Ilta Sanoma

Nora, Linda ja Niina kertovat, kuinka he ovat onnistuneet nostamaan itseluottamustaan.

Nora, Linda ja Niina kertovat, kuinka he ovat onnistuneet nostamaan itseluottamustaan. Kuva: Noran kotialbumi, Lindan kotialbumi, Niinan kotialbumi

Kesähelteet ja vaatteiden väheneminen voivat aiheuttaa monessa epävarmuutta ja paineita omasta vartalosta. Niina, Nora ja Linda kertovat ratkaisukohdista, jotka auttoivat parantamaan heidän itsevarmuuttaan.

Niina Pitkänen, 33, oli lapsuudessaan ja nuoruudessaan aina luokkansa isoin tyttö. Muistot kouluajoista ovatkin kaikkea muuta kuin ruusuisia.

-?Olen kasvanut koulukiusattuna 2000-luvun läskifobian keskellä. Varsinkin teininä minun oli hyvin vaikea hyväksyä itseäni, sillä kuulin joka päivä jotain negatiivista itsestäni.

Vaikean ja surullisen kouluajan haavojen käsittely alkoi Niinan ollessa noin 20-vuotias.

-?Oman kehon hyväksymisprosessi lähti käyntiin, kun näin televisiossa Nätti nakuna -ohjelman. Minut yllätti se, miten kauniit naiset pitivät itseään rumina. Se avasi silmäni sille, kuinka voimakkaasti oma mieli voi hämätä.

Niina on nykyään sinut kehonsa kanssa.

Niina on nykyään sinut kehonsa kanssa. Kuva: Niinan kotialbumi

Muutos Niinan korvien välissä on tapahtunut hitaasti mutta varmasti. Erityisen suuri harppaus oli bikinien pukeminen rannalle ensimmäistä kertaa.

-?Se oli kovan työn takana, ja ensimmäinen kerta oli todella pelottava. Yritin kuitenkin ajatella, että jos joku pahoittaa mielensä minun bikinivartalostani, vika on hänessä, ei minussa.

Muotia ja naisellista tyyliä rakastava Niina uskaltaa nykyään pukeutua kesäisin oman tyylinsä mukaisesti, ja pukeutumisesta on tullut tärkeä väline itseilmaisulle.

Niinalla on viesti kaikille, joita bikinien tai muiden hellevaatteiden päälle pukeminen pelottaa.

-?Itseään ei kannata kiusata. Sen sijaan itseään kannattaa kohdella samalla tavalla kuin omaa rakasta läheistään. Omaa kallisarvoista energiaa ei ole hyvä tuhlata miettimällä sitä, mitä joku toinen ajattelee. Meitä on monenmuotoista ja meillä kaikilla on oikeus nauttia kesästä.

Niina on saanut vertaistukea itsensä hyväksymiseen sosiaalisesta mediasta. Myös hän puhuu kehopositiivisuudesta Instagram-tilillään @niinasbeauty.

Niina on saanut vertaistukea itsensä hyväksymiseen sosiaalisesta mediasta. Myös hän puhuu kehopositiivisuudesta Instagram-tilillään @niinasbeauty. Kuva: Niinan kotialbumi

"Olen sadan kilon keijukainen, en mikään pieni nainen."

Suunnilleen näin luki Nora Mattilan, 34, Tinder-profiilin esittelytekstissä muutamia kuukausia sitten.

Ennen deittisovellukseen liittymistä Nora oli talven aikana eronnut puolisostaan. Vuosia aikaisemmin hyvän itsetunnon omanneen Noran itsevarmuus laski parisuhteessa ja romahti kokonaan eron tullen.

Nyt tilanne itsetunnon suhteen on kuitenkin toinen. Tänä kesänä Nora nauttii pitkästä aikaa hyvästä olosta ja pukeutuu juuri sellaisiin kesävaatteisiin kuin itse haluaa.

Miten Nora sitten sai itsetuntonsa kohenemaan? Palataan takaisin Tinderiin.

Pitkään parisuhteessa ollut Nora myöntää pelänneensä nettideittailumaailmaa.

-?Minulla on ollut sellainen käsitys, että vain sirot tai urheilulliset naiset ovat miesten makuun. Moni tuntuu myös pelkäävän lihomista. Näistä syistä Tinderiin liittyminen jännitti ja halusin lisätä profiiliini vartalokuvan, josta voi nähdä minun olevan ylipainoinen. En halunnut kenellekään tulevan ikäviä yllätyksiä.

Nora pukeutuu juuri sellaisiin kesävaatteisiin kuin itse haluaa.

Nora pukeutuu juuri sellaisiin kesävaatteisiin kuin itse haluaa. Kuva: Noran kotialbumi

14-vuotiaan pojan äiti ei osannut odottaa saavansa Tinderissä kovinkaan paljon matcheja eli osumia.

Yllätys olikin Noran mukaan melkoinen, kun hänen viestiboksinsa "räjähti" jo heti sovellukseen liittymistä seuraavana päivänä. Matcheja ja viestejä tuli jopa niin paljon, että Noran oli laitettava koko sovellus niin sanotusti jäähylle.

-?Yllätyin siitä, kuinka paljon sain kehuja, Nora myöntää.

Positiivinen kokemus deittisovelluksessa auttoi Noraa katsomaan itseään uudella tavalla - miksipä hän ei voisi ajatella itsestään kehujien tapaan positiivisesti?

-?Se, että ihmiset ovat olleet minusta kiinnostuneita eroni jälkeen on tuonut itsevarmuutta. Olen alkanut taas innostua väreistä ja muodista ja tuonut itseäni esille aivan uudella tavalla.

Tuntemattomien kehuilla olikin Noran tapauksessa suuri vaikutus hänen itsevarmuuteensa. Kaiken kaikkiaan Nora kuvailee oloaan tällä hetkellä varsin vapautuneeksi.

-?Toivoisin, että kaikilla olisi rohkeutta nauttia kesästä juuri sellaisissa vaatteissa, jotka tuntuvat parhailta - oli kyseessä sitten pitkä tai lyhyt hame.

Kuvassa asu, jonka Nora aikoo pukea tänä kesänä festareille.

Kuvassa asu, jonka Nora aikoo pukea tänä kesänä festareille. Kuva: Noran kotialbumi

"Onpa äiti tänään nätti."

Kahden tyttären äiti Linda Lunnamo, 27, pyrkii puhumaan lastensa kuullen itsestään aina kauniisti.

Kun Linda sai esikoistyttärensä 19-vuotiaana, päätti hän, etteivät hänen lapsensa tulisi koskaan kuulemaan omalta äidiltään negatiivista puhetta itsestään.

-?Seurasin lapsena sivusta läheisteni kaalikeittodieettejä ja kuuntelin, kuinka he arvostelivat omia kehojaan. Päätin jo nuorena, ettei sama malli periydy omille lapsilleni.

-?Molemmat lapsistani ovat tyttöjä ja se luo lisäpaineita. Yritän kuitenkin tehdä parhaani, että heillä olisi hyvä itsetunto lapsuudesta lähtien, Linda jatkaa.

Lindan reiteen on tatuoitu teksti

Lindan reiteen on tatuoitu teksti "self love". Linda kertoo kiinnittävänsä itse ihmisissä huomiota hyviin asioihin ja hän haluaa uskoa, että suurin osa ihmisistä toimii samoin. Kuva: Lindan kotialbumi

Vaikka Linda puhuukin itsestään kauniisti perheensä kuullen, ei hän todellisuudessa ole aina ajatellut itsestään yhtä positiivisesti.

-?Olen aina ollut kaveriporukkani isoin. Olen vihannut omia jalkojani ja tästä syystä en koskaan pukeutunut teininä shortseihin.

Linda on kuitenkin hiljalleen oppinut rakastamaan jalkojaan ja muuta kehoaan. Yksi tärkeä käännekohta oli toukokuun Turkin-loma.

-?Siellä sain asenteen, että minähän pukeudun täällä niin kuin haluan ja jatkan tätä myös Suomessa.

Päätös on pitänyt. Linda osti tänä kesänä aikuisikänsä ensimmäiset farkkushortsit.

-?Tuntuu ihan törkeän hyvältä ja vapauttavalta pitää niitä päällä - en olisi ikinä uskonut

Lindan huonojen päivien pelastus on Rihannankin käyttämä motto: "Fake it till you make it."

-?Näytän huonoinakin päivinä muille olevani itsevarma, ja yleensä päivien päätteeksi tunnen oikeasti olevani sitä.

-?Elämässä on suurempiakin murheita kuin paino ja ulkonäkö, ensimmäiset farkkushortsinsa ostanut Linda pohtii.

-?Elämässä on suurempiakin murheita kuin paino ja ulkonäkö, ensimmäiset farkkushortsinsa ostanut Linda pohtii. Kuva: Lindan kotialbumi

Ilta Sanoma
mardi 25 juillet 2023 18:45:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.