Ilta Sanoma

Tuleva ottelu määrittelee, jatkuuko nyrkkeilyura.

Tuleva ottelu määrittelee, jatkuuko nyrkkeilyura. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Robert Helenius kertoo, miten lauantaina käytävä paluuottelu sai alkunsa ja mitä siinä tulee käymään. Helenius väittää, että hän olisi voinut palata kehään jo tunnin päästä Deontay Wilderille kärsityn tyrmäystappion jälkeen.

Suunnannäyttäjä.

Sellainen on Robert Heleniuksen tuleva ottelu Savonlinnassa lauantaina. Ensi vuonna nyrkkeilijä täyttää 40 vuotta ja on aika pohtia, "mitä aikuisena haluaisi tehdä".

Ottelu antaa vastauksen sille, löytyykö häneltä rahkeita lähteä vielä kerran huipulle. Riittääkö motivaatiota ja kurinalaisuutta treenata, ottaa kovia matseja ja panostaa nyrkkeilyyn.

Jos nyrkkeily lauantain jälkeen jatkuu, tavoitteena on edelleen maailmanmestaruus. Vähempi ei kiinnosta ja kehäraakiksi Helenius ei halua.

-?Pitää voittaa muutama iso ottelu, että pääsee sellaisiin kehiin, kyllä siinä menee muutama vuosi, Helenius pohtii.

Robert Helenius on puntaroinut uransa jatkoa lokakuussa Deontay Wilderille kärsityn tyrmäystappion jälkeen.

Robert Helenius on puntaroinut uransa jatkoa lokakuussa Deontay Wilderille kärsityn tyrmäystappion jälkeen. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Viime ottelu oli lokakuussa Barclays Centerissä Brooklynissa, New Yorkissa. Vastassa oli entinen WBC-liiton maailmanmestari Deontay Wilder. Nyt Helenius ottelee Savonlinnassa, vastassa on pari vuotta päätyönsä ohella iskenyt Mika Mielonen.

Helenius on nyrkkeillyt 27 vuotta, yhteensä lähemmäs 200 ottelua. Turvallisuusalan toimitusjohtajana työskentelevä Mielonen on ottanut kuusi ammattinyrkkeilyottelua.

Hän on voittanut ne kaikki tyrmäyksellä, mutta kaikilla vastustajilla on ollut tappiopainotteinen rekordi.

On varsin selvää, että Helenius ja Mielonen eivät ole saman kaliiberin ottelijoita.

Miten tällainen ottelu sai alkunsa?

-?Minulta kysyttiin, haluaisinko otella Savonlinnassa. Silloin ei ollut vielä mitään puhetta vastustajista. En itse käytä sosiaalista mediaa, mutta minulle näytettiin joskus video, jossa Mielonen uhosi tyrmäävänsä minut. Kysyin sitten, että miten olisi tämä kaveri?

Heleniuksen yllätykseksi Mielonen suostui. Nyt Helenius pääsee ensimmäistä kertaa ammattinyrkkeilyurallaan ottelemaan kotimaista vastustajaa vastaan.

-?Pakko hänelle on hattua nostaa. On siinä Suomen toiseksi kovin jätkä, kun uskaltaa minua vastaan lähteä.

Robert Heleniuksesta on hienoa otella pitkästä aikaa Suomessa. Hän olisi toivonut, että ottelun panoksena olisi suomenmestaruus.

Robert Heleniuksesta on hienoa otella pitkästä aikaa Suomessa. Hän olisi toivonut, että ottelun panoksena olisi suomenmestaruus. "Olisi kiva voittaa se ammattilaisena, amatöörinä niitä on kolme tai neljä." Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Nyrkkeilyfoorumeilla tulevaa ottelua on spekuloitu vilkkaasti.

Keskusteluissa erottuu kaksi mahdollista lopputulosta, joista epärealistisempi on, että Mielonen saisi satumaisen onnenmoukun osumaan ja pystyisi tiputtamaan Heleniuksen.

-?En aio antaa sellaista tilaisuutta, kuittaa Helenius tämän skenaarion.

Toinen ja todennäköisempi vaihtoehto on, että Helenius voittaa ja tyrmäyksellä. Mutta monennessako erässä? Ottelun suunniteltu kesto on kahdeksan erää.

-?Niin kauan kuin ottelu kestää, hän saa köröä. Eriä on sen verran ettei ole mitään kiirettä. Ihan rauhassa katselen, millä temmolla hän haluaa matsata ja siitä sitten naputtelen omia iskuja.

Mistään ystävyysottelusta Savonlinnassa ei siis ole kyse. Mielosella ei ole ottelussa hävittävää, paitsi tietenkin terveydellisestä näkökulmasta. Vaikka ottelu paperilla helpolta Heleniukselle näyttääkin, niin panos on kova.

-?Jos menee huonosti, niin varmasti on ura taputeltu.

Robert Helenius on valmistautunut otteluun Solvallan urheiluopistolla. Kuvassa myös valmentaja Johan Lindström.

Robert Helenius on valmistautunut otteluun Solvallan urheiluopistolla. Kuvassa myös valmentaja Johan Lindström. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Ulottuvuus, taito ja kokemus ovat Heleniuksen puolella. Perinteisesti nyrkkeilyssä se tietää sitä, että haastajan pitää lähteä hakemaan paikkaa, tulla aggressiivisestikin päälle.

-?En tiedä, jos heillä on joku hyvä sotasuunnitelma. Mutta jännittävä ottelu siitä varmasti tulee. Kun vastassa on kokematon kaveri, niin heillä yleensä on vähän erikoisempia tekniikoita, voi olla että sieltä tullaan heti rynnimällä. Olen varautunut kaikkeen.

Helenius on harjoitellut hyvin. Viimeiset kaksi ja puoli viikkoa on mennyt sparrileirillä, sitä ennen nyrkkeilykuntoa on haettu neljän viikon jaksolla, johon on kuulunut pistari- ja säkkitreeniä. Muuten hän on kurittanut rautaa Wilderille koetun tyrmäystappion jälkeen.

-?Tein seitsemän kuukautta pelkkää voimaa viime matsin jälkeen enkä ajatellut nyrkkeilyä ollenkaan. Kolme päivää pidin vapaata harjoittelusta, lennot ja aikaerot ja sitten halusinkin jo salille tekemään jotain. Se auttaa pitämään pään kasassa.

Puhdas voimatreeni ja siinä itsensä haastaminen on ollut virkistävää vaihtelua. Se on myös tuottanut tulosta, penkki-, maastaveto-, ja kyykkyennätykset ovat menneet uusiksi.

-?En ole aiemmin tehnyt vain voimaa, aina on ollut nyrkkeily ja muu kunto mielessä. Nyt ei ollut mitään ulkopuolisia paineita nyrkkeilyn suhteen, mutta motivaatio treenaamiseen on pysynyt, olen ollut salilla joka päivä.

Punttikuurin aikana paino nousi 130 kiloon. Kehään Robert Helenius astelee 115-kiloisena.

Punttikuurin aikana paino nousi 130 kiloon. Kehään Robert Helenius astelee 115-kiloisena. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Pikkuhiljaa mukaan tuli nyrkkeilyä ja juoksua. Pelkän voimatreenin jälkeen aerobinen treeni maistui hetken hapokkaalta.

-?Kuntopuoli oli monta kuukautta aika vaikea, kun painokin oli 130 kiloa. Mutta siitä tulee hyvä fiilis, kun voittaa itsensä ja happi alkaa taas kulkea.

Ottelijatietokanta Boxrecissä Heleniuksen kohdalla oli vielä viime viikolla keltainen teksti kertomassa, että ottelija on hyllytetty väliaikaisesti. Kyseessä on käytäntö, joka liittyy tyrmäystappioon.

Ennen seuraavaa ottelua ottelijan pitää todistaa aivojen olevan kunnossa.

-?Sen pitäisi poistua sieltä, olen käynyt pään magneettikuvauksessa ja neurologisissa tutkimuksissa ja lähettänyt niistä vaaditut paperit eteenpäin.

Palataan vielä hetkeksi lokakuun jälkeisiin tunnelmiin. Ottelu Deontay Wilderia vastaan päättyi ensimmäisen erän tyrmäystappioon, tuloksellisesti pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon.

Tyrmäys on aina kova henkinen kolaus, sen jälkeen on helppo kyseenalaistaa uran jatkuminen. Mutta viime ottelussa Heleniusta lähinnä harmittaa se ettei hän ehtinyt näyttämään osaamistaan.

-?Olisi kiva, jos nyrkkeilyssä olisi golfin tapaan vaihtoehtona mulligan, että voisi ottaa uudelleen, jos alku menee huonosti.

Nyrkkeilijä on uransa aikana kokenut ylä- ja alamäkiä, kasvattanut mentaalista kestävyyttään

Nyrkkeilijä on uransa aikana kokenut ylä- ja alamäkiä, kasvattanut mentaalista kestävyyttään Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Tyrmäyksen jälkeen Helenius oli hetken aikaa sekava, mutta tokeni nopeasti.

-?Meni tunti että olin taas normaali. Olisin voinut ottaa heti uusinnan.

Tyrmäykseen päättyneen ottelun jälkeen Wilder pahoitteli tapahtunutta. Vanhojen sparrikaverien välit ovat pysyneet hyvinä ottelun jälkeenkin, kuulumisia vaihdettiin viimeksi alkukesästä.

Mutta vakavasti ottaen, kiinnostaisiko uusinta Wilderin kanssa?

-?Minulle sopisi, vaikka jo loppuvuodesta. Mutta se riippuu siitä, mitä otteluita hän seuraavaksi ottaa. Siihen liittyy paljon politiikkaa, minun pitäisi voittaa muutama iso ottelu, että pääsisin tuollaisiin kehiin. Siinä voi vierähtää vuosi tai pari.

Moni ammattinyrkkeilijä jää kehiin takomaan tilipussia vielä huippuvuosien jälkeenkin. Mutta Heleniukselle uran jatkon kannalta oleellista on vain yksi seikka.

-?En lähde kokeilemaan mitään vähempää, jos lähden tähän leikkiin, niin haen ykköspaikkaa.

Jos ura jatkuu, niin jatkuu myös maailmanmestaruuden metsästys.

Jos ura jatkuu, niin jatkuu myös maailmanmestaruuden metsästys. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Tällä hetkellä WBC:n raskaan sarjan mestarina on Tyson Fury, muiden merkityksellisten nyrkkeilyliittojen vyöt ovat Oleksandr Usykilla. Varmaan sitä Heleniuksen mainitsemaa politiikkaa, mutta näitä kahta on ollut hyvin vaikea saada samaan kehään.

Helenius ottelisi mieluusti kumman kanssa vain, mutta kärkipään iskijöissä on muitakin ottelijoita, joiden päänahka kiinnostaisi.

- Anthony Joshua olisi hyvä vastustaja, olemme paljon sparranneet, tosin siitä on jo muutama vuosi. Ehkä sellainen 80-100 erää ollaan sparrattu, tuttu kaveri.

Kaikki viitteet ovat ilmassa sille, että ura voisi jatkua lauantain jälkeen. Mutta mitä jos niin ei käykään?

Helenius on aiemmin todennut, että jos vaan voisi, niin hän haluaisi olla anonyymi ammattinyrkkeilijä.

Se ei toimi showta ja urheilua yhdistävässä lajissa, mutta nyrkkeilyn avulla hänellä on taloudellinen mahdollisuus vetäytyä uran jälkeen omiin oloihinsa.

-?Tykkään vaeltaa ja olla luonnossa, nähdä mahdollisimman vähän ihmisiä.

Siihen hänen vielä hieman mystisiltä kuulostavat eläkesuunnitelmatkin liittyvät.

-?Jotain luontojuttuja on mielessä, ei mitään selvää linjaa, odotan vielä jonkinlaista viestiä jumalilta, että tämä pitää tehdä.

Robert Helenius saa voimaa luonnosta.

Robert Helenius saa voimaa luonnosta. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Ilta Sanoma
vendredi 4 août 2023 09:20:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.