Ilta Sanoma

Cindi, 20, ja Henkka, 53, ovat seurustelleet kaksi vuotta. Suhteensa aikana he ovat kohdanneet paljon ennakkoluuloja ikäeronsa vuoksi.

Cindi, 20, ja Henkka, 53, ovat seurustelleet kaksi vuotta. Suhteensa aikana he ovat kohdanneet paljon ennakkoluuloja ikäeronsa vuoksi. Kuva: Jan Heikkilä

Monien on ollut vaikeaa ymmärtää Cindin, 20, ja Henkan, 53, rakkautta. Nyt he kertovat, millaisia ennakkoluuloja isoon ikäeroon parisuhteessa yhä kohdistuu.

- Voisitko näyttää paperit?

Se oli ensimmäinen kysymys, jonka Henkka esitti Cindille, kun he kaksi vuotta sitten tapasivat kasvotusten.

Kysymykseen oli syynsä. Cindi oli tuolloin 18-vuotias, Henkka 51. Hän halusi varmistaa, että Cindi todella on täysi-ikäinen.

Juttusarjassa kerrotaan ihan tavallisista suomalaisista, jotka ovat löytäneet suuren rakkauden. Haluatko kertoa oman tarinasi? Voit tehdä sen tämän jutun lopussa.

Juttusarjassa kerrotaan ihan tavallisista suomalaisista, jotka ovat löytäneet suuren rakkauden. Haluatko kertoa oman tarinasi? Voit tehdä sen tämän jutun lopussa.

Tapaamista edelsi kahden päivän intensiivinen viestittely.

Kun heistä tuli Tinderissä match, Cindi avasi keskustelun. Nopeasti he vaihtoivat muihin viestisovelluksiin ja juttelivat ääniviestien ja videoiden kautta.

Ensimmäinen tapaaminen piti järjestää muutaman viikon päähän.

Juttu kuitenkin luisti niin hyvin, että Cindi ehdotti aikaistamista.

- Nähtäisiinkö huomenna?

Kun Cindi istui Henkan autoon, miehestä tuntui pienen hetken ajan, että hän on tekemässä jotain väärää.

- Se tuntui normien vastaiselta.

Matkan aikana hän mietti asiaa uudestaan. Onko hänkin ennakkoluulojen vanki? Onko siinä jotain väärää, jos kaksi aikuista viihtyy toistensa seurassa?

Cindikin varmisteli tilannetta kertomalla kavereilleen tarkkaan kenen seurassa on ja mihin he ovat menossa. Huoli osoittautui turhaksi. Henkka oli kohtelias ja todella mukava.

Cindiä naurattaa, kun hän miettii, miten monta kertaa Henkka vielä automatkalla varmisteli, onko hänellä kaikki hyvin.

- Henkka sanoi monta kertaa, että sano heti, jos haluat kääntyä ja mennä kotiin.

- En halunnut.

Cindi sanoo, että hän on aina ollut vanha sielu ja viihtynyt itseään vanhempien seurassa.

Cindi sanoo, että hän on aina ollut vanha sielu ja viihtynyt itseään vanhempien seurassa. Kuva: Kalle Parkkinen

Henkka ihastui Cindissä avoimuuteen. He voivat keskustella yhdessä mistä tahansa.

Henkka ihastui Cindissä avoimuuteen. He voivat keskustella yhdessä mistä tahansa. Kuva: Kalle Parkkinen

Iso ikäero parisuhteessa on yhä tabu. Cindi ja Henkka ovat huomanneet sen lukuisia kertoja viimeisten kahden vuoden aikana, jotka he ovat olleet yhdessä.

On pieni ihme, että he edes löysivät toisensa.

- Olen viisikymppinen mies. Ei tulisi kuuloonkaan, että menisin baarissa jututtamaan Cindin ikäistä naista, Henkka sanoo.

Tinderissä on kuitenkin mahdollista asettaa ikärajat. Cindi asetti ne 35-55-vuoden välille sen jälkeen, kun hän pettyi keskusteluihin itsensä ikäisten miesten kanssa.

- Keskustelu lähti aina väärille poluille, ja tuntui, ettei kukaan oikeasti halunnut keskustella.

Cindi sanoo, että hän on jo pitkään tiennyt haluavansa itseään selvästi vanhemman kumppanin. Hän kutsuu itseään vanhaksi sieluksi ja sanoo viihtyneensä aina itseään vanhempien ihmisten seurassa.

Tinderissä Cindin asettama ikähaarukka aiheutti kuitenkin myös ikäviä yllätyksiä.

- Jossain vaiheessa mietin sen laittamista pienemmäksi, koska aloin saada epämiellyttäviä viestejä. Kyllä sen huomaa nopeasti, kun keskustelu etenee, minkälaisia taka-ajatuksia ihmisillä on.

Henkka puolestaan ei ollut koskaan käyttänyt Tinderiä.

- Latasin sen ja unohdin saman tien.

Seuraavalla viikolla, kun hän meni sovellukseen, se oli täynnä tykkäyksiä. Kun kaveri vinkkasi, että ikähaarukkaa voi Tinderissä laittaa oletusasetuksia alemmas, Henkka päätti kokeilla sitäkin.

Sitten vastaan tuli Cindi.

Kun he löysivät toisensa, molemmat unohtivat kaikki muut keskustelut.

Jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen he poistivat Tinder-profiilinsa.

- Tinder vielä kysyi, haluatko laittaa tilin tauolle vai poistaa kokonaan, Cindi nauraa.

Molemmat painoivat nappia: poista kokonaan.

Cindin ja Henkan suhde eteni nopeasti ensimmäisestä tapaamisesta seurusteluksi.

Cindin ja Henkan suhde eteni nopeasti ensimmäisestä tapaamisesta seurusteluksi. Kuva: Kalle Parkkinen

Kun Cindi ja Henkka tapasivat, Cindi oli juuri täyttänyt 18 ja opiskeli lukiossa. Henkalla oli takanaan vuosien työura.

Vaikka elämäntilanteet olivat erilaiset, he löysivät nopeasti paljon yhteistä. Kun viikot kuluivat, Cindi huomasi viettävänsä Henkan luona koko ajan enemmän aikaa.

Pariskunnan arkirutiinit osuvat yksiin. He tykkäävät viettää paljon aikaa kotona esimerkiksi ruokaa tehden tai sarjoja katsoen.

- Me valvotaan myöhään ja herätään myöhään aina, kun sen on mahdollista, Henkka kertoo.

Heillä on myös samanlainen ateriarytmi. Kumpikaan ei pysty aamulla syömään mitään.

Toki ikäero myös näkyy joissain asioissa.

- Minulla on tapana katsoa puoli yhdeksän uutiset ja urheiluruutu televisiosta, mutta Cindi lukee uutiset puhelimella, Henkka nauraa.

Molemmat sanovat kokeneensa jo ensi tapaamisessa, että tässä on jotain erityistä.

- Meillä on jopa sama syntymäpäivä, Cindi kertoo.

Henkka sanoo keskustelleensa Cindin kanssa syvällisemmistä aiheista kuin kenenkään toisen kanssa ikinä. Hän arvelee, että siinä näkyvät myös sukupolvien erot.

- Kuulun siihen ummikko-sukupolveen, jossa keskustelukulttuuri on ollut erilainen kuin näillä parikymppisillä. On tuntunut vapauttavalta, että Cindin kanssa voi puhua mistä tahansa.

Myös Cindin mielestä keskusteluyhteys on heidän parisuhteensa vahvuus.

- Henkan kanssa tulee sellainen olo, että olisimme tunteneet toisemme aina.

Cindi ja Henkka toivovat, että kaikenlaiset suhteet hyväksyttäisiin. He ovat kohdanneet paljon ennakkoluuloja ison ikäeron takia.

Cindi ja Henkka toivovat, että kaikenlaiset suhteet hyväksyttäisiin. He ovat kohdanneet paljon ennakkoluuloja ison ikäeron takia. Kuva: Kalle Parkkinen

Aluksi Cindi ja Henkka tapailivat salaa. Kun ihastuminen paljastui ulkopuolisille, alkoi kommentointi ja kysely. Molempien lähipiireissä oli ihmisiä, jotka suhtautuivat suhteeseen ensin hieman epäilevästi.

Nopeasti kaikkein lähimpien ihmisten ennakkoluulot kuitenkin hälvenivät.

- Aina, kun lapsi tuo kumppanin näytille, se on vanhemmille uusi paikka. Ikäero toi siihen vielä tietynlaisen lisän, Cindi kertoo.

Nykyään Cindi ja Henkka viettävät paljon aikaa molempien lähipiirin kanssa. Esimerkiksi Cindin ylioppilasjuhlissa oli tänä keväänä läsnä molempien läheisimmät ihmiset.

- Ehkä parasta on, kun sanotaan, että sieltä se nuoripari saapuu. Se hivelee itsetuntoa, Henkka nauraa.

Cindiltä on usein kysytty, häiritseekö häntä, että Henkka voi jutella hänen vanhempiensa kanssa asioista, joista hän ei ikänsä puolesta tiedä kovin paljoa. Cindi sanoo, että hän on kokenut enemmän ulkopuolisuutta omanikäistensä seurassa.

- Oma ajatusmaailma ja arvot osuvat paljon paremmin yhteen Henkan kanssa. Arvostan sitä tietoa, jota vanhemmilla ihmisillä on, ja on kiinnostavaa kuulla siitä.

Kaikkein ikävimmät kommentit Cindi ja Henkka ovat saaneet täysin tuntemattomilta tai puolitutuilta ihmisiltä.

He sanovat, että on hämmästyttävää, miten moni kertoo olevansa suvaitsevainen, mutta laukoo silti loukkaavia kommentteja.

- Tänä päivänä puhutaan älyttömästi sateenkaarisuvaitsevaisuudesta ja tasa-arvosta, mutta tuntuu, että ikäeron suhteen sitä suvaitsevaisuutta ei ole, Henkka sanoo.

Useimmin kysytyt kysymykset liittyvät siihen, että ihmiset ajattelevat heidän välillään olevan jonkinlainen hyötysuhde. Cindi ja Henkka arvelevat sen johtuvan siitä, miten näkyvästi sokerideittailu on esillä sosiaalisessa mediassa. Siinä nuorempi osapuoli ryhtyy vanhemman ja varakkaamman seuralaiseksi maksua vastaan.

Cindillä ja Henkalla on omat taloutensa, eivätkä he ole voineet esimerkiksi matkustella paljon, koska Cindi on vasta työuransa alussa ja hakemassa jatko-opintoihin.

Cindin ja Henkan tulevaisuudenhaaveisiin kuuluvat naimisiin meneminen ja yhteiset lapset.

Cindin ja Henkan tulevaisuudenhaaveisiin kuuluvat naimisiin meneminen ja yhteiset lapset. Kuva: Kalle Parkkinen

Eniten pariskuntaa ärsyttää, kun ihmiset epäilevät heidän suhdettaan.

Cindiltä ei kysytä baarissa, millainen heidän rakkaustarinansa on, vaan minkä ikäinen Henkka on. Sen jälkeen lähes aina toistuu yksi tietty kysymys: kohteleeko se sinua hyvin?

Henkalle puolestaan on vinoiltu siitä, että hän on löytänyt "vähän" nuoremman mimmin.

Kun he olivat Tukholmassa käymässä, taksikuskin ilmeet paljastivat paljon. Se tuntui Cindistä ja Henkasta pahalta.

Baaritiskillä Henkalta kysyttiin, juoko hänen tyttärensäkin olutta. Tällaiset tahattomat tilanteet Cindiä ja Henkkaa lähinnä naurattavat. Kysymyksen kysyjälle tilanne oli kuitenkin vaivaannuttava.

- Hän pahoitteli sitä monta kertaa, Cindi kertoo.

Toki he ovat saaneet myös positiivisia kommentteja. Niitä on tullut viime aikoina paljon sosiaalisen median kautta.

Ikäeroon kohdistuvat ennakkoluulot harmittivat Cindiä ja Henkkaa niin paljon, että he perustivat parisuhdettaan käsittelevän Ikäero-nimisen podcastin.

Jaksoissa he käyvät läpi paitsi ennakkoluuloja, myös arkeaan ja muita parisuhteeseen liittyviä asioita.

Molempien mielestä Suomessa tarvittaisiin enemmän puhetta tavallisten ihmisten parisuhteista, joissa on iso ikäero.

- Meidän presidentillä ja hänen puolisollaan on iso ikäero. Sitten on julkkiksia, kuten Danny ja Erika, mutta harvemmin puhutaan siitä, millaista tämä on tavisten kohdalla, Cindi miettii.

Cindi ja Henkka toivovat, että heidän ikäeronsa sijaan ihmiset olisivat kiinnostuneita heidän rakkaustarinastaan.

Cindi ja Henkka toivovat, että heidän ikäeronsa sijaan ihmiset olisivat kiinnostuneita heidän rakkaustarinastaan. Kuva: Jan Heikkilä

Cindin ja Henkan suhde syventyi nopeasti ja syvenee yhä. He ovat keskustelleet myös tulevaisuudesta, naimisiin menemisestä ja lapsien hankkimisesta.

Cindi haluaisi kuitenkin ensin opiskella. Opiskelupaikka todennäköisesti määrittelee myös sen, mihin pariskunta asettuu asumaan.

Podcastia valmistellessa Henkka törmäsi tutkimukseen, jossa todettiin, että 95 prosenttia parisuhteista, joissa on yli 20 vuoden ikäero, hajoavat.

Henkka tunnustaa, että välillä hänet valtaa epävarmuus. Haluaako Cindi jossain välissä vaihtaa hänet nuorempaan?

Pariskunta katsoo toisiaan lämpimästi.

- Ehkä me kuulutaan siihen viiteen prosenttiin, Henkka jatkaa.

Cindi kokee, että ikäero myös tasapainottaa suhdetta.

- Koen sen niin, että kummatkin tietyllä tavalla rauhoitamme toisiamme. Henkka oppii minulta ja minä häneltä.

Ikäeron sijaan pariskunta toivoisi, että heiltä kyseltäisiin samanlaisia asioita kuin muiltakin pariskunnilta. Että heidät nähtäisiin tasavertaisina kumppaneina.

- Ihmiset voisivat ajatella, että tässä on yksi pariskunta, ihan kuin kuka tahansa. He ovat vain kaksi ihmistä, jotka rakastavat toisiaan, Cindi sanoo.

Ilta Sanoma
mardi 25 juillet 2023 11:00:00 Categories: Ilta Sanoma Seksi & Parisuhde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.