Ilta Sanoma

Putinin entinen vaimo elää luksuselämää 20 vuotta nuoremman aviomiehensä kanssa. Pariskunta omistaa useita huviloita Euroopassa ja on onnistunut välttämään EU:n pakotteet.

Putinin entinen vaimo elää luksuselämää 20 vuotta nuoremman aviomiehensä kanssa. Pariskunta omistaa useita huviloita Euroopassa ja on onnistunut välttämään EU:n pakotteet. Kuva: Reuters, MVPhotos, kuvankäsittely: IS

Putinin entinen vaimo elää luksuselämää ja on säästynyt EU:n pakotteilta. Asiantuntijoiden mukaan tähän voi kuitenkin tulla muutos.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen vaimo Ljudmila Putina, nykyiseltä nimeltään Otsheretnaja, elää nykyisin varsin mukavan oloista luksuselämää.

Putinin ex-vaimon, 65, arkeen kuuluvat tätä nykyä muun muassa lukuisat huvilat ympäri Eurooppaa - sekä urheilullinen aviomies Artur Otsheretnyi, 45.

Otsheretnaja katosi julkisuudesta erottuaan Putinista vuonna 2014 tiettävästi onnettoman avioliiton jälkeen. Pariskunta ilmoitti erostaan vuotta aiemmin. Sen koommin naisesta ei ole kuultu ja hänen elämästään tiedetään vain vähän.

Politiikan aiheista uutisoiva Politico on kuitenkin raottanut Putinin entisen rakkaan ympärillä vallinnutta salaisuuden verhoa.

Lehden mukaan Euroopan unionin pakotelistan väistänyt Otsheretnaja ja tämän aviomies omistavat miehen nimissä luksusasuntoja ainakin Espanjassa, Ranskassa ja Sveitsissä. Huviloiden kerrotaan olevan miljoonien eurojen arvoisia.

Parin Marbellassa sijaitsevan huvilan kerrotaan esimerkiksi maksaneen sen ostohetkellä vuonna 2014 yli miljoona euroa. Politico epäilee asunnon arvon vain kasvaneen tästä. Parin ranskan huvilan kerrotaan puolestaan maksaneen yli viisi miljoonaa euroa.

IS uutisoi aiemmin, kuinka oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tutkiva tiimi julkaisi Youtubeen videon, jossa vihjailtiin, että varat luksushuoneistojen hankkimiseen olisi saatu Putinilta tai tämän oligarkkiystäviltä.

Virallisesti Otsheretnaja ja tämän aviomies saavat kuitenkin elantonsa viestinnän kehittämiskeskuksensa kautta, jonka johdossa toimii Otsheretnajan aviomies. Navalnyin tiimin mukaan keskuksen toiminta on kuitenkin vain nimellistä.

Venäjän presidentin entinen vaimo Ljudmila Putina, nykyiseltä nimeltään Otsheretnaja, kuvattiin vuonna 2004. Avioeron jälkeen Otsheretnaja on pysynyt visusti poissa julkisuudesta.

Venäjän presidentin entinen vaimo Ljudmila Putina, nykyiseltä nimeltään Otsheretnaja, kuvattiin vuonna 2004. Avioeron jälkeen Otsheretnaja on pysynyt visusti poissa julkisuudesta. Kuva: PhotoXpress / ZUMA / MVPhotos

Hämmästystä on herättänyt erityisesti se, kuinka Otsheretnaja saa elää edelleen yltäkylläistä luksuselämää Euroopassa, samaan aikaan kun naisen tyttäret ja Putin ovat pakotelistoilla. Jopa Putinin väitetty salarakas, Alina Kabajeva, on saanut osansa pakotteista.

Lue lisää: Putinin väitetty rakastaja Alina Kabajeva asetettiin EU:n pakotelistalle

Tähän mennessä ainoastaan Iso-Britannia on asettanut pakotteita Putinin entiselle puolisolle ja tämän aviomiehelle.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioivat, että taustalla voi vaikuttaa varsin yksinkertainen syy - Putinin entisen vaimon ei ajatella olevan tarpeeksi tärkeä pakotelistalle.

- En usko, että häntä on mitenkään varta vasten jätetty pois, vaan lähinnä on analysoitu Putinin tämän hetkistä lähipiiriä. Lähi­piiriläisten lisäksi on haluttu koota listalle nimenomaan henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet Ukrainassa sotarikoksiin.

- Otsheretnaja on ehkä kuitenkin tällä hetkellä kauempana vallan ytimestä kuin muut listan henkilöt, Silvan arvioi.

- Tietenkin tämä on ristiriitaista, koska voi ajatella, että siellä (pakotelistalla) on suhteiltaan poliittiseen eliittiin vähempiarvoisia henkilöitä, jotka sinne ovat joutuneet, sanoo puolestaan Lassila.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan ja vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioivat syitä siihen, miksi Putinin entinen vaimo väisti EU:n pakotteet.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan ja vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioivat syitä siihen, miksi Putinin entinen vaimo väisti EU:n pakotteet. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva, Markku Ulander / Lehtikuva

Lassila toteaa, että pakotelistoissa on muutenkin epä­johdon­mukaisuuksia.

- Sieltä puuttuu tuhansittain nimiä, jotka pitäisi lisätä sinne ja ei ole syystä tai toisesta lisätty.

Lassila ja Silvan arvioivat, että toinen mahdollinen syy Otsheretnajan nimen puuttumiseen pakotelistoilta voi olla myös tietynlainen strateginen ajattelu.

Lassila nostaa esimerkiksi venäläisen oligarkin Oleg Tinkovin, joka oli maanpaossa Britanniassa. Tinkov vapautettiin pakotteista viime vuonna tämän tuomittua julkisesti Putinin aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan.

- Siinä ajatuksena oli, että jos tällaiset ainakin "osittain kriittisesti" ja "potentiaalisesti kriittisesti" Venäjän hallintoon suhtautuvat oligarkit vapautettaisiin pakotteista, niin sillä heidät saataisiin enemmän kääntymään Putinia vastaan.

Jos taas joku Putinin lähipiiriin kuuluva jätetään pakotteiden ulkopuolelle, tällä voidaan Lassilan mukaan mahdollisesti pyrkiä luomaan kitkaa ja jännitteitä eliitin sisälle.

Hän ei kuitenkaan pidä tätä vaihtoehtoa kovin todennäköisenä Putinin entisen vaimon kohdalla.

- Hänen ainoa merkittävyytensä on tässä se, että hän on Putinin ex-vaimo. Hänelle ei ole mitään erityistä poliittista painoarvoa. Tässä on ehkä se syy, minkä takia hän ei ole pakotteiden alla.

Putinin entisen vaimon ja tämän miehen Ranskan huvilan on arveltu olevan yli viiden miljoonan euron arvoinen.

Putinin entisen vaimon ja tämän miehen Ranskan huvilan on arveltu olevan yli viiden miljoonan euron arvoinen. Kuva: Kuvakaappaus Aleksei Navalnyin tutkivan tiimin videolta

Ennen kuin Otsheretnaja tapasi uuden aviomiehensä, hän ehti olla liki kolmekymmentä vuotta avioliitossa Putinin kanssa.

Pari meni naimisiin vuonna 1983, ja parin ensimmäinen tytär Maria syntyi Neuvostoliitossa vuonna 1985. Toinen tytär Jekaterina syntyi seuraavana vuonna Itä-Saksassa, jossa Putin toimi KGB-upseerina.

Vaikka Putinin ex-vaimo on julkisuudessa pysytellyt pitkälti vaiti entisestä miehestään, hän on kuitenkin antanut muutamia lausuntoja, jotka viittaavat liiton olleen onneton.

IS uutisoi aiemmin, kuinka Otsheretnaja esimerkiksi kuvaili 2000-luvun alkupuolella ilmestyneessä elämän­kerta­kirjassaan miestään "vampyyriksi".

Lue lisää: Putinin ex-vaimo Ljudmila, 64, katosi kuin tuhka tuuleen ja elää nyt salaperäistä elämää nuoren rakkaansa kanssa - tämä hänestä tiedetään

Ljudmila Putina ja Vladimir Putin menivät naimisiin vuonna 1983. Pari erosi vuonna 2013. Sittemmin Ljudmila on mennyt uusiin naimisiin ja käyttää nykyään nimeä Ljudmila Otsheretnaja.

Ljudmila Putina ja Vladimir Putin menivät naimisiin vuonna 1983. Pari erosi vuonna 2013. Sittemmin Ljudmila on mennyt uusiin naimisiin ja käyttää nykyään nimeä Ljudmila Otsheretnaja. Kuva: Russian Archives via ZUMA / MVPhotos

Hän on myös kuvaillut kokeneensa, että Putin testasi häntä koko avioliiton ajan. Aiheesta uutisoinut Financial Times kertoo, että Otsheretnaja sai esimerkiksi tietää, että Putin oli KGB:n upseeri vasta 18 kuukauden seurustelun jälkeen.

- Minulla oli aina tunne, että hän tarkkaili minua ja mitä päätöksiä tein...nähdäkseen, kestäisinkö mitä tahansa testiä, Otsheretnaja totesi Putinin elämänkertaa kirjoittaneelle Oleg Blotskille.

Rakkaus ei myöskään syttynyt ensisilmäyksellä.

- Tiedätkö kuinka tapaat jonkun ja, rakastut häneen heti? No, sellaista ei tapahtunut. Minä totuin häneen askel askeleelta ja rakastuin.

Putin perheineen vuonna 1990.

Putin perheineen vuonna 1990. Kuva: Russian Archives via ZUMA / MVPhotos

Putin ja Otsheretnaja ilmoittivat erostaan haastattelussa vuonna 2013.

Vaikka liitto ei tiettävästi ollut iloinen, eroilmoitus oli silti monelle yllätys.

Eroilmoituksen yhteydessä Otsheretnaja kertoi, että pari ei juuri viettänyt aikaa yhdessä.

- Avioliittomme on ohi siksi, että me hädin tuskin näemme toisiamme. Vladimir on täysin uponnut työhönsä, meidän lapsemme ovat kasvaneet aikuisiksi ja totta puhuakseni, minä en pidä julkisuudesta, Otsheretnaja sanoi Independentin mukaan.

Putin ja Otsheretnaja ilmoittivat avioerostaan haastattelussa La Esmeralda -baletin väliajalla vuonna 2013.

Putin ja Otsheretnaja ilmoittivat avioerostaan haastattelussa La Esmeralda -baletin väliajalla vuonna 2013. Kuva: imago sport / All Over Press

Avioeronsa jälkeen Otsheretnaja katosi julkisuudesta.

Hänen uudesta elämästään saatiin kuitenkin vihiä vuonna 2016, jolloin uutisoitiin, että Otsheretnaja oli löytänyt uuden aviomiehen. Lehtitietojen mukaan hän oli mennyt naimisiin itseään 20 vuotta nuoremman Artur Otsheretnyin kanssa.

Urheilullisen miehen kerrotaan harrastavan intohimoisesti triathlonia. Navalnyin tutkivan tiimin mukaan mies oli jopa kisannut Suomessa triathlon-kisoissa viime vuonna.

IS:n selvityksen perusteella väite ei pidä paikkaansa. IS:n tietojen mukaan hän on kuitenkin osallistunut Lahden Ironman -kilpailuun vuonna 2018.

Artur Otsheretnyin kerrotaan olevan intohimoinen triathlonin harrastaja.

Artur Otsheretnyin kerrotaan olevan intohimoinen triathlonin harrastaja. Kuva: East2West News / MVPhotos

Nykyisin Artur Otsheretnyin kerrotaan työskentelevän hallituksen puheenjohtajana Ihmisten välisen viestinnän kehittämiskeskuksessa, jonka johtajana Otsheretnaja aiemmin toimi.

Keskus on tarjonnut aiemmin muun muassa erilaisia maksullisia kursseja, kuten Rahan houkuttelu omaan elämään ja Jumalatar jokaisessa naisessa.

IS uutisoi aiemmin, kuinka pariskunta näyttääkin saavan elantonsa kyseisen keskuksen ja sille lahjoitetun asunnon kautta, vaikka Navalnyin tiimin mukaan keskuksen toiminta on vain nimellistä.

Keskukselle lahjoitettiin vuonna 2005 vanha arvotalo Moskovan keskustasta läheltä Kremliä. Kyseisen talon kerrotaan kuuluneen aikanaan Leo Tolstoin isoisälle.

Sittemmin taloon on rakennettu kaksi lisäkerrosta ja uusi siipi, vaikka kulttuuriväen kerrotaankin yrittäneen estää historialliseen rakennukseen kohdistuneet uudistukset.

Ljudmila Otsheretnaja sai teetättää lisäkerroksia ja lisärakennuksen Moskovan keskustassa sijaitsevaan historialliseen arvotaloon - kulttuuriväen vastusteluista huolimatta.

Ljudmila Otsheretnaja sai teetättää lisäkerroksia ja lisärakennuksen Moskovan keskustassa sijaitsevaan historialliseen arvotaloon - kulttuuriväen vastusteluista huolimatta. Kuva: Kuvakaappaus Aleksei Navalnyin tutkivan tiimin videolta

Nykyisin talo toimii Otsheretnajan ja hänen miehensä pääasiallisena tulonlähteenä, sillä heidän kerrotaan saavan tilojen jälleen­vuokrauksesta tuloja jopa reilut neljä miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi myös Moskovan kaupunki, Gazprom ja Severstal rahoittavat Navalnyin tiimin mukaan pariskunnan johtamaa keskusta miljoonilla euroilla.

Pariskunnan Sveitsin huoneiston kerrotaan maksaneen noin 3 miljoonaa euroa. Asunto sijaitsee kuvassa taka-alalla näkyvän hotelli Alpengoldin kupeessa.

Pariskunnan Sveitsin huoneiston kerrotaan maksaneen noin 3 miljoonaa euroa. Asunto sijaitsee kuvassa taka-alalla näkyvän hotelli Alpengoldin kupeessa. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters

Lehtitietojen mukaan Otsheretnaja omistaa aviomiehensä kanssa myös luksusasuntoja ainakin Ranskan Biarritzissa, Espanjan Malagassa ja Marbellassa sekä Sveitsin Davosissa.

IS uutisoi aiemmin, kuinka yksi pariskunnan huviloista joutui protestin kohteeksi Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainaan. Pariskunnan Etelä-Ranskan huvila tuhrittiin tuolloin Ukrainan värein haistattelevilla terveisillä Putinille.

Putinin entinen vaimo elää luksuselämää. Silti myös hän on saanut osansa Ukrainan sotaa vastustavien aktivistien toimesta. Hänen ja hänen aviomiehensä Ranskan-huvilan portteihin maalattiin haistattelevat terveiset Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Putinin entinen vaimo elää luksuselämää. Silti myös hän on saanut osansa Ukrainan sotaa vastustavien aktivistien toimesta. Hänen ja hänen aviomiehensä Ranskan-huvilan portteihin maalattiin haistattelevat terveiset Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Kuva: VINCENT WEST / Reuters

Vaikka Otsheretnaja näyttääkin elävän tällä hetkellä kunnon luksuselämää, tilanne voi vielä muuttua.

Esimerkiksi Navalnyin tiimi on vaatinut Otsheretnajan ja tämän aviomiehen lisäämistä pakotteiden piiriin.

Myös Silvan arvioi, että Putinin entinen vaimo voi vielä löytää itsensä EU:n pakotelistalta. Tästä kielisi se, että Britannia on jo lisännyt naisen sanktioiden piiriin.

- Vaikkei Otsheretnaja enää ole Putinin vaimo, saa hän edelleen huomattavia etuuksia läheisistä kontakteistaan Putiniin. Sillä perusteella hänet voisi kyllä lisätä pakotelistalle.

Mikäli Otsheretnaja joutuisi EU:n pakotelistalle menettäisi hän samalla pääsyn Espanjassa ja Ranskassa sijaitseville huviloilleen ja tämän varat jäädytettäisiin, Silvan kertoo.

Tällä hetkellä Otsheretnaja ei kuitenkaan kuulu pakotteiden piiriin, ja hän saa asiantuntijoiden arvion mukaan oletettavasti liikkua EU:n alueella melko vapaasti viisumia tai passia vastaan.

Silvanin mukaan EU- viisumin saaminen on rikkaille venäläisille edelleen suhteellisen helppoa. Sen voi yhä saada joihinkin maihin, jos esimerkiksi investoi tai ostaa maan kiinteistöjä.

- Monet venäläiset oligarkit ovat myös tavalla tai toisella hankkineet EU-maiden passeja kauan ennen sodan syttymistä, minkä seurauksena heidän liikkumisensa ei ole viisumista kiinni, Silvan kertoo.

Putin ja Otsheretnaja kuvattiin vuonna 2007 saapumassa teollisuusmaiden illalliselle Saksan Heiligendammiin.

Putin ja Otsheretnaja kuvattiin vuonna 2007 saapumassa teollisuusmaiden illalliselle Saksan Heiligendammiin. Kuva: Michael Dalder

Pakotteita onkin kritisoitu siitä, että niitä on mahdollista kiertää melko helposti. Lassilan mukaan on kuitenkin liioiteltua sanoa, ettei pakotteilla olisi mitään vaikutusta ihmisten toimintaan.

- On ehkä vähän naivia ajatella, että pakotteet totaalisesti muuttavat henkilöiden edellytyksiä toimia, mutta kyllä ne vaikeuttavat niitä. He joutuvat toimimaan erilaisten välikäsien kautta ja toimimaan huomaamattomammin.

Käytännössä pakotteita voi kiertää esimerkiksi siirtämällä omaa varallisuutta pakotteiden ulkopuolella olevalle sukulaiselle. Esimerkiksi Putinin tyttäret voisivat siirtää varallisuuttaan äitinsä nimiin.

Pakotteiden kiertämisestä on käyty laajasti keskustelua. Silvan kertoo, että on esimerkiksi pohdittu, voisiko omaisuutta jäädyttämisen sijaan myydä ja lahjoittaa nämä rahat Ukrainalle. Hän ei kuitenkaan usko, että EU:ssa tähän vaihtoehtoon päädytään.

Ainakin toistaiseksi Otsheretnaja saa siis jatkaa luksuselämänsä viettoa Euroopassa yhdessä miehensä kanssa.

Palkka-armeija Wagner yritti kapinaa juhannuksen tienoilla. Vaikka kapina jäi lyhyeksi, tämä saattoi saada monen pohtimaan, mitä tapahtuisi Putinin lähipiirille tai näiden omaisuudelle, jos Putin jonain päivänä syöstäisiin vallasta?

Paljon riippuisi siitä, minkälainen prosessi Putinin syrjäyttäminen olisi ja kuka valtaan nousisi, Silvan korostaa.

- Jos Putin luopuisi vallasta jonkinlaisten neuvottelujen seurauksena, niin tilanne ei näyttäisi lähipiirin kannalta toivottamalta.

Rauhallinen vallanvaihdos tapahtui Venäjällä esimerkiksi Putinin noustessa valtaan. Silvan kertoo, että tuolloin Putinin edeltäjä Boris Jeltsin neuvotteli Putinin kanssa sopimuksen, jonka mukaan Jeltsinin lähipiiri jätettiin rauhaan.

- On oikeastaan aika poikkeuksellista, että Venäjällä ei Jeltsinin kuoleman jälkeenkään lähdetty tämän lähipiirin ja sen omaisuuden perään, Silvan pohtii.

Jos Venäjällä sen sijaan alkaisi oikea vallankumous, voisi Putinin lähipiiri silloin joutua vaaraan.

- Varmaan lähtökohtaisesti heidän ei tarvitsisi pelätä henkensä puolesta, mutta jonkin näköiset vankeustuomiot olisivat ihan mahdollisia. Siinä mielessä voi olla, että lähi­piiriläiset näkisivät parhaaksi poistua maasta.

Lassila toteaa, että Putinin syrjäyttäminen tulisi tavalla tai toisella tarkoittamaan hyvin merkittävää varojen uusjakoa Venäjän hallinnon sisällä - kenelle varat ikinä siirtyisivätkään.

- On aivan selvää, että mikäli Putin menettäisi asemansa, merkittävä osa Putinin lähipiiristä tulisi tavalla tai toisella korostamaan sitä, että heillä ei ollut mitään läheistä suhdetta Putiniin.

- Silloin heille (isolle osalle Kremlin eliittiä) melko varmasti muodostuisi iso intressi saada lännessä jäädytetty omaisuus takaisin ja valmius sitoutua lännen vaatimuksiin.

Asiantuntijat korostavat, että tällä hetkellä ei kuitenkaan vaikuta siltä, että Putinin valtakausi olisi päättymässä.

Ilta Sanoma
dimanche 6 août 2023 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.