Ilta Sanoma

Yksityisetsivät kohtaavat työssään erikoisia tilanteita.

Yksityisetsivät kohtaavat työssään erikoisia tilanteita. Kuva: Katarina Syystuuli / IS

Perintöriitoja, naapurikiistoja ja mökkeihin piilotettuja salakuuntelulaitteita. Kysyimme kolmelta yksityisetsivältä, millaisia tapauksia he ovat työssään kohdanneet.

Tamperelaisen etsiväpalvelu Controlin yksityisetsivä Toni vastaa puhelimeen lyhyiksi jääneiden yöunien jälkeen.

Toni on ollut edellisen yön keikalla, jolta hän kotiutui vasta aamuviideltä.

-?Kyttäsin koko yön puskan juuressa mökkipihassa, hän raportoi.

Keikan palkkaaja epäilee, että hänen mökillään käy kutsumattomia vieraita. Viime yönä pihalla näkyi kuitenkin vain eläimiä, joten selvitystyö jatkuu.

Yöllinen kyttäyskeikka on etsivätoimistolle varsin tyypillinen. Tonin mukaan mökillä tapahtuvat ilkivaltaepäilyt ovat yleisimpiä asumiseen liittyviä keikkoja.

-?Vastikään oli keikka, joka sai alkunsa siitä, että vanhempi pariskunta epäili naapurin tekevän ilkivaltaa. Tarkkailun jälkeen selvisi, että iäkäs ja muistisairas asiakas itse siirteli tavaroitaan eikä enää muistanut, minne oli ne laittanut.

Tonin mukaan ikä tekee monelle tehtävänsä, eikä keikka ole ollut suinkaan ainoa laatuaan.

-?Tällaisia tapauksia on yllättävän paljon. Monen epäilyn taustalta paljastuu asiakkaan muistisairaus. Kun epäilys on voimakas, mielenrauhan saaminen on kuitenkin tärkeintä.

Välillä epäilys paljastuu myös aidoksi. Yksityisetsivä muistelee tapausta, jossa toinen sisarus sai perinnönjaossa "heikomman saaliin" - ja suuttui.

-?Riidanhaluinen veli kävi tekemässä siskonsa mökillä kiusaa siirrellen tavaroita ja ottaen niitä itselleen. Veli palautti tavarat myöhemmin, sillä hänen tarkoituksenaan oli saada sisar epäilemään omaan mieltään ja syömään lääkkeitä, Toni kertoo.

Lopulta sisko alkoi epäillä, että jatkuvasti katoilevien esineiden takana on jotain hämärää ja palkkasi Tonin. Yhdessä he punoivat juonen, johon liittyen sisko kirjoitti Facebook-seinälleen tekstin, jossa hän kertoi lähtevänsä lomalle. Todellisuudessa siskon mökki ei jäänyt tyhjäksi, vaan Toni ja toinen yksityisetsivä majailivat siellä.

-?Olimme kolme päivää pimeässä mökissä, kunnes veli tuli sinne omilla avaimillaan ja saimme hänet rysän päältä kiinni. Usein huijari tulee valitettavasti hyvin läheltä, jopa omasta perhepiiristä, yksityisetsivä kertoo.

Tamperelaisen yksityisetsivän mukaan myös naapuririidat ovat välillä varsin rajuja. Hänen kokemuksiensa perusteella yksi yleisimmistä naapuririitojen aiheuttajista on tonttiraja.

Tonilla oli hiljattain keikka, jolla hän ratkoi naapureiden välistä kiistaa rajan sijainnista.

-?Kiista yltyi siihen, että toinen naapureista laittoi rajalle kaikkea haisevaa, kuten lehmän ulostetta ja muita jätöksiä - kaiken tämän tietysti kieltäen. Toinen naapuri puolestaan hankki rajalleen valvontakamerat, joilla hän seurasi naapurinsa liikkeitä koko ajan.

Yksityisetsivän osaksi jäi lopulta riitapukarien välien "sovittelu".

-?Naapurit eivät saaneet sovittua turhanpäiväistä kiistaa keskenään, sillä kumpikaan ei halunnut antaa periksi. Saimme työparini kanssa onneksi rauhoitettua tilanteen ja naapureiden välille jonkinlaisen sovun aikaiseksi.

Myös kokenut, jo eläköitynyt yksityisetsivä Markku Savolainen vahvistaa, että suomalaisilla mökeillä sattuu ja tapahtuu myös yksityisetsivien näkökulmasta. Aivan oma lukunsa yksityisetsivien keikoissa ovat vuokramökkeihin liittyvät tapaukset. Savolaisen mieleen on jäänyt erityisesti yksi työkeikka.

-?Kerran minulla oli asiakkaana nainen, joka oli ajautunut mökkialueella vieraan miehen vuokramökkiin ja siellä rakkauden lumoihin kyseisen miehen kanssa. Yhdeksän kuukautta myöhemmin syntyi lapsi. Nainen halusi löytää lapsensa isän avustuksellani.

Nainen osasi kertoa vuokramökin tarkan sijainnin, joten Savolainen selvitti aivan ensimmäisenä mökin omistajan. Seuraavaksi hän selvitti, kenelle mökki oli ollut vuokrattuna naisen kyläilyn aikana. Nainen muisti miehen etunimen, mikä auttoi mökin omistajaa tunnistamaan oikean vuokralaisen.

-?Selvittelyn jälkeen saimme selville tarvitsemamme asiat ja lapsen isä löytyi, Savolainen muistelee.

Myös Nordic Security Servicen yksityisetsivän Jari Salmelan uralla on tullut vastaan lukuisia asumiseen liittyviä keikkoja.

-?Paljon on mökkiriitoja, joissa asiakas soittaa ja kertoo naapurin esimerkiksi tukkivan yhteisen tien tahallaan. Käymme todentamassa tilanteen, ja jos esteitä on todella asennettu, voimme neuvoa asiakasta esimerkiksi riistakameran asentamisessa ja käytössä.

Kaikki Salmelan asiakkaat eivät suinkaan asu omakotitaloissa tai mökeillä, vaan myös taloyhtiöasumiseen liittyviä keikkoja riittää.

-?Kerrostalossa asuva saattaa soittaa meille ja kertoa epäilevänsä vuokraisännän tai naapurin asentaneen hän asuntoonsa kuuntelulaitteita syystä tai toisesta. Jos hänen tarinansa on uskottava, etsivämme lähtevät asiakkaan luokse keskustelemaan asiasta.

Mikäli asiakkaan huoli vaikuttaa aidolta, etsivät voivat ottaa käyttöönsä työvälineet, jotka paikantavat mahdolliset salakuuntelulaitteet.

Salmelan mukaan salakuuntelulaitteita on myös löytynyt suomalaisista kodeista ja mökeiltä. Eräs tapaus liittyi perintöriitaan.

-?Asiakas epäili, että hänen mökilleen olisi asennettu kuuntelulaitteita samaan perintökuntaan kuuluneen henkilön toimesta. Selvitimme epäillyn henkilön työtaustaa, ja selvisi, että hänellä oli osaamista tekniikasta, jota salakuuntelulaitteiden käyttö vaatii.

Vaikka yksityisetsiviltä vaaditaan nokkeluutta ja pitkää pinnaa, Salmela painottaa myös sosiaalisten taitojen tärkeyttä.

-?Työmme sisältää ennen kaikkea paljon neuvontaa ja asiakkaiden huolien kuuntelemista.

Yksityisetsivä Tonin nimi on muutettu.

Kuvitus: Katarina Syystuuli / IS

Ilta Sanoma
jeudi 27 juillet 2023 10:30:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.