Ilta Sanoma

Liukkonen menehtyi 4. heinäkuuta.

Liukkosen muistoa saapui kunnioittamaan paljon ihmisiä.

Liukkosen muistoa saapui kunnioittamaan paljon ihmisiä. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Kirjailija Miki Liukkonen siunattiin viimeiselle matkalleen lauantaina 29. heinäkuuta. Koskettavassa tilaisuudessa oli monia persoonallisia piirteitä.

Omaiset kertoivat kuolinilmoituksessa, että Miki Liukkosen siunaustilaisuus oli kaikille avoin tilaisuus. Omaiset kuitenkin välittivät toivomuksen, ettei media kuvaa kirkon sisällä, ja IS kunnioitti tätä toivetta.

Liukkosen siunaustilaisuutta vietettiin aivan hänen synnyinkaupunkinsa Oulun keskustassa sijaitsevassa Oulun tuomiokirkossa. Kirkkokadulla sijaitsevan tuomiokirkon nykyinen ulkoasu on Carl Ludvig Engelin suunnittelema.

Kuvassa siunaustilaisuuspaikkana toiminut Oulun tuomiokirkko. Kyseessä on vanha rakennus: kirkon kiviseinät ovat peräisin vuodelta 1777. Tuomiokirkon paikalla oli puukirkko 1610-luvulta lähtien, mutta kirkon puuosat tuhoutuivat tulipalossa vuonna 1822. Engel toteutti kirkon uuden ulkoasun vuonna 1827 ja sen korjaus valmistui viisi vuotta myöhemmin.

Kuvassa siunaustilaisuuspaikkana toiminut Oulun tuomiokirkko. Kyseessä on vanha rakennus: kirkon kiviseinät ovat peräisin vuodelta 1777. Tuomiokirkon paikalla oli puukirkko 1610-luvulta lähtien, mutta kirkon puuosat tuhoutuivat tulipalossa vuonna 1822. Engel toteutti kirkon uuden ulkoasun vuonna 1827 ja sen korjaus valmistui viisi vuotta myöhemmin. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Samuli Knuuti saapumassa muistotilaisuuteen. - Hyvä kuuntelija ja todella valmis puhumaan ja innostumaan mistä tahansa aiheesta maan päällä. Autoimme toisiamme huolissamme, kuvaili Knuuti ystäväänsä IS:n haastattelussa aiemmin tänä kesänä.

Samuli Knuuti saapumassa muistotilaisuuteen. - Hyvä kuuntelija ja todella valmis puhumaan ja innostumaan mistä tahansa aiheesta maan päällä. Autoimme toisiamme huolissamme, kuvaili Knuuti ystäväänsä IS:n haastattelussa aiemmin tänä kesänä. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Ville Ranta saapui Liukkosen muistotilaisuuteen. - Hän säilytti kiinnostuksensa taiteeseen ja kirjallisuuteen loppuun asti. Viimeisen kerran, kun puhuimme puhelimessa, puhuimme edelleen kirjallisuudesta, on Ranta kertonut IS:lle.

Ville Ranta saapui Liukkosen muistotilaisuuteen. - Hän säilytti kiinnostuksensa taiteeseen ja kirjallisuuteen loppuun asti. Viimeisen kerran, kun puhuimme puhelimessa, puhuimme edelleen kirjallisuudesta, on Ranta kertonut IS:lle. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Siunaustilaisuuteen saapui monia Liukkosen läheisiä, joista osa on julkisuudesta tuttuja. Tilaisuuteen saapui muun muassa Miki Liukkosen hyvä ystävä sekä kustannustoimittaja Samuli Knuuti. Vaikka he keskustelivat paljon Liukkosen kirjoihin liittyvistä asioista, lähentyi kaksikko yhdessä työskentelyn seurauksena.

Vieraisiin lukeutui myös Liukkosen pitkäaikainen ystävä, sarjakuva- ja pilapiirtäjä Ville Ranta. Kaksikko tutustui, kun he tapasivat sattumalta kapakassa ja keskustelivat kirjallisuudesta ja taiteesta.

Liukkosen entinen kihlattu, laulaja Rita Behm saapui siunaustilaisuuteen vaitonaisena.

Liukkosen entinen kihlattu, laulaja Rita Behm saapui siunaustilaisuuteen vaitonaisena. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Odotetusti tilaisuuteen osallistui myös Liukkosen ex-kihlattu Rita Behm. Tieto parin seurustelusta tuli julkisuuteen syksyllä 2021. Kihlauksesta he kertoivat kesällä 2022, mutta he purkivat kihlauksensa aiemmin tänä vuonna.

Yksi muistotilaisussvieraista oli filosofi ja kirjailija Esa Saarinen. Hän kommentoi IS:lle, Liukkonen ei ollut hänelle niinkään mikään perhetuttava, vaan pikemminkin "aikalaiskanssakulkija", jonka poismeno järkytti syvästi.

Yksi muistotilaisussvieraista oli filosofi ja kirjailija Esa Saarinen. Hän kommentoi IS:lle, Liukkonen ei ollut hänelle niinkään mikään perhetuttava, vaan pikemminkin "aikalaiskanssakulkija", jonka poismeno järkytti syvästi. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Liukkosen arkussa erikoista oli se, että se oli täysin musta.

Liukkosen arkussa erikoista oli se, että se oli täysin musta. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Arkkua kantamassa olivat muun muassa Liukkosen ystävät Ville Ranta ja Samuli Knuuti.

Arkkua kantamassa olivat muun muassa Liukkosen ystävät Ville Ranta ja Samuli Knuuti. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Monet saapuivat tilaisuuteen perinteitä vastoin ilman kukkia, sillä Liukkosen läheiset toivoivat kukkien sijaan lahjoituksia mielenterveystyöhön. Hautajaisia ennen lahjoituksista oli kertynyt jo yli 60 tuhatta euroa.

Monet saapuivat tilaisuuteen perinteitä vastoin ilman kukkia, sillä Liukkosen läheiset toivoivat kukkien sijaan lahjoituksia mielenterveystyöhön. Hautajaisia ennen lahjoituksista oli kertynyt jo yli 60 tuhatta euroa. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Rita Behm jätti kirkossa ex-kihlatulleen jäähyväiset arkun luona.

Rita Behm jätti kirkossa ex-kihlatulleen jäähyväiset arkun luona. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Kuva: Janne Aaltonen / IS

Toimittaja Anne Friman saapui kirkkoon kunnioittamaan Liukkosen muistoa. Paikalla olivat myös muun muassa televisiojuontaja Alma Hätönen sekä hänen oululaislähtöisen kumppaninsa, näyttelijä Jaakko Ohtonen.

Toimittaja Anne Friman saapui kirkkoon kunnioittamaan Liukkosen muistoa. Paikalla olivat myös muun muassa televisiojuontaja Alma Hätönen sekä hänen oululaislähtöisen kumppaninsa, näyttelijä Jaakko Ohtonen. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Liukkosen kauniissa siunaustilaisuudessa oli monia poikkeuksellisia piirteitä. Kirjailijan arkku oli persoonallisesti yksinkertaisen kokomusta.

Myös hautajaisten ohjelmassa oli erikoisia piirteitä. Tilaisuudessa kuultaviin kappaleisiin kuului niin perinteisiä virsiä, klassista musiikkia kuin Lou Reedin 70-luvun hitti Perfect Day.

Lue lisää: Miki Liukkosen siunaus­tilaisuudessa soitettiin poikkeuksellinen kappale - sanat kertovat koskettavan tarinan

Liukkosen kuolinilmoituksessa hänen omaisensa esittivät toiveen siunaustilaisuuteen tulijoille. Kukkien sijaan omaiset toivovat lahjoituksia mielenterveystyöhön ja heikommassa asemassa olevien auttamiseen.

Kuva: Janne Aaltonen / IS

Perhe ilmoitti Liukkosen kuolinilmoituksessa, että siunaustilaisuus on avoin tapahtuma. Paikalle saapuikin paljon väkeä muistamaan edesmennyttä kirjailijaa.

Perhe ilmoitti Liukkosen kuolinilmoituksessa, että siunaustilaisuus on avoin tapahtuma. Paikalle saapuikin paljon väkeä muistamaan edesmennyttä kirjailijaa. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Ilta Sanoma
samedi 29 juillet 2023 17:31:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.