Ilta Sanoma

Anni Uusivirta on ajatellut, että muutaman vuoden päästä voisi kenties kokeilla asumista Suomessa. - Kaipaan suomalaisen luonnon vehreyttä ja ilman raikkautta.

Anni Uusivirta on ajatellut, että muutaman vuoden päästä voisi kenties kokeilla asumista Suomessa. - Kaipaan suomalaisen luonnon vehreyttä ja ilman raikkautta. Kuva: Adriana Coletti

Anni Uusivirta elää Yhdistyneiden arabiemiraateissa arkea, johon kuuluvat salaperäinen työ ja kansainvälinen elämä.

Missikisoista julkisuuteen tullut Anni Uusivirta, 37, on parhaillaan elämänsä hurjimmalla matkalla. Lentoemäntänä työskentelevä Uusivirta on seikkaillut vuosien varrella ympäri maailmaa, mutta nyt hän on toteuttamassa tähän asti uskaliainta kokemustaan.

- Haluan testata rajojani. Tämä on minun selviytymisseikkailuni, Uusivirta sanoo.

- Mitä vaikeampaa ja vaativampaa, sitä enemmän tällaiset kokemukset kiehtovat ja palkitsevat minua. Otan tässä nyt ehkä vähän enemmän riskiä kuin olisi suositeltavaa, mutta minulla on niin iso palo kokea tämä, hän lisää.

Uusivirta lensi haastattelun jälkeen kotoaan Dubaista Etelä-Amerikkaan. Siellä hän vaeltaa pari viikkoa Perussa Amazon-jokea ympäröivässä sademetsässä yhdessä paikallisen oppaan kanssa.

Anni Uusivirran arkeen Yhdistyneiden arabiemiraateissa kuuluvat salaperäinen työ ja kansainvälinen elämä.

Anni Uusivirran arkeen Yhdistyneiden arabiemiraateissa kuuluvat salaperäinen työ ja kansainvälinen elämä. Kuva: Adriana Coletti

Sademetsässä kasvanut yli viisikymppinen mies järjestää äärimmäisiä seikkailumatkoja viidakkoon. Tällä matkalla kuljetaan sademetsässä Las Piedras -joen alueella.

- Menemme kahdestaan viidakkoon ja tulemme kahden viikon päästä takaisin. Hänellä on tietoa ja taitoa selviytyä, Uusivirta kertoo.

- Olen siellä hänen varassaan. En ole ehtinyt valmistautua matkaan mitenkään erityisesti, mutta aion palata hengissä takaisin. Se on tavoitteeni.

Amazonaksen sademetsä on aina kiinnostanut Uusivirtaa.

- Tiedän, että monen mielestä on hölmöä ottaa riskejä laittamalla itsensä näin tiukkoihin paikkoihin, mutta en rajoita itseäni, vaikka jokin olisikin vaarallista.

Uusivirta haluaa olla sademetsässä täysin luonnon armoilla.

- Nukumme puiden juurella hämähäkkien ja muiden ötököiden seassa. Ruokaa ei ole, vaan se pitää joka päivä itse hankkia jollain tavoin.

Matka vie todennäköisesti äärirajoille.

- Kun vähän kärsii, se samalla kasvattaa, Uusivirta kiteyttää.

Anni Uusivirta haaveilee tulevaisuudessa perheestä. Myös Suomeen paluu on mahdollista.

Anni Uusivirta haaveilee tulevaisuudessa perheestä. Myös Suomeen paluu on mahdollista. Kuva: Adriana Coletti

Anni Uusivirta on asunut maailmalla jo pitkään. Hän päätyi asumaan Britanniaan vain 18-vuotiaana ja veri veti myöhemmin takaisin kansainvälisiin ympyröihin.

Anni Uusivirta on asunut maailmalla jo pitkään. Hän päätyi asumaan Britanniaan vain 18-vuotiaana ja veri veti myöhemmin takaisin kansainvälisiin ympyröihin. Kuva: Adriana Coletti

Ihan ilman kokemusta hän ei sademetsään suuntaa. Viime vuonna Uusivirta vietti Perussa kuusi päivää tutustuen luonnonsuojelujärjestön toimintaan Amazon-joen ympäristössä.

- Parhaita päiviä oli se, kun etsimme suolla melkein kymmenmetrisiä anakondia, koska niistä haluttiin havaintoja. Rämmin suolla, välillä upposin melkein kaulaan asti, mutta olin onnellinen.

Suojelujärjestön jäsenet olivat pystyttäneet käyttöönsä alkeelliset majat.

- Olimme keskellä viidakkoa, mutta nukkumista varten oli patjat. Jäi tunne, että tahdon tehdä tämän uudestaan, mutta haluan selviytyä ihan oikeasti.

Selviytymistä on varmasti luvassa tälläkin kertaa.

- Mielelläni lähtisin jonkun kanssa, se toisi turvaakin. Mutta kukaan kysymäni ei innostunut tällaisesta kokemuksesta.

Ei brasilialainen, 44-vuotias avopuoliso Leandro Fideleskään.

- Hänen lomansa menee siihen, että hän käy Brasiliassa tapaamassa edellisen liittonsa kolmea lasta.

Mies ei ole yrittänyt saada Uusivirtaa luopumaan reissusta, mutta äiti sen sijaan on kauhistellut sitä.

- Isälle en ole kertonut kaikkia yksityiskohtia, koska hän olisi varmasti yrittänyt ylipuhua minua, Anni tunnustaa.

Anni Uusivirta on töissä yksityisessä luksuslentoyhtiössä, joka lentää ympäri maapalloa. Sopimukset ovat tiukat, eikä työstä saa kertoa julkisuudessa.

Anni Uusivirta on töissä yksityisessä luksuslentoyhtiössä, joka lentää ympäri maapalloa. Sopimukset ovat tiukat, eikä työstä saa kertoa julkisuudessa. Kuva: Adriana Coletti

Dubaissa Suomesta tiedetään se, että olemme olleet monta vuotta maailman onnellisin kansa.

Dubaissa Suomesta tiedetään se, että olemme olleet monta vuotta maailman onnellisin kansa. Kuva: Adriana Coletti

Kokemusta rankoista reissuista on entuudestaan. Uusivirta on muun muassa kiivennyt Nepalissa Mount Everestillä yli 5000 metrin korkeudessa sijaitsevalle perusleirille.

Reipas asenne on aina leimannut hänen elämäänsä. Uusivirta haki vuonna 2004 päähänpistosta lentoemännäksi Ryanairille, ja tultuaan valituksi hän muutti juuri 18 vuotta täyttäneenä Stanstedin lentoaseman lähellä sijaitsevaan pikkukylään.

- Jos en olisi lähtenyt silloin Englantiin, elämäni olisi varmasti ihan erilaista. Onneksi minulta on oikeina hetkinä löytynyt aina rohkeutta hypätä uuteen.

Pari vuotta myöhemmin hän siirtyi lentoemännäksi Etihad Airwaysille, joka on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungista Abu Dhabista käsin toimiva kansallinen lentoyhtiö.

- Lopetin työt Etihadilla, kun osallistuin vuonna 2011 Miss Suomi -kilpailuun.

Missikisojen tuomien töiden takia pari vuotta kului Suomessa. Uusivirta voitti vuonna 2012 esitetyn ensimmäisen Viidakon tähtöset -kisan, joka kuvattiin Thaimaassa. Hän oli mukana ohjelmassa Splash!, jossa kilpailtiin uimahypyissä, ja juonsi peliohjelmaa Tilt.

Tv-maailma kiinnostaisi Uusivirtaa edelleen.

- Kaikki selviytymistä vaativat ohjelmat olisivat ihan parasta.

Suomessa ollessa kaipuu lentämiseen kuitenkin kasvoi.

- Halusin takaisin Arabiemiraatteihin, koska olin jo tottunut tähän elämään, ja kaveritkin olivat täällä.

Vuonna 2011 Miss Suomeksi kruunattiin Pia Pakarinen (oik.). Lehdistön ihannetytöksi valittu Anni Uusivirta onnittelemassa.

Vuonna 2011 Miss Suomeksi kruunattiin Pia Pakarinen (oik.). Lehdistön ihannetytöksi valittu Anni Uusivirta onnittelemassa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Anni Uusvirta voitti ensimmäisen Viidakon tähtöset -kisan vuonna 2012.

Anni Uusvirta voitti ensimmäisen Viidakon tähtöset -kisan vuonna 2012. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Uusivirta haki töihin yksityiseen luksuslentoyhtiöön, joka lentää ympäri maapalloa.

- Kun minut valittiin, muutin Dubaihin, vaikka työlennot lähtevätkin Abu Dhabista. Tällä hetkellä asun Dubain ja Abu Dhabin välissä, josta pääsen kentälle autolla alle tunnissa.

Uusivirta on ollut kyseisessä yhtiössä töissä nyt yhdeksän vuotta. Sopimukset ovat tiukat, eikä työstä saa kertoa julkisuudessa.

- Tällä hetkellä lennän osa-aikaisesti, sillä olen laajentanut osaamistani yhtiön toimistotöihin ja uusien lentoemäntien koulutukseen, Uusivirta kertoo.

- Paikallaan oleminen toimistossa aamusta iltaan on vaatinut totuttelua. Lennän edelleen pari viikkoa kuussa, koska nautin lentämisestä niin paljon.

 Lentoemäntänä työskentelevä Anni Uusivirta on seikkaillut vuosien varrella ympäri maailmaa.

Lentoemäntänä työskentelevä Anni Uusivirta on seikkaillut vuosien varrella ympäri maailmaa. Kuva: Adriana Coletti

Dubaissakin tiedetään, että Suomi on useita vuosia sijoittunut ykköseksi kansainvälisessä maailman onnellisuusraportissa.

- Kun selviää, että olen Suomesta, kommenttina tulee usein, että sieltä kaikista onnellisimmasta maasta.

Dubaissa asuu paljon ulkomaalaisia.

- Täällä aina kysytään kotimaata, koska täällä on niin monia eri kansallisuuksia. Suomen sanoo mielellään, koska suhtautuminen on aina positiivista.

Harhaluulojakin on edelleen.

- Luullaan, ettei Suomessa ole lainkaan lämmintä edes kesällä. Pimeys mainitaan usein. Lapista ja revontulista kysytään paljon, niitä haluttaisiin tulla katsomaan.

Uusivirta laskee neljän kollegansa kyselleen vinkkejä Suomen matkalleen viimeisen vuoden aikana.

- En tiedä, onko Suomen suosio noussut matkailutilastoissa, mutta minun tuttujeni joukossa niin ainakin on, hän on huomannut.

Eri ohjelmissa mukana ollut Anni Uusivirta on kiinnostunut edelleen tv-maailmasta. -?Kaikki selviytymistä vaativat ohjelmat olisivat ihan parasta.

Eri ohjelmissa mukana ollut Anni Uusivirta on kiinnostunut edelleen tv-maailmasta. -?Kaikki selviytymistä vaativat ohjelmat olisivat ihan parasta. Kuva: Adriana Coletti

Uusivirta on ajatellut, että muutaman vuoden päästä voisi kenties kokeilla asumista Suomessa.

- Kaipaan suomalaisen luonnon vehreyttä ja ilman raikkautta.

Puolisonsa Fidelesin kanssa Uusivirta on ollut kohta seitsemän vuotta.

- Hän inhoaa kylmää, mutta olisi valmis muuttamaan Suomeen. Hän ei tietenkään täysin tajua, kuinka kylmää, märkää ja pimeää Suomessa on. Eikä se olisi helppoa minullekaan, koska olen melkein koko aikuisikäni tottunut olemaan lämpimässä ja valossa, Uusivirta arvioi.

- Voisimme yhdessä totutella uuteen, ja nähdä, pystyisimmekö elämään Suomessa.

Fideles on ammatiltaan kamppailulaji jujutsun opettaja.

- Hän voi työskennellä missä vaan Euroopassa, koska hänellä on alalta hyvät meriitit ja paljon kokemusta.

Parin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös perhe.

- Vielä joskus haluaisin lapsia. Vaikka tiedostankin ikäni, ei sen aika ole vielä.

Ilta Sanoma
dimanche 6 août 2023 11:19:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.