Ilta Sanoma

70 vuotta täyttävä Hulk Hogan on populaarikulttuurin ikoni, jonka tunnistavat myös ihmiset, jotka eivät ole nähneet häntä koskaan kehässä.

70 vuotta täyttävä Hulk Hogan on populaarikulttuurin ikoni, jonka tunnistavat myös ihmiset, jotka eivät ole nähneet häntä koskaan kehässä. Kuva: Zumapress / MVPhotos, Everett / MVPhotos, Newscom / MVPhotos

70 vuotta täyttävä Hulk Hogan on tätä nykyä skandaaleissa rypenyt takavuosien tähti, mutta uransa huipulla showpainija oli koko maailman tuntema amerikkalaisten sankari.

1980-luvulla Yhdysvalloissa riehui Hulkamania.

Tuon nimen sai showpainija Hulk Hogania ympäröinyt uskomaton suosio. Kasarilla "Hulk ruletti", kuten hänen fanaattisimmat faninsa saattoivat aikanaan laukoa.

Perjantaina 70 vuotta täyttävä Hogan ei kuitenkaan ole pelkkä painija. Hänestä voidaan puhua populaarikulttuurin ikonina, jonka tunnistavat myös ihmiset, jotka eivät ole nähneet Hogania kehässä koskaan.

Supertähden asemasta huolimatta Hoganin elämä ei ole ollut helppo. Kuuluisuuden jälkeen häntä ovat riivanneet kohut, joista yhdessä amerikkalaisten sankarin puhtoinen nimi ryvettyi pahemman kerran.

Hulk Hogan vuonna 1985.

Hulk Hogan vuonna 1985. Kuva: Lynn Goldsmith / ZUMA / MVPhotos

Poika, josta sittemmin tuli Hulk Hogan, oli syntyessään Terry Bollea.

Hän kasvoi Floridassa, jossa hänen Pietro-isänsä työskenteli rakennustyömailla. Hoganin äiti Ruth oli kotiäiti ja tanssinopettaja.

Hogan oli jo nuorena lahjakas urheilija, mutta ei painin parissa. Hänen ensirakkautensa oli baseball, jossa hän oli niin hyvä, että jopa ammattilaisura oli tulevaisuudessa mahdollisuus. Loukkaantuminen kuitenkin mursi Hoganin baseball-unelmat varhain.

Showpainiin Hogan tutustui 16-vuotiaana. Nuoren Hoganin suosikkiesiintyjä oli aluksi "Amerikkalainen Unelma" Dusty Rhodes, jonka painihahmo oli eräänlainen työväenluokan suursankari.

Hogan kävi usein katsomassa Rhodesin otteluita painitapahtumissa Tampassa. Yhdessä näistä tapahtumista hän näki ensi kertaa Superstar Billy Grahamin, entisen kehonrakentajan, josta oli tullut tuon uransa jälkeen yksi showpainimaailman ensimmäisistä muskelimiehistä.

Hoganille tämä oli mullistava kokemus. Atleettinen poika päätti, että hän haluaa näyttää "epäinhimilliseltä", kuten Graham.

Hulk Hogan Paul Orndorffin otteessa Wrestlemaniassa vuonna 1985.

Hulk Hogan Paul Orndorffin otteessa Wrestlemaniassa vuonna 1985. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Hulk Hogan kurittamassa vastustajaa painikehässä vuonna 1985.

Hulk Hogan kurittamassa vastustajaa painikehässä vuonna 1985. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Hoganin urasuunnitelmiin ei kuitenkaan kuulunut painijan ura, vaikka hän heitä ihannoikin.

Ennen kaikkea hän oli omistautunut basisti. Hogan perusti ystäviensä kanssa vuonna 1976 Ruckus-nimisen yhtyeen, josta tuli suhteellisen suosittu Tampan alueella.

Eräällä Ruckus-yhtyeen keikalla Hoganin elämä mullistui, vaikka hän itse ei tätä heti tajunnut. Keikkayleisössä paikalla olivat Jack ja Gerald Brisco, painijaveljekset, jotka esiintyivät yhdessä ympäri Floridaa.

Briscot olivat vaikuttuneita tuolloin heille tuntemattoman basistin koosta ja pyysivät painikouluttaja Hiro Matsudaa tekemään Hoganista showpainijan. Veljekset maanittelivat Hogania kokeilemaan ihannoimaansa lajia, ja tuolloin 23-vuotias Hogan lopulta suostui.

Amerikkalaisuus oli Hoganin hahmon ydin.

Amerikkalaisuus oli Hoganin hahmon ydin. Kuva: PHOTOlink / Everett / MVPhotos

Hogan päätyi Matsudan koulutukseen ja vietti oppilaana yli vuoden ennen ensimmäistä otteluaan.

Ensimmäistä kertaa Hogan nähtiin kehässä vastassaan Brian Blair. Lupaavasta alusta huolimatta Hogan kuitenkin riitautui ahdistavaksi opettajaksi kokemansa Matsudan kanssa ja päätti lopettaa painiuransa lyhyeen.

Hogan muutti Cocoa Beachiin ja ryhtyi yökerhon johtajaksi. Hän ystävystyi yökerhon omistaneen Whitey Bridgesin kanssa, ja kaksikko perusti yhdessä myös kuntosalin.

He tarvitsivat apuvoimia, ja Hogan kutsui mukaan ystävänsä Ed Leslien, joka sittemmin nousi kuuluisuuteen paininimellä Brutus Beefcake. Leslie työskenteli sekä yökerhossa että kuntosalilla, mutta ryhtyi myös treenaamaan Hoganin kanssa ja kasvoi nopeasti suhteellisen isokokoiseksi.

Hogan oli vaikuttunut ystävänsä kehityksestä ja päätti, että hänen ja Leslien tulisi ryhtyä painijoukkueeksi. He ryhtyivät esiintymään Boulderin veljeksinä paikallisissa painitapahtumissa, joissa he olivat niin suosittuja, että heistä kiinnostui kuuluisa painipomo Jerry Jarrett.

Jarrett tarjosi kaksikolle mojovaa palkankorotusta, jos he muuttaisivat Tennesseen osavaltioon painimaan hänen tapahtumiinsa. Hogan ja Leslie suostuivat.

Vince K. McMahon teki Hoganista supertähden.

Vince K. McMahon teki Hoganista supertähden. Kuva: John Barrett / ZUMA / MVPhotos

Hoganin painiura lähti liitoon, kun hän pääsi World Wrestling Federationin leipiin vuonna 1979.

Sittemmin maailman suurimmaksi painipromootioksi noussut WWF oli tuolloin Vincent J. McMahonin hallinnassa. McMahon vaikuttui Hoganin koosta ja nuoren painijan karismasta ja halusi tehdä tästä tähden.

WWF oli paikka, jossa hän ensi kertaa paini nimellä Hulk Hogan. Suuremman yleisön suosioon hän harppasi esiintymällä elokuvassa Rocky III, jossa hän oli Thunderlips, itse Rocky Balboaa vastaan otellut painimestari.

Rocky-esiintyminen kuitenkin suututti WWF:n johdossa oleen Vincent j. McMahonin, joka oli syystä tai toisesta ajatusta vastaan. Riidan siivittämänä Hogan loikkasi kilpailijoiden riveihin ja paini muun muassa Japanissa, kunnes vallanvaihdos WWF:ssä toi hänet takaisin.

Yhtiön isältään osti Vincent K. McMahon, joka halusi Hoganista WWF:n ykköstähden. Hogan ryhtyi pukeutumaan sittemmin ikoniseksi muodostuneeseen keltaisen ja punaisen yhdistelmään ja voitti heti paluunsa jälkeen ensimmäisen maailmanmestaruutensa tammikuussa 1984.

-?Hulkamania on täällä, huudahti selostaja Gorilla Monsoon Hoganin tuulettaessa mestaruuttaan.

Hogan Rocky III -elokuvassa niskassaan itse Sly Stallone.

Hogan Rocky III -elokuvassa niskassaan itse Sly Stallone. Kuva: United Artists / Everett / MVPhotos

Välillä Hogankin joutui mattoon.

Välillä Hogankin joutui mattoon. Kuva: Adam Scull / Newscom / MVPhotos

Monsoon oli oikeassa.

80-luvun showpaini oli nykypäivää vankempaa valtavirtaa. Lisäksi lajissa pidettiin kiinni "kayfabesta", eli kulissista, jonka mukaan kehässä tapahtui oikeita otteluita lavastettujen esitysten sijaan.

Hogan oli tämän ajan ykkösnimi. Etenkin hänen taistonsa jättimäisen Andre the Giantin ja "Macho Man" Randy Savagen kanssa olivat äärimmäisen suosittua katsottavaa ja Hogan nähtiin WWF:n ykköstapahtuman Wrestlemanian pääesiintyjänä moneen otteeseen.

-?Treenaa, syö vitamiinisi ja rukoile, kuuluivat Hoganin kolme käskyä, joita hän tuputti etenkin nuorille faneille.

Hulk Hogan ja Andre the Giant ottamassa toisistaan mittaa vuonna 1988.

Hulk Hogan ja Andre the Giant ottamassa toisistaan mittaa vuonna 1988. Kuva: Zumapress / MVPhotos

"Macho Man" Randy Savage ja Hulk Hogan kehässä vuonna 1988. Kuva: Zumapress / MVPhotos

90-luvulla Hogan kuitenkin järisytti maailmaa kahdesti. Ensin hän loikkasi WWF:n pahimman kilpailijan World Championship Wrestlingin riveihin vuonna 1994. Kaksi vuotta myöhemmin hän käänsi takkinsa "hyviksille" ja perusti New World Order -nimisen painiryhmittymän.

Tämä oli painifaneille täysi järkytys. Hogan oli hyvisten hyvis, kaikkien lasten sankari ja Yhdysvaltain lippua korkealla kantava rehti kansallissankari. Hänestä kuoriutui "Hollywood" Hulk Hogan, säännöistä välittämätön roisto.

Hoganin perheen Linda, Brooke, Hulk ja Nick tulivat tutuiksi VH1:n tosi-tv-sarjassa Hogan Knows Best.

Hoganin perheen Linda, Brooke, Hulk ja Nick tulivat tutuiksi VH1:n tosi-tv-sarjassa Hogan Knows Best. Kuva: Tampa Bay Times / ZUMA / MVPhotos

Lisänimi Hollywood oli perin sopiva. Painiuransa siivittämän Hoganista oli tullut yleinen näky tv- ja elokuvarooleissa.

Oman ohjelmansa hän sai vasta siinä vaiheessa, kun painiura alkoi hiipua. Hogan paini yhä, mutta vuonna 2005 VH1-kanava ryhtyi esittämään Hogan Knows Best -tosi-tv-sarjaa.

Siinä esiintyivät itse "Hulksterin" lisäksi hänen perheensä, eli painijan silloinen vaimo Linda Hogan sekä pariskunnan lapset Brooke ja Nick Hogan. Ohjelmaa kuvattiin neljä kautta, kunnes se romahti kohujen kurimuksessa vuonna 2007.

Linda ja Hulk Hogan vuonna 1993.

Linda ja Hulk Hogan vuonna 1993. Kuva: John Barrett / Zuma / MVPhotos

Hulk Brooke-tyttärensä kanssa MTV Billboard Awardsissa elokuussa 2004.

Hulk Brooke-tyttärensä kanssa MTV Billboard Awardsissa elokuussa 2004. Kuva: Bill Davila / Reuters

Kamelin selän katkaissut oljenkorsi oli Nick-pojan syksyllä 2007 humalassa ajama kolari, jossa hänen kyydissä ollut ystävänsä loukkaantui vakavasti. Nick Hogan oli tuohon aikaan 17-vuotias ja kolari johti hänelle kahdeksan kuukauden vankilatuomioon.

Samoihin aikoihin Hulk Hoganin huhuttiin pettäneen Linda-vaimoaan tyttärensä ystävän kanssa. Pettämisen väitetty toinen osapuoli, Christiane Plante, on itse tunnustanut suhteen Hulk Hoganin kanssa, mutta Hogan ei koskaan myöntänyt väitettyä uskottomuutta.

Oli totuus mikä olikaan, Hulk ja Linda Hogan erosivat 24 vuoden liiton päätteeksi syksyllä 2007.

Hulk ja Linda Hogan erosivat syksyllä 2007.

Hulk ja Linda Hogan erosivat syksyllä 2007. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Hulk Hogan oikeudessa seksivideoskandaaliin liittyen maaliskuussa 2016.

Hulk Hogan oikeudessa seksivideoskandaaliin liittyen maaliskuussa 2016. Kuva: Dirk Shadd / Tampa Bay Times / ZUMA / MVPhotos

Hoganin ura ei tuosta vielä hiipunut, mutta kohut jatkuivat.

Vuonna 2012 internetin syövereihin ilmaantui video, jossa Hogan harrasti seksiä ystävänsä vaimon Heather Clemin kanssa kyseisen ystävän luvalla. Videosta pätkän julkaisi Gawker-juorublogi. Hogan suivaantui.

Painitähti vei oikeuteen sekä ystävänsä sekä Clemin, jotka myöntyivät maksamaan korvauksia Hoganille. Haaste kolahti myös Gawkerin postilaatikkoon ja sivusto joutui lopulta maksamaan Hoganille 115 miljoonan dollarin korvaukset.

Piina ei kuitenkaan päättynyt siihen. Vuonna 2015 julkisuuteen päätyi pätkä, jossa Hogan raivoaa siitä, että hänen Brooke-tyttärensä seurusteli tuolloin tummaihoisen miehen kanssa.

Nauhalla Hogan käyttää useaan otteeseen rasistisia solvauksia mustista ja sanoo olevansa "tiettyyn pisteeseen" asti rasisti.

Videon tultua julki Hogan pahoitteli sanomisiaan, mutta hän sai joka tapauksessa lähtöpassit WWE:n tv-ohjelmista useaksi vuodeksi. Hänen törkeästä kielenkäytöstään huolimatta Hogania puolustivat monet hänen afroamerikkalaiset ystävänsä ja kollegansa, kuten painijat Booker T ja Mark Henry, näyttelijät Dwayne Johnson ja Mr. T sekä koripalloilija Dennis Rodman.

Kohuista huolimatta Hogan on nähty viime vuosina jopa Wrestlemanian lavalla.

Kohuista huolimatta Hogan on nähty viime vuosina jopa Wrestlemanian lavalla. Kuva: Monica Herndon / Tampa Bay Times / ZUMA / MVPhotos

Syystä tai toisesta tuokaan kohu ei lopulta Hogania pysäyttänyt.

Hän marssi tv-ruutuihin jälleen vuonna 2018 ja siitä asti Hogan on nähty WWE:n ohjelmistossa tasaisin väliajoin vierasrooleissa. Viimeisimpänä hän oli mukana avaamassa WWE:n ykkösohjelman Rawin 30. juhlavuoden jaksoa vuoden 2023 tammikuussa.

Yksityiselämänsä puolella Hogan on myös löytänyt uuden rakkauden useaankin otteeseen.

Viimeisimpänä käänteenä Hulksterin rakkauselämän puolella hän meni heinäkuun lopussa kihloihin tyttöystävänsä Sky Dailyn kanssa. Hoganin uusin rakas on 45-vuotias, eli 25 vuotta painilegendaa nuorempi.

Ilta Sanoma
vendredi 11 août 2023 10:01:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.