Ilta Sanoma

BoomBoxin laulajasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö, kun hän lauloi ukrainalaista laulua Kiovan tyhjällä aukiolla. Hän kiertää jälleen bändinsä kanssa kerätäkseen varoja Ukrainan armeijalle sodankäyntiin.

Kuva: Ivan Bessedin / IS

- Minusta on tärkeää kertoa siitä, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu. Venäläisten sotarikoksista ei saa vaieta.

Haastatteluhetkellä ukrainalainen Andri Hlyvnjuk, 43, on Suomessa ja edellisiltana hänen yhtyeensä BoomBox on soittanut Savoy-teatterissa.

Hlyvnjuk on yksi ukrainalaisten vastarinnan tunnetuimmista kasvoista. Hänestä tuli maailmanlaajuinen ilmiö sodan alussa, kun hän lauloi ukrainalaista marssilaulua Kiovan tyhjällä aukiolla.

Video laulusta lähti kiertämään Instagramissa, ja lopulta legendaarinen rock-yhtye Pink Floyd teki hänen laulunsa pohjalta tukikappaleen Ukrainalle Hey Hey Rise Up.

Ennen tätä Pink Floyd ei ollut julkaissut uutta musiikkia yli 25 vuoteen.

Kuva: Ivan Bessedin

- Todennäköisesti elämässäni muusikkona ei tule yhtä merkittävää tapahtumaa, sanoo Hlyvnjuk nyt.

- Lauloin aukiolla veljieni pyynnöstä. Lauloin kokeakseni paikan akustiikan. Ja kaikki, mitä siitä seurasi, kertoo ihmisten välittämisestä ja huolesta Ukrainan puolesta.

Kun Venäjä hyökkäsi, Hlyvnjuk oli kiertueella. Hän keskeytti sen ja lähti puolustamaan kotimaataan.

Hlyvnjuk kertoo hyökkäyksen olleen suuri järkytys siitä huolimatta, että Venäjä oli kerännyt joukkojaan maan rajoille pitkän aikaa.

Andriy Khlyvniuk Helsingissä heinäkuussa 2023.

Andriy Khlyvniuk Helsingissä heinäkuussa 2023. Kuva: Ivan Bessedin

- En usko, että kukaan kuvitteli vielä silloinkaan tällaisen hulluuden olevan mahdollista.

Venäjän hyökättyä Hlyvnjuk liittyi vapaaehtoisena Ukrainan ja Kiovan partiopoliisiyksikköön, joka ristittiin "Sofiaksi".

- Se luotiin vahvistamaan Ukrainan poliisipartioita. Autoin siviilien evakuoinneissa ja minut koulutettiin myös taistelulennokkilentäjäksi.

Laulaja haavoittui lievästi viime keväänä, kun hän sai sirpaleen kasvoihinsa Irpin-joella.

Laulaja haavoittui lievästi viime keväänä, kun hän sai sirpaleen kasvoihinsa Irpin-joella. Kuva: Ivan Bessedin / IS

Laulaja haavoittui lievästi viime keväänä, kun hän sai sirpaleen kasvoihinsa Irpin-joella. Hänellä on siitä nyt muistona pieni kolmion muotoinen arpi toisen silmänsä alapuolella. Vain muutama sentti ylemmäs, ja silmä olisi mennyttä.

- Meillä oli silloin käskynä puhdistaa vihollismuodostelmat Irpinin kaupungin alueelta ja ottaa jokialue haltuumme. Muistan, että vesi oli hyvin kylmää. Olimme ottaneet paikkamme joella ja vihollinen avasi tulen.

Ukrainalainen sotilas sekä paikallisia asukkaita Irpin-joella, Demydivin lähistöllä huhtikuussa 2022.

Ukrainalainen sotilas sekä paikallisia asukkaita Irpin-joella, Demydivin lähistöllä huhtikuussa 2022. Kuva: Matthew Hatcher / ZUMA / MVPhotos

Vaikka haava ei ollut iso, sitä piti hoitaa sairaalassa monta päivää verenmyrkytyksen vaaran vuoksi.

- Kun lääkärit päästivät minut sairaalasta, menin Kramatorskiin, jossa palvelin vielä useita kuukausia.

Nyt hän on taas keikkaillut, jotta Ukrainan puolustamiseen saataisiin lisää varoja.

- Musiikkini avulla saamme maksettua yksikköni menoista 90 prosenttia, Khlyvnyuk sanoo.

- Kuuluisuudestani on ollut hyötyä. Ihmiset luottavat minuun ja tarjoavat valtavasti tukea. Olemme ostaneet tiedusteluun tarvittavia laitteita ja hankkineet ambulansseja.

Kuva: Ivan Bessedin / IS

Hlyvnjuk uskoo vakaasti, että Ukraina voitaa vielä sodan. Se ei kuitenkaan onnistu ilman laajaa tukea.

- Suomi tukee Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin ja tekee paljon maamme hyväksi. Jopa enemmän kuin se pystyy.

- Pohjois-Eurooppa ja Baltian maat auttavat kaikessa, missä pystyvät. Ehkä siksi, että heillä oli joskus samanlaisia kokemuksia. Tämä tuki on meille hyvin tärkeää. Tätä mieltä eivät ole ainoastaan presidenttimme tai pääministerimme, vaan myös ihmiset juoksuhaudoissa ja kaduilla puhuvat tästä. Me voitamme varmasti.

Vaikka Hlyvnjuk on varma voitosta, häntä pelottaa hinta, jota maksetaan joka päivä.

- Kun erästä kylää yritettiin valloittaa takaisin, vihollinen keskitti sinne merkittävästi joukkoja ja onnistui työntämään meidän armeijaamme takaisin.

- Osalla miehistämme ei ollut aikaa perääntyä, joten paikalliset piilottivat heidät koteihinsa. Ja sen takia nämä siviilit tapettiin.

Kuva: Ivan Bessedin

Hlyvnjukille sodan voittaminen tarkoittaisi sitä, että Venäjä vetäytyisi Ukrainan maaperältä. Hän ei syytä sodasta kaikkia venäläisiä, vaan Putinin hallinnon kannattajia, joita hän kutsuu "fasisteiksi".

Venäjä on pyrkinyt oikeuttamaan sotaa Ukrainasta, että kyseessä on "erikoisoperaatio" Ukrainan fasisteja vastaan.

- Minulle Venäjä ja se, mitä vastaan nyt taistelemme, eivät ole aivan sama asia. Venäjän tavoitteena pitäisi pikemminkin olla oman maansa vapauttaminen omista fasisteistaan ja tästä epäinhimillisestä ideologiasta, joka lähettää satojatuhansia ihmisiä kuolemaan. Järjettömään kuolemaan.

- Mutta nyt en välitä. Antaa venäläisten selvittää tämä itse omassa maassaan. Minun on vapautettava oma maani vihollisista mahdollisimman nopeasti, koska lapseni ovat tulituksen kohteena.

Ilta Sanoma
dimanche 30 juillet 2023 09:00:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.