Nea Peltola sanoo, että asunnon sijainti on täydellinen. Kävellen yliopistolle on vain muutaman sadan metrin matka. Kuva: Kalle Parkkinen
Nea Peltola, 23, sai idean, jonka ansiosta hän säästää rahaa ja saa asuntoonsa ilmaisen siivouksen joka kuukausi. Näin suuret erot opiskelija-asuntojen hinnoissa eri puolilla Suomea on.
Juttu on julkaistu alun perin 8.3.2023.
Parhaat asunnot varataan jo kesällä.
Tampereella viidennes kaupungin asukkaista on opiskelijoita, joten syksyisin kysyntää erityisesti yksiöille riittää.
Lahtelainen Nea Peltola, 23, etsi kaksi vuotta sitten Tampereelta opiskelija-asuntoa. Lopulta hän päätyi asumaan soluasuntoon Sofi Lemieuxin kanssa. He jakoivat asunnon jo Helsingissä opiskellessaan.
- Laitoin opiskelijoiden Facebook-ryhmään postauksen. Nyt tulee täyteen viides vuosi, kun asumme yhdessä, Peltola kertoo.
Tampereen opiskelija-asuntosäätiön kautta yksiötä voi joutua odottamaan jopa yli vuoden. Soluasunnosta he saivat tarjouksen heti.
- Toasilla on ilmeisesti soluja aika paljon tyhjillään, Peltola ja Lemieux miettivät.
Sofi Lemieux ja Nea Peltola eivät vielä viisi vuotta sitten tunteneet toisiaan. Nyt he ovat jakaneet yhteisen kodin jo kahdessa eri kaupungissa. Kuva: Kalle Parkkinen
Tampereen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Kirsi Koski sanoo, etteivät soluasunnot enää houkuttele opiskelijoita samaan tapaan kuin ennen.
60 vuotta sitten opiskelijoille rakennettiin kahden hengen huoneita ja soluasuntoja. Nykyään niitä ei Tampereella juuri rakenneta. Koski kertoo, että viimeiset 20 vuotta yksiöiden kysyntä on opiskelijoiden keskuudessa lisääntynyt.
Opiskelijat arvostavat omaa rauhaa, mutta myös hyvää sijaintia ja kulkuyhteyksiä. Toasin asunnot ovat suurelta osin ARA-rahoituksen piirissä, joten vuokrahinnat ovat keskimäärin 20 prosenttia halvemmat kuin vapailla markkinoilla.
Koronapandemian jälkeen asuntohakemuksia on tullut enemmän kuin vuosiin. Viimeksi yhtä paljon hakijoita oli vuonna 2013.
- Siitä päättelen, että kohtuuhintainen vuokra on noussut yhdessä sijainnin kanssa ykköskriteeriksi, mitä asunnolta halutaan, Koski sanoo.
Asumisen edullisuus oli myös Nea Peltolalle ja Sofi Lemieuxille yksi tärkeimmistä kriteereistä. Heillä on 56 neliön asunto, josta kumpikin maksaa vuokraa 320 euroa ja käyttömaksuja 20 euroa kuussa.
Koska opintotuen lisäksi maksettava asumistuki kattaa suuren osan vuokrasta, rahaa jää enemmän säästöön.
- Asumistuki on ehkä mitoitettu enemmän soluasuntoon, koska yksiön hintoja sillä ei kateta, Peltola sanoo.
Säästöstä huolimatta Peltola ei tunne ketään muuta, joka asuisi soluasunnossa. Lemieuxille tulee mieleen yksi kaveriporukka sekä hänen siskonsa. He arvelevat, että erityisesti tuntemattomien kanssa yhteen muuttaminen ei kiinnosta nuoria.
- Jos on esimerkiksi eri käsitykset siisteydestä, se voi tuntua hankalalta, Peltola sanoo.
Juuri tähän liittyen Toasilla on käynnissä kokeilu. Peltolan ja Lemieuxin asunnossa käy kerran kuukaudessa ilmaiseksi siivooja. Palvelulla yritetään lisätä soluasuntojen houkuttelevuutta.
- Se on kiva lisä, että joku tulee siivoamaan asunnon kerran kuussa. Toivottavasti kokeilu ei koskaan pääty, Lemieux sanoo.
Kimppa-asumisessa on ilahduttanut säästöjen lisäksi helppous. Kaverin kanssa on mukava asua. Jos tarvitsee rauhaa, voi olla omassa huoneessa.
- Aluksi on ehkä hyvä keskustella pelisäännöistä, mutta meillä on mennyt hyvin, kun kumpikaan ei ole kovin tarkka esimerkiksi siisteydestä ja elämäntilanteet ovat samanlaisia, Peltola sanoo.
Hän keksii soluasumisesta vain yhden huonon puolen. Aina ei voi toimia niin kuin itse haluaisi. Yhteisasuminen vaatii kompromisseja.
- Ehkä se on huono puoli, jos haluaisi olla yksinään, ja sitten kämppis on kutsunut monta kaveria kylään.
Nea Peltola ei keksi kämppiselämästä huonoja puolia. -?Ehkä se on huono puoli, jos haluaisi olla yksinään, ja sitten kämppis on kutsunut monta kaveria kylään. Kuva: Kalle Parkkinen
Soluasunnot ovat selvästi halvempia kuin yksiöt, Suomen opiskelija-asunnot ry:n tilasto osoittaa. Suomen halvin opiskelija-asunto sijaitsee Tampereella.
Kerroskeittiöllisen 12 neliön yksiön vuokrahinta oli viime vuonna 135 euroa. Asunto sijaitsee Tampereen Kalevassa 63 vuotta sitten valmistuneessa kerrostalossa.
Enää näin halvalla ei pääse asumaan, sillä vuoden alusta Toasin vuokrat nousivat 2,5 prosenttia. Rakennuksessa alkavan peruskorjauksen vuoksi asukkaat joutuvat muuttamaan tästä kohteesta pois.
- Kun talo yli 60 vuotta sitten valmistui, se sijaitsi pellon laidalla. Nyt Kalevan kaupunginosa on ratikkareitin varrella ja sieltä löytyvät kaikki suosituimmat kohteemme, Kirsi Koski kertoo.
Kalevaan rakentuu paljon uusia opiskelija-asuntoja, mutta Toasin vanhin asuinkerrostalo Vanha Domus halutaan remontoida ja säilyttää sen historian takia.
Toasin asuntoihin mahtuu asumaan tällä hetkellä noin 10 000 opiskelijaa. Jos laittaa nyt hakemuksen yksiöön, voi hyvällä tuurilla saada asunnon jo kesän jälkeen. Joihinkin taloihin yksiötä voi joutua odottamaan yli vuoden. Soluasuntoja on vapaana tälläkin hetkellä.
- Yksiöissä asutaan pitkään. Vaihtuvuus on hieman pienentynyt eli entistä pidempään pidetään kiinni asunnosta, joka on saatu, Koski kertoo.
Vaikka opiskelijat haluavat asua yksiöissä, yhteisöllisyys ei ole täysin unohtunut. Toasin uusimpaan kohteeseen rakennetaan yhteisöyksiöitä. Ne ovat asuntoja, joissa on oma kylpyhuone ja keittiö. Yhteinen parvekkeellinen olohuone jaetaan yhdeksän asukkaan kesken.
Koski kertoo, että heidän kohteissaan kerho- ja askartelutilat sekä kuntosalit ovat suosittuja.
- Kuntosali taitaa olla toiveissa ykkönen, kun opiskelijoilta kysytään, mitä he tiloihin haluaisivat.
TetraSys Oy.