Ilta Sanoma

Ozzy Osbournen yhtyeen kitaristi Randy Rhoads kuoli lentoturmassa maaliskuussa 1982.

Ozzy Osbournen yhtyeen kitaristi Randy Rhoads kuoli lentoturmassa maaliskuussa 1982. Kuva: Getty Images, MVPhotos

Vuonna 1982 kolme Ozzy Osbournen kiertueseurueen jäsentä kuoli lentoturmassa, joka näytti onnettomuudelta. Totuus oli kuitenkin jotain paljon kauheampaa.

Vuosi oli 1982. Pienessä Leesburgin kaupungissa Keski-Floridassa sattui järkyttävä lentoturma. Amerikkalaislehdissä kerrottiin, että pienkone osui bussiin ja syöksyi tuhoonsa läheiseen metsään.

Turmassa kuoli kolme. Heistä yksi oli mies, jonka soittoa miljoonat ympäri maailman kuuntelevat yhä.

Hän oli 25-vuotias Randy Rhoads, joka tunnetaan parhaiten Ozzy Osbournen kitaristina. Rhoadsin sointuja kuullaan muun muassa legendaarisissa Crazy Train - ja Mr. Crowley -kappaleissa.

Rhoadsin hengen riistänyt onnettomuus oli jo itsessään järkyttävä, mutta ensiuutisen jälkeen onnettomuudesta tihkuneet tiedot tekevät koko tapahtumasta entistäkin karmeamman.

Turma vei kolme henkeä, mutta törmäystä tarkemmin tutkimalla on selvää, että "vain" kolmen kuolema oli suorastaan pieni ihme.

Faneja paikalla tilaisuudessa, jossa Randy Rhoadsin plakaatti lisättiin Hollywood RockWalkille maaliskuussa 2004.

Faneja paikalla tilaisuudessa, jossa Randy Rhoadsin plakaatti lisättiin Hollywood RockWalkille maaliskuussa 2004. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Rhoads syntyi vuonna 1956 Kaliforniassa.

Molemmat hänen vanhemmistaan olivat musiikinopettajia, ja myös nuori Rhoads osoitti varhain omaavansa lahjoja musisoinnin saralla. Rhoads aloitti kitaran soiton seitsemänvuotiaana ja oppi niin nopeasti, että hänen ensimmäinen opettajansa joutui luovuttamaan Rhoadsin opettamisen suhteen jo pojan ollessa ala-asteelle.

Syy oli selkeä: Rhoads oli ylittänyt opettajansa taidot.

Yläkoulussa Rhoads tutustui Kelly Garniin. Ulkopuolisuuden ja musiikin yhdistämästä kaksikosta tuli parhaita ystäviä ja he perustivat yhdessä useita harrastelubändejä. Rhoadsin muusikon ura kuitenkin alkoi toden teolla vasta, kun vuonna 1973 kaksikko perusti Quiet Riot -yhtyeen.

Tuon yhtyeen alkuperäisen kokoonpanon tarina kesti vain vuoteen 1979, mutta Rhoadsin maineelle nuo vuodet tekivät ihmeitä. Kun Rhoads jätti bändin, hänen tuttunsa ja sittemmin Slaughter-yhtyeen basistina kunnostautunut Dana Strum suorastaan pakotti nuoren kitaristin erääseen koe-esiintymiseen.

Tuossa koe-esiintymisessä Rhoadsia odotti kitaristia Los Angelesissa etsinyt Ozzy Osbourne, joka oli hiljattain jättänyt Black Sabbathin.

Ozzy Osbourne ja Randy Rhoads lavalla tammikuussa 1982.

Ozzy Osbourne ja Randy Rhoads lavalla tammikuussa 1982. Kuva: Paul Natkin / Getty Images

Tarkkaan ottaen vastassa oli erittäin humaltunut Osbourne, joka oli palaamassa koe-esiintymistä seuraavana päivänä Englantiin.

Rhoads saapui paikan päälle kitaran ja harjoitusvahvistimen kanssa. Hän alkoi lämmitellä ja hurmasi rocklegendan hetkessä.

-?Hän soitti jonkun soolon ja mietin siinä, että olenko minä pilvessä vai näenkö hallusinaatioita vai mitä ihmettä tämä oikein on, Osbourne myöhemmin kuvaili kuulemaansa.

Rhoads sai paikan heti, vaikka hän ei käytännössä koskaan tavannut Osbournea, joka istui koko ajan studion valvomossa.

-?Tulin paikalle ja soitin pari riffiä, ja hän sanoi, että paikka on sinun. Minulle tuli siitä tosi outo fiilis ja mietin, että eihän hän edes kuullut minun soittavan vielä, Rhoads muisteli.

Osbourne on väittänyt, että tosiasiallinen koe-esiintyminen tapahtui vasta seuraavana päivänä hotellilla. Hän oli kuitenkin niin päihtynyt, että Osbournen kertomuksen yksityiskohtia on laajalti kyseenalaistettu.

Osbourne palasi Englantiin harjoittelemaan eri kitaristin kanssa, mutta päätti kuitenkin ylipuhua managerinsa valitsemaan bändiin tuntemattoman amerikkalaispojan, johon hän tutustui Los Angelesissa.

Hieman yli parikymppisestä Randy Rhoadsista tuli Osbournen uusi kitaristi.

Randy Rhoads soitti kahdella Ozzy Osbornen studioalbumilla: Blizzard of Ozz (1980) ja Diary of a Madman (1981). Konserttilevy Tribute julkaistiin kuoleman jälkeen vuonna 1987.

Randy Rhoads soitti kahdella Ozzy Osbornen studioalbumilla: Blizzard of Ozz (1980) ja Diary of a Madman (1981). Konserttilevy Tribute julkaistiin kuoleman jälkeen vuonna 1987.

Ammatillisesti Rhoadsin ja Osbournen yhteys toimi aluksi loistavasti.

Uuden bändin debyyttialbumi Blizzard of Ozz oli suurhitti. Sen kaksi sinkkua, aiemmin mainitut Mr. Crowley ja Crazy Train, ovat yhä Osbournen tunnetuimpia kappaleita. Niissä äärimmäisen tärkeässä osassa on Rhoadsin kitarointi, joka oli taidokkuudeltaan aikaansa edellä.

Vuonna 1981 kitaristilehti Guitar Playerin lukijat valitsivat Rhoadsin parhaaksi uudeksi kitaristiksi. Pintapuolisesti kaikki meni hyvin, mutta kulisseissa mikään ei ollut täydellistä.

Rhoads piti Osbournea ystävänään, mutta ei erityisemmin perustanut laulajan jatkuvasta huumeidenkäytöstä ja juopottelusta. Osbourne itse ihmetteli myöhemmin elämäkerrassaan, miksi Rhoads edes päätti liittyä bändiin, jota veti Osbournen kaltainen "turvonnut juoppo".

Osbournen juopottelu kiihtyi siihen pisteeseen, että vuonna 1982 Rhoads oli jo päättänyt lähteä bändistä. Kerran solisti joi itsensä niin huonoon kuntoon, että hän raivopäissään antoi potkut koko bändilleen sitä muistamatta.

Rhoadsille hän muun muassa raivosi, että häntä tulevalle albumille korvaamaan olisi tulossa Frank Zappa tai Gary Moore. Rhoads kuitenkin puri hammasta ja suostui hoitamaan loppuun meneillään olleen kiertueen, tulevan albumin ja sitä seuraavan kiertueen ennen lähtöään.

Guitar Player -lehti muisteli Randy Rhoadsia marraskuun 1982 numerossa.

Guitar Player -lehti muisteli Randy Rhoadsia marraskuun 1982 numerossa. Kuva: Courtesy Everett Collection / Everett / MVPhotos

Tuo ratkaisu oli lopulta kohtalokas.

Rhoadsin viimeiseksi jäänyt konsertti soitettiin Knoxvillessa, Tennesseessä. Sieltä Osbourne bändeineen suuntasi Floridaan ja matkan varrella solisti veti tuttuun tyyliinsä tukevan humalan päälle.

Rhoads ei tästä ollut mielissään. Humalatilastaan huolimatta Osbourne on myöhemmin kertonut muistavansa viimeisen keskustelunsa kitaristin kanssa elävästi.

- Tiedäthän, että tuolla tahdilla tapat vielä joku päivä itsesi, kuuluivat Rhoadsin viimeiset sanat Osbournelle.

Turmakone oli kuvan kaltainen 1955 Beechcraft Bonanza Model F3.

Turmakone oli kuvan kaltainen 1955 Beechcraft Bonanza Model F3. Kuva: Bidgee / Wikimedia Commons

Pitkän ajomatkan jälkeen bändin keikkabussi pysähtyi Flying Baron Estates -nimiselle yksityiselle lentokentälle. Lentokentältä löytyi lukitsematon pienkone, jota keikkabussin kuski ja yksityislentäjä Andrew Aycock päätti lähteä lentämään.

Ensimmäisellä kierroksella mukaan nousivat kosketinsoittaja Don Airey ja manageri Jake Duncan.

Duncanin mukaan lennon aikana Aycock yritti herättää rumpali Tommy Aldridgen uskomattoman uhkarohkealla liikkeellä: hän lensi erittäin matalalla ja hyvin läheltä keikkabussin kattoa.

Ensimmäinen yritys ei kuitenkaan kostautunut. Kone laskeutui ja matkustajat vaihdettiin.

Toiselle kierrokselle mukaan nousivat Rhoads ja meikkaaja Rachel Youngblood.

Rhoads pelkäsi lentämistä, mutta hän halusi ottaa äidilleen ilmakuvia maaseudusta. Hän yritti saada aluksi basisti Rudy Sarzon mukaan lennolle, mutta Sarzo päätti kääntää kylkeä ja jatkaa uniaan.

Lennolla Aycock jatkoi uhkarohkeaa temppuiluaan. Hän onnistui kahdesti lentämään läheltä bussia siihen osumatta, mutta kolmas yritys oli katastrofi.

Lentokoneen siipi osui bussin kattoon ja katkesi. Aycock menetti lentokoneen hallinnan ja se sinkosi päin läheisen kartanon autotallia.

Osuma bussiin läimäisi Rhoadsin ja Youngbloodin päät läpi lentokoneen tuulilasista. Autotalliin osuessaan lentokone räjähti liekkeihin.

Kaikki koneen kyydissä olleet kuolivat heti.

Lehtileike Rhoadsin kuolemasta.

Lehtileike Rhoadsin kuolemasta. Kuva: Courtesy Everett Collection / Everett / MVPhotos

Törmäyksen jälkiä paikalla olleet ovat kuvailleet hirvittävin tavoin. Kaikki kolme uhria paloivat niin pahoin, että heidän ruumiitaan oli vaikea tunnistaa.

-?He olivat kaikki aivan silppuna. Siellä oli ruumiinosia joka paikassa, Ozzy Osbournen silloinen kihlattu ja nykyinen vaimo Sharon Osbourne kuvaili.

Bändin jäsenistä ainoastaan Airey oli hereillä ja näki törmäyksen. Hän oli ottamassa kuvia Rhoadsille ja väitti nähneensä, että Rhoads ja Aycock olisivat tapelleet lentokoneen sisällä hetkiä ennen törmäystä.

Seurannut räjähdys kuitenkin herätti muutkin. Sarzo tunki päänsä ulos bussiin törmäyksen voimasta syntyneestä reiästä ja näki Duncanin keinuvan maassa paniikissa.

-?He ovat poissa, Duncan Sarzon mukaan kiljui.

Randy Rhoads on haudattu Mountain Viewin hautausmaalle San Bernandinon kaupunkiin Kaliforniassa.

Randy Rhoads on haudattu Mountain Viewin hautausmaalle San Bernandinon kaupunkiin Kaliforniassa. Kuva: W00d / Wikimedia Commons

Koko kiertuejoukon jäsenet olivat tapahtuneesta järkyttyneitä.

Erityisen järkyttynyt oli Duncan, joka tiesi Youngbloodin kärsineen sydänvaivoista. Manageri käski lentäjää olemaan tekemättä mitään uhkarohkeaa Youngbloodin ollessa kyydissä.

-?Hän tiesi sydänvaivoista ja vannoi, että hän ottaa rennosti, lentelee vähän ympäriinsä ja ei tee mitään hulluja stuntteja. Randy kuuli sen ja päätti lähteä mukaan ilmakuvia varten, Duncan muisteli.

Järkyttynyt oli myös Osbourne.

-?Heräsin äänekkääseen räjähdykseen. Luulin heti, että ajoimme kolarin. Nousin ylös ja huusin Sharonille, että "mene pois bussista". Hän kiljui samalla muille, että bussista pitäisi poistua, Osbourne kertoi onnettomuuden tutkijoille.

Joitakin tunteja turman jälkeen Sarzo marssi läheiseen kirkkoon rukoilemaan. Kirkon sisällä oli vain yksi henkilö hänen lisäkseen: Eturivissä holtittomasti itkenyt mies, jonka henkilöllisyyttä Sarzo ei aluksi tajunnut, kunnes hän kuuli kirkossa kaikuvat toivottomat huudot tarkemmin.

- Miksi, miksi, ulvoi kirkkoon romahtanut Osbourne.

Ozzy Osbourne esiintyi Helsingin Messukeskuksen UKK-hallissa tammikuussa 1983, vajaa vuosi Randy Rhoadsin kuoleman jälkeen. Kitaransoittajana Rhoadsin oli korvannut Jake E. Lee (kuvassa oikealla).

Ozzy Osbourne esiintyi Helsingin Messukeskuksen UKK-hallissa tammikuussa 1983, vajaa vuosi Randy Rhoadsin kuoleman jälkeen. Kitaransoittajana Rhoadsin oli korvannut Jake E. Lee (kuvassa oikealla). Kuva: Timo Hämäläinen / IS

Kun legendaarinen kitaristi Eddie Van Halen kuuli Rhoadsin kuolemasta, hän kertoi radiohaastattelussa vuonna 1982 uskovansa, että "lentäjä oli varmasti huumeissa".

Van Halenin epäilys osoittautui yllättävän tarkaksi. Osbourne vahvisti myöhemmin, että Aycock oli käyttänyt koko edeltävän yön kokaiinia. Ruumiinavaus vahvisti huumausaineen läsnäolon lentäjän elimistössä.

Matkalla oli mukana hänen Aycockin vaimo Wanda, jonka kanssa hän oli riitautunut pahoin. Wanda oli tiettävästi astellut ulos bussista juuri ennen törmäystä. Sekä Sarzo että Airey ovat kertoneet uskovansa, että Aycock yritti tappaa vaimonsa lentämällä koneen bussia päin.

Kenties tästä johtui myös kamppailu lentokoneen sisällä, jonka Airey väitti nähneensä Rhoadsin ja Aycockin välillä. Ehkäpä kitaristi yritti pysäyttää lentäjää lentämästä konetta päin Wandaa ja muita bussin matkaajia.

Oli totuus mikä olikin, Aycockin holtiton ja vastuuton käytös surmasi silti kaksi viatonta. Rhoads haudattiin Mountain Viewin hautausmaalle San Bernandinon kaupunkiin Kaliforniassa.

Ozzy Osbourne, Randy Rhoadsin äiti Delores Rhoads ja Sharon Osbourne tilaisuudessa, jossa Randy Rhoadsin plakaatti lisättiin Hollywood RockWalkille maaliskuussa 2004. Plakaattiin oli eksynyt kirjoitusvirhe. Taustalla tunnetut kitaristit Yngwie J. Malmsteen (aurinkolaseissa) ja Nuno Bettencourt (taustalla oikealla).

Ozzy Osbourne, Randy Rhoadsin äiti Delores Rhoads ja Sharon Osbourne tilaisuudessa, jossa Randy Rhoadsin plakaatti lisättiin Hollywood RockWalkille maaliskuussa 2004. Plakaattiin oli eksynyt kirjoitusvirhe. Taustalla tunnetut kitaristit Yngwie J. Malmsteen (aurinkolaseissa) ja Nuno Bettencourt (taustalla oikealla). Kuva: Reuters

Ilta Sanoma
jeudi 3 août 2023 09:58:00 Categories: Ilta Sanoma Musiikki

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.