Kuvituskuva. Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely IS
Kahdeksan vuotta testosteronia ja anabolisia steroideja käyttänyt suomalaismies ei suosittele niiden käyttämistä kenellekään.
Kyllä steroideja käytetään saleilla paljon. Olen koko ikäni nähnyt niiden käyttöä. Huomaan heti lihaksen muodosta ja lihaspaineesta, onko tyyppi natu vai ei. Mun ei tarvitse kuin koskea olkapäähän, niin tiedän heti.
Suuri osa vaikenee käytöstään. Jos joku kysyy multa salilla, niin kyllä mä myönnän. En mä sitä tietenkään tuolla mainosta, mutta turha asiaa on kieltääkään.
Mä oon käyttänyt testosteronia ja anabolisia steroideja nyt kahdeksan vuotta. Aluksi vedin nappeja, minkä jälkeen piikit tulivat kuvioihin.
Lue lisää: Suomalaismies nielaisi venäläisen pillerin ja koki jotain uskomatonta - sen jälkeen mömmöjen käyttö lähti käsistä: "Olin kävelevä lääkekaappi"
Kävin viisi vuotta salilla naturaalina mutta kyllästyin, kun tulokset alkoivat tyssätä. Kokeilimme kaiken maailman konsteja ja treeniohjelmia, mutta jossain vaiheessa alkoi nälkä kasvaa. Nostin silloin penkistä 150 kiloa, mutta olihan se lähdettävä kahtasataa tavoittelemaan. Nyt menee 195 kilolla kolmen sarjoja.
Urheilulehti
TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 29/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.
Tilausohjeet ovat täällä.
Aloitin dianabol-napeilla ja sitten alkoi mennä rinnalla myös testoa piikillä. Määrät eivät ole olleet järjettömän suuria missään vaiheessa. Välillä vain pitää piikata annoksia vähän ylemmäs. Mehän aloitettiin millistä ja porrastettiin ylöspäin, kunnes lähdettiin taas laskemaan. Sitten vaihdettiin anaboliseen. Sellaista syklimäistä.
Mulle tuli emäntä kuvioihin samoihin aikoihin, kun rupesin käyttämään. Mietin usein, saanko lapsia - että miten nämä aineet vaikuttavat hedelmällisyyteeni. Saatiinhan me sitten tuo lapsi. Sen jälkeen aloin laitella piikkejä enemmän.
Nykypäivänä on onneksi palauttavia (testosteronin korvaushoitoja), ja niihin pääsee helposti. Yksi kaverikin on vetänyt testosteronia ja steroideja koko ikänsä. Kuukauden kun se oli käyttänyt lopettamisensa jälkeen palauttavia, niin emäntä oli jo paksuna.
Jos noita aineita haluaa käyttää, niin musta pitäisi olla vaatimus, että käy säännöllisesti verikokeissa. Viimeksi kävin kuukausi sitten. Luulin, että kaikki on ihan sekaisin mutta yllätyin, kun tulokset olivatkin suhteellisen normaalit. Mitä nyt hemoglobiini oli vähän korkealla ja munuaisarvot pikkaisen raja-arvojen yli.
Toki olen elämäntavoissani muuten tosi tarkka. Syön terveellisesti ja punnitsen kaikki ruuat. Ja onhan mulla kaiken maailman vitamiinit käytössä. Kai se auttaa.
Kyllähän lääkärit aina sanoo, ettei dopingia kannattaisi käyttää. Viime marraskuussa jouduin käymään sairaalassa, koska verenpaineet nousi niin korkealle: yläpaineet olivat yli 200 ja alapaineetkin 170. En tiedä varmaksi, mistä se johtui. Mulla oli syksyllä kehityskausi, jolloin nostin painoni yli 120 kiloon. Olisiko se sitten ollut se äkillinen painonnousu?
Mulle määrättiin verenpainelääkkeet, mutta en mä ole niitä syönyt. Olen tiputtanut syksystä painoa 21 kiloa, niin en mä niitä tarvitse. Saatiin onneksi paineet laskemaan ilman niitäkin.
Mun steroidiannokset ovat sen verran pieniä, etteivät ne ole mun persoonaa paljon muuttaneet. Olen usein omissa oloissani: treenaan, syön ja vietän paljon aikaa kotona. Jos ympärillä alkaa olla porukkaa ja yleistä sähläystä, niin välillä saattaa palaa kiinni.
Oon mä joskus joutunut vaikeuksiin. Pari vuotta sitten oli joitakin baaritappeluita, mutta nyt oon pysynyt niistä kaukana. Oon huomiota herättävä ihminen, joten moni tulee baarissa puhumaan. En oikein tykkää siitä, kun mua kehutaan tai tullaan haastamaan. Mulla sitten saattaa palaa nopeasti lakki.
Oli mulla jo pentuna huonot hermot, mutta kyllä nuo hormonit tekee sitä varmasti myös. Täytyy vain pitää nollatoleranssi alkoholin suhteen, koska ei se tee musta parempaa ihmistä. Selvin päin ei onneksi ole pahemmin ongelmia hermokontrollin kanssa.
Dopingaineet eivät edes maksa sen enempää kuin tavalliset lisäravinteet, tai riippuu toki mistä niitä hommaa. Oon pyörinyt jonkin verran vanhan liiton ukkojen seurassa, ja niiden kanssa saa sovittua hyvät hinnat.
Mulla menee peruslisäravinteisiin melkein 300 euroa kuukaudessa. Hormoneja ostan aina vähän pidemmälle ajalle, kun tämmöinen hamstraaja oon. En mä viitsi yhtä pulloa kerralla ostaa, vaan varastossa pitää aina olla monta. Viimeksi mulla meni steroideihin ja testoon 800 euroa, mutta eiköhän noilla pärjää hyvin kesä-heinäkuun.
Ehdin kilpailla voimanostossa neljä kertaa, kunnes meni rintalihas poikki penkkiä tehdessä, ja se jouduttiin leikkaamaan. Sen jälkeen vaihdoin kehonrakennushommiin, koska siinä ei tarvitse nostaa niin isoja kuormia, niin kestää paikat.
Vielä en ole käynyt lavoilla, mutta syksylle 2025 oon vähän miettinyt debyyttiä satakiloisiin. Yksi kehonrakennuksen SM-mitalisti sanoi just mulle, että hyvältä näyttää: vielä kun pari vuotta jaksan kehittää lihasmassaa, niin musta voi kuulemma tulla ihan Suomen kärkinimiä. Tosi hyvältä näyttää.
Toisaalta oon kahden vaiheilla. Vitsi kun tekisi mieli vielä toinen lapsi hommata, mutta samaan aikaan tekisi mieli mennä kisoihin. Ei kai siellä kovin paljoa natuja ole lavalla. Kisahomma on siis vähän mietinnässä, ja samalla koko aineiden käyttö.
Vaikka hormoneja käyttää, niin pitää olla kaikki muut asiat vimpan päälle, jotta kehittyy. Moni ei syö oikein, vaikka käyttää hormoneja. Eihän siitä saa mitään hyötyä.
Salilla pikkupojat puhuu, pitäisikö alkaa käyttää hormoneja. Olen sanonut niille, että opetelkaa ensin treenaamaan ja syömään oikein. Salilla se tulos tehdään, kehitys tulee sen ulkopuolella. Jos haluaa menestyä, ensin pitää treenata vähintään viiden vuoden puhdas jakso, jonka aikana tekee asiat mahdollisimman oikein.
Jos joku kysyy, kannattaako alkaa käyttää steroideja, niin en mä tietenkään sitä suosittele. En todellakaan.
Haastattelu on tehty kevään 2023 lopussa. Urheilulehti on tarkistanut haastateltavan taustat.
Faktat
Testosteronin ja anabolisten steroidien, jotka ovat testosteronin synteettisiä johdannaisia, käytöllä tavoitellaan usein lihasvoiman ja -massan kasvattamista. Kun elimistöön tuupataan testosteronia tai anabolisia steroideja yli normaalin tarpeen, haitat voivat olla vakavia.
Haittavaikutukset voi jakaa kolmeen kategoriaan: hormonaaliset ja mielialahäiriöt sekä vakavat sairaudet.
Miehillä elimistön hormonituotanto heikkenee, ja hormonijakson lopettamisen jälkeen seuraa hedelmättömyyttä ja seksuaalitoimintojen heikkenemistä. Muutokset voivat ennen pitkää palautua, mutta joskus elimistö ei palaudu lainkaan. Toisena hormonaalisena haittavaikutuksena on mainittu rintakipu ja gynekomastia eli rintojen kasvu.
Naisille testosteronin ja anabolisten steroidien on todettu aiheuttavan äänen madaltumista, kaljuuntumista, iho-ongelmia, kuukautiskierron häiriöitä, karvoitusta, klitoriksen liikakasvua ja rintojen pienenemistä. Vaikutukset voivat jäädä pysyviksi.
Testosteronit ja anaboliset steroidit vaikuttavat myös keskushermostoon. Ylisuuria annoksia nauttivista henkilöistä 20-30 prosentilla ilmenee käyttöjaksojen aikana masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, psykoottisia reaktioita aistiharhoineen, hypomaniaa sekä kognitiivisen suoritustason heikkenemistä. Noin kolmanneksella anabolisia steroideja yliannoksin käyttävillä ilmenee aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja ärtyvyyttä. Noin kolmannes kokee riippuvuutta anabolisista steroideista.
Testosteronin ja anabolisten steroidien liikakäyttö vääristää rasva-arvoja, minkä vuoksi niiden jatkuva käyttö lisää myös sydän- ja verisuonitautien sekä aivoinfarktin ja -halvauksen riskiä. Aineiden käytön tiedetään myös kasvattavan diabeteksen ja syöpien sekä maksavaurioiden riskiä.
Tässäkin juttukokonaisuudessa mainittujen kasvuhormonien ajatellaan lisäävän lihasmassaa ja voimaa sekä nopeuttavan palautumista ruumiillisesta rasituksesta. Vaikka kasvuhormoni on suosittu dopingaine, sen suorituskykyä parantavaa vaikutusta ei ole pystytty kliinisesti täysin todentamaan.
Kasvuhormonien pitkäaikainen käyttö voi tutkimusten mukaan aiheuttaa korkeaa verenpainetta, sydänlihasrappeumia, diabetesta, akromegaliaa (rustojen, sormien ja leuan liikakasvua) ja ihon karheutumista sekä paksuuntumista. Myös tiettyjen syöpien riski saattaa kasvaa, mistä ei kuitenkaan ole varmuutta.
Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos on kartoittanut kuntodopingin käyttöä osana päihdetutkimusta vuodesta 2010 lähtien. Päihdetutkimukseen perustuvan arvion mukaan noin yksi prosentti suomalaisista on joskus käyttänyt tai kokeillut dopingaineita. Käyttö on pysynyt Suomessa samalla tasolla jo pitkään.
Lähteet: Dopinglinkki, Päihdelinkki
TetraSys Oy.