Ilta Sanoma

Kuva: Ivan Bessedin

Tuska-festivaalien metallinen karjunta hiljentyi jo heinäkuun alussa, mutta monen katsojan ihossa saattaa olla muistona vielä violetteja mustelmia. Ne paljastavat heidän olleen osallisina festivaalien mosh pitiä. Kuvaaja Ivan Bessedein on kuvannut Tuskan mosh pitejä useana vuonna.

Suomalaiset vaalivat yleensä tarkoin henkilökohtaista tilaansa, Siksi moshaus on erityislaatuinen ilmiö. Todellinen "mosh" näyttää vaaralliselta ihmisten yhteentörmäykseltä. "Pit" taas on lavan eteen syntyvä kehä, joka muodostuu toisiaan tönivistä ihmisistä.

Tuskassa Lost Society 2017.

Tuskassa Lost Society 2017. Kuva: Ivan Bessedin

Turmion Kätilöt 2018.

Turmion Kätilöt 2018. Kuva: Ivan Bessedin

"Mosh Wall of Death" on erityisen kauhistuttava: yleisö jakaantuu kahteen osaan ja juoksee toisiaan päin. The Wall of Deathin on alun perin kehittänyt The Lamb of God -yhtye.

Miltä hyvänsä moshaus näyttääkään ulkopuolelta katsottuna, on se silti tanssia ja siten vahvasti kiinnittynyt musiikkiin. Mosh sisältää erilaisia liikkeiden variaatioita riippuen musiikin rytmistä: liikkeiden moninaisia muunnelmia voi nähdä nopeiden ja hauskojen tai aggressiivisempien niin kutsuttujen breakdownien aikana.

Kreator 2018.

Kreator 2018. Kuva: Ivan Bessedin

Slayer 2019.

Slayer 2019. Kuva: Ivan Bessedin

Kreator 2022.

Kreator 2022. Kuva: Ivan Bessedin

Kreator 2022.
Lorna Shore 2023.

Lorna Shore 2023. Kuva: Ivan Bessedin

Ari sanoo tietävänsä, että mosh pitissä voi loukkaantua.

Ari sanoo tietävänsä, että mosh pitissä voi loukkaantua. Kuva: Ivan Bessedin

-?Mosh on ennen kaikkea osallistujien välinen sopimus. Tiedät ennakkoon, mihin olet ryhtymässä. Ymmärrät, että voit loukkaantua. Tämä on kuitenkin tietoinen päätös. Vaara kannattaa siitä saadun mielihyvän takia, kertoo Ari, 40, Helsingistä.

-?Minusta se on ilmaisua, Tarve liikkua ja purkaa aggressiota. Osa ihmisistä haluaa vain kuunnella musiikkia, kun taas toiset tarvitsevat jotain enemmän, sanoo lohjalainen Antti, 40.

-?Olen ensihoitaja ja tästä on tullut jonkinlainen vitsi töissäni. Aina kun menen moshiin kollegani sanovat:

-?Olen ensihoitaja ja tästä on tullut jonkinlainen vitsi töissäni. Aina kun menen moshiin kollegani sanovat: "Voi paska." Antti naurahtaa. Kuva: Ivan Bessedin

Antti on ensihoitaja ja joutuu usein antamaan ensiapua mosh piteissä. Hänellä itsellään on huomattavasti kokemusta moshauksesta. Hän on loukkaantunut vakavasti kahdesti.

-?Mursin rintalastani Slayerin konsertissa The Unholy Alliance -kiertueen aikana. Minun piti jäädä sairauslomalle neljäksi viikoksi, Antti muistelee.

-?Akillesjänteeni katkaisin vuonna 2008 Turmion Kätilöiden The Wall of Death -moshissa.

-?Tänään nenästäni vuosi verta. Törmäsin toisen kyynärpäähän. Kipu ei ole sitä, mitä me haemme, vaan se vain liittyy moshiin. Emme ole täällä satuttaaksemme ketään, kuvaili 42-vuotias lohjalainen Mikko.

-?Useimmissa tapauksissa kukaan ei loukkaannu vakavasti, vain pieniä mustelmia ja naarmuja, Mikko sanoo.

-?Useimmissa tapauksissa kukaan ei loukkaannu vakavasti, vain pieniä mustelmia ja naarmuja, Mikko sanoo. Kuva: Ivan Bessedin

Lost Society 2023.

Lost Society 2023. Kuva: Ivan Bessedin

 Lost Society 2023.

Lost Society 2023. Kuva: Ivan Bessedin

 Lost Society 2023.
 Lost Society 2023.
 Lost Society 2023.
 Lost Society 2023.
 Lost Society 2023.

Moshilla on omat tiukat sääntönsä. Kukaan ei esimerkiksi heiluttele käsiään tai jalkojaan, jos joku seisoo lähettyvillä. Heihin, jotka eivät osallistu mosh pittiin, ei saa koskea.

-?Jos näet, että joku on kaatunut, sinun tulee heti lopettaa ja auttaa häntä. Kukaan ei törmäile kaatuneisiin ihmisiin. Jos joku on loukannut itsensä, tulee häntä auttaa. Tämä on osa mosh pitin koodia, Mikko painottaa.

Jos haluat kokeilla moshausta, pidä kyynärpäät alhaalla ja mene virran mukana. Pidä pää kylmänä ja muista positiivinen asenne!

Lue lisää: Mustista viitoista kukka­seppeleisiin - tässä on viikon­lopun Tuska-festarin tyyli­katsaus

Lue lisää: Lost Societyn Samy paljastaa totuuden backstage-elämästä - tämä yksi asia bäkkäriltä on löydyttävä

Lue lisää: Täällä vietetään Suomen rauhattomimmat festarit: jopa +532 prosentin pomppu poliisi­tehtävissä

Ilta Sanoma
vendredi 28 juillet 2023 23:15:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.