Ilta Sanoma

Mick Jagger on yksi rockhistorian tärkeimmistä laulajista, joka muistetaan Rolling Stones -yhtyeensä ohella naisseikkailuistaan.

Mick Jagger on yksi rockhistorian tärkeimmistä laulajista, joka muistetaan Rolling Stones -yhtyeensä ohella naisseikkailuistaan. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Mick Jagger täyttää 80 vuotta rockin legendana, isänä, isoisänä ja isoisoisänä - ja värikkään rakkauselämän kokeneena hurmurina.

Kun Mick Jagger täyttää 80 vuotta keskiviikkona 26. heinäkuuta 2023, hän voi sanoa saavuttaneensa paljon.

Jagger on yksi rockhistorian tärkeimmistä laulajista, legendaarisen Rolling Stones -yhtyeen solisti. Yhtyeen ura on venynyt jo yli 60 vuoden pituiseksi ja jatkuu edelleen. Rolling Stonesin keikoilla on ollut tapana ihmetellä 1960-luvulta lähtien Jaggerin energistä ja elinvoimaista esiintymistä. Ja koska Jagger ja Rollarit edustavat rockbändien ensimmäistä sukupolvea, jaksamista hänen iässään on ihmetelty ainakin siitä lähtien, kun hän on ollut nelikymppinen.

Ja nyt hän on siis 80 - ja ehtinyt toki elää muuallakin kuin bändikuvioissa.

Mick Jagger vitsaili nuoruudessaan, ettei häntä nähdä enää kolmekymppisenä laulamassa. Kuva vuodelta 1969.

Mick Jagger vitsaili nuoruudessaan, ettei häntä nähdä enää kolmekymppisenä laulamassa. Kuva vuodelta 1969. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Jaggerin pitkän julkisen uran aikana on ehditty seurata myös hänen yksityiselämäänsä. Hän on kokenut monenlaista, sekä traagista surua että ikääntymisen iloiset, mutta väistämättömät seuraukset: vaikka hän on vain 6-vuotiaan Deveraux-pojan ja seitsemän muun lapsen isä (Karis, Jade, Elizabeth, James, Georgia, Gabriel, Lucas), hän on myös viiden lapsen isoisä - ja kolmen isoisoisä.

Mick Jagger studiossa 1960-luvun lopulla.

Mick Jagger studiossa 1960-luvun lopulla. Kuva: Keystone / Zumapress / MVPhotos

Mick Jagger studiossa.

Mick Jagger studiossa. Kuva: Keystone / Zumapress / MVPhotos

Lanteet liikkeessä vuoden 1982 kiertueella.

Lanteet liikkeessä vuoden 1982 kiertueella. Kuva: Zumapress / MVPhotos

IKÄKRIISIÄ on tulkittu Jaggerin puheista pitkän uran eri vaiheissa. Sittemmin koomiseksi ja itseironiseksi on julistettu hänen 1960-luvun toteamuksensa:

- Mieluummin kuolen kuin laulan Satisfactionia 45-vuotiaana.

Samoin tämä:

- Ette näe minua enää kolmekymppisenä laulamassa.

Mutta hän elää ja laulaa edelleen - viimeksi Rolling Stones nähtiin keikoilla viime vuonna. Uusia levytyksiäkin on huhuttu olevan valmiina.

Huomiota on tietysti herättänyt myös hänen ikäeronsa elämänkumppaniinsa, Deveraux-pojan äitiin. Kun lapsi syntyi joulukuussa 2016, hänen äitinsä, yhdysvaltalainen balettitanssija Melanie Hamrick oli 29-vuotias ja isänsä Sir Michael Philip Jagger 73.

Mick Jaggerilla on 43 vuoden ikäero kuopuksensa äitiin ja elämänkumppaniinsa Melanie Hamrickiin.

Mick Jaggerilla on 43 vuoden ikäero kuopuksensa äitiin ja elämänkumppaniinsa Melanie Hamrickiin. Kuva: Lev Radin

Lue lisää: Mick Jagger meni kihloihin!

Jaggerilla on useita asuntoja ja taloja eri puolilla maailmaa, ja Hamrickin nimiin hän on hankkinut talon Sarasota-Manateen alueelta Floridasta. Tosin Hamrick on kertonut tuoreessa haastattelussa perheen elävän "täyttä nomadielämää":

- Aiomme matkustella mahdollisimman paljon ennen koulun alkua.

Ihan kylmiltään Deveraux ei Timesin haastattelun mukaan koulun penkille joudu: hänen ja vanhempien mukana matkustaa tutoropettaja.

Miten Jagger suhtautuu Deverauxin isyyteen? Hänen kommenttejaan siitä ei ole saatu, sillä Jagger antaa haastatteluja varsin harvoin.

Lue lisää: Kun Mick Jaggerista tuli kahdeksannen kerran isä, hän sai Keith Richardsilta tylyn ohjeen - tällainen on kahden miehen poikkeuksellinen suhde

Mick Jagger New Yorkissa kesäkuussa 2023...

Mick Jagger New Yorkissa kesäkuussa 2023... Kuva: Zumapress / MVPhotos

...ja lavalla Berliinissä elokuussa 2022.

...ja lavalla Berliinissä elokuussa 2022. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Tulkintoja hänen tekemisistään ja tekemättä jättämisestään löytyy maailman medioista sitten sitäkin enemmän. New York Postin Page Six -kolumnissa esimerkiksi oltiin sitä mieltä, että isyys varttuneella iällä oli Jaggerille arka paikka. Perustelu: laulajatähti ei kolumnisti Beth Landmanin käyttämien lähteiden mukaan vastannut hänelle lapsen takia lähetettyihin onnitteluviesteihin.

TRAGEDIA Jaggerin edelliseen pitkään ihmissuhteeseen liittyen saattaa myös olla syy siihen, että rocktähti ei reagoinut onnitteluihin. Hän oli seurustellut vuodesta 2001 alkaen yhdysvaltalaisen muotisuunnittelijan ja stylistin L'Wren Scottin kanssa. Maaliskuussa 2014, kuukautta ennen 50-vuotispäiväänsä Scott teki itsemurhan.

Pitkä suhde muotisuunnittelija L'Wren Scottin kanssa päättyi Scottin itsemurhaan 2014.

Pitkä suhde muotisuunnittelija L'Wren Scottin kanssa päättyi Scottin itsemurhaan 2014. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Väitetään, että Scott oli haaveillut lapsista Jaggerin kanssa, mutta tämä ei ollut suostunut tuossa vaiheessa hankkimaan lisää jälkeläisiä. On myös uutisoitu, että Scott tiesi Jaggerin rakastuneen Hamrickiin ja tavanneen tätä muun muassa Japanissa samaan aikaan, kun Scott oli Yhdysvalloissa.

"Ovatko nämä vain pahoja puheita?", Jagger ilmaisi joka tapauksessa tiedotteella järkyttyneensä syvästi "rakastajansa ja parhaan ystävänsä traagisesta tavasta päättää elämänsä":

"Vietimme monia hienoja vuosia yhdessä. - En unohda häntä koskaan."

Lue lisää: Mick Jagger puhui ensi kertaa naisystävänsä kuolemasta - "Se on vaikeaa"

Olisiko sitten ollut tavatonta, että Jagger elää avoimessa suhteessa? Ainakin hänellä on vuosikymmenten kuluessa ollut useita parisuhteita päällekkäin. Esimerkiksi hänen pitkäaikaisin kumppaninsa, yhdysvaltalainen Jerry Hall on kuvaillut heidän suhteensa olleen täynnä uskottomuutta.

Jerry Hall ja Mick Jagger olivat 1980- ja 1990-luvun superpari. Liitto kariutui muun muassa uskottomuuteen 1999.

Jerry Hall ja Mick Jagger olivat 1980- ja 1990-luvun superpari. Liitto kariutui muun muassa uskottomuuteen 1999. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos

Jerry Hall ja Mick Jagger Elizabeth-tyttärensä kanssa 1984.

Jerry Hall ja Mick Jagger Elizabeth-tyttärensä kanssa 1984. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos

Ja juuri Jaggerin uskottomuus lopulta ajoi pariskunnan eroon 22 yhteisen vuoden jälkeen. Pariskunta erosi 1999, kun Jaggerista tuli brasialaisen Luciana Moradin lapsen isä.

- Hän oli valoisa ja hauska ja tulimme hyvin toimeen. Ei ollut mitään pieniä asioita, joiden suhteen hän olisi ärsyttänyt minua päivittäin. Mutta hänen toimintansa muiden naisten kanssa. se oli ainoa asia, joka ärsytti, Jerry Hall kuvaili vuonna 2015.

Hän uskoi, että Jagger muuttuisi, mutta näki tämän olevan tilanteessa, jossa "miljoonat naiset tarjoutuivat hänelle" - eikä Jagger osannut sanoa ei.

Hall arvelee, että heidän suhteensa oli ainutlaatuinen ja Jagger katui syrjähyppyjään.

- Luulen, että hän todella rakasti minua. Ja rakastamme toisiamme nyt, Hall sanoi 2015.

- Suhteemme on itse asiassa todella mukava nykyisin. Emme riitele enää.

Jaggerilla on Hallin kanssa neljä yhteistä lasta. Jaggerin jälkeen Hall oli naimisissa mediamiljardööri Rupert Murdochin, 92, kanssa viime vuoteen saakka.

Lue lisää: Kuuden vuoden avioliitto ohi: mediamoguli Rupert Murdoch ja ex-malli Jerry Hall eroavat

Rolling Stones esiintymässä New Yorkin Madison Square Gardenissa marraskuussa 1969.

Rolling Stones esiintymässä New Yorkin Madison Square Gardenissa marraskuussa 1969. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Rolling Stones lavalla Berliinissä syyskuussa 1970.

Rolling Stones lavalla Berliinissä syyskuussa 1970. Kuva: Zumapress / MVPhotos

RAMMSTEIN-yhtyeeseen ja erityisesti Till Lindemanniin tänä kesänä kohdistuneiden syytösten myötä on keskusteltu musiikkimaailman metoo-kampanjasta. Vaikka yksittäisiä miesartisteja on syytetty naisfaniensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä, musiikkialan rakenteita ravistelevaa keskustelua ei ole musiikkimaailmassa käyty yhtä perusteellisesti kuin Hollywoodin elokuvateollisuuden osalta vuonna 2017 alkaneessa metoo-liikehdinnässä.

Rolling Stonesin Ronnie Wood, Mick Jagger, Charlie Watts ja Keith Richards esiintymässä Hampurissa elokuusa 2017.

Rolling Stonesin Ronnie Wood, Mick Jagger, Charlie Watts ja Keith Richards esiintymässä Hampurissa elokuusa 2017. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Ronnie Wood, Charlie Watts, Keith Richards ja Mick Jagger vuonna 2008.

Ronnie Wood, Charlie Watts, Keith Richards ja Mick Jagger vuonna 2008. Kuva: Zumapress / MVPhotos

Rolling Stones ei ole ollut syytön asetelmaan, josta on muodostunut rockin seksuaalinen miehet esiintyvät - naiset ihailevat -jännite. Bändi löi läpi 1960-luvulla, soitti soundtrackin vapaan seksin vuosikymmenelle ja epäilemättä nautiskeli sitä osaltaan estottomasti.

Bändin alkuperäinen basisti Bill Wyman on kertonut harrastaneensa seksiä yli tuhannen naisen kanssa, ja Jaggerilla on kerrottu olleen seksisuhde jopa 4000 ihmisen kanssa. Jaggerista epävirallisen elämäkertakirjan kirjoittaneen Chris Andersonin mukaan Jaggerin kumppaneita ovat olleet muun muassa Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozyn kanssa nykyisin naimisissa olevan italialaismalli-laulaja Carla Bruni, näyttelijät Angelina Jolie, Uma Thurman ja Farrah Fawcett - ja David Bowie.

- Mick itse on sanonut, että jokainen on biseksuaali, Anderson on sanonut.

Jerry Hall, Mick Jagger, Tina Turner ja David Bowie vuonna 1985.

Jerry Hall, Mick Jagger, Tina Turner ja David Bowie vuonna 1985. Kuva: Phil Loftus / Capital pictures / MVPhotos

Lue lisää: Uutuuskirjan väite: Naistenmies Mick Jaggerilla oli suhde kahden The Rolling Stones -jäsenen kanssa

Sir Jagger itse ei ole alentunut kommentoimaan suhteidensa määrää tai sitä, keiden kaikkien kanssa hän on ollut.

1960-luvulla, ennen avioliittoaan nicaragualaissyntyisen Bianca Jaggerin kanssa Rolling Stones -yhtyeen sisällä koettiin useita kolmiodraamoja. Kuuluisin niistä oli italialaisen Anita Pallenbergin kanssa. Hänellä oli ensin suhde Jaggerin kanssa, sitten bändin kitaristi Brian Jonesin ja lopulta 13 vuoden liitto kitaristi Keith Richardsin kanssa.

Mick ja Bianca Jagger avioituivat 1971 Saint Tropez'ssa.

Mick ja Bianca Jagger avioituivat 1971 Saint Tropez'ssa. Kuva: Keystone Press Agency / Zumapress / MVPhotos

Anita Pallenberg ja Keith Richards lapsensa sekä Mick Jaggerin (oikealla) kanssa kuvattuna Ruotsissa elokuussa 1970.

Anita Pallenberg ja Keith Richards lapsensa sekä Mick Jaggerin (oikealla) kanssa kuvattuna Ruotsissa elokuussa 1970. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos

Ehkä rockhistorian maineikkain komppikitaristi on ollut tärkeä myös tukiessaan paitsi Jaggerin laulua, myös hänen kumppaneitaan. Richards on kuvaillut, kuinka laulajan jatkuviin valloituksiin pettyneet tyttöystävät ja puolisot ovat päätyneet itkemään hänen olkapäätään vasten.

- He ovat pilanneet monta paitaani, Richards on kuvaillut.

Lähteet: People, New York Post, In Style, CNN, Radio Times, Guardian, culturacollectiva.com, thefreelibrary.com, New York Daily News, Chris Anderson: Mick: The Wild Life and Mad Genius of Jagger

Rollarit Copacabanalla 2006 Yle Areenassa, Rolling Stones - No Security San Jose 1999 & Rolling Stones - Sticky Fingers Live at the Fonda Theatre 2015 Prime Videossa.

Uusi Tv-lehti on kaupoissa! Lue tv- ja suoratoisto-ohjelmista lisää uudesta IS Tv-lehdestä. Lehti on myynnissä 26.7.-2.8. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Tilaa Tv-lehti suoraan kotiisi täältä!

Ilta Sanoma
mercredi 26 juillet 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Musiikki

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.