Ilta Sanoma

Sandy Hook 27 uhria, Las Vegas 60 uhria, Parkland 17 uhria, Uvalde 21 uhria...

Sandy Hook 27 uhria, Las Vegas 60 uhria, Parkland 17 uhria, Uvalde 21 uhria... Kuva: Zuma / MVPhotos, kuvankäsittely: IS

Miten tappovälineeksi tehty sotilasase päätyi yhdysvaltalaisia lapsia ampuvien joukkomurhaajien työkaluksi? Tämä on AR-15:n tarina.

Yhdysvaltain asekeskustelusta on kaksi yleistä väärinkäsitystä.

Ensinnäkin, vaikka joukkoampumisista on kasvanut tappava epidemia, juuri kukaan Yhdysvalloissa ei halua kieltää kaikkia aseita.

Ainoastaan yhden asetyypin.

Toiseksi, kyseessä ei ole rynnäkkökivääri, sillä suomen kielessä se tarkoittaa sotilaan sarjatuliasetta. Sellaiset on jo kielletty siviileiltä.

Yhdysvaltain aseongelma tiivistyy aseeseen, joka näyttää, tuntuu ja kuulostaa rynnäkkökivääriltä, ja jollaisen kuka tahansa täysi-ikäinen voi ostaa vapaasti.

Se on AR-15.

Se on Amerikan tappavin ase.

Ensin Adam Lanza, 20, ampui äitinsä. Sitten hän otti äidin aseen, Bushmaster XM15-E2S -puoliautomaattikiväärin sekä kuusi täysinäistä lipasta ammuksia, 30 kussakin, ja suuntasi Sandy Hookin alakoululle Newtownissa, Connecticutissa.

Lanza ampui rehtorin ja opettajan käytävälle ja astui sitten luokkaan numero 8. Eräs koulun oppilaista kertoi kuulleensa pienen pojan huutavan: "Apua, en halua olla täällä", johon miehen ääni vastasi: "No, olet kuitenkin."

Lanza teloitti opettajan ja 15 ekaluokkalaista kylmäverisesti luokan takaosan vessaan, jonne lapset oli kerätty suojaan. Todistajat kuulivat vain huutoa ja kovia, toistuvia pamauksia.

14. joulukuuta 2012 Yhdysvallat pysähtyi typerryttävän veriteon edessä, kun asemies surmasi 26 ihmistä Sandy Hookin ala-asteen Connecticutin Newtownissa. 20 uhreista oli ekaluokkalaisia lapsia.

14. joulukuuta 2012 Yhdysvallat pysähtyi typerryttävän veriteon edessä, kun asemies surmasi 26 ihmistä Sandy Hookin ala-asteen Connecticutin Newtownissa. 20 uhreista oli ekaluokkalaisia lapsia. Kuva: Adrees Latif / Reuters

Kuva ampujan Bushmaster-puoliautomaattikivääristä esiteltiin todisteena tapauksen selvittelyssä.

Kuva ampujan Bushmaster-puoliautomaattikivääristä esiteltiin todisteena tapauksen selvittelyssä. Kuva: Reuters

Ainoana elossa selvinnyt, kuollutta esittänyt tyttö kertoi perheen pastorin mukaan myöhemmin, että ampuja "näytti vihaiselta". Tytön ensimmäiset sanat äidilleen olivat: "olen ok, mutta kaikki ystäväni ovat kuolleet".

Verilöyly jatkui luokassa 10. Koko joukkomurha tapahtui vain noin viidessä minuutissa, joiden aikana Lanza ampui Bushmasterillaan yhteensä 154 laukausta. Hän tyhjensi kertalaukauksin yli viisi lippaallista 5,56 millin luoteja pieniin uhreihinsa ja heitä epätoivoisesti suojelleisiin opettajiin.

20 lasta ja 6 opettajaa kuolivat.

Sandy Hookin uhrien joukossa oli myös seitsenvuotias Daniel Barden. Hänen isänsä Mark osallistui tammikuussa 2013 kokoukseen, jossa perustettiin aseväkivaltaa vastustava Sandy Hook Promise -yhdistys.

Sandy Hookin uhrien joukossa oli myös seitsenvuotias Daniel Barden. Hänen isänsä Mark osallistui tammikuussa 2013 kokoukseen, jossa perustettiin aseväkivaltaa vastustava Sandy Hook Promise -yhdistys. Kuva: Michelle McLoughlin / Reuters

Lopuksi Lanza otti mukanaan olleen 9-millisen pistoolin ja surmasi sillä itsensä.

Yhdysvaltain historian pahimpiin kuuluva joukkoampuminen oli päättynyt.

Mutta vasta alkamassa oli vääntö Lanzan murha-aseesta.

Reilu vuosikymmen ennen Sandy Hookia Yhdysvaltain aseteollisuus oli kriisissä. Myynnit kasvoivat vuosittain vain kitukasvuiset 1-2 prosenttia.

Sitten tapahtui kaksi asiaa.

Terroristit hyökkäsivät Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001, ja amerikkalaisten perusturvallisuus järkkyi. Kansakunta lähti sotiin, ja kuvat hampaisiin asti aseistautuneista sotilaista arkipäiväistyivät. Asemyynti alkoi kasvaa.

Vuonna 2004 raukesi liittovaltion laki, joka kielsi sotilastyyliset puoliautomaattikiväärit siviileiltä. Laki oli säädetty vuonna 1994 vastauksena aseväkivaltaan. Se oli kuitenkin määräaikainen, ja kymmenen vuoden jälkeen poliitikoiden tahto loppui.

Kuluttajat suosivat yhä perinteisiä pistooleita ja metsästyskivääreitä. Asevalmistaja DPMS:n perustaja Randy Luth muisteli Washington Postille, kuinka Kansallisen kivääriliiton NRA:n jäsenet kävelivät puoliautomaattikiväärien ohi messuilla ja näyttivät keskisormea.

Brandon Smith poseerasi AR-15-kiväärinsä kanssa Arizonan osavaltioparlamentin ulkopuolella tammikuussa 2013, kun vapaata aseenkantoa puolustavat ryhmät osoittivat mieltään presidentti Barack Obaman ajamia aserajoituslakeja vastaan.

Brandon Smith poseerasi AR-15-kiväärinsä kanssa Arizonan osavaltioparlamentin ulkopuolella tammikuussa 2013, kun vapaata aseenkantoa puolustavat ryhmät osoittivat mieltään presidentti Barack Obaman ajamia aserajoituslakeja vastaan. Kuva: Joshua Lott / Reuters

Pian asiat alkoivat kääntyä päälaelleen. Kuluttajatutkimukset osoittivat ostajien lämmenneen. Esteet olivat poistuneet. Tuottajat hakivat uutta kasvua.

Aseteollisuus haistoi tilaisuuden.

- Pitkien aseiden markkina on valtava mahdollisuus, Smith & Wesson -aseyhtiön johtaja Michael Golden kuvaili analyysissään vuonna 2005.

Uusien täysautomaattisten sarjatuliaseiden, kuten rynnäkkökiväärien ja konekiväärien, valmistus ja myynti oli Yhdysvalloissa ollut kielletty jo vuodesta 1986. Mutta nyt amerikkalaisten ulottuvilla olikin lähes vastaava ase.

Kukaan ei epäillyt mitään, kun Las Vegasin Mandalay Bay -kasinon vakioasiakkaisiin kuulunut Stephen Paddock, 64, vei huoneeseensa 22 matkalaukullista tavaroita viitenä eri päivänä. Laukut kätkivät kymmeniä aseita, erilaisia tarvikkeita ja ammuksia.

Illalla 1. lokakuuta 2017 Paddock iski kaksi ikkunaa rikki vasaralla ja alkoi tähdätä alapuolellaan kulkevalle Las Vegas Stripille.

Monituhatpäinen yleisö pakeni yläilmoista tulevia kiväärin luoteja paniikissa ja jätti tavaroitaan jälkeen. Verilöyly Route 91 Harvest -countrymusiikkifestivaaleilla on Yhdysvaltain kaikkein aikojen pahin yhden ihmisen suorittama joukkoampuminen.

Monituhatpäinen yleisö pakeni yläilmoista tulevia kiväärin luoteja paniikissa ja jätti tavaroitaan jälkeen. Verilöyly Route 91 Harvest -countrymusiikkifestivaaleilla on Yhdysvaltain kaikkein aikojen pahin yhden ihmisen suorittama joukkoampuminen. Kuva: Steve Marcus / Las Vegas Sun / Reuters

Paddockin hotellihuoneesta löytyi kymmeniä aseita.

Paddockin hotellihuoneesta löytyi kymmeniä aseita. Kuva: LVMPD/ MEGA / The Mega Agency / MVPhotos

Kymmenen minuutin aikana hän ampui käsittämättömät yli tuhat luotia kahdellatoista erilaisella AR-15-tyylisellä puoliautomaatti­kiväärillä tuhansien ihmisten kansoittaman countrymusiikki­festivaalin yleisöön. Paddock oli varustanut monet aseistaan bumb stock -avustimella, jolloin liipaisinta pystyi painamaan kuin sarjatuliaseessa.

Alhaalla konserttilavan edessä ollut Samanta Arjune tarttui veljeään Malcolm Bissemberia kädestä ja lähti juoksemaan luotisateessa, kunnes kaatui.

- Minuun osui, hän huusi veljelleen.

Veli suojasi siskoaan omalla kehollaan, mutta he välttyivät lisäosumilta. Sivullinen tuli auttamaan, ja he nostivat Arjunen roskakärryyn ja työnsivät tämän suojaan.

Yksi iskun uhreista oli peitelty kadulla, kun poliisit turvasivat aluetta.

Yksi iskun uhreista oli peitelty kadulla, kun poliisit turvasivat aluetta. Kuva: Steve Marcus / Las Vegas Sun / Reuters

Sairaalassa tuli vakavia uutisia: luoti oli aiheuttanut korjaamatonta tuhoa polven hermoihin.

Lähes kolme vuotta myöhemmin toukokuussa 2020 Samanta Arjune kuoli vammansa aiheuttamiin komplikaatioihin. Hänestä tuli virallisesti Yhdysvaltain tuhoisimman joukkoampumisen 60. uhri.

- Hän kärsi ja kärsi kipua, kipua, kipua. Mene rauhassa tyttäreni, Rudolph-isä lausui muistotilaisuudessa.

Stephen Paddock ampui itsensä tekonsa jälkeen. Hän oli alkoholisoitunut peliaddikti ja aseintoilija, mutta motiivia hänen teolleen ei tänä päivänäkään tiedetä.

AR-15-kiväärin isä Eugene Stoner ei todellakaan tarkoittanut luomustaan siviilien käyttöön.

AR tulee sanoista ArmaLite rifle (= kivääri) pienen kalifornialaisen ArmaLite-insinööritoimiston mukaan.

ArmaLiten insinöörinä Stoner yhdisti 1950-luvulla innovaatioita, jotka mullistivat sotilasaseiden tekniikan Yhdysvalloissa. Se oli samalla vastaus neuvostoliittolaiselle Kalashnikovin ikoniselle rynnäkkökiväärille AK-47:lle.

Luodin lähtönopeutta kasvatettiin ja sen kokoa pienennettiin, jotta sotilas sai kevyen, tehokkaan aseen ja pystyi kantamaan enemmän ammuksia mukanaan. Kaasutoimisen, itselataavan aseen rekyyliä onnistuttiin myös pienentämään pikkuruisella räjähdyskaasun ohjaimella.

AR-15 oli syntynyt.

Vuonna 1959 ArmaLite myi patenttioikeudet asevalmistaja Coltille. Yhtiö paranteli asetta ja valmisti siitä M-16-nimellä tunnetun sarjatuliaseen, joka löi itsensä läpi Vietnamin sodassa amerikkalaissotilaan perusaseena.

Kun patentti raukesi, tekniikkaa imitoivat myös muut asevalmistajat. Vaikka AR-15 edelleen periaatteessa tarkoittaa tiettyä Coltin asemallia, nimitys on käytännössä laajentunut koskemaan kaikkia vastaavia puoliautomaattikivääreitä.

Toisin kuin pistooli tai revolveri, AR-15 on aloittelijankin helppo vakauttaa tukemalla olkaa vasten. Se ei potkaise kuten haulikko, ja se ampuu satojen metrien päähän lähes yhtä tarkasti kuin metsästyskivääri. Puoliautomaattisuus tarkoittaa, että sillä voi ampua lippaan tyhjäksi kertalaukauksin niin nopeasti kuin sormi vain pystyy painamaan liipaisinta.

11-vuotias Mark tähtäili AR-15-tyylisellä kiväärillä Kansallisen kivääriliiton NRA:n vuosikokouksessa Texasissa 2013. NRA juhli kokouksessaan Obaman aserajoituslakien kaatumista senaatin äänestyksessä hieman aiemmin.

11-vuotias Mark tähtäili AR-15-tyylisellä kiväärillä Kansallisen kivääriliiton NRA:n vuosikokouksessa Texasissa 2013. NRA juhli kokouksessaan Obaman aserajoituslakien kaatumista senaatin äänestyksessä hieman aiemmin. Kuva: Adrees Latif / Reuters

AR-15:n kauhistuttavin ominaisuus piilee 5,56-millisen luodin hurjassa lähtönopeudessa.

Ihmiseen osuessaan se muuttuu epävakaaksi, ikään kuin "kaatuu", ja raastaa samalla lihaa ympäriltään. Esimerkiksi keuhko saattaa käytännössä "räjähtää" sisäisesti luodin voimasta.

Sodassa tällaisia aseita tarvitaan lamauttamaan vihollinen nopeasti. Mutta mitä jos sellainen päätyykin siviilin käsiin?

Vuonna 1997 kuolleen Eugene Stonerin tuntenut floridalainen asevalmistaja C. Reed Knight kommentoi Washington Postille olevansa varma, että tämä olisi kauhuissaan, jos tietäisi "keksineensä työkalun kaikkiin näihin koulujen verilöylyihin".

Floridalainen Nicolas Cruz kertoi asekaupan myyjälle Michael Morrisonille, että hän kävi viikonloppuisin ampumassa kavereidensa kanssa ja halusi sitä varten oman aseen.

Smith&Wesson M&P15 Sport II maksoi vuonna 2017 reilut 600 dollaria, ja 18 vuotta täyttänyt Cruz sai aseen viiden päivän odotuksen jälkeen, koska hänellä ei ollut rikosrekisteriä eikä diagnoosia mielenterveysongelmista. Cruzin aiemmat käytöshäiriöt oli hoidettu koululaitoksen sisällä, eivätkä tiedot olleet päätyneet rekistereihin.

Asemyyjä Michael Morrison todisti oikeudessa Parklandin ampujan murha-aseen (kuvassa) hankinnasta.

Asemyyjä Michael Morrison todisti oikeudessa Parklandin ampujan murha-aseen (kuvassa) hankinnasta. Kuva: Mike Stocker / South Florida Sun Sentinel via REUTERS

Ystävänpäivänä 2018 hän palasi Floridan Parklandissa sijaitsevaan Marjorie Stoneman Douglasin lukioon, josta hänet oli edellisenä vuonna erotettu.

17 ihmistä murhattuaan Cruz ei tappanut itseään vaan pakeni ja antautui tuntia myöhemmin. Hänen oikeudenkäynnistään tuli hiuksia nostattava näytelmä, kun kuolemantuomiota vaatineet syyttäjät esittelivät valamiehistölle piinaavan yksityiskohtaisesti nuorten uhrien vammoja.

Parklandin oppilaat osallistuivat uhrien muistotilaisuuteen seuraavana päivänä.

Parklandin oppilaat osallistuivat uhrien muistotilaisuuteen seuraavana päivänä. Kuva: Thom Baur / Reuters

- Kuolinsyy oli ampumahaava niskassa ja kehossa, kertoi oikeuslääkäri Marlon Osbourne ampujaa käytävällä pakoon juosseen 14-vuotiaan Jaime Guttenbergin kohdalla.

- Miksi, syyttäjä kysyi.

- Hänen vasen keuhkonsa lakkasi toimimasta luodin kulkuradan vuoksi. Luoti meni rintakehän läpi ja hajotti seitsemännen nikaman ja vahingoitti selkäydintä. Hän halvaantui siitä alaspäin ja menetti myös kykynsä hengittää, Osbourne luki papereistaan tytön vanhempien pyyhkiessä kyyneleitään yleisössä.

Jaime Guttenberg oli lukion ekaluokkalainen, kun hänen elämänsä päättyi joukkomurhaajan tulituksessa koulun käytävällä. Vanhemmat Fred ja Jennifer Guttenberg todistivat oikeudessa, kun ampujan tuomiosta päätettiin. Nicolas Cruz sai elinkautisen, koska oikeus ei päässyt yksimielisyyteen kuolemanrangaistuksesta.

Jaime Guttenberg oli lukion ekaluokkalainen, kun hänen elämänsä päättyi joukkomurhaajan tulituksessa koulun käytävällä. Vanhemmat Fred ja Jennifer Guttenberg todistivat oikeudessa, kun ampujan tuomiosta päätettiin. Nicolas Cruz sai elinkautisen, koska oikeus ei päässyt yksimielisyyteen kuolemanrangaistuksesta. Kuva: Amy Beth Bennett via Reuters

Yhdysvaltain aseteollisuus ja vaikutusvaltainen aselobby, eli aseita puolustavat järjestöt, markkinoivat puoliautomaattikivääreitä jokaisen kansalaisen etuoikeutena. Asekauppa militarisoitui.

Ostajat halusivat kokea saman kuin sotilaat ja imitoida taistelutilanteita. Lisää vaikutteita saatiin väkivaltapeleistä.

- Teimme siitä coolia. Vähän samalla tavoin kuin on ostaa Corvette, asevalmistaja DPMS:n Randy Luth kuvaili.

Floridalaisella siviilien selviytymisleirillä harjoiteltiin kenttäolosuhteissa joulukuussa 2012.

Floridalaisella siviilien selviytymisleirillä harjoiteltiin kenttäolosuhteissa joulukuussa 2012. Kuva: Brian Blanco / REUTERS

Vuotta 2012 pidetään rajapyykkinä, sillä Sandy Hookin tragedian jälkeen vaatimukset puoliautomaattikiväärien uudelleenkieltämisestä olivat voimakkaita. Vastareaktiona aseisiin uskovat amerikkalaiset alkoivat haalia niitä yhä enemmän.

Washington Postin viime syksynä tekemän arvion mukaan AR-15-tyylisiä aseita on valmistettu Sandy Hookin jälkeen 13,7 miljoonaa kappaletta, ja aseteollisuus on saanut niistä 11 miljardin dollarin tuotot. Niitä arvioidaan olevan yhteensä liikenteessä yli 20 miljoonaa.

Aseväittely jauhaa tuloksettomana.

Toistuvat joukkomurhat eivät käännä aseiden puolustajien päitä. Päinvastoin, he ovat vakuuttuneita, että jos kaikilla olisi AR-15, joukkomurhaa yrittävä kokisi loppunsa aiemmin.

Viime kädessä aseiden puolustus kietoutuu perustuslain takaamaan aseenkanto-oikeuteen, jota konservatiiviset tuomarit eivät suostu tulkitsemaan muuten kuin kirjaimellisesti.

AR-15-kiväärit alennusmyynnissä Pennsylvanian Oaksissa lokakuussa 2017.

AR-15-kiväärit alennusmyynnissä Pennsylvanian Oaksissa lokakuussa 2017. Kuva: Joshua Roberts / Reuters

Kukaan ei huomaa ristiriitaa siinä, että uudet sarjatuliaseet on Yhdysvalloissa kielletty, mutta lähes täysin samanlainen AR-15 on väitetysti perusoikeus, koska sillä voi ampua vain kertalaukauksia.

AR-15:n suosio kumpuaa myös maan poliittisesta kahtiajaosta. Konservatiiveille on "siistiä" omistaa ase, jonka liberaalit niin kiihkeästi haluavat kieltää.

Vaikka suurin osa aseen omistajista on lainkuuliaista väkeä, yksikin ase murhaajan käsissä voi kylvää sanoinkuvaamatonta tuhoa.

Se nähdään konkreettisimmin amerikkalaissairaaloissa, jotka uhreja vastaanottavat.

- Sen sijaan että luoti menisi suoraan läpi, sen kulkurata on sattumanvarainen ja kudosvaurio paljon vaikeampi, selitti chicagolaissairaalan traumakirurgian johtaja Michael Shapiro ABC Newsille.

Sandy Hookin tragediassa poikansa Danielin menettänyt Mark Barden osallistui Las Vegasin joukkomurhan jälkeen lokakuussa 2017 solidaarisuusmielenosoitukseen Newtownissa.

Sandy Hookin tragediassa poikansa Danielin menettänyt Mark Barden osallistui Las Vegasin joukkomurhan jälkeen lokakuussa 2017 solidaarisuusmielenosoitukseen Newtownissa. Kuva: Michelle McLoughlin / Reuters

Mikä kauhistuttavinta, kudosvaurio on aina suurempi lapsissa. Pienissä kehoissa, joissa on vähän rasvakudosta, elämää ylläpitävät elimet ovat tiukassa paketissa ja niiden tuho pahempi jo yhdestä osumasta.

- Se on erittäin tehokas tappoase. Ja valitettavasti kaikki joukkomurhaajat etsivät juuri sellaista, kommentoi aseisiin perehtynyt Washington Postin toimittaja Todd Frankel PBS:lle.

Kun poliisit näkivät luotien puhkovan metalliovea ja seiniä, he vetäytyivät nopeasti takaisin pitkin Robbin alakoulun käytävää Texasin Uvaldessa. Ylikonstaapeli Daniel Coronado tarttui radiopuhelimeensa.

- Täällä on mies, jolla on AR.

- Fuck, kuului vastaus rakennuksen toiselta puolelta.

- AR, kuittasi kolmas poliisi.

Texasin Uvalden joukkomurhan nostattama myrsky riehuu yhä Yhdysvaltain asekeskustelussa. Poliisit eivät uskaltaneet nousta ampujaa vastaan tämän sotilasaseen vuoksi vaan jäivät odottamaan erikoisyksikköä.

Texasin Uvalden joukkomurhan nostattama myrsky riehuu yhä Yhdysvaltain asekeskustelussa. Poliisit eivät uskaltaneet nousta ampujaa vastaan tämän sotilasaseen vuoksi vaan jäivät odottamaan erikoisyksikköä. Kuva: Marco Bello / Reuters

Tilanne oli sekava, mutta poliisit tekivät ainakin yhden selkeän johtopäätöksen.

- Tiesimme, että se oli ehdottomasti AR. Ei ollut mitään keinoa mennä sisään . meillä ei ollut muuta keinoa kuin odottaa parempaa suojaa, jotta voisimme haastaa hänet, kommentoi ylikonstaapeli David Page myöhemmin Texas Tribune -lehden laajassa selvityksessä toukokuun 24. päivän tapahtumista 2022.

Koulun entinen oppilas Salvador Ramos oli juuri täyttänyt 18 vuotta ja saanut AR-15-tyylisen Daniel Defence -kiväärinsä. Ramos linnoittautui yhdistettyihin luokkahuoneisiin 111 ja 112 ja ampui todennäköisesti suurinta osaa uhreistaan, 19 lapsesta ja kahdesta opettajasta, ensimmäisen viiden minuutin aikana.

Sen jälkeen hän sai viimeistellä tekoaan vielä peräti tunnin ajan pienten neljäsluokkalaisten keskellä, koska poliisit eivät tehneet rynnäkköä.

Raastavimpia olivat huudot ja puhelut luokkahuoneesta 112. Nuori tyttö soitti viisi kertaa hätäkeskukseen ja pyysi poliiseja apuun. On myös todistajanlausuntoja, jotka viittaavat siihen, että Ramos ampui yhden uhrin sen jälkeen, kun tämä oli yrittänyt huutaa oven läpi apua.

Robbin kouluampumisessa kuoli 19 oppilasta ja kaksi opettajaa.

Robbin kouluampumisessa kuoli 19 oppilasta ja kaksi opettajaa. Kuva: Wu Xiaoling / Xinhua via ZUMA / MVPhotos

Uvalden ala-asteen uhrien omaiset saivat yksitellen musertavia tietoja lapsista. Jäkikäteen on paljastunut, että jotkut vanhemmista yrittivät ampumisen ollessa käynnissä päästä itse hakemaan lapsensa turvaan, mutta poliisit estivät heitä ja kehottivat odottamaan.

Uvalden ala-asteen uhrien omaiset saivat yksitellen musertavia tietoja lapsista. Jäkikäteen on paljastunut, että jotkut vanhemmista yrittivät ampumisen ollessa käynnissä päästä itse hakemaan lapsensa turvaan, mutta poliisit estivät heitä ja kehottivat odottamaan. Kuva: Marco Bello / Reuters

Vasta rajavartioston erikoisryhmän saavuttua paikalle poliisit murtautuivat oven läpi kilven suojissa ja ampuivat komerosta tulittaneen Ramosin.

Olisiko joku Uvalden uhreista pelastunut, jos apua ei olisi tarvinnut odottaa yli tuntia? Myös poliisilla oli selvitysten mukaan AR-15-kivääreitä, joten miksi niitä ei käytetty?

Uvalde osoitti ontoksi aseiden puolustajien hokeman, että aseiden määrän lisääminen estää joukkomurhia. Jos jopa poliisi on voimaton, miten sitten tavalliset ihmiset? Vai pitäisikö jokaisen olla rambo, joka ratkaisee tilanteen?

- (Poliisi) tiesi, että oven takana oleva hirviö ei ollut se poika, vaan kivääri, jota hän piteli. He pelkäsivät sitä pahuksen kivääriä . ei heidän koulutuksessaan ohjeisteta odottamaan tuolla tavalla, kommentoi 9-vuotiaan uhrin Jackie Cazaresin setä Jesse Rizo Texas Tribunelle.

Jackie Cazaresin kuvaa kantavat sukulaiset osallistuivat Marssi elämän puolesta -tapahtumaan Texasin Austinissa kesäkuussa 2022.

Jackie Cazaresin kuvaa kantavat sukulaiset osallistuivat Marssi elämän puolesta -tapahtumaan Texasin Austinissa kesäkuussa 2022. Kuva: Nuri Vallbona / Reuters

Jälkipyykkiä käydään yhä. Yhtäkään poliisia ei ole asetettu syytteeseen toiminnastaan, mutta tutkinta on kesken. Poliiseja sättivät niin aseiden vastustajat kuin niiden puolustajatkin.

Puoliautomaattikiväärin ostamiseen vaadittavaa alaikärajaa ei ole Texasissa onnistuttu nostamaan 21 ikävuoteen.

Jos lainsäätäjät eivät taivu aserajoituksiin, entä sitten valmistajat?

Aserajoitusten vaatijat ovat nähneet heikkoa valoa tunnelin päässä viime aikoina.

Sandy Hookin murhenäytelmän jälkinäytöksiä on puitu amerikkalaisissa oikeusistuimissa näihin päiviin asti. Salaliittosivusto Infowarsin perustaja Alex Jones tuomittiin peräti puolentoista miljardin dollarin korvauksiin uhrien omaisille, kun hän oli levittänyt hurjia valheita tapahtumista. Ne olivat toimineet myös tekosyinä aserajoitusten vastustajille.

Vielä merkittävämpi oli viime helmikuussa aikaansaatu sopu asevalmistaja Remingtonin ja Sandy Hookin omaisten välillä.

Omaiset olivat vaatineet korvauksia murhakiväärin valmistajalta sillä perusteella, että se oli markkinoinut sotilasasetta siviileille. Vuosien oikeusprosessin jälkeen Remington taipui 73 miljoonan dollarin korvauksiin perheille. Kyseessä oli ainutlaatuinen päätös.

Sandy Hookissa poikansa menettänyt Mark Barden saapui vaimonsa Jacquelinen kanssa Alex Jonesin oikeudenkäyntiin viime syyskuussa. Bardenit olivat mukana myös kanteessa asevalmistaja Remingtonia vastaan. Kummassakin oikeudenkäynnissä tuli voitto.

Sandy Hookissa poikansa menettänyt Mark Barden saapui vaimonsa Jacquelinen kanssa Alex Jonesin oikeudenkäyntiin viime syyskuussa. Bardenit olivat mukana myös kanteessa asevalmistaja Remingtonia vastaan. Kummassakin oikeudenkäynnissä tuli voitto. Kuva: Michelle McLoughlin / Reuters

Lisäksi yhtiö suostui julkistamaan asiakirjojaan markkinointistrategioistaan, mikä saattaa avata tietä myös muiden yhtiöiden haastamiselle oikeuteen.

On jopa spekuloitu, voisiko aseteollisuutta odottaa samanlainen haasteiden vyöry, jonka seurauksena tupakkayhtiöt aikoinaan ottivat vastuun amerikkalaisten keuhkojen pilaamisesta. Se ei ehkä enää ole niin kaukainen ajatus.

- Tässä tapauksessa ei koskaan ollut kyse korvauksista, kiteytti Sandy Hookin omaisten asianajaja John Koskoff.

- Tässä oli kyse pakottamisesta muutoksiin. Näiden perheiden tavoite oli tehdä kaikkensa estääkseen uusi Sandy Hook.

Ilta Sanoma
dimanche 6 août 2023 11:35:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.