Ilta Sanoma

Erling Haaland takoo maaleja ja on jatkuva puheenaihe.

Erling Haaland takoo maaleja ja on jatkuva puheenaihe. Kuva: Getty images, Reuters, kuvankäsittely IS

Erling Haaland voitti heti debyyttikaudellaan Manchester Cityssä kaiken ja rikkoi Valioliigan maaliennätyksen. Silti hänen ympärillään pyörii koko ajan kummallinen keskustelu, joka kertoo brittiläisestä jalkapallokulttuurista.

Erling Haalandin pallokosketukset tuntuvat olevan suoranainen pakkomielle. Moni muukin asia, mutta etenkin kosketukset.

Kun Haaland oli tammikuussa pelannut kokonaiset kolme ottelua ilman maalia, iso osa brittiläistä urheilumediaa meni sille ominaiseen hyperaktiiviseen tilaan, jossa analyysejä sateli. Olihan suuri mestarisuosikki Manchester City juuri hävinnyt 2-1 paikallisvastustajalleen Manchester Unitedille, ja Arsenal porskutti sarjakärjessä.

Haaland koski palloon vain 20 kertaa Manchesterin derbyssä! Ainoastaan 20 kosketusta.

Jopa 57. minuutilla kentälle tullut Jack Grealish koski palloon useamman kerran ja onnistui vieläpä maalinteossa.

- Eikö Erling Haaland saa tarvitsemaansa tarjoilua vai pitäisikö hänen itsensä tehdä kentällä enemmän? United-mielinen Sky Sportsin punditti Gary Neville kysyi poleemisesti.

Urheilulehti

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehden klassisessa kausioppaassa Brittifutis 2023-24. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Sentteri tai piiloysi ovat Pep Guardiolan systeemeissä aina vähiten pallossa, se on selvä, sillä toissa kaudella paikalla pelanneet Gabriel Jesus koski keskimäärin 90 minuutin aikana pelivälineeseen 53,9 kertaa, Raheem Sterling 55,4 kertaa ja Phil Foden 59 kertaa.

Mutta 22-vuotias norjalainen oli tuossa vaiheessa kautta ollut pallossa vain 26,9 kertaa ottelua kohden.

Nevillen kysymyksen virallista pressiosuutta odotellessa Sky-kanavalta kuulleet toimittajat päättivät tivata asiaa heti ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa ja saivat jonkinlaisen vastauksenkin.

- Kun vastustajat puolustavat syvällä rangaistusalueella, on vaikeampi löytää häntä, kyllä, Guardiola vastasi.

Ja myötäili muutamalla sanalla, että Haaland olisi hyvä löytää useammin ja saada enemmän osalliseksi peliin.

Tämä tulkittiin niin, että Cityllä on massiivinen ongelma. Vaikka rivien välistä voisi lukea myös pientä kritiikkiä vastustajan pelitapaa kohtaan. Se puolestaan on tyypillistä Guardiolaa. Hän rakastaa pallokontrolliin pyrkiviä ja korkealta puolustavia vastustajia, koska se tekee Cityn pelaamisesta keskimäärin helpompaa.

Tämä ei sillä kertaa sopinut vallitsevaan keskusteluun, koska yhä useampi alkoi huomata Haalandin vähäiset pallokosketukset, siis monien mielestä puutteet, jotka auttamatta asettuvat satumaisesti alkaneen City-uran tielle jossain kohtaa.

Erling Haalandin pelisuorituksista etsitään Britanniassa välillä suurennuslasilla heikkouksia.

Erling Haalandin pelisuorituksista etsitään Britanniassa välillä suurennuslasilla heikkouksia. Kuva: Isaac Parkin -/ MCFC/ Getty Images

Joukkopsykoosissa unohtui tuossa kohtaa esimerkiksi elokuun neljän päivän sisään käydyt kamppailut Nottingham Forestia ja Crystal Palacea vastaan, joissa Haaland oli koskenut palloon yhteensä vain 32 kertaa.

Sitä ei huomattu, sillä kärki iski molemmissa peleissä hattutempun, joita oli edeltänyt jo muhkea maaliputki kauden alkuun.

Sen sijaan Sky Sports analysoi, että Haalandin kokonaisvaltainen pelaaminen pitää ottaa nyt tarkkaan syyniin ja kysyi "mitä Manchester Cityn hyökkääjä tekee, kun hän ei tee maaleja?"

Se on jo parempi kysymys.

Norjalainen Erling Haaland oli Valioliigan suurin ilmiö viime kaudella. Ja totta kai hehkutus ja hämmästely hänen pysäyttämättömyydestään olivat isoimmat puheenaiheet nuoren hyökkääjän ympärillä.

Miten se olisi voinut olla muutakaan?

Haalandin data valioliigakaudella oli lyhykäisyydessään murskaava: 31 ottelua, joissa 35 maalia. 1,26 osumaa pelattua 90 minuuttia kohden. 21 KOSKETUSTA maalia kohden. 71,5 minuuttia maalia kohden. 108 laukausta, joista 56 maalia päin. 40,2 prosenttia Manchester Cityn kaikista osumista.

Kärkimies rikkoi heti Alan Shearerin ja Andy Colen yhden kauden maaliennätyksen Valioliigassa. Shearer tarvitsi 34 maaliinsa 42 ottelua, Cole 40.

Ja mikä tärkeintä, Haaland voitti joukkueensa kanssa Valioliigan, FA-cupin ja Mestarien liigan eli satumaisen triplan, johon Englannissa oli aiemmin pystynyt vain Manchester United kaudella 1998-99.

City juhlii Mestarien liigan voittoa keväällä Istanbulissa.

City juhlii Mestarien liigan voittoa keväällä Istanbulissa. Kuva: ANP / Getty Images

Silti Haalandin ympärillä pyöri koko viime kauden ajan aivan älytön keskustelu hänen kosketuksistaan tai siitä, ettei hän istu Guardiolan pelitapaan tai jopa heikentää Cityä.

Mistä se johtuu?

Yksi syy on Englannin vuosisatainen jokseenkin harhainen kuva maan jalkapallosta. Vaikka Valioliiga on eittämättä maailman suurin ja - voi sen kai sanoa - paras jalkapallosarja, se ei tarkoita, ettei jopa hiihtomaa Norjassa osattaisi lajia, jonka britit maailmalle sen nykymuodossa kylvivät.

Brittein saarilla sattuu nähdä, kun muualta tulleet pelaajat saapuvat sarjaan ja dominoivat sitä välittömästi. Siksi Englannissa toisteltiin pitkään kommentaattori Andy Grayn vitsiksi muuttunutta toteamusta, jossa hän epäili pärjäisikö Lionel Messi sateisena tiistaina Stokessa.

Ulkomaalaisista taitureista ja taikureista kyllä haltioidutaan, mutta mielellään heidän pitää ensin kokea vaikeuksia, nähdä Valioliigan taso ja brittiläisen kulttuurin haasteet. Oppia talon tavoille.

Tällaista on yhä ilmassa, ja se lienee syy Haalandin toistuvaan epäilyyn, kun hän on yhden ottelun pimennossa.

Erling Haaland oli Valioliigan suurin ilmiö viime kaudella.

Erling Haaland oli Valioliigan suurin ilmiö viime kaudella. Kuva: Marc Atkins / Getty Images

Toinen syy on englantilaisen jalkapallokulttuurin ja sitä kautta jalkapallomedian koko. Katsojien, lukijoiden ja kuulijoiden tarve kuluttaa jalkapalloa on ehtymätön, myös hektisessä tahdissa pelattavien otteluiden välillä.

Tarvitaan puheenaiheita. Ja mikä olisi parempi puheenaihe kuin se, että Haalandin pelaamisessa on sittenkin suuria ongelmia. Tämä sytyttää etenkin Cityn vastustajien kannattajat, jotka alkavat herkästi hokea mantraa hyökkääjän kosketuksista.

Ja kun kosketuskeskustelu alkoi käydä ylikierroksilla Haalandin iskettyä osumia niiden vähyydestä huolimatta siirryttiin seuraavaan puheenaiheeseen. City oli nimittäin todistanut voittavansa Valioliigan ilman Haalandiakin, mutta tämän arvo mitattaisiin vasta Mestarien liigan ratkaisupeleissä.

Mitä Haaland sitten tekee, kun hän ei tee maaleja? Odottelee kärsivällisesti seuraavaa maaliryöppyä. Sillä hänen kohdallaan ei puhuta vain yksittäisistä osumista, vaan tulvista. Pato odottaa koko ajan murtumistaan. Se tekee norjalaisesta erityisen.

Liikelämpökartoista selviää konkreettisimmin, että Haaland ei poistu juuri kentän keskikaistalta ja viihtyy vastustajan alimmassa linjassa. Niillä kerroilla, kun maailmanmestari Julian Alvarez pelaa sentterinä, hän hakee palloa alempaa ja viihtyy myös laidoilla. Se ei ole Haalandin peliä.

Manchester Cityn hyökkäyspäässä palloa jatkuvasti hamuavat Kevin De Bruyne, Jack Grealish, Bernardo Silva, Riyad Mahrez ja Foden. Jos olisit Cityn manageri, haluaisitko heidän pitävän paljon palloa vai Haalandin, kun joukkue etsii maalipaikkaa? Vai asettaisitko alituisen uhan lähemmäs rangaistusaluetta sitomaan pari vastustajan puolustajaa?

Erling Haaland ei tehnyt maalin maalia FA-cupin finaalissa, Mestarien liigan välierissä tai loppuottelussa, mutta oli tärkeässä roolissa Cityn marssissa suuriin voittoihin.

Erling Haaland ei tehnyt maalin maalia FA-cupin finaalissa, Mestarien liigan välierissä tai loppuottelussa, mutta oli tärkeässä roolissa Cityn marssissa suuriin voittoihin. Kuva: Marc Atkins / Getty Images

Toinen kysymys on, että haluaako Haaland edes itse osallistua peliin juuri enempää kuin päättämällä hyökkäyksiä? Ja tarvitseeko hänen?

Arsenalin entinen hyökkääjätähti Ian Wright pitää kosketuskeskustelua naurettavana.

- Kun hän saa syöttöjä, asiasta ei tehdä numeroa. Erling Haalandin ei tarvitse tulla keskikentälle, siellä riittää pelaajia. Hän voi aivan hyvin pysytellä rangaistusalueella. Totta kai hän koskee harvoin palloon, mutta tekee silti kaksi tai kolme maalia. Kosketusten laskeminen on typerää.

Haalandin joukkuekaveri Bernando Silva konkretisoi asian sanomalla, miten hän tai Foden turhautuvat pelatessaan toisinaan valeysinä ja jääden jatkuvasti ilman palloa. He tarvitsevat pallon päästääkseen peliin mukaan.

- Hyvä puoli Erlingissä on, että hän voi olla puoli tuntia ilman palloa, mutta sitten hän saa sen kerran, tekee maalin ja on tyytyväinen. On tärkeää, että joukkueessa on pelaaja, joka on niin keskittynyt olemaan linjaston päässä tietäen, että se on hänen tehtävänsä.

Haaland on itsekin kommentoinut asiaa omalla vinolla huumorillaan.

- Haaveeni on koskea palloon viisi kertaa ja tehdä viisi maalia. Se on suurin haaveeni.

Erling Haalandin pallokosketukset tuntuvat olevan suoranainen pakkomielle.

Erling Haalandin pallokosketukset tuntuvat olevan suoranainen pakkomielle. Kuva: Clive Brunskill / Getty Images

Haaland itse on pysynyt täysin viilipyttynä keskusteluissa siitä, että hän ei sovi joukkueen pelityyliin tai jopa heikentää Cityä. Joukkuekaveri Jack Grealish ei sen enempää tarttunut syöttiin, kun hänelle muistutettiin kesken viime kauden, että Cityllä oli siinä kohtaa kahdeksan pistettä vähemmän kuin edellisellä.

- Luulen, että ihmiset yrittävät saada hänet reagoimaan jotenkin. Miettikää nyt, miten tyhmä väite. Voimme pelata vielä paremmin hänen vahvuuksiensa mukaan, hän on niin nopea, Grealish sanoi.

Haalandia on yritetty pysäyttää lukuisin eri tavoin. Paini ja kovat otteet eivät auta, koska Haaland ei provosoidu, mutta pystyy antamaan myös takaisin. Jotkut ovat ottaneet De Bruynen erikoisvartioon ja katkaisseet sitä kautta yhteyden. Se on onnistunut yksittäisissä peleissä, mutta mitään kaavaa kukaan ei ole löytänyt. Cityllä on niin paljon eri variaatioita.

 Erling Haaland pelasi sensaatiomaisen debyyttikauden Manchester Cityssä, mutta sekään ei riittänyt arvostelijoille.

Erling Haaland pelasi sensaatiomaisen debyyttikauden Manchester Cityssä, mutta sekään ei riittänyt arvostelijoille. Kuva: Michael Regan / Getty Images

Hyvä esimerkki Haalandin ajasta Cityssä nähtiin Mestarien liigan välierässä. Real Madrid pysäytti ensimmäisessä osassa norjalaisen täysin Antonio Rüdigerin johdolla. Analyysit Haalandin pysäyttämisestä kävivät kuumana. Toisessa osaottelussa manchesterilaiset tulivat Madridin alueelle ovista ja ikkunoista murskaavin lukemin 4-0. Kun vastustaja kiinnitti valtavasti huomiota norjalaiseen, tiloja löytyi muualta.

Pääsemme takaisin väitteisiin siitä, että Haalandin merkitys mitataan vasta kevään ratkaisupeleissä. Hän ei tehnyt maalin maalia FA-cupin finaalissa, Mestarien liigan välierissä tai loppuottelussa. City kuitenkin voitti kaiken. Epäonnistuiko Haaland?

Ei tietenkään. Ottelut vain osoittivat, että sekin Haalandiin liitetty arvio oli älytön ja aivan liian yksinkertaistava. Ilman kaikkea, mitä oli tapahtunut kauden aiemmissa otteluissa, vastustajat olisivat pelanneet Cityä vastaan eri tavalla.

Mestarien liigan finaalin voittomaali oli hyvä osoitus tästä. Haalandin liike veti ensin Interin toppareita puoleensa, jolloin Bernardo Silvalle avautui aivan liian iso tila rangaistusalueella. Jatkotilanteessa Haalandin ympärillä oli jopa neljä pelaajaa, jolloin Rodri pääsi toisesta aallosta laukomaan Cityn historiallisen osuman.

Erling Haaland ja Kylian Mbappe lienevät maailman parhaat jalkapalloilijat tällä hetkellä ja kenties pitkään tästä eteenpäin.

He ovat myös hyvin erilaisia jalkapalloilijoita, joita yhdistää lähinnä poikkeuksellinen juoksunopeus.

Kumman ottaisit joukkueeseesi - Kylian Mbappen vai Haalandin?

Kumman ottaisit joukkueeseesi - Kylian Mbappen vai Haalandin? Kuva: Alex Grimm / Getty Images

Jos tehtäisiin koulun liikuntatuntimaisesti jaot, valitsisitko ensin Haalandin vai Mbappen? Vaikea kysymys. Mbappe pystyy tekemään uskomattomia asioita yksin, kun Haaland kaipaa enemmän tarjoilua. Toisin sanoen Mbappe pärjäisi heikommassa joukkueessa. Ongelma on, ettei hän suostuisi pelaamaan pitkään sellaisessa. Haaland ei puolestaan keikuta ikinä venettä.

Pelottavinta vastustajien kannalta on se, että hän voi yhä parantaa Cityssä.

Hyökkääjälegenda Thierry Henry on analysoinut Haalandia kenties osuvimmin. Hän muistutti, miten Arsene Wenger neuvoi häntä aikoinaan tekemällä erilaisia juoksuja sen mukaan, kenellä joukkuekaverilla on pallo.

- Wenger kehotti minua kysymään oikeita kysymyksiä, mikäli en saa palloa. Hän sanoi, että luuletko Fredrik Ljungbergin pystyvän syöttämään minulle samalla tapaa kuin Dennis Bergkamp. Aloin miettiä, että Bergkampin kanssa on aivan sama, millaisen juoksun teen ja saan varmasti silti pallon. Robert Pires pitää 2vs1-tilanteissa, joten hakeudun niihin. Ljungbergin tapauksessa minun pitää hakeutua hänen kuljetuskenttäänsä, muuten hän ei näe minua, Henry kertoi CBS:n lähetyksessä.

Cityn tapauksessa De Bruyne vastaa Bergkampia. Pallo tulee juoksulinjalle, oli se mikä tahansa. Silva vastaa Piresiä, sillä hän tykkää seinäpeleistä laidalla. Ja Grealishia voi jossain määrin verrata Ljungbergiin.

-?Haaveeni on koskea palloon viisi kertaa ja tehdä viisi maalia, Haaland on sanonut aktiivisuudestaan pelikentällä.

-?Haaveeni on koskea palloon viisi kertaa ja tehdä viisi maalia, Haaland on sanonut aktiivisuudestaan pelikentällä. Kuva: Zac Goodwin / PA Images / getty images

- Minusta Haaland tekee nyt saman juoksun huolimatta siitä, kuka on pallon kanssa, Henry tiivisti.

Ei epäilystäkään, etteikö Guardiola olisi tarkastellut tätä asiaa jo kriittisin silmin ja avustaisi Haalandia löytämään yhä uusia puolia itsestään.

Ja silti, kun Haaland jää alkukaudella kerran kaksi maaleitta, alkavat keskustelut hänen sopivuudestaan Guardiolan systeemiin ja kenties puheet taantumisesta satumaisen avauskauden jälkeen.

Valioliigan kausi alkaa perjantai-iltana. Avausottelussa kohtaavat Burnley ja Manchester City.

Ilta Sanoma
vendredi 11 août 2023 13:45:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilulehden parhaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.