Ilta Sanoma

Vaikka Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttäret elävät elämäänsä poissa julkisuudesta, on heidän arjestaan saatu vuosien varrella tiedonmuruja.

Vaikka Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttäret elävät elämäänsä poissa julkisuudesta, on heidän arjestaan saatu vuosien varrella tiedonmuruja. Kuva: MVPhotos, Reuters, Zuma / MVPhotos, kuvankäsittely: IS

Putinilla on virallisesti kaksi tytärtä, joiden elämä on pidetty pääosin julkisuudelta piilossa. Huhujen mukaan Putinilla olisi myös lehtolapsia.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin on maailman kuuluisimpia henkilöitä, tiedetään hänen perhe-elämästään vain vähän.

Virallisesti Putinilla on kaksi tytärtä avioliitostaan Ljudmila Putinan, nykyiseltä nimeltään Otsheretnajan kanssa. Pari meni naimisiin vuonna 1983, ja liitto päättyi eroon liki kolmekymmentä vuotta myöhemmin 2014.

Putinin ensimmäinen tytär Maria syntyi Neuvostoliitossa vuonna 1985. Toinen tytär Jekaterina syntyi seuraavana vuonna Itä-Saksassa, jossa Putin toimi KGB-upseerina.

Otsheretnaja on kuvaillut Putinin olleen rakastava isä tyttärilleen.

- Kaikki isät eivät ole yhtä rakastavia lastensa kanssa kuin hän. Hän aina hemmotteli lapsia kun minä olin se, joka hoiti kurinpidon, Otsheretnaja kuvaili Putinin hallituksen verkkosivuilla julkaistussa jutussa.

Putin kuvattiin tyttäriensä kanssa näiden ollessa vielä pieniä.

Putin kuvattiin tyttäriensä kanssa näiden ollessa vielä pieniä. Kuva: Russian Archives via ZUMA / MVPhotos

Tosin 2002 ilmestyneessä elämäkerrassaan Otsheretnaja kuvaili Putinia hyväksi isäksi, mutta syytti tätä samalla tyranniksi ja sovinistiksi.

Vuosien varrella Putinin tytärten elämästä ei ole saatu julkisuudessa paljoakaan tietoa, mutta 2017 Vladimir Putin yllättäen paljasti olevansa jo isoisä. Harvinaisessa haastattelussa Putin mainitsi, että yksi hänen lapsenlapsistaan oli tuolloin esikouluiässä ja toinen, poikavauva, syntynyt juuri.

Putinin uskottiin viitanneen kommenteilla tyttärensä Marian ja tämän entisen aviomiehen Jorrit Faassenin lapsiin.

- Asia on niin, että en halua heidän kasvavan miksikään perintöprinsseiksi, vaan normaaleiksi ihmisiksi. Jos mainitsen heidän nimensä ja ikänsä, heidän tunnistetaan, eikä heitä jätetä koskaan rauhaan, Putin sanoi.

Putinin tyttäret Jekaterina ja Maria lapsina. Putinin entisen vaimon mukaan Putin oli tyttärilleen hyvä ja rakastava isä.

Putinin tyttäret Jekaterina ja Maria lapsina. Putinin entisen vaimon mukaan Putin oli tyttärilleen hyvä ja rakastava isä. Kuva: Russian Archives via ZUMA / MVPhotos

Lue lisää: EU lisäsi Putinin tyttäret pakotelistalle

Vladimir Putin nautti aurinkoisesta rantapäivästä perheensä kanssa vuonna 2002 Primorskin piirikunnan alueella.

Vladimir Putin nautti aurinkoisesta rantapäivästä perheensä kanssa vuonna 2002 Primorskin piirikunnan alueella. Kuva: Avalon / MVPhotos

Putin perheineen veneilemässä lomalla.

Putin perheineen veneilemässä lomalla. Kuva: Avalon / MVPhotos

Putinin vanhin tytär Masha, ristimänimeltään Maria Vladimirovna Putina, 38, on endokrinologi, tutkija ja äiti. Hän käyttää sukunimeä Vorontsova. Hänen kerrotaan menneen naimisiin hollantilaisen liikemies Jorrit Faassenin kanssa 2008. Heillä on tiettävästi lapsi tai lapsia.

Pari asui jonkin aikaa Hollannissa viettäen luksusarkea kattohuoneistossaan. Hollantilaiset kuitenkin vaativat pariskunnan karkottamista maasta sen jälkeen, kun Venäjän asevoimille kuuluneella ohjuksella tuhottiin Amsterdamista Malesiaan lähtenyt matkustajakone 2014.

Vladimir Putinin vanhin tytär Maria Vorontsova kuvattiin konferensissa kertomassa lasten harvinaisiin geneettisiin sairauksiin suuntautuneesta tutkimuksestaan.

Vladimir Putinin vanhin tytär Maria Vorontsova kuvattiin konferensissa kertomassa lasten harvinaisiin geneettisiin sairauksiin suuntautuneesta tutkimuksestaan. Kuva: TASS / Sipa USA / MVPhotos

Vuonna 2015 pariskunnan kerrottiin muuttaneen Moskovaan. Sittemmin liitto on huhujen mukaan päättynyt. The Guardian kertoi tänä vuonna, että pariskunta on eronnut ja The Daily Mailin mukaan ero olisi tapahtunut jo ennen Ukrainan sodan syttymistä.

Kumpikaan suhteen osapuolista ei ole julkisuudessa vahvistanut suhteen päättymistä.

Maria Vorontsovan kerrotaan olleen jo nuorena hyvä tiedeaineissa, ja hän opiskeli yliopistossa biologiaa ja lääketiedettä. Hän erikoistui tutkimaan lasten harvinaisia geneettisiä sairauksia ja lyhytkasvuisuutta.

Daily Mailin mukaan Vorontsovan halusi perustaa Venäjälle lääketieteellisen klinikan "superrikkaille ulkomaalaisille". Putinin hyökkäyssota kuitenkin romutti haaveet.

- Suunnitelmissa oli houkutella [klinikalle] potilaita Euroopasta ja rikkaita sheikkejä Persianlahden maista. Ja nyt, Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen, minkälaiset eurooppalaiset tai sheikit tulisivat? sanoi venäläinen tutkiva journalisti Sergei Kanev lehdelle.

Klinikkahaaveiden kariutumisesta huolimatta Vorontsovan on kerrottu löytäneen uuden onnen. Putinin esikoisen uusi aviomies on tiettävästi moskovalainen manageri Jevgeni Nagornyi.

Nagornyin kerrotaan omistavan 258 neliömetrin asunnon Moskovan keskustan ylellisestä Barkli-gallerian osakehuoneistokompleksista. Asunnon arvo oli noin 24 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Putinin tytär Maria Vorontsova tanssimassa uuden aviomiehensä Jevgeni Nagornyin kanssa vuonna 2019 ystäviensä häissä Italiassa.

Putinin tytär Maria Vorontsova tanssimassa uuden aviomiehensä Jevgeni Nagornyin kanssa vuonna 2019 ystäviensä häissä Italiassa. Kuva: east2west news / East2West News / MVPhotos

Ennen liittoaan Putinin tyttären kanssa, Nagornyi julkaisi sosiaalisessa mediassa poliisia ja Putinia kritisoivia pilapiirroksia ja muita päivityksiä. Viesteily somessa loppui 2016, kun pariskunta alkoi matkustella yhdessä. Heillä on yksi lapsi.

Vorontsovan entinen ja nykyinen aviomies ovat välttäneet EU:n pakotteet. The Guardian kertoo, että Jorrit Faassenia on silti Hollannissa kuulusteltu epäiltynä "pakotteiden kiertämisestä". Tutkijat takavarikoivat Faassenin tietokoneen ja matkapuhelimen, minkä jälkeen Faassenin sanotaan pikaisesti palanneen Moskovaan.

Myös hänen tonttinsa Duivendrechtissa lähellä Amsterdamia on takavarikoitu osana rikostutkintaa. Guardianin mukaan asia käy ilmi Alankomaiden kiinteistörekisteristä. Asiakirjojen mukaan kansallinen syyttäjänvirasto takavarikoi tontin 12. toukokuuta talous- ja ympäristörikosepäilyjen vuoksi. Virasto vastaa pakotteiden noudattamisen valvonnasta.

Tiedossa ei kuitenkaan ole, mistä Faassenia tarkalleen ottaen epäillään.

Guardianin mukaan mieheltä takavarikoidun tontin pihalle ilmestyi toukokuussa myös Ukrainan lippu.

Ukrainan lippu asetettiin Putinin tyttären entisen aviomiehen Jorrit Faassenin väitetylle tontille lähellä Amsterdamia.

Ukrainan lippu asetettiin Putinin tyttären entisen aviomiehen Jorrit Faassenin väitetylle tontille lähellä Amsterdamia. Kuva: ANP / Sipa USA / MVPhotos

Putinin ja hänen entisen vaimonsa toinen yhteinen lapsi Katja, ristimänimeltään Jekaterina Vladimirovna Putina, on käyttänyt aikuisiällä nimeä Katerina Tihonova.

Tihonova, 37, on nähty vain harvoin julkisuudessa, paitsi kilpatanssin kautta. Tihonovan laji on akrobaattinen rock 'n' roll -tanssi. Hän voitti hopeaa vuonna 2014 järjestetyissä mestaruuskilpailuissa yhdessä parinsa Ivan Klimovin kanssa.

Alla olevalla videolla 4.45 minuutin kohdalla Tihonova tanssii yhdessä tanssiparinsa kanssa maailman mestaruuskilpailussa vuonna 2013. Business Insiderin mukaan Tihonova sijoittui tuolloin kisassa viidenneksi.

Katerina Tihonova voitti tanssiparinsa kanssa hopeaa vuonna 2014 järjestetyissä mestaruuskilpailuissa.

Katerina Tihonova voitti tanssiparinsa kanssa hopeaa vuonna 2014 järjestetyissä mestaruuskilpailuissa. Kuva: Jakub Dabrowski / Reuters

Tihonova opiskeli Pietarin yliopistossa fysiikkaa ja matematiikkaa. Hänestä tuli vuonna 2019 Venäjän fyysisen kulttuurin ja joukkueurheilun kehittämisneuvoston jäsen. Viimeksi hänen tiedettiin olevan Moskovan yliopiston matemaattisen instituutin johtaja.

Tihonova kävi vuonna 2019 työmatkalla Suomessa. Vierailu kesti kaksi päivää. Hän vieraili Helsingin Sanomien mukaan Helsingissä Ressun lukiossa ja peruskoulussa sekä Aurinkolahden peruskoulussa. Vierailun tarkoitus oli tutustuttaa Tihonova suomalaiseen koulujärjestelmään.

Lue lisää: HS: Tällainen oli Vladimir Putinin tyttären vierailu Helsingissä

Tihonova meni naimisiin venäläisen miljonäärin Kirill Shamalovin kanssa vuonna 2013. Pariskunnan häitä juhlittiin pienessä hiihtokeskuksessa Venäjällä. Morsiamella oli yllään pitkä helmensävyinen hääpuku ja sulhasella tumma päällystakki, kuvaili Reuters.

Viisi vuotta myöhemmin liitto päättyi eroon. Pariskunnalla ei tiettävästi ole lapsia.

Liittonsa aikana aviopari ei elänyt kädestä suuhun, sillä Reutersin mukaan heillä oli yritysomistuksia noin kahden miljardin euron arvosta. Shamalovin isä Nikolai Shamalov oli yksi Venäjän suurimpiin pankkeihin lukeutuvan Rossija-pankin omistajista. Hänen kerrotaan olevan myös Putinin hyvä ystävä.

Putinin tytär Katerina Tihonova kuvattiin vuonna 2021 osallistumassa Pietarissa järjestettyyn kansainväliseen talousfoorumiin videon välityksellä.

Putinin tytär Katerina Tihonova kuvattiin vuonna 2021 osallistumassa Pietarissa järjestettyyn kansainväliseen talousfoorumiin videon välityksellä. Kuva: Evgenia Novozhenina / Reuters

Tihonova nousi uudelleen otsikoihin viime vuonna, kun hänen väitettiin seurustelevan entisen balettitanssijan, 54-vuotiaan Igor Zelesnkyin kanssa. Hän ei nimestään huolimatta ole sukua Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille.

Tihonovan uudesta rakkaudesta uutisoineet saksalaislehti Der Spiegel ja riippumaton venäläinen uutismedia iStories paljastivat, että Putinin tytär on lentänyt Saksaan yli 50 kertaa vuosien 2017-2019 aikana.

Igor Zelenskyi toimi Baijerin valtionbaletin johtajana Saksassa. Hän luopui pestistään huhtikuussa vedoten "yksityiseen perhetilanteeseen", Moscow Times kertoi. Huhujen mukaan pariskunnalla olisi yhteinen lapsi.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan asettivat Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Britannia tyttäret pakotelistoilleen yhdessä Putinin lähipiirin kanssa. Ainoastaan tytärten äiti Otsheretnaja on säästynyt EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteilta.

Pakotteita on silti mahdollista kiertää eri tavoin. Tyttäret voivat esimerkiksi siirtää omaisuuttaan pakotteiden ulkopuolella olevalle äidilleen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussila Lassilan mukaan pakotteilla on oikeasti vaikutusta ihmisten elämään. Pakotteiden alaiset henkilöt joutuvat toimimaan huomaamattomammin ja välikäsien kautta.

Putinin nuoremman tyttären seurustelukumppanin kerrotaan olevan entinen balettitanssija Igor Zelenskyi.

Putinin nuoremman tyttären seurustelukumppanin kerrotaan olevan entinen balettitanssija Igor Zelenskyi. Kuva: DPA / Zuma / MVPhotos

Vladimir Putinilla on väitetty olevan myös avioliiton ulkopuolisia lapsia. Putinin salarakkaaksi on arveltu kilpavoimistelija Alina Kabajevaa, jonka kanssa Putinin sanotaan olleen suhteessa jo 14 vuotta. Heidät kerrotaan jopa olevan naimisissa ja saaneen neljä lasta.

Kabajeva tallentui valokuviin vuonna 2015 ollessaan raskaana. Hän synnytti tyttären myöhemmin samana vuonna. Kabajeva ei koskaan ole kertonut lapsensa isästä julkisuudessa, mutta isäksi arvellaan Putina. Samoihin aikoihin Kabajeva kuvattiin sormus vasemmassa nimettömässä.

Putinia hymyilytti kilpavoimistelija Alina Kabajevan vieressä Kremlissä marraskuussa 2004.

Putinia hymyilytti kilpavoimistelija Alina Kabajevan vieressä Kremlissä marraskuussa 2004. Kuva: Reuters

Lue lisää: Epäiltyjä varjovaimoja ja piilotettuja lapsia - Putin ja Lavrov pyörittävät salattua perhe-elämää

Kabejavan huhutaan vuonna 2012 synnyttäneen kaksospojat yksityisessä sairaalassa Moskovassa, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Kabajevan lisäksi Putinilla on väitetty olevan tytär entisen siivojaan ja nykyisen miljonäärin Svetlana Krivonogihin kanssa. Paljastuksen teki riippumaton venäläinen Proekt-uutissivusto vuonna 2020 tongittuaan miljonääriluokkaan nousseen Krivonogihin asioita.

Heti paljastusuutisen jälkeen levisi sosiaalisessa mediassa kohu Krivonogihin 2003 syntyneestä tyttärestä Jelizavetasta ja tämän yhdennäköisyydestä Putiniin. Jelizaveta käyttää myös nimeä Luiza Rozova. Hänen syntymätodistuksessaan ei mainita isää vaan ainoastaan nimi Vladimirovna, joka tarkoittaa "Vladimirin tytärtä".

Jelizaveta ei ole myöntänyt eikä kieltänyt sukujuuriaan.

Jelizavetan on huhuttu olevan Vladimir Putinin tytär. Hän ei ole kiistänyt eikä myöntänyt väitteitä.

Jelizavetan on huhuttu olevan Vladimir Putinin tytär. Hän ei ole kiistänyt eikä myöntänyt väitteitä. Kuva: East2West News / MVPhotos

Lue lisää: Tämä tiedetään Putinin tyttärien elämästä

Palkka-armeija Wagner yritti kapinaa juhannuksen tienoilla. Vaikka kapina jäi lyhyeksi, tämä saattoi saada monen pohtimaan, mitä tapahtuisi Putinin lähipiirille tai näiden omaisuudelle, jos Putin jonain päivänä syöstäisiin vallasta.

Paljon riippuisi siitä, minkälainen prosessi Putinin syrjäyttäminen olisi ja kuka valtaan nousisi, korostaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan.

- Jos Putin luopuisi vallasta neuvottelujen seurauksena, niin tilanne ei näyttäisi lähipiirin kannalta toivottamalta.

Rauhallinen vallanvaihdos onnistui jo Putinin noustessa valtaan. Silvan kertoo, kuinka Boris Jeltsin neuvotteli Putinin kanssa sopimuksen, jolla Jeltsinin lähipiiri jätettiin rauhaan.

- On oikeastaan aika poikkeuksellista, että Venäjällä ei Jeltsinin kuoleman jälkeenkään lähdetty tämän lähipiirin ja sen omaisuuden perään.

Jos Venäjällä sen sijaan alkaisi oikea vallankumous, voisi Putinin lähipiiri joutua vaaraan.

- Varmaan lähtökohtaisesti heidän ei tarvitsisi pelätä henkensä puolesta, mutta vankeustuomiot olisivat ihan mahdollisia. Siinä mielessä voi olla, että lähipiiriläiset näkisivät parhaaksi poistua maasta.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoo, että Putinin syrjäyttäminen tarkoittaisi tavalla tai toisella hyvin merkittävää varojen uusjakoa Venäjän hallinnon sisällä - kenelle varat ikinä siirtyisivätkään.

- On aivan selvää, että mikäli Putin menettäisi asemansa, merkittävä osa Putinin lähipiiristä tulisi tavalla tai toisella korostamaan sitä, ettei heillä ollut mitään läheistä suhdetta Putiniin.

- Silloin heille [isolle osalle Kremlin eliittiä] melko varmasti muodostuisi iso intressi saada lännessä jäädytetty omaisuus takaisin ja valmius sitoutua lännen vaatimuksiin.

Asiantuntijat korostavat, että tällä hetkellä ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Putinin valtakausi olisi päättymässä.

Lähteet: IS:n arkisto, Business Insider, The Moscow Times, The Guardian, The Daily Mail, Reuters

Ilta Sanoma
dimanche 13 août 2023 21:00:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.