Ilta Sanoma

Suomalaiset eri puolelta maata avaavat ovensa upeille kesäterasseilleen!

Suomalaiset eri puolelta maata avaavat ovensa upeille kesäterasseilleen! Kuva: Henna Lempiäinen, Emmi Särkkä, Kati Eteläaho

Valtava kesäkeidas kera ikioman laiturin, lehtikuusiterassi nuotiopaikalla ja etelänloman tunnelmaa pergola-katoksen alla. Viisi suomalaista omakoti-, rivi- ja paritalossa asuvaa esittelee kotiensa upeat kesäterassit.

Suomen suvi on kaunis, mutta lyhyt - ja siksi kesäkeleistä halutaan nauttia täysin rinnoin, aina illan viimeisten auringonsäteiden kajastukseen asti.

Mikä sen parempi paikka nautiskelulle kuin oman pihan terassi. Suomalaisten pihoilta löytyykin jos minkälaisia kesäkeitaita, joissa milloin vetonaulana toimivat muhkeat sohvaryhmät ja majesteettiset pergolat, milloin etelänloman tunnelmaa henkivät rantatuolit ja porealtaat.

Kysyimme eri puolilla maata asuvilta suomalaisilta, millainen terassi heidän rivi-, pari- tai omakotitalonsa pihamaalta löytyy, ja mikä terassilla on parasta.

Keski-Suomessa järvenrantatalossa asuvien Emmi ja Mikko Särkän terassia voi kutsua jo suoranaiseksi kesäkeitaaksi - tältä terassilta toiminnallisuutta ja tilaa ei nimittäin puutu. Pääterassilta löytyy ruokailuryhmä, oleskeluryhmä ja kesäkeittiö, ja lähempänä rantaa sijaitsee erillinen poreallasterassi sekä aurinkoterassi.

Kokonaisuuden kruunaa Keurusselälle aukeava laituri, jonka nokasta käsin voi ihastella auringonlaskua.

Terassin sisustuksen Emmi on pyrkinyt pitämään mahdollisimman ajattomana, pientä persoonallista twistiä unohtamatta.

- Olen halunnut luoda terassille pieniä pilkahduksia kalastajakodista saaristossa, sillä Mikko on ollut koko ikänsä intohimoinen kalastaja ja toiselta ammatiltaan kalastusopas.

Sävymaailmaltaan terassi huokuu kalastajakodin teemaan sopivaa tunnelmaa.

Sävymaailmaltaan terassi huokuu kalastajakodin teemaan sopivaa tunnelmaa. Kuva: Emmi Särkkä

Laiturinnokassa istuessa kiireet unohtuvat.

Laiturinnokassa istuessa kiireet unohtuvat. "Parasta on istua laiturilla ja pysähtyä hetkeksi arjen keskellä." Kuva: Emmi Särkkä

Komeaa kesäkeidasta katsellessa on vaikea uskoa, että kokonaisuus on syntynyt vain muutamassa kesässä, ja täysin pariskunnan omin hartiavoimin terassiperustuksista lähtien.

Kun Emmi ja Mikko tekivät kaupat 90-luvun omakotitalosta talvella 2019, talon pihalla nökötti pieni vanha terassi, pihamaa oli sammaloitunut ja ranta rehotti valtoimenaan heinää ja lummetta. Muutamia kuukausia muuton jälkeen alkanut koronapandemia innoitti pariskunnan ryhtymään terassitalkoisiin.

- Koska ulkomaille ei päässyt, päätimme tuoda omalle takapihalle palan ulkomaita.

Sadan neliön terassin rakentamisessa on riittänyt työnsarkaa.

Ensin kesällä 2020 Emmi ja Mikko kaivoivat lapiolla maan auki, ja täyttivät sitten kuopan maa-aineksella kottikärryllinen kerrallaan. Kun perustukset oli tehty, pariskunta rakensi pihalle pääterassin ja aurinkoterassin. Seuraavana kesänä 2021 vuorossa olivat poreallasterassi ja laituri.

Aiempaa kokemusta piharakentamisesta Särkillä ei ollut lainkaan.

- Olemme selvittäneet itse, miten eri työvaiheita tehdään, ja jos johonkin ei ole löytynyt neuvoa, olemme kysyneet ammattilaisilta ohjeita eri työvaiheisiin. Homma on ollut kova, mutta toisaalta itse tekemällä säästää todella paljon.

Upea kesäkeidas on loihdittu pikkuhiljaa neljän kesän aikana. Viime kesänä rakennuspuuhat jäivät hetkeksi sivuun, sillä pariskunta latasi paukkunsa heinäkuussa viettämiinsä kesähäihin.

Upea kesäkeidas on loihdittu pikkuhiljaa neljän kesän aikana. Viime kesänä rakennuspuuhat jäivät hetkeksi sivuun, sillä pariskunta latasi paukkunsa heinäkuussa viettämiinsä kesähäihin. Kuva: Emmi Särkkä

Vaikka lopputulos on jo nyt varsin pramea, Emmin mielessä kytee yhä pihahaaveita.

Juuri nyt pariskunta rakentaa terassiin uutta jatko-osaa talon sivustalle. Sivuterassin pohjana toimiva betoni kuivuu parhaillaan, ja loppukesästä sen pinta koristellaan liuskekivellä.

Tulevaisuudessa suunnitelmissa on vielä ainakin kohentaa rantaa, ja kenties rakentaa rantaveden päälle kiinteä laituri, johon saisi pienen pöytäryhmän.

- Suunnitelmiahan olisi vaikka millä mitalla, mutta aika ja kukkaro eivät valitettavasti anna aina periksi. En osaa vielä sanoa millaiseksi piha lopulta muotoutuu. Pikkuhiljaa mietitään ja toteutetaan eteenpäin, Emmi pohtii.

Emmin pihaa voi seurata Instagramissa tilillä @emskipihla

Moni pihan valoista toimii ekologisella aurinkokennolla.

Moni pihan valoista toimii ekologisella aurinkokennolla. "Ei tarvitse olla laittamassa valoja päälle tai pois, eikä ole turhia johtoja näkyvissä." Kuva: Emmi Särkkä

Klaukkalassa miehensä ja kahden lapsensa kanssa 90-luvun paritalossa asuva Henna Lempiäinen vannoo sisustuksessaan seesteisyyden ja pehmeiden sävyjen nimeen.

Kodin harmoninen tunnelma jatkuu sulavasti myös paritalon puuterassilla, jossa keskiössä ovat luonnolliset materiaalit ja neutraali, levollinen sävymaailma.

Suosikkielementikseen terassilla Henna nimeää muhkean sohvan, jolla on mukava rentoutua. Sohvaa ympäröimään Henna on ripustanut vaijerin avulla vaaleat verhot, jotka luovat ulkotiloihin pehmeyttä ja ripauksen ylellisen lomaresortin tuntua.

Verhot kutsuvat lekottelemaan pergolan alle.

Verhot kutsuvat lekottelemaan pergolan alle. Kuva: Henna Lempiäinen

Puisen terassin lämmin tunnelma toistuu myös terassikalusteissa sekä Hennan appiukon itse suunnittelemassa pergolassa.

Puisen terassin lämmin tunnelma toistuu myös terassikalusteissa sekä Hennan appiukon itse suunnittelemassa pergolassa. Kuva: Henna Lempiäinen

Vielä joitakin vuosia sitten näky 40-neliöisellä terassialueella oli paljon kolkompi.

- Kun muutimme taloon noin viisi vuotta sitten, terassin tilalla oli vain kivilaattoja. Nykyinen puinen terassi rakentui toissa kesänä talkootöillä mieheni sukulaisten voimin, Henna kertoo terassin muodonmuutoksesta.

Sukulaisten yhteisponnistus sai hiljattain jatkoa, kun Hennan mies ja appiukko nikkaroivat terassille Hennan kauan haaveileman pergolan.

- Pergola tekee terassista kauniimman ja käytännöllisemmän. En voisi olla lopputulokseen tyytyväisempi.

Koko terassi rakennelmineen on syntynyt talkoovoimin Hennan miehen ja tämän suvun toimesta. Pergolan valokate mahdollistaa ulkona oleskelun epävakaallakin säällä.

Koko terassi rakennelmineen on syntynyt talkoovoimin Hennan miehen ja tämän suvun toimesta. Pergolan valokate mahdollistaa ulkona oleskelun epävakaallakin säällä. Kuva: Henna Lempiäinen

Terassin budjetti on pysynyt Henna mukaan maltillisena, kiitos paikalliselta puutavarakauppiaalta tehtyjen hyvien löytöjen. Sohvapöydän Henna tuunasi itse rautakaupastaan ostamista puupölkyistä, terassilaatasta ja marmorikuvioidusta keraamisesta laatasta.

Pihan tunnelma on liki täydellinen, joskin eräs riitasointu Hennan on paljastettava.

- Kuvissa tätä ei näy, mutta pihaltamme löytyy melkein jokaisen lähiöpihan kauhistus eli trampoliini. Lapsille se on ehdoton lempipaikka.

Sohvapöytä on varsin uniikki, sillä se on Hennan oman nikkaroinnin tulos. Pöydän irtonaiset palaset on helppo varastoida talven ajaksi.

Sohvapöytä on varsin uniikki, sillä se on Hennan oman nikkaroinnin tulos. Pöydän irtonaiset palaset on helppo varastoida talven ajaksi. Kuva: Henna Lempiäinen

Omakotitalossa Tampereen Vuoreksessa perheensä kanssa asuvan Elina Kriston sadan neliön terassilla yhdistyvät jykevät, suorat linjat sekä vehreänä kukkiva puutarha. Kahden kontrastin välinen leikittely muodostaa tyylikkään ja eläväisen kokonaisuuden.

Skandinaavista tyyliä edustavan terassin ehdoton katseenvangitsija on itse suunniteltu ja tehty lasitettu pergola. Sen suojassa viihtyy niin koko perhe kuin kesävieraatkin. Rimaseinäisestä pergolasta löytyy kaasutakka, joka luo tunnelmaa ja lämpöä iltoihin.

Terassiprojektissaan Elina onkin pyrkinyt satsaamaan eritoten tunnelmaan.

- Pihallamme on useita kohtia, missä katse saa levätä. Varsinkin kauniina, hämärtyvinä kesäiltoina, kun auringonlasku värjää taivaan pinkiksi, näkymä pergolalle on maaginen.

Tunnelmoinnille tyyssijan tarjoaa myös polun päästä löytyvä pihan nuotiopaikka.

Lapsille pihalta löytyy trampoliini, keinu ja leikkimökki. Terassilla talon syvennyksessä on myös poreamme, jota Elina perheineen käyttää viikoittain.

"Pehmeyttä kokonaisuuteen tuovat puupinnat, rytmitystä ja raameja puolestaan mustat elementit", Elina kuvailee terassin tyyliä. Kuva: Elina Kristo

Terassille johtavaa polkua reunustaa rusokirsikkapuu, joka kukkii keväällä hennoin vaaleanpunaisin kukin. Syksyllä kukkaloistoa tuovat syyshortensiat.

Terassille johtavaa polkua reunustaa rusokirsikkapuu, joka kukkii keväällä hennoin vaaleanpunaisin kukin. Syksyllä kukkaloistoa tuovat syyshortensiat. Kuva: Elina Kristo

Kuva: Elina Kristo

Materiaalivalinnoissa Elina on suosinut aikaa ja käyttöä kestäviä ratkaisuja. Terassilaudaksi valikoitui kauniisti ajan myötä harmaantuva lehtikuusi, joka on materiaalina likipitäen huoltovapaa eikä vaihtelevista sääolosuhteista juuri hetkahda. Ulkoruokapöytä on itse tehty.

- Halusimme panostaa myös kauniiseen valaistukseen. Puutarhassa kasveja valaisevat iltaisin spottivalot, terassilta löytyy upotettuja valaisimia, ja pergolassa led-valonauhat luovat epäsuoraa valaistusta.

Elinan pihaa voi seurata Instagramissa tilillä @villakristo

Iltaisin näky on varsin tunnelmallinen. Pergolaa somistaa epäsuora valaistus.

Iltaisin näky on varsin tunnelmallinen. Pergolaa somistaa epäsuora valaistus. Kuva: Elina Kristo

Nuotiopaikan läheisyyteen on istutettu kasveja. Eläväistä, vihreää näkymää rytmittävät betonilaatat.

Nuotiopaikan läheisyyteen on istutettu kasveja. Eläväistä, vihreää näkymää rytmittävät betonilaatat. Kuva: Elina Kristo

Seinäjoella omakotitalossa asuva Saija Ritamäki ja hänen perheensä käyttävät terassiaan kesäaikaan varsin ahkerasti. Vuosi sitten valmistuneen talon pihalla muun muassa grillataan, syödään ja kestitään vieraita sekä nautitaan hellepäivistä.

Reilu 40-neliöisestä puisesta terassista puolet on katettu. Hiljattain katokseen lisättiin lasitukset, joiden ansiosta terassilla kelpaa istuskella vielä illan viiletessäkin. Iltaisin tunnelmaa pihaan luovat pyöreät aurinkokennovalaisimet.

Saijan ehdoton suosikkipaikka terassilla on ulkoporeallas.

- Siellä on ihana viettää kesäpäiviä lasten kanssa ja rentoutua iltaisin miehen kanssa.

Terassisisustuksessa Saija suosii modernia linjaa. Linjakas lasin ja puun dominoima terassi saa pehmeyttä maanläheisistä tekstiileistä ja kevyistä harsoverhoista. Ruukkukasvit loihtivat ripauksen trooppista tunnelmaa.

Pystyrimasta tehty näkösuoja luo terassille omaa rauhaa. Sisustus yhdistyy soinnukkaasti terassin pääelementteinä toimivaan lasiin ja puuhun.

Pystyrimasta tehty näkösuoja luo terassille omaa rauhaa. Sisustus yhdistyy soinnukkaasti terassin pääelementteinä toimivaan lasiin ja puuhun. Kuva: Saija Ritamäki

Saijan terassi sai hiljattain uuden laajennusosan, johon upotettiin poreallas. Terassille tunnelmavaloa tuovat aurinkokennovalaisimet.

Saijan terassi sai hiljattain uuden laajennusosan, johon upotettiin poreallas. Terassille tunnelmavaloa tuovat aurinkokennovalaisimet. Kuva: Saija Ritamäki

Unelmien kesäparatiisin loihtiminen ei suinkaan vaadi aina valtavaa omakotitalon tonttia, vaan kesäkeitaan voi loihtia helposti myös rivitalon terassille. Kati Eteläahon rivitalon takapihalta löytyykin boheemia lomatunnelmaa ja hitusen maalaisromantiikkaa henkivä terassi.

- Tykkään luonnollisista sävyistä, rouheasta tyylistä ja vanhoista sinkki- ja puusoikoista. Kukat ovat aina valkoisia minun pihallani.

Tunnelmallinen terassi valmistui viime kesänä, kun taloyhtiössä vaihdettiin väliaidat. Pieni, yli 10 vuotta palvellut terassi sai väistyä, ja tilalle rakentui aiempaa suurempi, leveästä lankusta tehty terassi.

Erityisen lähellä Katin sydäntä uudella terassilla on aurinkopeti.

- Siinä on kiva ottaa päivälevot tai lukea lehtiä. Aurinkopeti on niin leveä, että meidän kolmihenkinen perhe mahtuu siihen hyvin pötköttämään.

Aurinkovarjo antaa suojaa ruokailun ajaksi.

Aurinkovarjo antaa suojaa ruokailun ajaksi. Kuva: Kati Eteläaho

Terassilla tilaa jää myös oleskeluun. Mieluiten Kati perheineen viettää hellepäivää muhkealla aurinkotuolilla lekotellen.

Terassilla tilaa jää myös oleskeluun. Mieluiten Kati perheineen viettää hellepäivää muhkealla aurinkotuolilla lekotellen. Kuva: Kati Eteläaho

Pihalta löytyy runsaasti tilaa istutuksille. Puutarhaa koristavat muun muassa tuijat, havut ja valkoiset perennat. Keväällä silmäniloa tuovat valkoiset tulppaanit ja runsaana kukkiva koristeomenapuu.

Terassia reunustavat istutukset, ja kesäkukat kasvavat suurissa ruukuissa.

Terassia reunustavat istutukset, ja kesäkukat kasvavat suurissa ruukuissa. Kuva: Kati Eteläaho

Tulevina vuosina luvassa on entistä runsaammin vehreyttä.

- Paljon on vielä puuhaa istutusten kanssa. Näin amatöörinä on kiva opetella puutarhan hoitoa, Kati kertoo.

Ilta Sanoma
vendredi 4 août 2023 14:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.