Ilta Sanoma

Robert Helenius jatkaa uraansa, mutta paluuta ja tulevaa sävyttää myös epäily.

Pohjolan painajainen Robert Helenius, 39, palasi lauantaina vakuuttavasti nyrkkeilykehään tyrmäämällä kymmenen kuukauden ottelutauon jälkeen Mika Mielosen.

Lajin suurin suomalaistähti villitsi myös seisaaltaan suosiotaan osoittaneen savonlinnalaisyleisön. Piiloon jäi se, että tosiasiassa Helenius ei ollut aivan niin itsevarma, mitä show antoi olettaa.

-?Voitto tuntuu totta kai hyvältä, mutta kyllä itsevarmuus meinasi herpaantua jossain vaiheessa, Helenius kuvailee ensituntojaan pienen hiljaisuuden jälkeen.

Heleniuksen mukaan hänen itsevarmuutensa heitteli sekä viime kuukausien aikana että itse ottelussa. Lokakuussa 2022 raskaan sarjan entinen maailmanmestari Deontay Wilder tyrmäsi suomalaisen sairaalakuntoon huippuottelussa New Yorkissa.

Wilder-ottelun jälkeen Helenius ei miettinyt nyrkkeilyä seitsemään kuukauteen, ja lopettaminen oli lähellä. Valmistautuminen Savonlinnan paluuotteluun alkoi kolme kuukautta sitten.

Kun Helenius vihdoin pääsi takaisin kehään, mieli oikutteli, vaikka hän tiesikin olevansa kokemattoman Mielosen niskan päällä. Ajatuksiin nousivat vanhat tyrmäystappiot.

-?Sitä alkaa kyseenalaistamaan itseään ja miettimään, voisiko sellaista tapahtua nyt.

Robert Helenius tyrmäsi Mika Mielosen lauantaina kolmannessa erässä.

Robert Helenius tyrmäsi Mika Mielosen lauantaina kolmannessa erässä. Kuva: Sami Lommi / photolies.com

Robert Helenius kertoi itseluottamuksen horjuneen jopa kesken ottelun Mika Mielosta vastaan.

Robert Helenius kertoi itseluottamuksen horjuneen jopa kesken ottelun Mika Mielosta vastaan. Kuva: Sami Lommi / photolies.com

Lauantain jälkeen 36 ammattilaisottelua nyrkkeillyt Helenius pääsi epäilyistään nopeasti yli kokemuksen ja psyykkisen valmentautumisen turvin.

-?Amatööriaikoina herpaannuin joskus samalla tavalla. Silloin en välillä pystynyt kääntämään energiaa, vaan se jäi negatiiviseksi ja flegmaattiseksi, ylijännitykseksi. Nyt pystyin onneksi kääntämään sen takaisin hyväksi ja positiiviseksi energiaksi.

Kaiken kaikkiaan Helenius on paluuseensa tyytyväinen, vaikka olisikin halunnut "loistaa enemmän". Hän kuvailee lauantain mittelöä palautumisotteluksi, jossa miehestä ei vielä otettu täysillä mittaa.

-?En ollut matsin jälkeen loppu. Olisin voinut mennä 3-4 kertaa tuota vauhtia. Treeneissä minulla oli kovempi sparri juuri sen takia, että ottelu tuntuisi helpommalta.

Vaikka kyseessä ei ollut huippuottelu, Helenius havahtui taas siihen, miten hyvältä nyrkkeileminen tuntui.

-?Yllätyin taas adrenaliinipiikistä, jonka tästä touhusta saa. Voin sanoa, että olen yhä koukussa.

Robert Helenius tyrmäsi Mika Mielosen kolmannessa erässä.

Robert Helenius tyrmäsi Mika Mielosen kolmannessa erässä. Kuva: Sami Lommi / photolies.com

Heleniuksen uran jatkoa ja sen järkevyyttä ovat epäilleet niin toimittajat kuin toiset nyrkkeilijät, mutta urheilija ei anna sen vaivata.

-?En lue lehtiä, joten en tiedä, mitä siellä kirjoitetaan, Helenius virnistää.

Tulevista ottelusuunnitelmista pyritään tiedottamaan pian. Vielä tässä vaiheessa Helenius ei paljasta tulevaisuudestaan muuta kuin että maailmanmestaruustittelin hakeminen todennäköisesti jatkuu.

Robert Helenius suunnittelee jatkavansa nyrkkeilyuraansa.

Robert Helenius suunnittelee jatkavansa nyrkkeilyuraansa. Kuva: Sami Lommi / photolies.com

-?En voi sanoa sitä sataprosenttisella varmuudella, mutta ainakin näiden fiiliksien perusteella kyllä.

Helenius ottelisi seuraavankin kerran mielellään Suomessa. Näin siksi, että Ahvenanmaalla perheensä kanssa asuva nyrkkeilijä pystyisi valmistautumaan ja leireilemään itselleen mieluisissa olosuhteissa sekä välttämään matkustamista.

Uran jatkon motivaattoriksi on ymmärrettäväksi veikattu rahaa, mutta Helenius itse nostaa esiin saman syyn, joka yllätti hänen Olavinlinnassa. Nyrkkeilyn aiheuttamasta hormoniryöpystä on vaikea luopua.

-?Kehässä saa kiinni ihmisen alkukantaisesta mielestä, pääsee syvimmälle sisään omaan psyykkeeseensä. Siellä saa taistella omia demonejaan vastaan.

Tammikuussa 40 vuotta täyttävä Helenius myöntää, että "totta kai" lopettaminen on vaikeaa.

-?En halua lopettaa treenaamista. Kun olen ollut 26 vuotta tällä alalla, niin en helposti mene kahdeksasta neljään -duuniin.

Helenius uskoo tekevänsä loppuelämänsä töitä urheilun parissa, mutta ei vielä tiedä miten. Hän kuvailee olleensa Wilder-ottelun jälkeen välitilassa.

-?Yritin miettiä, mitä tekisin aikuisena. En ole vielä saanut vastausta jumalilta.

Keski-ikäistyvän perheenisän tulevaisuuspohdintojen ei pidä antaa hämätä. Vaikka ajatukset jo välillä vaeltelivat nyrkkeilyn jälkeisessä ajassa, tällä hetkellä Helenius treenaa kovaa.

-?Yllätyin treenileirillä siitä, että pystyn vielä 39-vuotiaanakin rääkkäämään itseäni niin, että oksennus lentää.

Robert Helenius uskoo, että hän työskentelee uransa jälkeenkin urheilun parissa.

Robert Helenius uskoo, että hän työskentelee uransa jälkeenkin urheilun parissa. Kuva: Sami Lommi / photolies.com

Uransa parhaimmassa kunnossa Helenius arvioi olleensa viime lokakuun Wilder-ottelussa. Sen jälkeen hän on tehnyt paljon voimatreeniä. Nyt edessä on taas enemmän nyrkkeilyä.

-?Toivon, että huippukunto on vielä tulossa, Helenius vastaa kysymykseen siitä, voisiko uran paras kunto olla vielä edessä.

Ajan hampaan iskuilta ei kuitenkaan suojaudu edes nyrkkeilijä. Helenius myöntää, että ikä tuntuu. Palautuminen on hitaampaa ja kaikki pitää tehdä perusteellisemmin kuin nuorempana.

-?Pitää harjoitella fiksummin, pitää ruokavalio ja unirytmi kunnossa sekä treenata eri tavalla reaktiokykyä ja voimaa. Vastapainoksi pitää tehdä myös ketteryys- ja liikkuvuustreenejä.

Ikä ja elämäntilanne panee miettimään eri tavalla myös nyrkkeilyn riskejä. Helenius tietää uran jatkon edellyttävän fyysisen terän lisäksi sitä, ettei kehässä mielikään haparoi.

-?Mestaruusotteluissa itseä epäileviä ajatuksia ei voi enää tulla. Silloin pitää olla sataprosenttisen varma itsestään.

Helenius myöntää miettineensä paljon nyrkkeilyottelun pahimpia lopputulemia, mutta ei pelkää.

-?Ihmisiä kuolee joka päivä. Ihan vain kävelemällä kadun yli voi jäädä auton alle. Kuolen mieluummin siten kuin vanhuuteen niin, että pumpataan täyteen lääkkeitä ja pidetään keinotekoisesti elossa.

Heleniuksen haastattelu keskeytyi Savonlinnan yössä, kun Olavinlinnan takahuoneessa ohi vilahti kaksi teiniä.

-?Vi ses snart, Helenius huusi perään.

Robert Helenius kertoo miettineensä myös nyrkkeilyn riskejä.

Robert Helenius kertoo miettineensä myös nyrkkeilyn riskejä. Kuva: Sami Photolies

Siinä menivät hänen 15-vuotias tyttärensä ja 13-vuotias poikansa, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa katsomaan isänsä ottelua.

Kahden vanhimman lapsen läsnäolo tuntui isästä hyvältä. Kymmenvuotias kuopus oli futisleirillä Turussa.

Helenius on pohtinut sopivaa ajankohtaa lasten mukaan ottamiselle.

-?He kysyivät viime syksynä, pääsisivätkö mukaan Jenkkilään, mutta olivat silloin nuorempia ja oli vielä rokotuspakko. En halunnut rokottaa lapsia. Tällaiseen pienempään ottelutilaisuuteen pystyin järkkäämään heidät mukaan, koska he pystyvät olemaan koko ajan minun tai isäni kanssa.

Helenius ei nähnyt lapsiaan muutamaan viikkoon ennen Savonlinnan ottelua. Ikävä tuli. Nyt siitä ja ottelun jälkeisestä tyhjiöstä toivutaan yhdessä Savonlinnan seudulta hankitulla vuokramökillä.

Kotona Ahvenanmaallakin aika kuluu urheilun ulkopuolella lasten kanssa ja metsässä. Siellä nyrkkeilysankari ei ole Pohjolan painajainen. Kysyttäessä, kunnioittavatko murrosikäiset lapset kaksimetristä ammattilaisnyrkkeilijäisäänsä kurinpitäjänä, Helenius remahtaa nauramaan.

-Joo ja ei!

Ilta Sanoma
dimanche 6 août 2023 15:17:00 Categories: Ilta Sanoma Nyrkkeily

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.