Ilta Sanoma

Suomessa sijaitsee Pohjoismaiden harvinaisuus. Rautaranta on Pohjolan ainoa "Muscle beach". Innoittajana toimi Arnold Schwarzeneggerin legendaarinen treenipaikka.

Kuva: Rautarannan omistaja Juha Kupiainen toivottaa kuntosalille tervetulleiksi myös lemmikkikoirat.

Syvän sininen meri kimmelsi taustalla ja hiekka hehkui auringon heijastuessa sen pintaan. Rautapainot nousivat tasaisessa rytmissä ja hiki virtasi kuntoilijoiden iholla.

Lämpötila lähenteli 30 astetta. Oli niin kuuma, että suurin osa painonnostajista treenasi ilman paitaa.

Ilmassa oli tekemisen meininkiä. Nyt treenattiin tosissaan. Se tuli selväksi puuskutuksen ja pullistelevien hauisten perusteella.

Tuon näyn kuntosaliyrittäjä Juha Kupiainen, muistaa edelleen taannoiselta Yhdysvaltain-reissultaan.

Kyseessä oli ikoninen, Los Angelesissa sijaitseva ulkoilmakuntosali Muscle Beach. Se perustettiin alun perin 1930-luvulla Santa Monicaan, josta se muutti 1950-luvulla Venice Beachille, Los Angelesiin, missä se sijaitsee yhä edelleen.

Muscle Beachia on tituleerattu Yhdysvaltojen kuntobuumin syntymäpaikaksi ja "fitneksen mekaksi".

Erityisesti se tunnetaan kehonrakentajalegenda Arnold Schwarzeneggerin, eli suomalaisittain Iso-Arskan suosimana kuntosalina. Schwarzenegger treenasi Muscle Beachilla aktiivisimmin 1970-luvulla.

Muscle Beach on yhä edelleen suosittu kuntoilu- ja kohtaamispaikka niin ammattitason kehonrakentajille, kuin harrastelijakuntoilijoille. Siellä järjestetään vuosittain erilaisia kehonrakennuskilpailuja.

Kuntosalin läheisyyteen rakennuksen seinään on maalattu suuri näköiskuva lihaksiaan pullistelevasta Schwarzeneggerista.

Maailmankuulu Muscle Beach innoitti yrittäjä Juha Kupiaisen perustamaan Suomen toistaiseksi ainoan, yksityisen ulkoilmakuntosalin. Vastaavaa ei löydy edes muista Pohjoismaista.

Ulkoilmakuntosali Rautaranta avattiin Helsinkiin Sörnäisten rantaan vuonna 2020. Kupiaisella on itsellään kymmenen vuoden kuntosalitausta, ja hän on muutenkin yrittäjähenkinen. Siksi Rautarannan perustaminen tuntui luontevalta idealta.

Rautaranta sijaitsee uniikissa miljöössä: taivasalla autotien ja merenrannan välissä. Kuntoillessa voi aistia samalla niin merellistä kuin urbaania kaupunkitunnelmaa.

Ilmassa sekoittuvat moninaiset äänet: on autojen hurinaa, lokkien kirkunaa ja aaltojen kohinaa.

Aurinkoisella säällä myös lämpö hivelee jokaista raajaa. Rautarannassa ei nimittäin suurimmaksi osin ole katosta. Siitä syystä aurinkorasvaa on hyvä levittää kesäkelillä huolellisesti.

Tehokkaan käsitreenin jälkeen Leenillä on

Tehokkaan käsitreenin jälkeen Leenillä on "pumppi" päällä. Kuva: Helena Heiskanen

Rautarannassa on tekopalmuja ja sisustus on muutenkin trooppinen.

Rautarannassa on tekopalmuja ja sisustus on muutenkin trooppinen. Kuva: Helena Heiskanen

Rautaranta toimii pitkälti itsepalveluperiaatteella, mutta päivisin myös henkilökuntaa on toisinaan paikalla.

Rautaranta toimii pitkälti itsepalveluperiaatteella, mutta päivisin myös henkilökuntaa on toisinaan paikalla. Kuva: Helena Heiskanen

Kuntosalia ympäröi umpinaisten seinien sijaan rautainen "verkkoaita". Siksi penkkipunnerrusten lomassa voi samalla nautiskella maisemista ja tiirailla ohi kiitäviä autoja, pyöräilijöitä ja lenkkeilijöitä.

Aita on olemassa turvallisuussyiden takia.

Kun Rautaranta aikoinaan perustettiin, ei tuolloin aitaa vielä ollut. Irtopainot ja muut varustettiin nostettiin aina yön ajaksi lukkojen taakse.

Yhtenä yönä murtovarkaat iskivät ja saivat mukaansa kuntosalin irtaimistoa. Pian kyseisen tapahtuman jälkeen Kupiainen päätti, että kuntosalin ympärille pystytetään vankka aita. Lisäksi alueen valvontaa tehostettiin.

Päätös oli hyvä, sillä toistaiseksi varkaat ovat pysyneet loitolla.

Helsingissä ja useissa muissakin kaupungeissa ulkona sijaitsevat, maksuttomat ulkokuntosalit ovat varmasti monelle tuttu näky.

Kupiaisen mukaan maksullinen ja yksityiseen käyttöön tarkoitettu Rautaranta eroaa niistä suuresti.

- Kaupungin maksuttomat ulkokuntosalit ovat useimmiten aktiiviselle harrastajalle varustuksen puolesta puutteellisia. Niissä on niukasti erilaisia laitteita ja varusteita. Voi olla haastavaa tehdä monipuolinen treeni, joka aktivoi kunnolla eri lihasryhmät.

Rautarannassa on nimensä mukaisesta rautaa moneen lähtöön. Irtopainojen ja laitteiden lisäksi tilaa on myös isoa liikerataa vaativalle treenille.

Kupiainen haluaa korostaa, että Rautaranta sopii aivan kaikille.

- Nimi Rautaranta uhkuu maskuliinisuutta ja saattaa nostattaa ihmisten mieliin tietyn mielikuvan. Tervetulleita ovat kuitenkin niin aloittelijat kuin himotreenaajat.

Asiakkaiden ikähaitarikin on laaja: noin 18-70 vuotta. Vanhemman luvalla treenaamaan saavat tulla myös alaikäiset. Ikää täytyy tällöin olla kuitenkin vähintään 15 vuotta.

Kupiainen kertoo, että Rautarannassa käy aiempaa enemmän nuoria aikuisia ja naisia. Se on hänestä hieno asia.

- Ilahdun siitä, kun näen, että Rautaranta houkuttelee monenlaisia kävijöitä.

Lisäksi tervetulleiksi toivotetaan lemmikkikoirat. Koirat voivat tulla sisään kuntosalialueelle tai nauttia ulkoilmasta aidatulla nurmikentällä, joka sijaitsee kuntosalin kyljessä.

- Ehkä olemme tässäkin edelläkävijöitä. En tiedä, onko Suomessa muita kuntosaleja, joihin voi ottaa lemmikin mukaan, Kupiainen pohtii.

Suomen sää asettaa ulkokuntosalin pitämiselle omat haasteensa. Kesä on lyhyt ja epävakaa.

- Elämme kesästä. Silloin kun on lämmin ja aurinko paistaa, asiakkaita on paljon. En laittaisi pahitteeksi, jos lämpimiä kuukausia olisi Suomessa enemmän, Kupiainen toteaa.

Suomessa on paitsi viileämpää, mutta myös kosteampaa kuin Los Angelesin palmujen katveessa. Pohjolan koleat kelit saattavatkin olla yksi syy siihen, että ulkokuntosali on Pohjoismaissa harvinaisuus.

Kuntosalilaitteet altistuvat ulkona kosteudelle ja siksi niitä pitää huoltaa ahkerasti, kuten öljytä. Materiaalienkin tulee olla sellaisia, että ne eivät ruostu herkästi.

- Kun perustin Rautarannan, täytyi tehdä paljon taustatutkimusta erilaisten materiaalien suhteen. Sisäkäyttöön tarkoitettuja kuntosalilaitteita ei ollut Suomessa aiemmin tuotu ulos ainakaan näin isolla mittakaavalla.

Rautaranta on auki vuoden ympäri. Mikäli siis niin haluaa, voi treenata myös joulukuussa.

Osa laitteista peitetään talven ajaksi pressuilla ja siirretään syrjään, mutta useita välineitä jätetään esille.

Painojen nosto keskellä lumipyryä ja paukkupakkasia kuulostaa eksoottiselta. Käykö Rautarannassa paljon asiakkaita talvikuukausina?

- Suosituin sesonki toki ajoittuu kesäkuukausille, mutta kyllä treenaajia riittää myös viileämpinä kuukausina. Talvisin Rautarannassa voi aivan hyvin kuntoilla, kunhan ensin kolaa lumet pois.

- Se on asennekysymys. Mikäs sen parempaa Suomi-eksotiikkaa kuin punttien nostelu kirpeässä pakkassäässä!

Antti Aikio hengähtää raudannoston välissä.

Antti Aikio hengähtää raudannoston välissä. Kuva: Helena Heiskanen

Rautarannasta löytyy varjoisempiakin alueita, joissa voi huilata hellekelillä.

Rautarannasta löytyy varjoisempiakin alueita, joissa voi huilata hellekelillä. Kuva: Helena Heiskanen

Rautarannassa on mahdollista treenata vuoden ympäri. Mikäli siis niin haluaa, voi rautaa nostella myös keskellä paukkupakkasia.

Rautarannassa on mahdollista treenata vuoden ympäri. Mikäli siis niin haluaa, voi rautaa nostella myös keskellä paukkupakkasia. Kuva: Helena Heiskanen

Ilta Sanoma
vendredi 4 août 2023 10:00:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.