Ilta Sanoma

Kuva: Ivan Bessedin

"Neuvoston Beatlesin" nokkamies oli tunnettu Kremlin ja Vladimir Putinin tukija. Nyt hänet on julistettu maassaan ulkomaiseksi agentiksi, ja hänen ystävästään on tullut on Putinin suosikkipropagandisti.

Rokkari Andrei Makarevitsh, 69, on yksi monista muusikoista, jotka ovat lähteneet Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi.

Makarevitsh on heistä tunnetuimpia. Hänen perustamaansa Mashina vremeni -yhtyettä kutsuttiin suosionsa huipulla "Neuvostoliiton Beatlesiksi".

Tätä nykyä häneen on Venäjällä lyöty pahamaineinen "ulkomaisen agentin" leima.

- Se on iljettävää, tietenkin, Makarevitsh sanoo.

- Jotkut pitävät ulkomaan agentin leimaa kunnianosoituksena, mutta tässä ei ole mitään kunniallista. Sillä tavalla sinusta tehdään sylkykuppi. Mutta antaa heidän sylkeä.

Andrei Makarevitsh lähti Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi.

Andrei Makarevitsh lähti Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi. Kuva: Ivan Bessedin

Tie oman maan sylkykupiksi kävi kunniakujan kautta. Ennen päätymistään huonoihin kirjoihin Makarevitsh oli Kremlin suosikki.

Hän oli barrikadeilla kaatamassa Neuvostoliittoa ja sen jälkeen näkyvä Venäjän hallinnon tukija.

Hän on tukenut Boris Jeltsiniä, esiintynyt Dmitri Medvedevin vaalivoiton juhlakonsertissa ja istunut VIP-aitossa Vladimir Putinin kanssa katsomassa Paul McCartneyn keikkaa. Tuosta hetkestä Putinin kanssa on kulunut jo 20 vuotta, eikä silloin keskustelu politiikasta.

- Puhuimme McCartneyn fysiikasta. Sanoin, että haluaisin olla kuusikymppisenä yhtä hyvässä kunnossa kuin McCartney on, ja Putin oli samaa mieltä.

Makarevitsh (oik.) ja Vladimir Putin seurasivat Paul McCartneyn konserttia Moskovassa 2003.

Makarevitsh (oik.) ja Vladimir Putin seurasivat Paul McCartneyn konserttia Moskovassa 2003. Kuva: Reuters

Makarevitsh ja Dmitri Medvedev Kazanissa 2011.

Makarevitsh ja Dmitri Medvedev Kazanissa 2011. Kuva: RIA Novosti / Reuters

Makarevitsh sanoo, että hänestä tuli Kremlin suosikki monen sattuman kautta. Hän tuki Venäjän uutta hallintoa, koska inhosi Neuvostoliittoa - Neuvostoliitto tukahdutti musiikin, ja siksi hän oli tukemassa innokkaasti sen kaatamista. Pitkään asiat näyttivätkin menevän parempaan suuntaan.

Käännekohta oli vuosi 2012. Tuolloin Vladimir Putin valittiin uudelleen presidentiksi sen jälkeen, kun Medvedev oli hoitanut virkaa neljän vuoden ajan. Makarevitsh kieltäytyi esiintymästä Putinin voitonjuhlassa.

- Ajan myötä on selvinnyt, että se oli nimenomaan Putin, joka vei meiltä valitsemisen mahdollisuuden, Makarevitsh sanoo.

Tuona vuonna Makarevitsh asettui avoimesti Venäjän hallintoa vastaan ja kirjoitti Putinille avoimen kirjeen. Kirje päättyi sanoihin: en usko, että välitätte paskaakaan siitä kansasta, joka valitsi teidät presidentiksi.

- En tietenkään ajatellut, että kirje muuttaisi mitään, sanoo Makarevitsh nyt.

- Vaikka olen naiivi, en ole idiootti. Avoimen kirjeen tarkoitus oli ennemminkin kertoa, mitä minä asiasta ajattelen.

Kuva: Ivan Bessedin

Makarevitsh oli ensimmäisten joukossa tuomitsemassa Venäjän aggression Ukrainaa vastaan jo vuonna 2014, jo ennen kuin Venäjä miehitti laittomasti Krimin.

Kenties Makarevitshin suuri suosio suojasi häntä vuosien varrella hieman, mutta Kremlille oli viimeinen pisara se, kun Makarevitsh esiintyi venäläisten valtaamilta alueilta paenneille ukrainalaislapsille elokuussa 2014.

Tuolloin Venäjä duuma vaati hänen esiintymistensä kieltämistä ja kaikkien valtion kunnianosoitusten menettämistä.

Makarevitsh asui kuitenkin Venäjällä vielä vuoteen 2022 asti. Venäjän hyökättyä Ukrainaan hän muutti Israeliin.

Andrei Makarevitsh esiintyi Helsingissä huhtikuussa 2023.

Andrei Makarevitsh esiintyi Helsingissä huhtikuussa 2023. Kuva: Ivan Bessedin

Kuva: Ivan Bessedin

Makarevitsh sanoo, että suurin osa hänen ystävistään on samaa mieltä hänen kanssaan Ukrainan sodasta. Eivät kuitenkaan kaikki.

- Osassa ystävistäni tapahtui häkellyttävä muutos, kuten "Vova" Solovjovissa.

Makarevitsh tarkoittaa Vladimir Solovjovia, joka on tunnettu venäläinen tv-juontaja. Solovjovia on kutsuttu muun muassa Putinin "suosikkipropagandistiksi".

Ukrainan sodan aikana Solovjov on esiintynyt raivokkaasti. Hän on herkutellut ajatuksella Berliinin, Pariisin ja Lontoon miehittämisestä ja vaatinut Kiovan "pyyhkimistä maan päältä".

Lue lisää: Putinin suosikki­propagandisti raivosi televisiossa: "Berliinin, Pariisin, Lontoon ja Washingtonin pitäisi olla tulessa!"

Makarevitshille Solovjovin muodonmuutos propagandan äänitorveksi tuli järkytyksenä.

- En koskaan uskonut, että niin koulutettu, älykäs ja ammattitaitoinen ihminen lankeaisi moiseen ja vieläpä niin äkkiä. En usko, että hän uskoo tippaakaan sitä, mitä puhuu. Hän vain tekee työtä käskettyä, ja se on vastenmielistä katsottavaa.

Tämänkaltaiset asiat tekevät Makarevitshista pessimistisen Venäjän tulevaisuuden suhteen. Sotaa on kestänyt kohta puolitoista vuotta ja Putin on yhä vallassa.

- En tiedä mitä pitäisi tapahtua, että ihmiset lähtisivät kaduille. Jos Venäjällä tapahtuisi jokin äkkinäinen vallanvaihdos, en usko, että se lähtisi liikkeelle kansasta. Se lähtisi liikkeelle eliitistä.

Ilta Sanoma
samedi 29 juillet 2023 23:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.