Ilta Sanoma

Uudet nimet hämmentävät päivänpolitiikkaa sosiaalisessa mediassa. Osa esiintyy nimimerkkien takaa, osa omalla nimellään. IS selvitti, kuka on viestipalvelu X:ssä huomiota herättänyt Solja Pistol.

Osa politiikkaa kommentoivista esiintyy X:ssä anonyymeilla nimimerkeillä.

Osa politiikkaa kommentoivista esiintyy X:ssä anonyymeilla nimimerkeillä. Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely / Katri Pulkkinen / IS

Moni politiikkaa seuraava on törmännyt viime aikoina uusiin nimiin X-viestipalvelussa, joka tunnettiin aiemmin Twitterinä.

Heinäkuussa palvelussa herätti huomiota nimimerkki Tapio Kuusitapio. Tilin kautta julkisuuteen nousivat valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) nimimerkillä "riikka" kirjoittamat 15 vuotta vanhat rasistiset viestit. Myös elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) eroon johtaneet äärioikeistokytkökset tulivat esille ensin X:ssä.

Osa politiikkaa kommentoivista esiintyy X:ssä anonyymeilla nimimerkeillä. Myös väärää tietoa levitetään.

Anonyymien tilien taustojen selvittäminen on vaikeaa. Poliittisen viestinnän tutkija Elisa Kannasto pitää sitä ongelmallisena.

-?Anonyymeiltä tileiltä voi heittää mitä tahansa tietoa. Tiedot leviävät, kun niitä jaetaan ja niistä keskustellaan. Vaikka keskustelu ei olisi samanmielistä, siitä tulee levitessään relevanttia, sanoo Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tutkijana toimiva Kannasto.

Kannaston mukaan monet osaavat jättää anonyymien tilien avaukset huomiotta. Tilien väitteet muuttuvat ongelmallisiksi siinä vaiheessa, kun tunnetut tai ylipäätään omalla nimellään toimivat henkilöt alkavat keskustella väitteistä mainitsematta alkuperäistä tiedon lähdettä.

Anonyymien tilien taustalla olevien henkilöiden poliittisten kantojen ja tavoitteiden selvittäminen on lähes mahdotonta. Kannasto arvelee, että se voi olla myös tilien tarkoitus.

-?Luodaan mystiikkaa, että kukaan ei oikeasti tiedä, kuka on. Voi olla tavoite, jota ei omalla nimellä ja naamalla haluta viedä eteenpäin.

Poliittisen viestinnän tutkija Elisa Kannaston mukaan on ongelmallista, että sosiaalisen median anonyymien tilien taustoja on vaikeaa selvittää.

Poliittisen viestinnän tutkija Elisa Kannaston mukaan on ongelmallista, että sosiaalisen median anonyymien tilien taustoja on vaikeaa selvittää. Kuva: Anna Tervahartiala/SeAMK

Yksi X:ssä huomiota herättänyt keskustelija on Solja Pistol. Myös Pistolia on epäilty nimimerkiksi, mutta tilin takaa löytyy oikea samanniminen ihminen. Hänen taustastaan ei kuitenkaan tiedetä juuri mitään.

Pistol kommentoi kärkkäästi Petteri Orpon (kok) hallituksen politiikkaa ja toimintaa. Tili kritisoi provosoivaan sävyyn ennen kaikkea perussuomalaisia. Lisäksi käyttäjän viestit käsittelevät yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja, kuten transihmisten oikeuksia.

Kuka on Solja Pistol?

Ilta-Sanomat lähestyy Pistolia aluksi X-viestipalvelussa yksityisviestillä. Vastausta ei kuulu.

Myöhemmin IS saa Pistolin yhteystiedot vihtiläiseltä kunnanvaltuutetulta. Puhelimeen vastaa nainen, joka kertoo olevansa hieman alle 60-vuotias vihtiläinen kansalaisaktivisti.

Pistol kertoo työskennelleensä ravintola-alalla, mutta tällä hetkellä hän on työkyvyttömyyseläkkeellä. Vaikka Pistol on ottanut hampaisiinsa hallituksen, hän kertoo julkisesti olevansa poliittisesti sitoutumaton.

Pistol kertoo vaikuttaneensa sosiaalisen median kautta jo vuodesta 2015. Hän liittyi tuolloin ystäviensä suosituksesta Facebookin politiikkaa käsitteleviin keskusteluryhmiin, joissa maahanmuuttajien nopeasti kasvanut määrä herätti paljon keskustelua.

-?Ryhmissä oli silmitöntä raivoa, vihaa ja rasismia. Lähdin itse argumentoimaan ja selvittämään turvapaikkaprosesseja ja lakeja.

Hän kertoo, että yllättyi vihtiläisten reaktioista pakolaiskriisiin. Pistol asui ennen muuttoaan Vihtiin pitkään Helsingissä, jossa oli tottunut liberaalimpaan menoon.

Pistol sanoo, että puolusti Facebook-ryhmissä ihmisoikeuksia. Hän kertoo, että sai itse ryhmissä paljon rajua palautetta. Pistolia on uhkailtu muun muassa anonyymilla Ylilauta-keskustelufoorumilla.

-?Sain "suvakkihuoran" maineen. Olin siellä itse kohteena, että kohta olet hiekkakuopan reunalla. X on aika karmea alusta, mutta Facebookin ryhmät olivat jotain hirvittävää.

Pistolin mukaan hänen alkuperäistä Facebook-tiliään ja -viestejään ilmiannettiin aiheettomasti, mikä johti lopulta tilin poistamiseen. Tililleen Pistol oli kerännyt vuosien varrelta kuvakaappauksia ja tietoja perussuomalaisten poliitikkojen ulostuloista. Hän menetti tiedot, kun tili suljettiin.

Sosiaalisen median vaikuttamisen lisäksi Pistol on kirjoittanut yhdenvertaisuutta käsitteleviä kolumneja Vihdin Uutisiin ja Länsi-Uuteenmaahan. Vihdin Uutiset kuvailee Pistolia "perus- ja ihmisoikeuksien puolustajaksi".

Nykyisin X-palveluna tunnettuun Twitteriin Pistol liittyi elokuussa 2021. Aluksi hän vain seurasi muiden keskustelua, kunnes aktivoitui alustalla omien sanojensa mukaan alkukesästä 2022. Hän kertoo, että alkoi julkaista tilillään selvityksiä ja selostuksia siitä, mitä politiikassa tapahtuu.

Pistolin tili keskittyy ennen kaikkea perussuomalaisten arvosteluun. Pistol näkee itsensä kansalaisaktivistina.

-?Aluksi toiminta oli perussuomalaisten toiminnan hämmästelyä ja kauhistelua. Sittemmin olen halunnut levittää tietoisuutta perussuomalaisten tavasta viestiä.

Hänen mukaansa puolueen viestintästrategia mukailee samoja kikkoja, joita kansainväliset esimerkit käyttävät. Pistol viittaa Yhdysvaltain entiseen presidenttiin Donald Trumpiin ja tunnettuun amerikkalaiseen äärioikeistopoliitikkoon Steve Bannoniin.

Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely / Katri Pulkkinen / IS

Viime viikon lopulla Solja Pistol julkaisi X-viestipalvelussa kuvakaappauksen sähköpostiviestistä. Viestissä Süddeutsche Zeitungin Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Alex Rühle päivittelee elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps) lähettämää "kuvottavaa ja myrkyttynyttä" viestiä.

Rühlen mukaan viesti jaettiin ilman hänen lupaansa. Hänen mukaansa kyseessä on väärinkäsitys. Rühle kertoi, että ei ollut viestinyt Rydmanin, vaan tämän avustajan kanssa. Hän ei kokenut Rydmanin tai tämän avustajan viestintää uhkaavaksi.

Miksi julkaisit Alex Rühlen kirjoittaman yksityisen viestin ilman Rühlen lupaa, Solja Pistol?

-?Sain viestin julkaisuluvan sen vastaanottajalta. On ihan pöyristyttävää, että ministerin avustaja lähettää tällaisia viestejä. Asian ydin on aivan totta, että elinkeinoministeri neuvoo ulkomaisia toimittajia. On merkittävää reagoida tällaiseen.

Rühle kertoi, että viesti oli tarkoitettu vain hänen lähteelleen "Susannalle". Myöhemmin Pistol kirjoitti X-viestipalvelussa, että hän viestittelee "Susannan" kanssa siitä, valehteleeko Rühle.

Miksi annoit ymmärtää, että Rühle valehteli?

-?Täysin oma mokani. Siinä vaiheessa olisi pitänyt mennä nukkumaan. Ei olisi pitänyt alkaa vastata viesteihin ja jatkaa keskustelua. Ei voi muuta kuin pyytää anteeksi.

Pistol kertoo, että Rühlen lähde "Susanna" on hänelle "vitun vihainen". Hän kokee, että on joutunut ottamaan vastaan kaiken vihaisen palautteen samalla, kun "Susanna" on pysynyt anonymiteetin takana.

IS ei ole onnistunut selvittämään, kuka "Susanna" on. Häntä yritettiin tavoitella Pistolin kautta, mutta "Susanna" ei halua kommentoida asiaa. Rühle ei antanut "Susannan" yhteystietoja.

Pistol kirjoitti X:ssä myös, että "Susannan" takana on verkosto, joka on kerännyt Rühlelle taustatietoja. Rühle ei osaa sanoa, mihin verkostolla viitataan. Rühle kertoo, ettei hän ole vastaanottanut taustatietoja "Susannalta", eikä hän osaa sanoa mitään "Susannan" verkostosta.

Rühle kertoo, että "Susanna" on toiminut yhteyshenkilönä hänen ja haastateltavien välillä. Rühle vastasi IS:n kysymyksiin sähköpostitse.

Pistol kertoo, että hän päätyi yhteyteen "Susannan" kanssa sen jälkeen, kun tämä oli kysellyt Facebookissa tietoja siitä, kuka voisi kertoa mahdollisimman kattavasti perussuomalaisten taustoista ja historiasta.

Pistolin mukaan "Susannan" viesteistä on käynyt ilmi, että hänellä on laaja verkosto, joka antaa hänelle vinkkejä.

-?"Susanna" oli kerännyt hillittömän tausta-aineiston, jonka hän lähetti Rühlelle.

IS ei onnistunut vahvistamaan, onko "Susanna" kerännyt tai lähettänyt tausta-aineiston, johon Pistol viittaa.

Pistolin mielestä hallitus on onnistunut romuttamaan kansainvälisen Suomi-kuvan.

-?Tämä vaikuttaa aivan kaikkeen. Isoa kuvaa katsoen olemme Unkarin tiellä.

Pistolin mielestä hallitusohjelma on maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden ja pienituloisten kannalta tuhoisa. Hänen mielestään sen tavoitteet ja teot ovat ristiriidassa.

-?Ohjelma on niin hirvittävä, että tavoitteenani on, ettei sitä ehditä toteuttamaan kokonaan.

Haluatko, että nykyinen hallitus kaatuu?

-?Käytännössä tarkoitan sitä.

Pistol itse esiintyy X:ssä omalla nimellään, mutta hän ymmärtää, miksi jotkut käyttävät nimimerkkiä: syynä on raju palaute ja jopa uhkailu. Pistol kertoo, ettei uskaltanut jossain vaiheessa käydä yksin ruokakaupassa.

-?Ihmiset haluavat välttää paskamyrskyt. Jos olisin ollut viisas, olisin itsekin keksinyt nimimerkin. Nukun huonosti ja näen painajaisia tämän vuoksi.

Solja Pistol liittyi Twitteriin (nykyisin X) elokuussa 2021. Aluksi hän kertoo vain seuranneensa keskusteluita, mutta alkoi sitten ottaa kantaa itsekin.

Solja Pistol liittyi Twitteriin (nykyisin X) elokuussa 2021. Aluksi hän kertoo vain seuranneensa keskusteluita, mutta alkoi sitten ottaa kantaa itsekin. Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely / Katri Pulkkinen / IS, Kuvakaappaus / Twitter (nykyinen X)

Elisa Kannasto sanoo, että anonyymien käyttäjien poliittisia näkökantoja voidaan selvittää tarkastelemalla tilien ympärillä käytävää keskustelua ja sitä, miten niiden viestintä muuttuu esimerkiksi hallituksen vaihtuessa. Kannaston mukaan myös journalismissa olisi hyvä taustoittaa, millaiset tilit keskustelua käyvät. Hänen mukaansa toimittajilla on tärkeä rooli myös kansalaisyhteiskunnan kouluttamisessa.

- Kriittistä sosiaalisen median lukutaitoa tulee vahvistaa.?Mitä enemmän näitä asioita tuodaan esiin, sitä enemmän ihmiset saavat tietoa. Sitten osataan suhtautua paremmin teksteihin ja sisältöihin.

Kannasto muistuttaa, että anonymiteetti on olennainen osa internetin toimintaa. Hänen mielestään anonyymin kommentoinnin sulkeminen ei ole välttämättä ratkaisu.

-?Anonyymista kommentoinnista voi olla myös hyötyä. Eihän meillä Suomessa niin montaa poliittisesti merkittävää anonyymiä tiliä lopulta ole.

Ilta Sanoma
samedi 12 août 2023 00:30:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.