Elämme tällä hetkellä huijareiden kulta-aikaa. Miksi näin on? Ja millaisia nämä huijarit ovat? Kuva: is
Rakkaushuijari Anniina on vedättänyt ainakin kolmelta mieheltä kymmeniä tuhansia euroja. Nyt hän työskentelee vanhustenhoidossa. Onko se turvallista?
Ilta-Sanomien tietojen mukaan useista petosrikoksista tuomittu ja entisiltä kumppaneiltaan kymmeniä tuhansia euroja huijannut nainen työskentelee tätä nykyä esihenkilötason hoitajana ikäihmisten parissa. Naisen työpaikka sijaitsee pohjanmaalaisessa kunnassa.
Juttusarjassa Anniinaksi kutsuttu nainen valikoi kolme uhriaan sarjamaisesti.
Juttusarja kertoi sarjahuijarin tarinan.
Huhtikuussa 2013 hän uskotteli ensimmäiselle uhrilleen odottavansa parin yhteistä lasta. Petostehtailun käytyä ilmi pari ymmärrettävästi erosi.
Lue lisää: Oululaismies rakastui kolmikymppiseen opettajaan - hautausmaalla synkkä totuus alkoi valjeta
Jo saman vuoden kesällä Anniina iski seuraavan uhrinsa Tinderistä. Tämän toisen uhrin kanssa Anniina ehti naimisiin asti keväällä 2014. Neljä päivää häiden jälkeen mies sai tietää ikävän totuuden tuoreesta vaimostaan.
Lue lisää: Savolaismies vei vihille liian ihanan naisen - 4 päivää häiden jälkeen valkeni hirvittävä totuus
Muutama kuukausi myöhemmin, kesällä 2014, Anniina oli jo ryhtynyt pahaa-aavistamattoman kolmannen uhrin lomaromanssiksi. Tämä suhde ei edennyt muutamia treffejä ja yhtä kesäreissua pidemmälle, mutta siitäkin huolimatta Anniina onnistui nyhtämään mieheltä usean vuoden aikana kymmeniä tuhansia euroja.
Lue lisää: Oululaismies meni verotoimistoon - kesäheilasta paljastui pirullinen totuus
Se oli tiettävästi hänen viimeinen petoksensa, jonka jälkeen hänen rikosrekisterinsä on pysynyt puhtaana.
Siitä huolimatta herää kysymys, onko aiemmin petoksiin taipuvainen henkilö sovelias työskentelemään vanhuspalveluiden parissa ja pyritäänkö sellaista estämään?
Anniinan tiedot löytyvät terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri Terhikistä. Hän on todistetusti hoitoalan ammattilainen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja Mervi Koski kommentoi yleisellä tasolla rekrytointikäytäntöjä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja Mervi Koski. Kuva: Mikko Määttä
-?Meille pääsääntöisesti tullaan kuntarekryn kautta ja siellä tarkistetaan ensisijaisesti, että ihminen kuuluu Terhikkiin tai Suosikkiin, eli se, että ihminen on oikeasti hoitaja, eikä valehoitaja.
Sen jälkeen lähiesimies ottaa yhteyttä työnhakijaan, katsoo hänen työkokemustaan ja esimerkiksi sitä, onko ihminen työskennellyt hyvinvointialueella aikaisemmin tai onko hänellä lääkeluvat sekä tietoturvaan ja -suojaan liittyvät asiat kunnossa, toimialuejohtaja selventää.
Rikosrekisterin tarkistaminen ei kuulunut Anniinan rekrytointiprosessiin. Esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa työskentelemään hakevilta rikostausta tarkistetaan, jotta etenkin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomitut henkilöt pystytään karsimaan hakijoista.
-?Rikosrekisteriä ei tarkisteta vanhuspalveluissa, vaan vain lasten ja nuorten kanssa työskenteleviltä, Koski vahvistaa.
Jos hakijan rikostausta tulee ilmi työnhakuvaiheessa, sillä on kuitenkin varmasti vaikutusta rekrytointiin myös vanhuspalveluissa, hän lisää.
-?Positiivisia vaikutuksia voi olla, jos hakijalla on moniosaamista joltakin alueelta. Esimerkiksi rikostausta puolestaan vaikuttaa negatiivisesti rekrytointiin.
Miten todennäköistä on, että sarjahuijari parantaa tapansa?
Ei kovin, arvioi persoonallisuuspsykologiaan ja persoonallisuuden pimeään kolminaisuuteen erikoistunut ruotsalainen psykologian tutkija Petri Kajonius.
Psykologian tutkija Petri Kajonius. Kuva: Andreas Olsson / Lundin yliopisto
Anniina itse perusteli kolmannessa oikeudenkäynnissä petostehtailuaan muun muassa mielenterveysongelmilla, joihin hän kertoi saaneensa vihdoin apua. Sen jälkeen häntä ei ole tuomittu petoksista.
Kajonius kommentoi tässä jutussa sarjahuijareita ainoastaan yleistasolla, ei Anniinan tapausta.
Hän huomauttaa, että vastaavia tapauksia tunnetaan runsaasti myös maailmalta. Kyse vaikuttaa olevan suoranaisesta "elämäntyylistä".
Kajoniuksen mukaan elämmekin tällä hetkellä huijareiden kulta-aikaa. Miksi näin on? Ja millaisia nämä huijarit ovat?
Käsittämättömät valheet, petokset, manipuloiva käytös ja oveluus eivät ole Petri Kajoniuksen mukaan normaalin persoonallisuuden piirteitä.
-?Kyse on täysimittaisesta epäsosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä. Kun siihen lisää muutaman kriteerin, puhutaan psykopatiasta, Kajonius kuvailee.
Lundin yliopiston persoonallisuuspsykologian apulaisprofessori arvioi, että sarjahuijarit, jotka saavat uhrit ihastumaan itseensä, ovat usein oppikirjaesimerkkejä psykopaateista.
-?Psykopaatilla ei ole normaalia tunteiden säätelyä kuten meistä useimmilla. Kokemukseni mukaan suurin osa kykenee kyllä ymmärtämään muiden tunteita, mutta he eivät vain halua ajatella niitä. He pystyvät sulkemaan tunteensa pois pelistä.
Lähes jokainen persoonallisuushäiriö tai äärimmäinen persoonallisuuden piirre laimenee iän myötä. Sen sijaan psykopatia tai epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö ei kuitenkaan parane, vaan voi jopa pahentua ajan kanssa.
-?Psykopaatti sotkeutuu erilaisiin ihmissuhteisiin koko elämänsä ajan. Noissa suhteissa psykopaattiset piirteet vahvistuvat, vaikka aivojen toiminta saattaa hidastua tai nuoruuden impulsiivisuus kadota, Kajonius sanoo.
Pikkuhiljaa psykopaatista tulee entistä kokeneempi ja fiksumpi muiden ihmisten vedättämisessä.
-?Hyvin selvä ennuste on, että jos ihminen on huijari, hän jatkaa huijaamista. Miksi hän ei tekisi niin?
Kajoniuksen mukaan saatamme elää sarjahuijareiden kulta-aikaa, sillä tänä päivänä internetin ja sosiaalisen median ansiosta huijarit pystyvät kalastelemaan uhreja käytännössä mistä vaan. Kyse ei ole sitä, ettei tällaisia ihmisiä olisi ollut aiemminkin olemassa, mutta esimerkiksi 1800-luvulla huijarin temmellyskenttä saattoi rajoittua parinsadan ihmisen kylään.
Tänä päivänä tunnetaan esimerkiksi Tinder-huijarin kaltaisia tapauksia, joissa uhreja metsästettiin useista eri maista - myös Suomesta.
Puhumattakaan erilaisista huijausviesteistä, joista uutisoidaan lähes viikoittain.
Kajonius on tavannut kuvailemiensa pimeiden piirteiden ihmisiä. Hän on ollut jopa vaikuttunut siitä, miten taitavia he ovat valehtelemaan.
Tämä taituruus voi olla taustalla myös uskomattoman kuuloisissa huijaritarinoissa, joiden uhrit vaikuttavat pelkän ulkopuolisen kuvauksen perusteella hyvin sinisilmäisiltä ja jopa vähän hölmöiltä. Kyse voi olla siitäkin, mutta moni naureskelija ei välttämättä olisi sen fiksumpi, jos joutuisi itse sarjahuijarin tähtäimeen.
-?Se on melkein taidetta, että kykenee olemaan niin viekas ja niin petollinen. Psykologina suhtaudun näihin ihmisiin hyvin nöyrästi: he pystyvät huijaamaan ketä tahansa, Kajonius sanoo.
Huijaus, varsinkaan rakkaushuijaus, ei ole harmiton rikos. Taloudellisen menetyksen lisäksi uhri menettää usein kykynsä luottaa toisiin ihmisiin, Kajonius kertoo. Uhreilla ei kuitenkaan ole mitään hävettävää: he ovat vain tavanneet jonkun, joka on huomattavan hyvä valehtelemaan.
Raskaista rikoksista vankilaan tuomittu väkivaltainen mies on Kajoniuksen mukaan helpompi tunnistaa psykopaatiksi kuin näennäisen tavallista arkea elävä, miellyttävän oloinen nainen.
Joitakin merkkejä voi kuitenkin huomata.
-?Psykopaatilla on vaikeuksia osoittaa todellista nöyryyttä tai sovinnollisuutta, Kajonius nostaa esiin.
- Tavallisesti emme kuitenkaan huomaa tällaisia pieniä nyansseja jokapäiväisessä elämässämme.
Etenkin tapailuvaiheessa ihmiset yrittävät antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan, jolloin ikävät piirteet voivat jäädä piiloon kuukausiksi tai jopa vuosiksi.
-?Sitten kahden tai kolmen vuoden jälkeen psykopatia vain pomppaa esiin ja sitä ihmettelee, että mistä tämäkin luonteenpiirre tuli, vaikka se on ollut siellä koko ajan, Kajonius sanoo.
Kenestäkään ei tule psykopaattia pelkästään ympäristön vaikutuksen vuoksi. Pahin mahdollinen tilanne on, jos ihminen perii tietynlaiset geenit vanhemmiltaan ja sen lisäksi kasvaa itse manipuloivassa ympäristössä.
Rakkaushuijareista huolestuneita Kajonius neuvoo selvittämään jo tapailuvaiheessa, mitä muut uuden kumppanin tuntevat ihmiset ajattelevat hänestä. Yksi selkeä huono merkki on, jos ihminen on hyvin itsevarma ja puhuu koko ajan vain itsestään.
Toisilla psykopaateilla voi olla sadistisia piirteitä, jolloin he voivat saada nautintoa siitä, että tuottavat toisille tuskaa. Kajonius arvioi, että jotkut sarjahuijarit huijaavat yksinkertaisesti siksi, että pystyvät.
Psykopaatti pyrkii useimmiten toiminnallaan maksimoimaan voittonsa, oli se sitten tunteita, valtaa tai vaikkapa vain mukavaa elämää. Esimerkiksi Kajonius nostaa norjalaisen sarjahuijarin, joka vain halusi ajella muiden pussiin kalliilla luksusautoilla.
-?Hän mietti vain, että miksi tekisin töitä, jos vanhojen naisten huijaaminen on näin helppoa.
Ruotsissa vanhainkotiin ei voi päästä töihin, jos on pienintäkään taipumusta psykopatiaan, Kajonius kertoi Ilta-Sanomille aiemmin. Hän kertoo tuoneensa ruotsalaisten hoitokotien rekrytointiin työkalun, jolla hakijoiden joukosta voidaan seuloa pois ihmiset, joilla on erityisen paljon psykopatian, narsismin ja machiavellismin piirteitä.
Suomessa vastaavaa testiä ei ole ainakaan yleisessä käytössä.
Lue lisää: Jonin äiti sai oudon tekstiviestin ja sitten poika otti ohjat: "Ethän vaan ole alkanut taas käyttää huumeita?"
Kaikkia huijareita, edes sarjahuijareita, ei tietenkään pidä leimata psykopaateiksi. Petostehtailu voi liittyä hankalaan elämäntilanteeseen ja olla epätoivoinen ratkaisu rahaongelmiin.
Myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja Mervi Koski korostaa, että jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden, jos ja kun rikokset on sovitettu ja tuomiot kärsitty.
-?Ihmisiä me kaikki olemme.
- Mutta kyllä sillä (rikostaustalla) varmaan joku psykologinen vaikutus rekrytointiin on.
On mahdollista, ettei työnantaja ole tiennyt Anniinan rikostaustasta palkatessaan häntä nykyiseen tehtäväänsä. Eikä sillä ole väliä, vaikka se tulisi työnantajan tietoon myöhemmin. Jos työntekijän työsuorituksessa ei ole moitittavaa, jälkeenpäin ilmi tulleella rikostaustalla ei ole merkitystä, Koski arvioi.
Jos ihminen on useasti petoksella huijannut muilta rahaa, eikö ole riskialtista, että hän pitää huolta esimerkiksi muistisairaista vanhuksista?
-?Mitenköhän tuohon diplomaattisesti vastaisi? Totta kai se voi olla riski, mutta voi riski olla yhtä lailla myös silloin, jos ei ole rikostaustaa, Koski sanoo.
Kosken mukaan hoitajien psykologinen soveltuvuus alalle tarkastetaan koulutukseen hakeutuessa. Valvira valvoo terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa.
-?En usko, että Terhikissä tai Suosikissa on työntekijöitä, joilla on ainakaan väkivaltarikostuomioita. Kyllä Valvira siinä vaiheessa on poistanut ammatinharjoitusoikeuden.
TetraSys Oy.