Ilta Sanoma

Reino tapasi Tinderissä valloittavan naisen. Mies ei tiennyt, miten vaarallinen tämä oli. Hänestä tuli kolmas uhri.

Paluumatkalla Anniina valitteli vatsakipua.

Reino oli tutustunut häneen kesällä 2014 Tinderissä. Jo muutamien treffien jälkeen he päättivät suunnata yhteiselle reissulle Kalajoelle. Sieltä palatessa Anniina antoi ymmärtää, ettei hän voinut oikein hyvin.

Reino ei halunnut sen jäävän pelkäksi lomaromanssiksi. Eikä se jäänytkään.

Lyhyestä suhteesta koitui oululaismiehelle painajainen, joka vei hänet lopulta oikeuteen asti.

Kalajoen jälkeen Reinon oli vaikea saada Anniinaa kiinni. Mies ei kuitenkaan pystynyt unohtamaan valloittavaa naista, jonka hän oli tuntenut vasta vähän aikaa.

Kun Anniinasta vihdoin kuului, tämä selitti joutuneensa kovaksi äityneen vatsakivun takia sairaalaan. Hän pyysi Reinoa lainaamaan tuhat euroa "sairaalakuluihin" ja lupasi maksaa takaisin korkojen kera.

Reino suostui avunpyyntöön. Hän oli ihastunut ja toivoi pääsevänsä tapaamaan Anniinaa taas mahdollisimman pian.

Miksi se ei onnistunut? Anniinalla oli selitys valmiina. Hän kertoi joutuneensa eristyksiin koleran takia. Toinen munuainen oli pettänyt.

Kasvokkain he eivät siis voineet tavata, mutta pitivät tiiviisti yhteyttä Facebookin viestisovelluksen ja Whatsappin kautta.

Jossain vaiheessa Reino huomasi, ettei hän päässyt enää katsomaan naisen Facebook-profiilia. Hän ei enää nähnyt tämän mahdollisesti julkaisemia uusia kuvia tai päivityksiä. Hän tiesi tämän kuulumisista siis vain sen, mitä nainen päätti milloinkin kertoa.

Hälytyskellot eivät vielä soineet.

Juttusarja kertoo suomalaisen sarjahuijarin tarinan. Tämä on sen kolmas osa.

Juttusarja kertoo suomalaisen sarjahuijarin tarinan. Tämä on sen kolmas osa.

Anniinalla oli aina uusia huonoja uutisia. Sairaala­jakso venyi.

Se venyi niin, että eräänä päivänä nainen kertoi Reinolle tarvitsevansa taas lainaa - tällä kertaa myös vuokraa varten. Jälleen Anniina vakuutti maksavansa kaiken takaisin ja korot päälle.

Reino kysyi taas, voisiko hän tulla tapaamaan Anniinaa sairaalaan. Anniinan mukaan se ei kävisi, sillä hän oli joutunut teho-­osastolle. Munuainen oli vaurioitunut niin pahoin, että hänen olisi saatava uusi. Anniina kertoi olevansa elin­siirto­jonossa.

Reino lupasi taas auttaa ja maksaa Anniinan pyytämät 1?000 euroa.

Mies seurasi viestien välityksellä, miten nainen, johon hän oli jo ehtinyt ihastua, ajautui niin terveys- kuin talous­ongelmissaan yhä pahempaan jamaan.

Seuraavaksi Anniina ilmoitti, että hänen pitäisi pystyä yhtäkkiä lyhentämään opintolainaansa 3?000 eurolla. Toisessa päässä hälytyskellot eivät taaskaan soineet.

-?Vakuuttelun jälkeen lainasin sen rahan, Reino kuvaili jälkeenpäin.

Seuraavaksi Anniinaa kiidätettiin oman kertomansa mukaan ambulanssilla Helsinkiin sairaalaan, kauan odotettuun munuaisensiirtoon. Nainen tarvitsi taas lainaa, tällä kertaa paluulentoihin Helsingistä. Se oli omiaan herättelemään miehessä toivon, että he voisivat tavata jälleen.

Mutta voi kurjuus! Seuraavassa viestissä Anniina kertoi, ettei uusi munuainen kestäisi lentomatkaa ja vaihtelevaa ilmanpainetta. Miehen kauan kaipaama uusi kohtaaminen siirtyisi taas.

Reinosta se ei ollut kiinni. Hän oli valmis tekemään kaikkensa ja tarjoutui jälleen saapumaan sairaalaan Helsinkiin asti tapaamaan Anniinaa.

Tämä selitti olevansa taas eristyksissä teho-osastolla.

Avunpyynnöt jatkuivat. Anniina lähetti Reinolle Whatsapp-viestin, jossa hän huomautti, että yksityisellä terveysasemalla hoito olisi laadukkaampaa. Tietysti myös kalliimpaa. Mutta jos Reino voisi taas auttaa häntä tukalassa tilanteessa?

Ja Reinohan auttoi. Hän luovutti Anniinalle taas pyydetyt rahat, tällä kertaa 2?000 euroa. Senhän piti olla vain väliaikainen laina.

Pian Anniina ilmoitti, että munuaissairauksiin erikoistuneen lääkärin palveluita varten tarvittaisiin 1?900 euroa lisää.

Tässä vaiheessa Reino oli lainannut Anniinalle jo useita tuhansia euroja. Anniina rauhoitteli hämmentynyttä miestä vakuuttamalla, että hänen omalla pankkitilillään oli tallessa 50?000 euron säästöt. Hän ei vain valitettavasti päässyt niihin juuri nyt käsiksi, sillä hänen olisi pitänyt asioida pankissa paikan päälle. Se ei onnistunut, kun oli vuoteen omana sairaalassa.

Reino uskoi, että kunhan Anniina kotiutuisi, he menisivät yhdessä pankkiin.

Sen jälkeen viestit hiljenivät äkisti täysin. Sitten Reinon puhelin kilahti, ja luvassa oli vihdoin hyviä uutisia: Anniina kertoi päässeensä pois sairaalasta! Ja hän halusi tavata.

Oli vain yksi mutta. Anniina selitti, että helpoiten hän pääsisi miehen luo omalla autolla. Niinpä hän lähetti Reinolle kuvan Volkswagen Passatista, jota hänen tuttunsa kuulemma kauppasi. Reino lainasi taas lainatut rahat, kuvittelihan hän pääsevänsä vihdoin taas tapaamaan naisen, jonka kanssa oli viettänyt ihanan kesän.

Mutta Anniinaa ei näkynyt, eikä hänestä enää kuulunut.

Kunnes vuosi kääntyi kohti joulua. Anniina kertoi tarvitsevansa rahaa, tällä kertaa joululahjoihin. Myös auto oli mennyt rikki, ja sen korjaaminen ei ollut ilmaista.

Reino lupasi jälleen kerran auttaa ajatellen, että ehjällä autolla Anniina voisi ajaa viimein hänen luokseen.

Anniina kehui omistavansa Harley Davidson -merkkisen moottoripyörän. Se teki vaikutuksen Reinoon, joka oli aina tykännyt harrikoista. Lisäksi sehän merkitsi sitä, että Anniinalla olisi 10?000 euron arvoinen menopeli lisävakuutena kaikille ottamilleen lainoille.

Mutta kului vain tovi, kun Anniina viestitti uudesta karmeasta käänteestä: kaksi miestä oli hyökännyt hänen kimppuunsa, ja kallo oli haljennut. Reino paloi halusta päästä näkemään kovia kokenut rakkaansa, mutta se ei taaskaan käynyt.

Anniinan mukaan häntä hoidettiin sellaisella sairaalan osastolla, jonne vierailla ei ollut pääsyä.

Kun dramaattiset tapahtumat seurasivat toisiaan, Reino alkoi miettiä, saattoiko kaikki olla totta. Anniina osasi kuitenkin olla vakuuttava. Tietenkin hän puhui totta, miten kukaan saattoi edes epäillä muuta?

Reino sai kuulla, että samankaltaisesta vakavasta onnettomuudesta oli uutisoitu lehtiä myöten. Anniina tarvitsi taas lisää lainaa. Reino vaati, että kaikki kirjataan viralliseen velkakirjaan. Sitä ei kuitenkaan voitu tehdä, koska Reino ei päässyt sairaalaan tapaamaan Anniinaa.

Niinpä Anniina kirjoitti Reinon pyynnöstä ruutupaperille vakuutuksen, jossa hän lupasi antaa Harley Davidsoninsa Reinolle, jos ei maksa velkaansa. Hän otti kuvan lapusta ja lähetti sen miehelle. Vakuutus huojensi Reinon mieltä, ja hän myöntyi lainaamaan Anniinalle vielä 1?200 euroa.

Kun Anniinan puhelin "lakkasi toimimasta", Reino osti hänelle uuden. Sairaalassa oli kuitenkin niin "huono kenttä", etteivät viestit menneet läpi. Kaiken huipuksi Anniina kertoi menettäneensä väkivaltaisessa ryöstössä henkilöpaperinsa, joita ilman hän ei pääsisi käsiksi 50?000 talletuksiinsa.

Kului aikaa, eikä Reino kuullut Anniinasta mitään. Sitten tuli viesti, jossa Anniina kertoi lähteneensä Norjaan.

Reino oli ällistynyt. Miksei Anniina ollut käynyt pankissa, jos hän oli kerran päässyt sairaalasta?

Anniina kertoi terveytensä pettäneen taas. Hänen piti palata lääkärihelikopterilla Suomeen.

Reino lähetti Anniinalle sähköpostia. Häntä alkoi - ymmärrettävästi - hermostuttaa.

Velkaa oli kertynyt jo paljon, ja Reino halusi selvän vastauksen kysymykseensä: milloin Anniina menisi pankkiin?

Nainen vastasi sähköpostiin sivuuttaen kysymyksen lainojen takaisinmaksusta.

Reino tivasi, eikö Anniina ollut luvannut antaa hänelle Harley Davidson ja auto, jos ei pystyisi maksamaan velkojaan takaisin? Anniina myönsi luvanneensa, mutta väitti, että ulosotto oli vienyt hänen molemmat.

Reino jatkoi kysymysten esittämistä. Anniina vastaili yhä harvemmin.

Eräänä päivänä Reino selaili kotonaan Facebookin viestejä. Vastaan tuli Anniinan profiili - ja siihen liittyvä yllätys.

Naisen sukunimi oli eri kuin ennen. Reino ei päässyt tutkimaan profiilia ja siellä mahdollisesti ilmoitettuja elämäntapahtumia, koska hänen pääsynsä sen tietoihin oli estetty.

Oli kulunut jo vuosia lainakierteen alkamisesta, kun Reino kirjoitti Anniinan nimen verkon hakukoneeseen.

Hälytyskellot alkoivat soida ja lujaa.

Kävi ilmi, että nainen oli muuttanut Länsi-Suomeen - rakkauden perässä. Hakukoneen avulla Reino luki, miten Anniina kertoi onnellisesta perhe-elämästään miehen ja lapsen kanssa.

Reino oli ymmällään: miten se oli mahdollista, kun nainenhan oli ollut sairaalassa taistelemassa hengestään? Anniina oli vieläpä sanonut Reinolle haluavansa tämän kanssa joskus lapsen.

Reino marssi verotoimistoon. Siellä hänelle selvisi, että Anniinalla oli ollut verotettavia ansiotuloja samana vuonna, kun hän oli jatkuvasti pyytänyt lisää lainaa.

Ilmainen lakineuvonta ohjasi Reinon poliisin pakeille.

Poliisi aloitti rikostutkinnan, jonka kautta päädyttiin käräjäoikeuteen. Anniina ei ollut asialla ensi kertaa. Reino oli sarjahuijarin kolmas uhri.

Aiemmin hän oli tehtaillut savolaismiehelle jopa kymmenien tuhansien eurojen velat - ja mennyt tämän kanssa pokkana naimisiin. Mies sai tietää joutuneensa pahimman kerran huijatuksi vain neljä päivää häiden jälkeen.

Savolaismiehen Anniina oli tavannut kesällä 2013, eli vuosi ennen kuin hän löysi Reinon Tinderistä. Huhtikuussa 2014, eli vain kuukausia ennen Reinon ja Anniinan ensikohtaamista, Anniina oli mennyt naimisiin edellisen uhrinsa kanssa.

Lue lisää: Savolaismies vei vihille liian ihanan naisen - 4 päivää häiden jälkeen valkeni hirvittävä totuus

Ensimmäiseen rakkauspetokseensa Anniina oli ryhtynyt vuonna 2012. Silloin uhrina oli oululaismies, jolle hän väitti olevansa raskaana.

-?Rakastuneen silmillä sitä haluaisi uskoa hyvää ihmisestä. Onhan näitä auervaaroja ollut ennenkin, mutta tämä oli nyt tällainen musta leski, ensimmäinen uhri kuvaili kokemuksiaan Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lue lisää: Oululaismies rakastui kolmikymppiseen opettajaan - hautausmaalla synkkä totuus alkoi valjeta

Oikeudessa Anniina selitteli tekojensa taustoja. Hän kertoi kärsineensä masennuksesta, talousvaikeuksista ja sitoutumiskammosta.

Anniinan mukaan munuaistulehdus oli täyttä totta, mutta mitään elinsiirtoja ei ollut koskaan tehty. Väitetyn pitkän sairaalajakson sijaan hän oli tehnyt töitä sairaanhoitajana.

Jälkeenpäin Anniina sanoi olevansa itsekin järkyttynyt niistä viesteistä, joilla hän oli maanitellut Reinoa antamaan lisää rahaa. Hän koki saaneensa liian myöhään apua mielenterveysongelmiinsa.

-?Palkasta ei jäänyt juuri mitään, kun ulosotto otti osansa. Lähipiirissä ei ollut ketään, keneltä olisin voinut lainata. Lainaamani rahat ovat pääosin menneet peruselämiseen, Anniina selitti.

Hän myönsi, ettei koskaan ollut omistanut Harley Davidson -merkkistä moottoripyörää, vaan se oli ollut hänen entisen miehensä. Auto, jonka ostoon ja korjaamiseen hän oli pyytänyt Reinolta rahaa, oli ollut hänen ystävänsä.

Hän kertoi oppineensa kotona, ettei ongelmista saa puhua ja rahavaikeudet pidetään piilossa.

-?Minulla on ollut koko ajan vakaa aikomus maksaa takaisin. Käyttämäni keinot eivät ole oikeita; ei minulla ole ollut tilillä 50?000 euroa, Anniina sanoi.

Hän kuvaili kertoneensa Reinolle "osatotuuksia", vaikka osa jutuista oli ollut täysin valheellisia. Hän ei esimerkiksi koskaan ollut sairastanut koleraa tai ollut teho-osastolla vierailukiellossa.

Ulkopuoliset miehet eivät olleet hyökänneet hänen kimppuunsa. Sen sijaan Anniina väitti joutuneensa oman isänsä pahoinpitelemäksi. Isä olisi vienyt myös hänen lompakkonsa.

Oulun käräjäoikeus katsoi, että Anniinan menettely oli aiheuttanut Reinolle yli 18?000 euron taloudellisen vahingon. Rikoksen tekoaika oli jatkunut pitkään ja kohdistunut yksityishenkilöön. Oikeuden mukaan Anniina syyllistyi törkeään petokseen.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet maaliskuussa 2021 kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi oikeus määräsi Anniinan maksamaan Reinolle tältä saamansa 18?193,25 euroa viivästyskorkoineen.

Ilta-Sanomat on selvittänyt suomalaisnaisen poikkeuksellista rikos- ja petoshistoriaa. Tämä on Liian ihana nainen -juttusarjan kolmas osa. Ensimmäisen osan voit lukea tästä ja toisen tästä.

Sarjan neljännessä osassa selviää, miten Anniina jatkoi elämäänsä petostehtailun jälkeen ja mikä on persoonallisuuspsykologian asiantuntijan arvio ihmisistä, jotka kykenevät kylmäverisesti huijaamaan muita.

Reinon ja Anniinan nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Kuvitus: Tatu Onkalo / IS, kuvat: Lehtikuva, Colourbox

Ilta Sanoma
lundi 24 juillet 2023 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.