Ilta Sanoma

Nirvana-yhtyeen keulahahmon Kurt Cobainin ja muusikko-näyttelijä Courtney Loven suhde oli myrskyisä. Kuuluisan parin ainoa lapsi on tytär Frances Bean Cobain, nykyään kolmekymppinen musiikintekijä.

Nirvana-yhtyeen keulahahmon Kurt Cobainin ja muusikko-näyttelijä Courtney Loven suhde oli myrskyisä. Kuuluisan parin ainoa lapsi on tytär Frances Bean Cobain, nykyään kolmekymppinen musiikintekijä. Kuva: MVPhotos, HBO, Zumapress / MVPhotos, Reuters

Kun Kurt Cobain ja Courtney Love rakastuivat, Cobainin bändi Nirvana oli maailman suosituin ja myös Loven Hole-yhtyeellä meni lujaa. Kiihkeää suhdetta varjostivat päihdeongelmat, ja kaikki päättyi lohduttomasti vain parin vuoden jälkeen.

Kun Kurt Cobain 5. huhtikuuta 1994 ampui itsensä kotonaan Seattlessa, hänen vaimonsa Courtney Love oli päihdevieroitushoidossa Los Angelesissa.

Tuossa kiteytyy paljon yhdestä rockhistorian traagisimmista ihmissuhteista. Masentunut ja päihdeongelmainen Nirvana-yhtyeen laulaja Kurt Cobain oli lopulta lohduttoman yksin. Hole-yhtyeen solisti Love pyristeli eroon riippuvuudestaan. Molemmat kärsivät heroiiniaddiktiosta.

Pariskunnan suhde oli myrskyisä. Rakkaus raateli. Mutta myrskyn voimakkuuteen ja raatelun raakuuteen vaikutti kaiken aikaa myös se, että Cobain ja Love olivat pahassa huumekoukussa.

Päihdeongelma epäilemättä vaikutti myös siihen, että ulkopuolisia kohtaan Cobain ja Love olivat välinpitämättömiä tai aggressiivisia.

Niin kävi muun muassa silloin, kun pariskunta vieraili ainoan kerran Suomessa.

Nirvanan Dave Grohl, Kurt Cobain ja Krist Novoselic elokuussa 1991.

Nirvanan Dave Grohl, Kurt Cobain ja Krist Novoselic elokuussa 1991. Kuva: Future Image / ZUMA / MVphotos

Kurt Cobain Nirvanan kanssa Astoria Theatren lavalla Lontoossa marraskuussa 1991.

Kurt Cobain Nirvanan kanssa Astoria Theatren lavalla Lontoossa marraskuussa 1991. Kuva: Rudi Keuntje/Geisler-Fotopress/dpa via ZUMA Press

Nirvana oli yksi maailman suosituimmista rockyhtyeistä kesällä 1993. Nevermind-albumi oli Smells Like Teen Spirit -hitillään nostanut bändin puheenaiheeksi pari vuotta aikaisemmin. Biisin video soi MusicTV:ssä kautta maailman, uudisti musiikin ja muodin estetiikkaa muun muassa Guns N' Rosesin klassisesta katurock-tyylistä nukkavierun grungen suuntaan, nahkatakit vaihtuivat kulahtaneeseen kirppiskuosiin.

Nevermindin aiheuttaman räjähtävän läpimurron seurauksena peruuntui Nirvanan sovittu keikka Helsingin Lepakkoluolassa. Kaksi vuotta myöhemmin, 27. kesäkuuta 1993 Nirvana esiintyi Turun Ruisrockin kuuluisalla rantalavalla. Paikalla oli 25?000 ihmistä, joista lavan edustan paineessa monet pyörtyivät ja heidät nostettiin lavan eteen toipumaan.

Samaan aikaan Kurt Cobain lauloi lavalla suu kiinni mikrofonissa 20 Nirvanan biisiä Pollystä Lithiumiin. Isoimmat hitit Come as You Are ja Smells Like Teen Spirit oli säästetty encoreen. Tulkinta oli laulun osalta tutun kiihkeää, mutta olemus uneliaampi ja flegmaattisempi kuin monilla tv:stä tutuilla videoilla.

Kurt Cobain Ruisrockin lavalla 1993.

Kurt Cobain Ruisrockin lavalla 1993. Kuva: Timo Kirves

Nirvanaa oli Ruisrockissa katsomassa 25?000 ihmistä.

Nirvanaa oli Ruisrockissa katsomassa 25?000 ihmistä. Kuva: Jukka Lehtinen

Paikan päällä kuhistiin, että Cobain on Suomessa perheensä kanssa. Laulaja ei antanut haastatteluja, kuten bändikaverinsa, vaan keskittyi viettämään aikaa vaimonsa Courtney Loven ja heidän tuolloin 10 kuukauden ikäisen tyttärensä, Frances Bean Cobainin kanssa.

Jo tuoreeltaan kerrottiin, että varsinkin Courtney Love oli vaativa. Hän vaihdatti autonkuljettajan, koska ensimmäisen t-paita ei miellyttänyt. Hotellissa Love vaati pariskunnan käyttöön annettua isompaa sviittiä.

- Minun aikanani Ruisrockissa ei ole ollut yhtä suuria diivoja, Ruisrockin promoottorina tuolloin toiminut Rainer Koski sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa Nirvanan keikan jälkeen.

Kurt Cobain ja Courtney Love tyttärensä Frances Bean Cobainin kanssa saapumassa MTV Video Music Awardsiin syyskuussa 1993 .

Kurt Cobain ja Courtney Love tyttärensä Frances Bean Cobainin kanssa saapumassa MTV Video Music Awardsiin syyskuussa 1993 . Kuva: Paul Harris / Pacific coast news / MVPhotos

Courtney Love lavalla Hole-yhtyeensä kanssa 1999.

Courtney Love lavalla Hole-yhtyeensä kanssa 1999. Kuva: James Whatling / Capital pictures / MVPhotos

Ensikohtaaminen pariskunnan välillä oli ollut neljä vuotta aikaisemmin. Nirvana esiintyi 6. tammikuuta 1989 ensimmäisen kerran kotiosavaltionsa, Washingtonin ulkopuolella, Mudhoney-yhtyeen lämmittelijänä Portlandissa.

Courtney Love oli katsomassa - tästä löytyy valokuvatodisteita ja Cobainin haastattelutaltiointi, jossa hän muistelee saamaansa ensivaikutelmaa.

- Juttelimme vähän ja annoin hänelle tarran. Ajattelin, että hän on Nancy Spungen tai vastaavaa, Cobain naurahtaa haastattelussa.

Tämä ei kuitenkaan toiminut Cobainille minkäänlaisena varoituksena, vaikka Spungenin ja Sex Pistols -basisti Sid Viciousin suhde oli lopulta johtanut molempien kuolemaan muutaman kuukauden välein.

Kului kuitenkin pari vuotta ennen kuin Loven ja Cobainin suhde syveni. Niiden aikana 1980-luvulla näyttelijänuraakin luonut Love perusti Hole-yhtyeen, ja osui usein samalle keikalle Nirvanan kanssa.

Hole oli vielä kesällä 1991 Nirvanaa suositumpi ja Love sai paljon huomiota - jopa vaihtoehtoisen rockin maailma oli tuolloin enemmän miesten kuin naisten pelikenttää. Lahjakas, karismaattinen ja arvaamaton Courtney Love oli kuin tehty herättämään huomiota.

Smashing Pumpkins -yhtyeen Billy Corgan kuvattuna vuonna 1992.

Smashing Pumpkins -yhtyeen Billy Corgan kuvattuna vuonna 1992. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Sitä hän myös sai. Hänellä oli suhde Smashing Pumpkins -yhtyeen laulajan, Billy Corganin kanssa, ja 12. syyskuuta 1991 Love matkusti Chicagoon tapaamaan Corgania tämän kotona.

Tapaaminen oli katastrofi, sillä Corgan oli toisen naisen seurassa. Love lähti Chicagon yöhön, päätyi Nirvanan keikalle ja parisuhteeseen Kurt Cobainin kanssa.

Billy Corgan ja Courtney Love yhdessä Freedom Writers -elokuvan ensi-illassa tammikuussa 2007.

Billy Corgan ja Courtney Love yhdessä Freedom Writers -elokuvan ensi-illassa tammikuussa 2007. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Syyskuinen yö Chicagossa oli ilmeisen tärkeä, sillä Love kuvaili sitä jälkeenpäin näin Huffington Postissa:

- Meillä oli ensimmäinen seksinjälkeinen hetkemme ja katsoimme MTV:tä, josta tuli Smells Like Teen Spirit -video. Vetäydyin kauemmaksi, koska se oli hänen videonsa, hänen hetkensä, hän oli maailman kuningas. Mutta hän kietoi kätensä ympärilleni ja veti minut lähelleen. Se oli symbolista: "Päästän sinut elämääni."

Alun perin samassa Days Inn -hotellin huoneessa yritti nukkua myös huoneen Cobainin kanssa jakanut Dave Grohl, mutta hän on kertonut lähteneensä pois tuoreen pariskunnan tieltä pois.

Voiko Loven kertomuksiin luottaa? Ehkei aivan matemaattisen tarkasti, sillä pariskunnan on kerrottu kohdanneen tuolla Nirvanan keikalla syyskuussa 1991 ja pariskunnan tytär Frances Bean syntyi elokuussa 1992. Ei siis ole välttämättä kellontarkka fakta, että tytär sai alkunsa jo tuona yönä, vaikka Love on haastatteluissa niin sanonutkin.

Kurt Cobainin ja Courtney Loven tytär Frances Bean vajaan kahden vuoden ikäisenä.

Kurt Cobainin ja Courtney Loven tytär Frances Bean vajaan kahden vuoden ikäisenä. Kuva: REUTERS

Nyt ajatellen 1990-luvun amerikkalaiset vaihtoehtorockin tähdet olivat kovin avomielisiä. Smashing Pumpkinsin Billy Corgankin kertoi aikanaan brittitoimittaja Tony Wilsonin haastattelussa tuosta illasta, jolloin hänen uskottomuutensa ajoi Loven Cobainin syliin.

- Courtney ei varsinaisesti ollut henkilö, jolle ehdotetaan istumista alas ja asiasta keskustelemista, Corgan sanoi nauraen.

Lovella on arvaamattoman ja kiivaan ihmisen maine, jota epäilemättä myös päihdeongelma on osaltaan värittänyt.

Osittain sen pohjalle on rakennettu myös salaliittoteorioita, joiden mukaan Cobain ei ampunutkaan itseään, vaan kyse oli murhasta.

Courtney Love vuonna 2005.

Courtney Love vuonna 2005. Kuva: Mario Anzuoni/REUTERS

Courtney ja Kurt dokumenttielokuvan Montage of Heck kuvassa.

Courtney ja Kurt dokumenttielokuvan Montage of Heck kuvassa. Kuva: HBO / Zumapress / MVPhotos

Tutkiva journalisti ja dokumentaristi Ian Halpern, joka kirjoitti vuonna 1998 julkaistun kirjan Who Killed Kurt Cobain?: The Mysterious Death of an Icon, on viime vuosina muokannut syytöstään leski Lovea kohtaan. Tosin syytöksen suuntaa ei tarvitse arvailla vieläkään: Halpern vaatii Lovea suostumaan valheenpaljastustestiin.

- Jos hän läpäisee, ostan Times Squarelta valomainoksen, jossa lukee "Courtney on syytön!"

Myös Nick Broomfieldin dokumenttielokuva Kurt & Courtney (1998) heitti varjon Courtney Loven päälle ja antoi ymmärtää, ettei Cobain välttämättä kuollut itsemurhaan.

Samoin true crime -tyyliin tehty dokumentaarinen draama Soaked in Bleach (2015) kyseenalaisti itsemurhan.

Muistokynttilöitä Seattlen Viretta Parkissa Cobainin kuoleman 10-vuotispäivänä.

Muistokynttilöitä Seattlen Viretta Parkissa Cobainin kuoleman 10-vuotispäivänä. Kuva: Anthony P. Bolante/REUTERS

France Bean Cobain ja Courtney Love kuvattuna Montage of Heck -dokumenttielokuvan ensi-illassa huhtikuussa 2015.

France Bean Cobain ja Courtney Love kuvattuna Montage of Heck -dokumenttielokuvan ensi-illassa huhtikuussa 2015. Kuva: D. Long/ZUMA Wire

Frances Bean Cobain oli mukana Kurt Cobainista kertovan näyttelyn avajaisissa Newbridgessä Irlannissa heinäkuussa 2018.

Frances Bean Cobain oli mukana Kurt Cobainista kertovan näyttelyn avajaisissa Newbridgessä Irlannissa heinäkuussa 2018. Kuva: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Kuolema myy, salaliittoteoriat kiinnostavat. Elvis elää! Kurt Cobain murhattiin!

Kaikkien huhujen ja hämmennysten keskellä Courtney Love on jatkanut elämäänsä ja Frances Bean Cobainista on kasvanut kolmekymppinen musiikintekijä, jonka kohtalona on elää ikuisesti kuuluisien vanhempien varjossa.

Love ei ole päässyt helpolla. Hän on antanut ymmärtää, että ulkopuolisen syytösten lisäksi hän syyttänyt myös itseään "tuhansista miljoonista asioista", kuten hän sanoi pitkän linjan amerikkalaisen tv-toimittajan Barbara Waltersin haastattelussa 1995. Silloin omien sanojensa mukaan päihteet jättäneenä, raitistuneena.

- Siitä, että en järjestänyt interventiota. Minun olisi pitänyt puuttua asioihin, mutta sen sijaan vain panikoin, hän sanoi haastattelussa, jonka kyyneleiset otokset herättivät aikanaan paljon huomiota.

Lue lisää: Courtney Love julkaisi tunteikkaan kuvan Kurt Cobainista - legendaarisen muusikon kuolemasta 29 vuotta

Courtney Love Pariisissa tammikuussa 2023.

Courtney Love Pariisissa tammikuussa 2023. Kuva: Veeren -Christophe Clovis / Bestimage / MVPhotos

Courtney Loven ja Kurt Cobainin rakkaustarina kesti kaikkiaan noin kaksi ja puoli vuotta. Sen hyviä hetkiä on nähtävillä yksityisissä videoissa, muun muassa dokumenttielokuvassa Montage of Heck (2015).

Ja ikonisia ovat myös Cobainin ja Loven hääkuvat. Grunge oli rockin kuumin uusi ilmiö, kun pariskunta järjesti häät punktyyliin Honolulussa, Havaijilla 24. helmikuuta 1992. Vieraita oli kahdeksan, muun muassa Dave Grohl. Hääpuvulla ei yritettykään peittää, että Love oli raskaana.

Kuvissa kaikki näyttävät onnellisilta, myös Kurt Cobain.

Lähteet: IS-arkisto, HS-arkisto, Huffington Post, Rolling Stone, New Musical Express, Smashing Pumpkins Video Archive (youtube), The US Sun, Barbara Waltersin tekemä Courtney Love-haastattelu, Los Angeles Times, Montage of Heck -dokumentti

Ilta Sanoma
mardi 8 août 2023 10:01:00 Categories: Ilta Sanoma Musiikki

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.