnoosin.

Hovi tiedotti vuonna 2018, että kruununprinsessalla on vakava ja krooninen keuhkofibroosi. Duodecim-lehden mukaan idiopaattinen keuhkofibroosi on tuntemattomasta syystä alkava ja keuhkojen etenevään arpeutumiseen johtava sairaus.

Nuoruudessaan bilettäjänä tunnetun Mette-Maritin ilmestyminen Norjan hoviin järisytti aluksi kansaa ja kiivaimpia rojalisteja.

Nuoruudessaan bilettäjänä tunnetun Mette-Maritin ilmestyminen Norjan hoviin järisytti aluksi kansaa ja kiivaimpia rojalisteja. Kuva: Patrick Van Katwijk / DPA / ZUMA / MVPhotos

Molly-koira sai prinsessa Mette-Maritilta halauksentoukokuussa 2023.

Molly-koira sai prinsessa Mette-Maritilta halauksentoukokuussa 2023. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Usein keuhkofibroosiin sairastuneen ennuste on huono. Kansainvälisten tutkimusten mukaan keuhkofibroosia sairastavan potilaan elinajan odotteen keskiarvo on vain kolmesta viiteen vuotta, mutta nykyaikaiset lääkkeet ovat parantaneet odotetta jopa vuosia. Keuhkofibroosiin ei ole varsinaista parantavaa lääkkeellistä hoitoa, mutta keuhkonsiirto on joissain tapauksissa mahdollinen.

Keuhkofibroosin oireita on paljon, mutta yleisimmät ovat hengenahdistus, yskä ja rintakipu. Monet kärsivät myös vaikeasta sairaudesta johtuvista mielenterveysongelmista, kuten masennuksesta.

Sairaus on siis vakava, ja Mette-Marit on joutunut viime vuosien aikana perumaan edustustilaisuuksia ja työtehtäviään ajoittain huonontuneen terveydentilansa vuoksi. Mette-Maritin poissaolo aiheuttaa usein huolta norjalaisissa, ja Haakon hoitaa myös vaimonsa työtehtäviä, kun tämä ei itse pysty.

Keuhkofibroosi oireili kruununprinsessalla pitkään ennen diagnoosin saamista. Vuoden 2018 keväänä hovi ilmoitti Mette-Maritin joutuneen pitkää toipumista vaatineeseen leikkaukseen.

Kuninkaalliset päättivät kertoa sairaudesta julkisuuteen, koska se vaikuttaa suuresti prinsessan työtehtäviin. Jatkotutkimukset aiheuttivat tuolloin myös poissaoloja.

Kuninkaallisperheen elämää on viime vuosien ajan varjostanut Mette-Maritin keuhkofibroosidiagnoosi. Kuvassa kruununprinsessaa halaa prinsessa Ingrid.

Kuninkaallisperheen elämää on viime vuosien ajan varjostanut Mette-Maritin keuhkofibroosidiagnoosi. Kuvassa kruununprinsessaa halaa prinsessa Ingrid. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

- Sairaus on kroonisempi kuin olisimme toivoneet, mutta löytö tehtiin hyvissä ajoin ja tilani on ollut toistaiseksi vakaa. Uskon, että minulla on edessäni vielä monia hyviä päiviä, hän sanoi vuonna 2018 Norjan yleisradio NRK:lle.

Tuolloin kruununprinsessan lääkäri, Rikshospitaletin professori Kristian Bjoro kertoi, että kruununprinsessan vointia oli seurattu jo pidemmän aikaa ja diagnoosin saamisen aikaan muutokset keuhkoissa olivat vielä Bjoron mukaan pieniä.

Kruununprinsessa Mette-Marit, prinssi Sverre Magnus ja kruununprinssi Haakon toukokuussa 2023.

Kruununprinsessa Mette-Marit, prinssi Sverre Magnus ja kruununprinssi Haakon toukokuussa 2023. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Kruununprinsessan sairauden alkuperä ei ole selvillä, kuten taudinkuvaan useimmiten kuuluu.

-?Osa keuhkofibrooseista johtuu elintavoista tai -ympäristöstä, mutta kruununprinsessan tapauksessa näin ei ole, Kristian Bjoro kertoi.

Kruununprinsessa ja prinssi Sverre Magnus. Mette-Marit on joutunut luopumaan joistakin perheen harrastuksista sairautensa vuoksi.

Kruununprinsessa ja prinssi Sverre Magnus. Mette-Marit on joutunut luopumaan joistakin perheen harrastuksista sairautensa vuoksi. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Vuonna 2019 Mette-Marit kertoi VG-lehdelle, että hänen ajatuksensa kuolemasta ovat muuttuneet.

- En enää pelkää kuolemaa. Sairastuttuani suhtautumiseni on rentoutunut. En enää näe kuolemaa synkkänä asiana. Se antaa minulle mahdollisuuksia uudenlaisiin ajatuksiin, Mette-Marit pohti lehdelle.

Myös Haakonilla oli tuolloin sanottavaa kuolemasta.

- Minusta tuntuu, että nykyään olemme hyvin vieraantuneita kuolemasta. Ikään kuin kuolema ei olisi osa elämää ja sen kiertokulkua.

Lue lisää: Kuninkaan salasuhde, kruununprinsessan huumekohu... Muistatko nämä Norjan hovia ravistelleet skandaalit?

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit marraskuussa 2021.

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit marraskuussa 2021. Kuva: Patrick Van Katwijk / DPA / ZUMA / MVPhotos

kruununprinssi Haakon kommentoi vaimonsa sairautta 50-vuotishaastattelussaan NRK:lle aiemmin tänä vuonna.

Tuleva kuningas kertoi haastattelussa toivovansa, ettei Mette-Maritilla olisi sairautta. Tällä hetkellä kruununprinsessalla menee onneksi hyvin.

- Hänellä on ollut hyvä kausi jo pitkään. Se on hienoa. Ja jos vointi jossain vaiheessa huononee, hoidamme asian.

Vuonna 2020 puhjenneen koronapandemian vuoksi Mette-Marit on joutunut elämään hyvin suojattua elämää, sillä viruksen saaminen voisi olla keuhkofibroosin kanssa kohtalokasta. Tilanne kiristyi, kun perheen tytär Ingrid sairastui koronaan vuonna 2021. Kaikkien helpotukseksi muut perheenjäsenet välttyivät tartunnalta.

Vuonna 2006 samaan kuvaan taltioituivat koko perhe. Mette-Maritin sylissä prinsessa Ingrid Alexandra, Haakonin sylissä prinssi Sverre Magnus ja etualalla poseeraa Marius-poika.

Vuonna 2006 samaan kuvaan taltioituivat koko perhe. Mette-Maritin sylissä prinsessa Ingrid Alexandra, Haakonin sylissä prinssi Sverre Magnus ja etualalla poseeraa Marius-poika. Kuva: Royalpress Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Perhettä koolla Norjan kansallispäivänä 17. toukokuuta 2022: Sverre Magnus, Mette-Marit, Ingrid Alexandra ja Haakon.

Perhettä koolla Norjan kansallispäivänä 17. toukokuuta 2022: Sverre Magnus, Mette-Marit, Ingrid Alexandra ja Haakon. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Sairaus on vaikuttanut työkyvyn lisäksi Mette-Maritin rakkaisiin harrastuksiin, eli urheiluun. Kuva elokuulta 2010.

Sairaus on vaikuttanut työkyvyn lisäksi Mette-Maritin rakkaisiin harrastuksiin, eli urheiluun. Kuva elokuulta 2010. Kuva: Albert Nieboer / DPA / ZUMA / MVPhotos

Mette-Marit kertoi parin vuoden takaisessa NRK:n podcastissa häpeävänsä sairauttaan, sillä se vaikuttaa hänen työkykyynsä.

- Olen hieman häpeissäni, että olen sairas. Tai häpeän sitä melkoisestikin, kruununprinsessa pohti.

Sairaus on vaikuttanut työkyvyn lisäksi Mette-Maritin rakkaisiin harrastuksiin, eli urheiluun. Haakon ja Mette-Marit ovat aiemmin kertoneet patikoivansa paljon ja mielellään tuntureilla ja vuoristossa. Myös laskettelu on ollut koko perheen harrastus ja kruununprinsessa pitää erityisesti hiihtämisestä.

Vaikka Haakon täytti 50 vuotta jo heinäkuussa, tuolloin ilmoitettiin parin juhlistavan virstanpylväitä yhdessä elokuussa, kun myös Mette-Marit on täyttänyt pyöreitä.

Vuonna 2001 toisensa alttarilla saaneiden kruununprinssin ja -prinsessan suhde on kestänyt vuosien mittaan paljon. Vuoden 2019 VG:n haastattelussa pari puhui harvinaislaatuisesti rakkaudestaan, joka ei ole hiipunut vaan pysynyt vahvana sen ensiaskeleista lähtien.

- On ihanaa, että Haakon on mukana tällä matkalla. Olen niin uskomattoman kiitollinen, että hän tukee minua tällä tavalla, Mette-Marit iloitsi.

Lähteet: IS Arkisto, Aftonbladet, VG, NRK, Kontrast1, Nettavisen

Mette-Marit ja Haakon olivat mukana Tanskan kruununprinssin Frederikin ja Mary Donaldsonin häissä Kööpenhaminassa toukokuussa 2004.

Mette-Marit ja Haakon olivat mukana Tanskan kruununprinssin Frederikin ja Mary Donaldsonin häissä Kööpenhaminassa toukokuussa 2004. Kuva: Boris Roessler / DPA / ZUMA / MVPhotos

Lue lisää: Norjan kruununprinssi Haakon täyttää 50 vuotta - kommentoi vakavasti sairaan prinsessa Mette-Maritin vointia

Lue lisää: Märtha Louise heivattiin ulos Norjan hovin tehtävistä - puhuu nyt suunsa puhtaaksi kuningasperheen päätöksestä

Lue lisää: Kuninkaallisten perheiden "outolintujen" tempaukset hakevat vertaistaan - kuningas Harald kuuli tyttärensä puuhista ja piti kriisikokouksen

Ilta Sanoma
samedi 19 août 2023 10:20:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.