Ilta Sanoma

Kuva: Avalon / MVPhotos, Zumapress / MVPhotos

Beyoncé ja Jay-Z ovat olleet 2000-luvulla musiikkimaailman seuratuimpia pariskuntia. Heillä on yhteisiä bisneksiä ja hittejä sekä Kalifornian kallein kartano. Rakkaus näyttää kestäneen vastoinkäymiset. Ehkä supertähtiä yhdistääkin ennen kaikkea sama, tasa-arvoisuuteen tähtäävä arvomaailma?

Suurin niistä on rakkaus.

Vai onko?

Kun kaksi maailman menestyneimpiin kuuluvaa artistia aloittaa parisuhteen ja perustaa perheen, ulkopuolisen on helppo viisastella: mihinkähän kaikkeen tuokin liitto perustuu.

Tästä laulajatähti Beyoncé, 41, ja hänen miehensä, rap-tähti ja musiikkituottaja Jay-Z, 53, ovat hyvä esimerkki.

He ovat kautta maailman suosittuja artisteja. Omille ja yhteisille julkaisuille on hyödyksi, että heidät nähdään pariskuntana. Lemmekkäät yhteiskuvat ovat hyvää mainosta, kun tavoitteena on saada biisit kuunteluun ja konserttiliput liikkeelle.

Pariskunta on myös yrittäjinä poikkeuksellisen onnistunut, jos mittarina käytetään rahaa niin kuin yleensä tapana on: Jay-Z:n on sanottu olevan "hip-hopin ensimmäinen miljardööri". Molemmilla on omien yritysten lisäksi erittäin tuottoisia mainos- ja yhteistyösopimuksia. Kun he äskettäin ostivat uuden talon, Malibun 200 miljoonan dollarin kartanon kerrottiin olevan "Kalifornian historian kallein".

Musiikki soi, rahaa tulee - jääkö rakkaudelle tilaa?

Jay-Z ja Beyoncé Vanity Fairin Oscar-juhlissa maaliskuussa 2005.

Jay-Z ja Beyoncé Vanity Fairin Oscar-juhlissa maaliskuussa 2005. Kuva: Henry McGee/Zuma/MVPhotos

Lähipiirin mukaan kipinöinti Beyoncén ja Jay-Z:n välillä alkoi pian heidän ensikohtaamisensa jälkeen.

- Muistan, kun Beyoncé tuli studiooni pian sen jälkeen, kun he olivat tavanneet, muistelee Beyoncé pitkäaikainen lauluopettaja Kim Wood Sandusky.

- Ajattelin saman tien: "Ooh, hän on tavannut tulevan aviomiehensä."

Tuolloin Shawn Corey Carter eli Jay-Z oli 30-vuotias rap-tähti ja Beyoncé Giselle Knowles vain 18-vuoden iästään huolimatta jo tunnettu ja tunnistettu lahjakkuus, suositun Destiny's Child -lauluyhtyeen pääsolisti.

Tietysti he olivat kohdanneet työn merkeissä, mutta ilmassa oli saman tien muutakin.

Beyoncé on kuitenkin myöhemmin tarkentanut, että he olivat ystäviä puolentoista vuoden ajan, ennen kuin alkoivat varsinaisesti seurustella. Beyoncé oli siis suhteen alkaessa 19-vuotias, Jay-Z 31.

- Puhuimme puhelimessa puolitoista vuotta ennen kuin menimme treffeille, Beyoncé on sanonut.

Tämä muodosti laulajan mukaan vahvan pohjan ihmissuhteen perustamiselle.

- Se, josta vain tykkäsi, olikin kovin tärkeä ja rehellinen.

Beyoncé ja Jay-Z lavalla New Yorkin Madison Square Gardenissa marraskuussa 2003.

Beyoncé ja Jay-Z lavalla New Yorkin Madison Square Gardenissa marraskuussa 2003. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Suhteen kehittymistä voi seurata pariskunnan hittejä kuuntelemalla.

Jay-Z pyysi Beyoncéa vierailemaan uudella biisillään. Hän tilasi siihen taustoja Kanye Westiltä. Tämä oli kuulemma saanut Jay-Z:ltä yksinkertaisen ohjeen: tee elämäsi paras biitti!

Soidintanssi toimi. '03 Bonnie & Clyde -kappaleesta tuli hitti. Lokakuussa 2002 julkaistua biisiä voi pitää lähtölaukauksena 2000-luvun musiikkimaailman suurelle rakkaus- ja menestystarinalle ainakin julkisuuden osalta.

Vaikka he antoivat ymmärtää olevansa yhdessä vain ammatillisesti, biisi kertoi kuitenkin muuta.

All I need in this life of sin is me and my girlfriend (me and my girlfriend)

Down to ride 'til the very end, is me and my boyfriend (me and my boyfriend) (that's right)

Eli pariskunta julisti tarvitsevansa "tässä syntisessä elämässään" vain tiettyä tyttöystävää/poikaystävää.

Ensimmäisen kerran pari edusti yhdessä MTV Video Music Awardsissa vuonna 2004.

Ensimmäisen kerran pari edusti yhdessä MTV Video Music Awardsissa vuonna 2004. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos

Hullumpaa oli kuitenkin tulossa: runsaat puoli vuotta yhteisen ensihitin jälkeen julkaistiin Crazy In Love. Beyoncén soolouran läpimurtobiisiä vieraili tulkitsemassa myös Jay-Z. Crazy In Love nousi Yhdysvaltain listaykköseksi peräti kahdeksan viikon ajaksi, ja se toi Beyoncélle yhden niistä viidestä vuoden 2003 Grammy-palkinnoista, jotka hän Dangerously In Love -levystään, ensimmäisestä sooloalbumistaan sai.

Ensimmäisen kerran pari edusti yhdessä MTV Video Music Awardsissa elokuussa 2004.

Julkinen salaisuus ei ollut enää salaisuus lainkaan.

Beyoncé ja Jay-Z olivat tulevina vuosina yksi Yhdysvaltain - ja koko amerikkalaista viihdeteollisuutta kuluttavan maailman - seuratuimmista pariskunnista. Kun he astuivat punaiselle matolle palkintogaaloissa, salamavalot välkkyivät ahnaasti kuvaajien jahdatessa otoksia, joista myöhemmin saatettiin tulkita pariskunnan suhteen tilaa.

Suhteen aitoutta ei ole julkisuudessa epäilty, kuten monia muita musiikki- tai elokuvamaailman parisuhteita. PR-suhteet ovat huomiohakuisessa teollisuudessa markkinointikeino, kertoihan muun muassa Duudsonien Jukka Hildén viime vuonna julkaistussa muistelmakirjassaan Kivun perintö (Johnny Kniga), että hänelle ehdotettiin kävelyä käsi kädessä Paris Hiltonin tai Lindsay Lohanin kanssa - West Hollywoodissa päivystäneet paparazzit olisivat saaneet kohua herättäneen kuvan, ja Hildénin tunnettavuus olisi kasvanut.

Pariskunta Met-gaalassa New Yorkissa toukokuussa 2015.

Pariskunta Met-gaalassa New Yorkissa toukokuussa 2015. Kuva: Avalon / MVPhotos

Huomiota tähän tapaan Beyoncé ja Jay-Z eivät kuitenkaan kaivanneet.

Päinvastoin. Heidät tunnettiin jo, ja he pyrkivät pikemminkin säännöstelemään julkisia rakkaudentunnustuksiaan.

Kun pariskunta juhli häitään 4.4.2008 Jay-Z:n kattohuoneistossa Manhattanilla, tapahtuma pystyttiin pitämään piilossa julkisuudelta. Vasta myöhemmin tihkui tietoja, joiden mukaan juhla oli "intiimi", "todella henkinen" ja sinne "lennätettiin 70 000 orkideaa Thaimaasta".

Myöhemmin Beyoncé kertoi, ettei hän halunnut kiirehtiä naimisiin.

- En usko, että 20-vuotiaana rakastaa samoja asioita kuin 30-vuotiaana. Joten sääntöni oli: en avioidu ennen kuin olen 25. Halusin oppia tuntemaan itseni, tietämään mitä haluan, viettää aikaa itseni kanssa ja olemaan ylpeä siitä, mitä olen - ennen kuin jaan sen jonkun toisen kanssa.

Jay-Z puolestaan perusteli, miksi häät pidettiin salaa.

- Minusta se (häät, parisuhde) on osa, jonka todella haluaa pitää itsellään. Olen jakanut elämästäni paljon. Lapsuuden, perheen ja veljenpoikani kuoleman. Minun pitäisi pitää jotain itsellänikin pysyäkseni järjissäni, hän sanoi elokuussa 2008.

Lavalla Pariisissa syyskuussa 2014.

Lavalla Pariisissa syyskuussa 2014. Kuva: Frederic Dugit/Maxppp/Zuma/MVPhotos

Kaikki muuttui tulevina vuosina. Beyoncé julkaisi vuonna 2016 ylistetyn Lemonade -albumin, jonka on tulkittu olleen avomielinen läpileikkaus pariskunnan 15-vuotiseen suhteeseen. Ja noihin vuosiin oli laulujen perusteella mahtunut muutakin kuin tuhansien kukkien tilauksia: pettämistä, surua, raivoa ja anteeksiantoa.

Beyoncén äiti Tina Knowles kommentoi levystä syntynyttä pettämiskohua sanoen, että levyn laulut "voisivat kertoa kenen tahansa elämästä".

Seuraavana vuonna Jay-Z kuitenkin kertoi haastattelussa pettäneensä Beyoncéa:

- Raskainta on nähdä aiheuttamansa tuska toisen kasvoilla ja sen jälkeen tulla toimeen itsensä kanssa.

Hän antoi ymmärtää hakeutuneensa terapiaan käsitelläkseen elämänsä aikaisempia vastoinkäymisiä.

Jay-Z ja Beyoncé muotigaalassa New Yorkissa toukokuussa 2014.

Jay-Z ja Beyoncé muotigaalassa New Yorkissa toukokuussa 2014. Kuva: Kristin Callahan - Ace Pictures/Zuma/MVPhotos

Pariskunta vapaalla New Yorkissa 2015.

Pariskunta vapaalla New Yorkissa 2015. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Niitä oli toki riittänyt muutaman edellisvuoden aikana yhdessäkin. Pahimpia julkisuuteen saakka tulleita koettelemuksia olivat keskenmenot, jotka pariskunta kohtasi ennen esikoisensa Blue Ivy -tyttären syntymää 2012.

Ehkä suhteen pelasti Jay-Z:n terapia ja asenne. Se, että hän ei halunnut kuulua siihen "50-prosenttiin aviopareista", jotka eroavat, kuten hän myöhemmin luonnehti.

Epäilemättä suhteen pelasti myös Beyoncén kyky antaa anteeksi.

Ja musiikki.

- Olemme käyttäneet taidettamme terapiana. Ja olemme alkaneet tehdä musiikkia yhdessä, Jay-Z sanoi marraskuussa 2017.

Seuraavana vuonna julkaistiinkin yhteinen albumi, yhteisestä sukunimestä oli tullut myös bändin nimi: The Carters. Everything Is Love -levy kävi läpi sanoitusten tasolla eri näkökulmia rakkauteen. Rauha oli epäilemättä laskeutunut Carterien kotiin, sillä heti ensimmäisessä kappaleessa Summer sanoitus kiertyy kesäisen rakastelun ympärille.

Kaiken se kestää, kaiken se kärsii.

Beyoncé, Blue Ivy Carter ja Jay-Z joulukuussa 2014.

Beyoncé, Blue Ivy Carter ja Jay-Z joulukuussa 2014. Kuva: Humberto Carreno / INSTAR Images / MVPhotos

Yhteisen arvomaailman jakamisen merkitystä tuskin voi vähätellä Beyoncén ja Jay-Z:n rakkauden liimana: molemmat ovat käyttäneet asemaansa mielipidevaikuttajina ajaakseen asioita, joihin uskovat.

He ovat tukeneet sekä taloudellisesti että kampanjatilaisuuksissa esiintyen Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaita ainakin vuodesta 2008 lähtien. Beyoncé myös esiintyi Barack Obaman molemmissa virkaanastujaisissa 2009 ja 2013.

Hillary Clintonin tukijana Beyoncén mainittiin olleen yksi merkittävimmistä vuoden 2016 vaaleissa.

- Tahdon tyttäreni kasvavan nähden naisen johtamassa maata ja tietäen, että hänen mahdollisuutensa ovat rajattomat.

Jay-Z komppasi, ja mainitsi vastaehdokas Donald Trumpin olevan "superbugi".

Beyoncé esiintymässä Barack Obaman virkaanastujaisissa 2013.

Beyoncé esiintymässä Barack Obaman virkaanastujaisissa 2013. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Beyoncé ja Jay-Z lavalla Hillary Clintonin kampanjatilaisuudessa Clevelandissa, Ohiossa 2016.

Beyoncé ja Jay-Z lavalla Hillary Clintonin kampanjatilaisuudessa Clevelandissa, Ohiossa 2016. Kuva: Reuters

Pariskunta on myös kritisoinut poliisin afroamerikkalaisiin kohdistamaa väkivaltaa, ajanut transsukupuolisten aseman kohentamista ja ennen kaikkea tukenut monia naisten aseman parantamiseen tähtääviä hankkeita.

Beyoncélla oli 2019 vastaus valmiina, kun häneltä kysyttiin, miksi hän esiintyy "feministi"-sanan edessä:

- Se on hyvin yksinkertaista: feministi tahtoo naisille ja miehille samat oikeudet.

Lähteet: Making Beyoncé -podcast, Elle, OWN, People, Seventeen, Vibe, BBC, New York Times Style Magazine, Independent, CNN

Ilta Sanoma
mardi 1 août 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.