Ilta Sanoma

Helena Koivun elämä Yhdysvalloissa romahti avioerosotkun myötä. Nyt hän miettii seuraavaa liikettään.

Helena Koivun elämä Yhdysvalloissa romahti avioerosotkun myötä. Nyt hän miettii seuraavaa liikettään. Kuva: Zuma Press / NC / MVPhotos

Helena Koivu kertoo elämästään avioerokiistan aikana ja tulevaisuudestaan. Kaikki on toistaiseksiauki, sillä Helenalla ei ole kotia eikä voimavaroja tehdä suunnitelmia pidemmälle.

Edina, Minnesota, Yhdysvallat

Elokuun aurinko porottaa Edinan kaupungin viehättävällä pikkukadulla, jota reunustavat komeat omakotitalot. Vartin ajomatkan päässä Minneapolisista sijaitsevan vauraan esikaupunki-idyllin rauhan rikkoo vain ruohonleikkurin pärinä.

Helena Koivu katselee haikeana taloa, jossa hän asui yksitoista vuotta perheensä eli miehensä, entisen NHL-kiekkoilija Mikko Koivun, ja kolmen lapsensa kanssa.

Naapurin mies lähestyy varovaisesti Helenaa. Hän sanoo olevansa pahoillaan, että Helena joutuu muuttamaan pois ja että heille tulee ikävä perhettä. Mies muistelee, kuinka perheen lapsilla oli tapana aina juosta heidän pihallensa leikkimään.

Miehen silmät kostuvat kyynelistä, samoin Helenan. Mies ottaa Helenan karhumaiseen halaukseen.

Yhdentoista vuoden aikana Helena Koivulle on syntynyt vahvoja siteitä tähän naapurustoon. Naapureista tuli läheisiä ystäviä, joistain jopa parhaita. Rinnetontille rakennetusta talosta tuli koti.

Ja nyt kotia ei enää ole.

Helena Koivu katsomassa taloa, jossa hän asui yksitoista vuotta perheensä eli miehensä, entisen NHL-kiekkoilija Mikko Koivun, ja kolmen lapsensa kanssa Edinassa, Minnesotassa.

Helena Koivu katsomassa taloa, jossa hän asui yksitoista vuotta perheensä eli miehensä, entisen NHL-kiekkoilija Mikko Koivun, ja kolmen lapsensa kanssa Edinassa, Minnesotassa. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Minnesotalainen tuomioistuin päätti elokuun alussa osana Koivujen avioero-oikeudenkäyntejä, että Helenan on muutettava talosta pois.

Helena joutui oikeuden päätöksen jälkeen muuttamaan pois kolmessa päivässä. Hän sai ottaa mukaansa vain henkilökohtaiset tavaransa.Ystävä tuli apuun pakkaamaan, mutta silti vuosien varrella kertyneiden tavaroiden muuttaminen oli työlästä tiukassa aikataulussa.

-?Kyllä se aikamoista sähläystä oli. Pakkasin hädissäni, ja tunteet olivat pinnassa. Joka sekunti itketti.

Tällä hetkellä Helena asuu ystävänsä kodissa vierashuoneessa, ainakin väliaikaisesti.

-?Onneksi oli ystävä, joka auttoi ja tarjosi paikkaa.

Minnesotassa tehdyssä haastattelussa Helena pääsee kertomaan näkemyksensä avioerokiistaan liittyvistä asioista.

Mikko Koivu ei ole kommentoinut avioeroaan julkisuudessa.

-?Se oli elämäni kauhein päivä.

Näin Helena kommentoi ratkaisua, jossa minnesotalainen oikeus määräsi hiljattain lapset asumaan Turkuun Mikon toiveen mukaisesti. Helena on järkyttynyt tavasta, jolla lasten Suomeen muutto toteutettiin. Hänen mukaansa lapset vietiin "äkkilähdöllä Suomeen".

-?Joka päivä ihmettelen, miten tämä on voinut näin mennä. On ollut henkisesti tosi raskasta, varsinkin nähdä lapsia vain FaceTimen välityksellä, hän kertoo.

-?Usein tulee romahdushetkiä, että tulee itku kurkkuun. Mutta sitten on vain pakko nousta siitä ja yrittää jaksaa ja olla vahva. En voi olla taistelematta lasteni puolesta.

Helena yrittää tavata lapsiaan heti, kun asioihin saadaan jokin selkeys.

-?Tämä päätös tuli niin äkkiä. Haluaisin saada selkoa tilanteesta.

Helenan mukaan hän ei olisi halunnut puhua asioistaan julkisesti, mutta oikeuskiistan myötä tilanne muuttui.

Helenan mukaan hän ei olisi halunnut puhua asioistaan julkisesti, mutta oikeuskiistan myötä tilanne muuttui. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Helena on kotoisin Virosta, jossa hänen vanhempansa asuvat yhä. Viimeiset 11 vuotta hän eli Minnesotassa.

Helena on kotoisin Virosta, jossa hänen vanhempansa asuvat yhä. Viimeiset 11 vuotta hän eli Minnesotassa. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Koivujen avioerokiista eri tuomioistuimissa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa on kestänyt jo yli kolme vuotta.

Tällä hetkellä valitus lasten huoltajuuteen liittyvistä asioista on vireillä hallinto-oikeudessa, mutta aikataulusta Helenalla ei ole mitään tietoa. Monesti käsittelyt saattavat kestää useita kuukausia.

Helena kertoo, että hänen aikansa menee joka päivä siihen, että hän yrittää selvittää asioita asianajajiensa avustuksella.

Haastattelun aikana Helenan puhelin soi useaan kertaan. Langan päässä on joko asianajaja tai lapset.

Helena toivoo näkevänsä lapsensa pian.

Helena toivoo näkevänsä lapsensa pian. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Pitkä avioerokiista on ollut rankkaa, sekä Helenalle että muille perheenjäsenille. Helena kertoo, että hän on joutunut pyörittelemään päässään tulevia oikeuden ratkaisuja jatkuvasti. Miten ne vaikuttavat hänen ja lasten tulevaisuuteen?

Helena kertoo toivoneensa, että avioeroon ja huoltajuuteen asuinpaikkoineen liittyvät asiat olisi voitu keskustella läpi rauhallisesti ilman pitkittynyttä oikeusprosessia.

-?En ole koskaan nähnyt tarvetta tälle taistelulle, ajankululle ja stressille - kun sitä rahaa nyt kuitenkin on. Kyllä tämän pystyisi hyvin sopimaan asiallisesti pois päiväjärjestyksestä. Ei tässä kukaan ole kenenkään rahojen perässä.

Millaiseen ratkaisuun Helena sitten voisi olla tyytyväinen?

-?Paras vaihtoehto nyt tietysti olisi, että asuttaisiin Mikon kanssa mahdollisemman lähekkäin, on se sitten mikä paikka tai maa tahansa. Tärkeintä olisi ottaa lasten etu huomioon. Ja että molemmilla olisi koti ja asiat sellaisella tavalla, jossa lapsille pystyy molemmat turvaamaan elintason. Toivon, että tulisi selkeys ja ratkaisu, että pystyttäisiin istumaan alas - varmasti lakimiesten kanssa - kuin aikuiset ihmiset ja puhumaan siitä, mitä kumpikin osapuoli tarvitsee ja mitä varsinkin lapset tarvitsevat.

Elokuun alussa syntyneessä minnesotalaisen tuomioistuimen ratkaisussa tuomioistuin noudatti avioehtoa, jonka pari oli aikanaan Suomessa solminut. Avioehdon mukaan Mikko ja Helena Koivulla ei ole oikeutta toistensa omaisuuteen, mutta eron tullessa vaimo on oikeutettu miljoonan euron korvaukseen, jolla hän saisi hyvinvointinsa ja taloudellisen asemansa turvattua kotiäitinä elettyjen vuosien jälkeen.

Oikeus katsoi, että Mikon on maksettava Helenalle vielä 196?458 dollaria, jonka jälkeen avioehdossa määrätty miljoonakorvaus on kuitattu.

Millaiseen taloudelliseen korvaukseen Helena olisi tyytyväinen?

-?En halua raha-asioita alkaa kommentoimaan. Se on sellainen asia, joka pitäisi lakimiehen kanssa selvittää, hän sanoo.

-?Moni ihminen ei koskaan ajattele lakiasioita, kun menee naimisiin. En minäkään ajatellut siinä kohtaa, Helena Koivu sanoo.

-?Moni ihminen ei koskaan ajattele lakiasioita, kun menee naimisiin. En minäkään ajatellut siinä kohtaa, Helena Koivu sanoo. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Helenan mukaan kyseisestä miljoonasta dollarista vähennetyt kulut eivät ole menneet oikeudenmukaisesti. Hänen mukaansa vähennettäviä kuluja on alettu laskea jo vuodesta 2020 asti, kun avioero laitettiin vireille. Helenan mukaan kuluihin on lukeutunut esimerkiksi asumiseen, laskuihin ja lasten kuluihin liittyviä maksuja.

-?Ne olivat hänen lakimiehensä esittämiä laskelmia. Ne eivät kaikki edes pidä paikkansa. Siellä on paljon asioita, joita ihmiset eivät tiedä eikä heidän välttämättä tarvitsekaan tietää.

-?En olisi koskaan halunnut puhua näistä asioista julkisesti. Mutta nyt puhun, koska tämä on mennyt väärin.

Tällä hetkellä Helenan tulevaisuudensuunnitelmat ovat auki, ja sellaisina ne todennäköisesti myös pysyvät, kunnes oikeustapaukset on käsitelty loppuun.

Hän kertoo pohtivansa jatkuvasti erilaisia tulevaisuudenskenaarioita: siitä missä hän voisi asua ja millaisia töitä tehdä.

-?Tämä tilanne, jossa kaikki vietiin alta, tuli yhtäkkiä. En olisi koskaan jättänyt uraani, jos olisin tiennyt, että joudun tällaiseen tilanteeseen, matkailualalla ennen avioliittoa toiminut Helena sanoo.

Helena haluaisi tulevaisuudessa panostaa täysillä luonnonkosmetiikkaan keskittyvään startup-yritykseensä. Nyt aika on hänen mukaansa jäänyt vähiin, koska avioeroprosessi on vienyt niin paljon aikaa ja voimia.

Helena toivoo, että hän ja lapset voisivat pysyä Minnesotassa. Hänen mielestään lapsille olisi parasta, jos arki jatkuisi mahdollisimman samankaltaisena kuin aikaisemminkin tutussa ympäristössä: koulua, harrastuksia, leikkitreffejä kavereiden kanssa.

-?Juuri nyt minulla ei ole vielä vastauksia juuri mihinkään. On ollut hirveä fiilis, kun koti otetaan pois. Jokainen ihminen tarvitsee kodin, Helena Koivu sanoo.

-?Juuri nyt minulla ei ole vielä vastauksia juuri mihinkään. On ollut hirveä fiilis, kun koti otetaan pois. Jokainen ihminen tarvitsee kodin, Helena Koivu sanoo. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Myös Helena itse viihtyy hyvin Minnesotassa. Hänelle on rakentunut siellä täysi elämä, johon kuuluu tärkeitä ihmissuhteita. Hänen parhaat ystävänsä ovat siellä.

Jos Helena joutuu muuttamaan pois Yhdysvalloista, hän on pohtinut muuttoa Viroon, jossa hänen vanhempansa asuvat. Helena asui aikanaan useita vuosia Helsingissä, mutta Mikon nykyiseen kotikaupunkiin Turkuun hänellä ei ole juurikaan siteitä.

-?Juuri nyt minulla ei ole vielä vastauksia juuri mihinkään. On ollut hirveä fiilis, kun koti otetaan pois. Jokainen ihminen tarvitsee kodin.

Helena Koivulle syntyi vahvoja siteitä tähän naapurustoon yhdentoista vuoden aikana.

Helena Koivulle syntyi vahvoja siteitä tähän naapurustoon yhdentoista vuoden aikana. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Entinen kotitalo sijaitsee rinnetontilla esikaupunkialueella Edinassa, Minnesotassa.

Entinen kotitalo sijaitsee rinnetontilla esikaupunkialueella Edinassa, Minnesotassa. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Ihmisten tuki on auttanut Helenaa jaksamaan. Hän on saanut kannustusviestejä tuntemattomiltakin ihmisiltä somessa.

-?On ihana nähdä, että naiset ja äidit pitävät yhtä. Moni on avoimesti jakanut omia tarinoitaan. Joillakin on ollut tosi vaikeita kokemuksia.

Helena perustelee haluaan puhua julkisesti avioerokiistaan liittyvistä asioista sillä, että hän haluaa lisätä tietoisuutta siitä, että mitä hyvänsä voi käydä. Hän toivoo, että hänen tarinansa voi antaa voimaa jollekin toiselle vaikeuksista kärsivälle.

Helenalle syntyi aivan hiljattain uusi idea omasta tv-show'sta, jossa erilaiset naiset voisivat jakaa tarinoitaan.

Hän kertoo avartavasta kokemuksesta, joka syntyi, kun hänen ystävänsä pyysi hänet mukaan kirkon naisten iltaan. Naiset kertoivat omasta elämästään rankkojakin juttuja. Helena koki tarinoiden jakamisen voimaannuttavana.

-?Totta kai on paljon ihmisiä, jotka eivät halua puhua asioista avoimesti. Mutta minua se on aina auttanut. Se on minun prosessi käydä läpi kaikkea tätä kipua, vaikka jotkut arvostelevat, että pitääkö sinun kaikesta puhua.

Helena Koivu viihtyy hyvin Minnesotassa. Hänelle on rakentunut siellä täysi elämä, johon kuuluu tärkeitä ihmissuhteita.

Helena Koivu viihtyy hyvin Minnesotassa. Hänelle on rakentunut siellä täysi elämä, johon kuuluu tärkeitä ihmissuhteita. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Helena on kavereidensa kanssa pohtinut sitäkin, voisiko hän aloittaa palvelun, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään, mitä kaikkea kannattaa selvittää ennen kuin menee naimisiin tai allekirjoittaa avioehtoa.

-?Ettei kukaan joutuisi tällaiseen tilanteeseen, jossa joutuu vuosikausia selvittämään kauheaa sotkua. Ja ettei kukaan pystyisi kontrolloimaan toisen elämää rahalla.

-?Moni ihminen ei koskaan ajattele lakiasioita, kun menee naimisiin. En minäkään ajatellut siinä kohtaa. Minulla oli 1-vuotias lapsi, ja olin rakastunut. Ei sitä siinä vaiheessa miettinyt, että pitäisikö minulla olla joku lakimies tässä.

Myös henkilökohtainen usko Jumalaan on auttanut Helenaa vaikeassa tilanteessa.

-?Suomessa uskontoon suhtaudutaan eri tavalla kuin Amerikassa. Suomessa jos on uskovainen, niin ihmiset ajattelevat, että onko tuo jotenkin outo, ristikaulakorua kaulassaan pitävä Helena sanoo ja naurahtaa.

-?Mutta täällä on arkipäivää olla kristillinen ja puhua Jumalasta ja uskosta ja rukoilla. Taivaan Isältä saan voimaa.

Pitkä avioerotaistelu on jättänyt syvät jäljet. Helena pohtii, että mikäli hän aikoisi joku päivä ryhtyä uuteen suhteeseen, hän lähtisi siihen varovaisin mielin.

Samaan aikaan hän on kuitenkin oppinut myös paljon.

-?Toisaalta se on myös vahvistanut minua paljon. Pakko selvitä. Koska mitä muuta sitä voi?

Tulevaisuudesta Helena ei tiedä vielä juuri mitään.

Tulevaisuudesta Helena ei tiedä vielä juuri mitään. Kuva: Zuma Press / NC / MVphotos

Ilta Sanoma
samedi 12 août 2023 10:20:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.