Ilta Sanoma

Berliiniläisen kylpylän saunat ja uima-altaat ovat

Berliiniläisen kylpylän saunat ja uima-altaat ovat "tekstiilivapaita" alueita. Kuva: Vabali Spa Berlin

Berliinin nakukylpylöissä rentoudutaan alasti, sukupuoleen katsomatta. Saksalainen saunakulttuuri voi yllättää suomalaisen - ja auttaa vapautumaan kehohäpeästä.

Alaston, kauttaaltaan tatuoitu pariskunta pussailee uima-altaassa ja suuntaa sitten ravintolaan oluelle.

Balilaistyylisessä puutarhassa ihmiset ottavat aurinkoa kylpytakeissa tai estottomasti ilman rihmankiertämää.

Saunassa seremoniamestari löyhyttelee jättiviuhkalla aromaterapeuttisia tuoksuja nautiskelevien kylpylävieraiden ylle. Lauteilla hikoillaan alasti, tietenkin - täällä ei ujostella, vaan rentoudutaan vapautuneessa, seesteisessä ilmapiirissä.

Paikka on paratiisimainen jättikylpylä Vabali, joka sijaitsee kivenheiton päässä Berliinin päärautatieasemasta. Säännöissä ilmoitetaan, että alue on "textilfrei" eli tekstiilivapaa, kuten saunat Saksassa yleensäkin. Vastaavanlaisia nakukylpylöitä löytää pelkästään Berliinistä useampia. Uimapukuja ei sallita saunoissa eikä altaissa, mutta yleisillä alueilla voi verhoutua kylpytakkiin tai pyyhkeeseen. Ainoastaan pukuhuoneen voi halutessaan valita naisten puolelta tai sekapuolelta.

Vabali Spa -kylpylä sijaitsee Berliinin ydinkeskustassa.

Vabali Spa -kylpylä sijaitsee Berliinin ydinkeskustassa. Kuva: Vabali Spa Berlin

Vastaanotossa vieraille esitellään paikan säännöt ja muistutetaan tekstiilivapaudesta. Luonnollisesti säännöt kieltävät myös kuvaamisen, minkä vuoksi tämän jutun kuvat koostuvat yksinomaan paikan promokuvista. Haastattelua tehdessä henkilökunta huomautti jopa nauhurin käytöstä ennalta kysytystä luvasta huolimatta.

-?Tämä on kuin saunateemapuisto. Kun tulen, vietän täällä koko päivän. Kaikki berliiniläiset tietävät Vabalin, ja kaikki hehkuttavat sitä, haastateltavaksi suostunut saksalainen Yvonne, 28, kertoo.

Yvonnen mielestä alastomuus ja oman kehonsa hyväksyminen on hyvä juttu.

Yvonnen mielestä alastomuus ja oman kehonsa hyväksyminen on hyvä juttu. Kuva: Haastateltavan kotialbumi

Yvonne on vieraillut Vabalissa useasti, tosin vielä useammin hän suuntaa johonkin edullisempaan berliiniläis­saunaan. Suomalaisessa saunassa Yvonne ei ole vieraillut, mutta hänestä ajatus sukupuolten mukaan erotelluista sauna­vuoroista kuulostaa omituiselta.

-?Eivätkö miehet ja naiset sauno yhdessä Suomessa? En ole koskaan nähnytkään erillisiä saunoja, täällä kaikki saunat ovat unisex, Yvonne ihmettelee.

-?Mitä ei-binääriset ihmiset sitten tekevät? Nyt kaikilla on mahdollisuus vain olla, ilman että tarvitsee valita, mihin kuuluu. Minusta tuntuu, että juuri sukupuolten erottelu loisi alitajuisesti jonkinlaisen seksuaalisen vireen saunomiseen.

Myös uimapuvut tuntuvat Yvonnesta huonolta ajatukselta.

-?Eikö se ole epähygieenistä, jos sinulla on koko ajan kostea uikkari päällä ja hikoilet siinä? Minusta tuollainen paikkojen hautuminen kuulostaa siltä, että siitä voi saada jonkin tulehduksen, Yvonne puuskahtaa.

-?Uskon, että alastomuus ja oman kehonsa hyväksyminen on hyvä juttu. Alastomuus normalisoi erilaisia kehoja ja auttaa hälventämään kehohäpeää. Se pikemminkin tekee saunomisesta ei-seksuaalista.

Vabali Spassa on kymmenen eri saunaa. Kaikissa saunoissa ollaan alasti, mutta laudeliinan käyttö kuuluu hyvään saunaetikettiin.

Vabali Spassa on kymmenen eri saunaa. Kaikissa saunoissa ollaan alasti, mutta laudeliinan käyttö kuuluu hyvään saunaetikettiin. Kuva: Vabali Spa Berlin

Suomi ylpeilee saunakulttuurillaan, mutta saunominen on suosittua myös Saksassa. Kulttuurieroja kuitenkin löytyy, ja suomalaisille tutut saunatavat voivat herättää Saksassa pahennusta.

Vabali Spassa saunotaan täsmällisten ohjeiden mukaisesti.

Vabali Spassa saunotaan täsmällisten ohjeiden mukaisesti. Kuva: Milja Haaksluoto

-?Täällä on yllättävän paljon sääntöjä liittyen saunomiseen. Suurin ero lienee se, että löylyä ei heitetä itse. Saunassa on aina sauna­mestari, joka vastaa löylystä, Berliinissä asuva suomalainen Krista, 34, kuvailee.

Myös hänelle Vabali on tuttu paikka lukuisilta vierailuilta. Krista halusi kertoa kokemuksistaan vain etunimellään yksityisyytensä suojaamiseksi.

-?Kun osallistuin täällä ensimmäistä kertaa sauna­seremoniaan, olin tuonut mukanani pullon kuplavettä. Avatessani pullon kuului sihahdus, jolloin saunamestari käski minun poistua pulloineni, Krista muistelee.

Suomessa saunominen on kaikille tuttua ja rentoa puuhaa, mutta Saksassa ei - ja niinpä saunamestari valvoo, että sääntöjä noudatetaan. Hän löyhyttelee ilmaa kostealla pyyhkeellä ja huolehtii saunatuoksuista, jotka ovat Saksassa pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Saunan ovelta saattaa löytyä myös tiimalasi, joka mittaa ihanteellista löylyjen pituutta.

-?Minusta on välttämätöntä, että on joku opastamassa ja pitämässä huolta säännöistä. Jopa pikkukaupungissa, josta tulen, on saunamestari ja saunaseremonia, Yvonne kertoo.

Hänestä isoin etikettivirhe on, jos saunassa istutaan ilman laudeliinaa.

-?Saksalaiset ovat todella tarkkoja hygieniasta, Krista komppaa.

Suomalaisille sauna on myös sosiaalinen kohtaamispaikka, jossa voidaan rupatella tuntemattomille tai avautua ystäville. Saksassa sen sijaan lauteilla vaalitaan rauhaa ja hiljaisuutta.

Kylpylässä pääsee saunomisen lomassa pulahtamaan uima-altaaseen.

Kylpylässä pääsee saunomisen lomassa pulahtamaan uima-altaaseen. Kuva: Vabali Spa Berlin

Tarjolla on myös hierontapalveluita.

Tarjolla on myös hierontapalveluita. Kuva: Vabali Spa Berlin

Saksassa saunominen edustaa wellnessiä ja terveyshyötyjä, Yvonne kuvailee. Niinpä suomalaiset saunajuomat tai saunominen osana juhlimista, oli kyse sitten kotibileistä tai joulun vietosta, kuulostaa Yvonnesta kummalliselta.

-?Tuntuisi luonnottomalta syödä tai juoda saunassa. Olen kuullut, että Suomessa jopa kilpaillaan saunomisessa. Sehän on ihan nurinkurista, sillä eikö saunaan mennä juuri rentoutumaan!

-?En myöskään ikinä menisi saunaan uusien tuttavuuksien kanssa. Minusta Saksassa saunassa halutaan olla yksin tai läheisen ystävän kanssa.

-?Suomessa ei enää tietyn iän jälkeen saunota alasti perheen kesken. Täällä taas olen nähnyt perheitä aikuisine lapsineen saunomassa keskenään, Krista kuvailee.

Vabali Spa -kylpylässä ei käytetä uima-asuja.

Vabali Spa -kylpylässä ei käytetä uima-asuja. Kuva: Vabali Spa Berlin

Selkein ero Suomen ja Saksan saunakulttuureiden välillä piilee juuri suhteessa alastomuuteen.

Suomalaiset ajattelevat suhtautuvansa alastomuuteen luontevasti, mutta saksalaisten rinnalla vaikutamme estyneiltä tiukkapipoilta. Taustalla vaikuttaa freikörperkultur, FKK, vapaasti käännettynä vapaan kehon kulttuuri eli naturismi ja nudismi. FKK:n ajatus syntyi Saksassa jo 1800-luvulla, ja nudistialueet ovat suosittua ja yleisiä ympäri maata.

-?Minulle itselleni alastomuus on aina ollut hyväksyttävää ja normaalia. Ei tietenkään kaikkialla, mutta täällä on aina ollut alueita, missä se on sallittua. Ymmärrän, että joillekin ihmisille se voi tehdä olon epämukavaksi ja epävarmaksi, joten sitä ei tarvitse tuputtaa ihmisille. Minusta on kuitenkin hyvä, että siihen tarjotaan mahdollisuus, Yvonne pohtii.

-?Etenkin naisten vartaloita seksualisoidaan yhteiskunnassa niin paljon, että minusta on kiva, että on paikka, jossa alasti olo tuntuu normaalilta. Minulle se on de-seksualisoivaa, mutta puhun tietysti vain omasta puolestani.

-?Ei Suomessa oteta samalla tavalla aurinkoa alasti tai yläosattomissa. Täällä en edes tiedä, onko se itse asiassa sallittua - mutta sitä kyllä tapahtuu Berliinin puistoissa, Krista sanoo.

Myös kylpylän sisätiloista löytyy uima-allas.

Myös kylpylän sisätiloista löytyy uima-allas. Kuva: Vabali Spa Berlin

Vabalista voisi kuvitella, että paikka vetää puoleensa myös häiriköitä ja tirkistelijöitä. Naiset myöntävät toisinaan kohtaavansa ahnaita katseita, mutta varsinaista häirintää ei juuri esiinny, ja siihen on nollatoleranssi.

-?Sauna on turvallinen tila. Sanoisin, että jos Vabalissa on häirintää, se johtuu siitä, että paikka on niin suosittu. Siksi täällä käy myös ihmisiä, jotka eivät ole sisäistäneet saunan ajatusta, Yvonne miettii.

-?Mätiä omenoita on aina. Enemmän olen kuitenkin kohdannut häirintää Berliinin ratikoissa, ostoskeskuksissa tai klubeilla, Krista huomauttaa.

-?Luulen, että alastomuus tekee kaikista vähän haavoittuvaisia. On vaikea olla uhkaava, kun olet alasti.

Naiset kertovat, ettei Vabali ole myöskään pokauspaikka sinkuille.

-?En olisi täällä vastaanottavaisella tuulella lähestymiselle. Täällä kukaan ei ole yrittänyt tulla iskemään, Yvonne toteaa.

Vabali Spa on pariskuntien suosiossa.

Vabali Spa on pariskuntien suosiossa. Kuva: Vabali Spa

Nakukylpylä on pikemminkin pariskuntien paratiisi. Toisinaan rakastavaiset saattavat intoutua liialliseenkin lemmekkyyteen eksoottisen kylpylän uumenissa.

-?Olen nähnyt ihmisten harrastavan seksiä täällä, melkein joka kerta kun käyn, Krista sanoo suoraan.

-?Olet vai! Minä en sitten ole osannut katsoa oikein, Yvonne nauraa.

Varoituksen sanana mainittakoon, että berliiniläisiä FKK-saunoja etsivä voi päätyä myös ehtaan bordelliin - ja ne ovat eri asia kuin viaton nakukylpylä. Pelkästään miehille suunnatut saunat tunnetaan homomiesten kohtauspaikkoina.

-?Tämä on kuitenkin Berliini. Täällä ei ole tuomitsevaa ilmapiiriä, vaan päinvastoin. Berliinissä ei hävetä seksuaalisia fantasioita tai haluja - mutta täällä on parempiakin paikkoja niiden toteuttamiselle kuin Vabali.

Vabalin markkinointipäällikkö Sarah Rastin mukaan alastomuus ei aiheuta hämmennystä tai hankalia tilanteita ulkomaalaisten vierailijoiden keskuudessa.

-?Vieraillemme kerrotaan yksityiskohtaisesti talon säännöistä ja pukeutumiskoodista jo vastaanotossa. Jos vieras ei tunne oloaan mukavaksi ilman uimapukua, me suosittelemme jättämään vierailun tekemättä, Rast toteaa.

Uikkareita enemmän vieraat kaipaavat matkapuhelimia ja vapaata höpöttelyä löylyissä.

-?Meillä on yksi tärkeä sääntö: digidetox. Matkapuhelimet on pidettävä pukuhuoneiden kaapeissa. Tämä on vieraillemme aluksi vieras, mutta läpeensä positiivinen kokemus, Rast sanoo.

-?Me haluamme tarjota kaikille vieraillemme mahdollisimman rentouttavan oleskelun, ja siksi saunamme ovat hiljaisia alueita. Tämä tarkoittaa sitä, että pyydämme vieraita pidättäytymään juttelusta saunoissa. Jotkut vieraat kokevat tämän säännön riittävän noudattamisen vaikeaksi.

Saunomisen ja uimisen lisäksi voi tehdä vaikkapa vartalokuorinnan.

Saunomisen ja uimisen lisäksi voi tehdä vaikkapa vartalokuorinnan. Kuva: Vabali Spa Berlin

Kylpylässä on myös ruokaravintola.

Kylpylässä on myös ruokaravintola. Kuva: Vabali Spa Berlin

Rast kertoo vuonna 2014 avautuneen kylpylän olevan erityisen suosittu turistien parissa. Jopa 30-40 prosenttia vieraista matkailijoita, myös pohjoismaista ja Suomesta. Suomalaisvieraat eivät ole erityisesti pistäneet silmään, tosin löylyt voivat olla suomalaiseen makuun turhankin lempeitä, Rast pohtii.

-?Klassisen suomalaisen saunan lämpötila on yleensä vähintään 90 astetta. Meidän kymmenestä saunastamme vain yksi on lämmitetty näin kuumaksi. Yleensä lämpötila on 70-80 astetta. Korkeampia lämpötiloja suositellaan vain todella kokeneille saunojille, sillä ne rasittavat kehoa kovasti. Me pyrimme tarjoamaan laajasti erilaisia wellness-hoitoja, jotka ovat jännittäviä ja vaihtelevia niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin saunojille, Rast kertoo.

Lisäksi turvallisuussyistä kiukaita ei lämmitetä perinteiseen suomalaiseen tapaan puuta polttamalla.

Rast vakuuttaa, että minkäänlaista häiriökäytöstä ei esiinny sen enempää kuin muissakaan vastaavissa paikoissa. Kaikenlaiselle häiriökäytökselle on nollatoleranssi, jota myös valvotaan, Rast muistuttaa.

-?Kaiken kaikkiaan haluamme, että vuorovaikutus toisten kanssa on positiivista ja välittävää. Meille on erittäin tärkeää luoda kunnioittava ilmapiiri, jossa jokaisella on mukava olla.

Kokeile näitä

Berliiniläisessä Gewölbe Saunassa on tarjolla

Berliiniläisessä Gewölbe Saunassa on tarjolla "jopa sata-asteinen suomalainen sauna". Lisäksi valikoimassa ovat 75-asteinen yrttisauna ja 50-asteinen höyrysauna. Kuva: gewölbe-sauna.de

Suurin ja monen mielestä kaunein Berliinin kylpylöistä on valtava kompleksi, joka matkii balilaista paratiisia. Varaa tarpeeksi aikaa, mieluiten koko päivä - täällä voi ottaa löylyjen lisäksi hieronnan, lounaan tai vaikka päikkärit.

Sliipattu saunakeidas muistuttaa suorastaan tyylikästä klubia, ja se mainostaakin olevansa Berliinin coolein spa. Ei ulkotiloja, mutta sen sijaan DJ-settejä - tänne voikin tulla viettämään iltaa vaikkapa ennen kaupungin kuuluisaan yöelämään siirtymistä.

Edellisiä edullisempi ja paikallisempi kokemus. Tarjolla perinteikkäämpää ja kansanomaisempaa saunomista sekä hierontoja, kohtuuhintaan.

Suomalaisena saunana itseään mainostava paikka tarjoaa kolme erilaista saunaa. Saksalaiseen tapaan sivustolta löytyy ohjeet oikeaoppiseen saunomiseen.

Turkkilaistyylinen hammam tarjoaa hemmottelevan keitaan naisasiakkaille.

Ilta Sanoma
jeudi 17 août 2023 09:00:00 Categories: Ilta Sanoma Matkat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.