Ilta Sanoma

Erja Vuorio, 29, ryhtyi toteuttamaan haavettaan punaisesta tuvasta ja puusaunasta kolme vuotta sitten.

Erja Vuorio, 29, ryhtyi toteuttamaan haavettaan punaisesta tuvasta ja puusaunasta kolme vuotta sitten. Kuva: Erja Vuorion albumi

Moni opiskelija muuttaa maalta kaupunkiin. 29-vuotias Erja Vuorio teki juuri päinvastoin ja muutti pieneen mökkiin asumaan.

Miltä kuulostaisi yksinkertainen elämä yksin maalla? Kaupungissa kerrostalossa 10 vuotta asunut Erja Vuorio, 29, ryhtyi toteuttamaan haavettaan omasta punaisesta tuvasta ja puusaunasta syksyllä 2020. Hän otti pankista lainan, osti purkukuntoisena myydyn mökin ja pienen tilan ja ryhtyi kunnostamaan mökkiä yhdessä isänsä kanssa.

Kun remontti helmikuun lopussa 2023 valmistui, Vuorio pakkasi koko elämänsä muuttokuormaan ja vaihtoi maisemaa. Hän ei päättänyt muuttaa maalle loppuelämäkseen, vaan yhdeksi vuodeksi.

Nyt kun maalaiselämää on takana viisi kuukautta, hän ei ole varma, malttaako lähteä pois ensi vuoden helmikuussa.

- Olen elänyt kesää vasten enkä ihan vielä tiedä, miltä sydäntalvi täällä tuntuu. Kevättalvesta nautin todella paljon. Kavereille olen sanonut, ettei täällä ole aikaa miettiä turhia juttuja. Mietin vain, miten talo pysyy lämpimänä ja mistä saan puut ja vettä.

Leivinuuni pitää pikkusen mökin hyvin lämpimänä. -?Ensi talvena aion opetella laittamaan enemmän ruokaa siinä, Erja Vuorio sanoo.

Leivinuuni pitää pikkusen mökin hyvin lämpimänä. -?Ensi talvena aion opetella laittamaan enemmän ruokaa siinä, Erja Vuorio sanoo. Kuva: Erja Vuorio

Pienen, rinteen päällä sijaitsevan talon keskellä on iso leivinuuni, joka pitää sisätilat lämpiminä. Sauna on rinteen alla. Siellä sijaitsevat myös pesutilat ja kesäsuihku, jonka veden Vuorio lämmittää kiukaan padassa.

Koska vesijohtoa ei ole, talvella vettä on kuskattava kanistereilla noin kymmenen kilometrin päässä asuvien vanhempien tai kavereiden luota.

- Kunto kasvaa, kun kantaa puita ja vettä edestakaisin ja ympäriinsä. Kun ostin tämän, varastossa oli kuivaa puuta. Niitä olen pilkkonut. Monta muutakin asiaa täällä on pitänyt oppia, mutta tykkään opetella uusia asioita: Ajattelen, että jos muutkin osaavat, kyllä minäkin. Eivät ne ole monimutkaisia juttuja.

-?Tämän kesän ainut isompi projekti oli uusi huussi. Entisestä tuuli läpi ja se oli ihan romahtamispisteessä, Vuorio kertoo.

-?Tämän kesän ainut isompi projekti oli uusi huussi. Entisestä tuuli läpi ja se oli ihan romahtamispisteessä, Vuorio kertoo. Kuva: Erja Vuorio

-?Uusi huussi tuntuu nyt ihan luksuslinnalta, eikä tarvi jännittää millon kaatuu seinät.

-?Uusi huussi tuntuu nyt ihan luksuslinnalta, eikä tarvi jännittää millon kaatuu seinät. Kuva: Erja Vuorio

Käytännön taidot kasvoivat jo taloa rempatessa.

- Se oli haastavin osuus ja siihen meni vapaa-aika ja ylimääräiset rahat. Mitään en osannut tehdä, joten kaikki piti opetella. Isä onneksi neuvoi ja auttoi.

- Sen piti olla vain pieni pintaremontti, mutta se laajeni ja laajeni. Kaksi kesää me tätä isän kanssa laitettiin.

Vuorio kuvitteli remppaavansa itselleen vain pelkkää kesäpaikkaa, kunnes huomasi yhä enemmän miettivänsä, miltä tuntuisi muuttaa mökkiin pysyvästi.

Erja Vuorio kertoo tämän paikan vieneen hänen sydämen.

Erja Vuorio kertoo tämän paikan vieneen hänen sydämen. Kuva: Erja Vuorio

Oulussa kauneudenhoitoalalla yrittäjänä toimineelle Vuoriolle muutto maalle merkitsi myös muuttoa takaisin kotiseudulle 9?000 asukkaan pohjoispohjalaiseen kuntaan. Mökkitila ei kuitenkaan ollut hänen sukunsa omistuksessa, eikä hän tuntenut myynnissä olleen paikan entisiä omistajia tai asukkaita.

- Tämä tuli minulle vähän hassusti, sillä tässä lähellä asuva siskoni oli ajatellut paikan sopivan minulle. Sanoin monta kertaa, etten ole ostamassa mitään taloa. Lopulta suostuin käymään katsomassa, ja heti tuli semmoinen tunne, että kuulun tänne ja minun täytyy saada tämä.

Tuli korona, sota, ja parisuhdekin päättyi eroon. Stressaantunut nuori nainen alkoi miettiä maalle muuton mahdollisuutta yhä enemmän. Ajatus vahvistui, kun Vuorio haki ja pääsi opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa, jota on mahdollisuus opiskella etänä.

- Ehkä kyse on kolmenkympin kriisistä. Täällä maalla kaikki on paljon huolettomampaa. On vapauttavaa keskittyä vain opintoihin, joita voin tehdä etänä. Rahaa säästyy, sillä asumiskustannukset ovat paljon pienemmät kuin kaupungissa. Sähköäkään ei kulu yhtä paljon.

Sähkölaitteista puuttuvat muun muassa astian- ja pyykinpesukoneet, sähköuuni ja televisio.

- En halunnut uunia enkä telkkaria. Toin kyllä telkkarin mukanani, mutta siinä ei ole virtajohtoa. Ruokaa laitan airfryerillä tai leivinuunissa, ja pyykit käyn pesemässä kavereiden luona.

Vuorio on onnellinen maalla-asuja.

Vuorio on onnellinen maalla-asuja. Kuva: Erja Vuorio

-?Rakastan luonnon värikkyyttä kesällä.

-?Rakastan luonnon värikkyyttä kesällä. Kuva: Erja Vuorio

Parasta ajanviettoa on ulkoilu. Aktiivisuutta mittaava sormus on näyttänyt päivien olevan huomattavasti aktiivisempia kuin ennen maalle muuttoa. Ruutuaika jää väkisinkin vähäisemmäksi kuin kaupungissa.

- Pihapiirissä on niin paljon tekemistä. Askeleita tulee huomaamatta, kun kuljen metsässä, poimin mustikoita ja leikkaan nurmikkoa.

Talo on hehtaarin kokoisella tontilla. Lisäksi tilaan kuuluu pari hehtaaria peltoa, josta Erja on myynyt puolet siskolleen.

- Peltoon paistaa aurinko. Siihen voisi tehdä joskus myöhemmin mansikkatarhan, mutta ei vielä, sillä nyt haluan ottaa rennosti. Kaikkein eniten olen nauttinut luonnon läheisyydestä, siitä, kun aamulla herään, hyppään sängystä ylös ja olen kahdella askeleella ulkona metsässä.

Metsä- ja peltonäkymän ympäröimällä suojaisalla pihalla on nurmikkoa ja kukkia. Joki virtaa kahden minuutin kävelymatkan päässä.

Nuori pientilallinen myöntää silloin tällöin ikävöivänsä normisuihkua ja muita helppoja asioita.

- Kun on huono päivä ja laiskottaa, mietin, miten mukavaa olisi mennä suihkuun ja käyttää siihen aikaa viisi minuuttia sen sijaan, että näen vaivaa ja lämmitän suihkuveden. Lopulta tulen aina siihen tulokseen, että mieluummin valitsen vaivannäön kuin kerrostalokämpän.

-?Olisi ihanaa, jos olisi kanoja, mutta sentään näitä villiversioita käy ilahduttamassa. Pelolla näkyy välillä jäniksiä ja kauriita myös.

-?Olisi ihanaa, jos olisi kanoja, mutta sentään näitä villiversioita käy ilahduttamassa. Pelolla näkyy välillä jäniksiä ja kauriita myös. Kuva: Erja Vuorio

Erja Vuorion arkipäivät täyttyvät perusasioiden hoitamisesta, kuten puiden pilkkomisesta ja kantamisesta, uunin ja kiukaan lämmittämisestä sekä vedenhakukeikoista.

Erja Vuorion arkipäivät täyttyvät perusasioiden hoitamisesta, kuten puiden pilkkomisesta ja kantamisesta, uunin ja kiukaan lämmittämisestä sekä vedenhakukeikoista. Kuva: Erja Vuorio

Palju antaa ripauksen luksusta kesällä.

Palju antaa ripauksen luksusta kesällä. Kuva: Erja Vuorio

Peseytyä voi myös kuntosalilla, jossa Vuorio käy monta kertaa viikossa. Kesällä silti oma sauna vie voiton.

Kun kysyy, millaisia asioita hän on kaikkein eniten kaivannut kaupunkiasumisesta, vastaus yllättää.

- Hauskaa on se, etten kaipaa sieltä yhtään mitään, en ainakaan tällä hetkellä. Aina kun haluan, voin edelleen käydä kaupungissa ja kahviloissa. Välillä käynkin kavereiden luona ja hoitamassa asioita, mutta niin ihanaa on aina palata omalle pihalle.

Ouluun on kotimökistä vain noin kolmen vartin matka.

Ainoa asia, joka vähän mietityttää, on talven tulo. Siitäkin hän aikoo silti selviytyä.

- Lumitöistä en tykkää ollenkaan. Talvella on vähän enemmän työtä myös lämmityksen ja vesien kanssa. Pidän kyllä talvesta ja tykkään käydä laskettelemassa.

-?Mikäs sen maalaisromanttisempaa kun täysikuu, pakkanen ja lämpöisestä mökistä nouseva piipun savu.

-?Mikäs sen maalaisromanttisempaa kun täysikuu, pakkanen ja lämpöisestä mökistä nouseva piipun savu. Kuva: Erja Vuorio

Luonto on tullut iholle monella tavalla. Vuorio on todennut, ettei ole kaupungissa asuessaan kokenut esimerkiksi vuodenaikojen vaihtumista samalla tavalla kuin nyt maaseudulla.

- Viidessä kuukaudessa on ehtinyt olla talvi, kevät, kesä ja melkein syksykin, sillä keväällä oli sama sää kuin syksyllä. On ihanaa nähdä, kun luonto muuttuu niin suuresti.

- Kaupungissa ja kerrostalossa asuessa en nähnyt tähtitaivasta tai huomannut täysikuun aikaa. Talvella katsoin monesti ikkunasta ulos ja ihailin tähtiä ja kuuta. Nämä kaikki hetket ovat olleet niin arvokkaita minulle.

Sää määrittää päivän ohjelmaa. Aurinkoisena päivänä piha ja metsä vetävät puoleensa, sateisena taas on hyvä keskittyä opiskeluun ja muihin sisähommiin.

- Otan ilon irti siitä millainen sää on ulkona.

Saunan terassilla koettu kiitollisuuden hetki, kun hanki ja tähdet kimmeltävät kilpaa.

Saunan terassilla koettu kiitollisuuden hetki, kun hanki ja tähdet kimmeltävät kilpaa. Kuva: Erja Vuorio

-?Piha on tosi varjoinen, kun on metsän vieressä, mutta saunan terassille kevätaurinko paistaa. Se olikin kevättalvella mun lempipaikka tuulettaa ajatuksia koulupäivien jälkeen, Vuorio sanoo.

-?Piha on tosi varjoinen, kun on metsän vieressä, mutta saunan terassille kevätaurinko paistaa. Se olikin kevättalvella mun lempipaikka tuulettaa ajatuksia koulupäivien jälkeen, Vuorio sanoo. Kuva: Erja Vuorio

Maalla asuminen on rauhoittanut mieltä ja tuonut niin paljon hyviä asioita elämään, ettei Vuorio voi kuin lämpimästi suositella samaa kaikille niille, jotka haaveilevat yksinkertaisesta elämästä.

- Kannattaa kokeilla ja antaa unelmalle mahdollisuus. Ei sen tarvitse olla mikään loppuelämän juttu, sillä jos ei tällainen elämäntapa tunnu omalta, aina pääsee pois ja takaisin. Kun jahkailin omaa päätöstäni, minua lohdutti se, että voin olla täällä sen aikaa kun tuntuu mukavalta.

Hän tietää jo nyt, että ajasta maalla tulee tärkeä osa hänen elämäntarinaansa. Ajanjakso, jota hän ei tule koskaan unohtamaan.

-?Täällä on ollut aikaa ajatella ihan eri asioita kuin kaupungissa. Olen myös voinut viettää enemmän aikaa siskoni ja hänen neljän lapsensa kanssa.

Erja on tehnyt maalaiselämästään videoita Tiktokiin. Alun perin hän teki niitä vain omaksi ilokseen ja muistoksi, mutta elämä maalla on saanut yllättäen tuhansia seuraajia.

Lue lisää: Johanna muutti 1800-luvun hirsitaloon ja kasvattaa ruokaa itse - idyllinen elämä tuo huimat säästöt

Lue lisää: Elina irtautui sähköverkosta - tämä oli "viimeinen niitti"

Lue lisää: Asta ja Ilkka tekivät uskomattoman diilin - saivat unelmakodin itselleen ilmaiseksi

Lue lisää: Erika, 32, muutti Punavuoresta vaatimattomaan torppaan - oppi yhden asian maalla asumisesta kantapään kautta

Lue lisää: Joel muutti 16-vuotiaana pois kotoa - ilmainen kämppä houkutti

Ilta Sanoma
mercredi 26 juillet 2023 10:45:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.