Ilta Sanoma

Maarit Haantie katosi elokuussa 1993.

Maarit Haantie katosi elokuussa 1993. Kuva: Poliisi, IS / Sanoman arkisto

Maarit Haantie lähti 30 vuotta sitten juhlimaan, eikä hän koskaan palannut kotiin. Hän on yksi kolmesta naisesta, joiden kohtalo on yhdistetty teoriaan mystisestä sarjamurhaajasta. Nyt poliisi on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa uusia etsintöjä.

Kaksi vuotta ehti kulua ennen kuin poliisi aloitti viralliset kuulustelut riihimäkeläisen Maarit Haantien katoamisesta. 40-vuotias Haantie katosi 13. elokuuta 1993. Hän oli lähtenyt kotoaan avomiehensä ja pienen seurueen kanssa Järvenpäähän ravintola Zapatan 1-vuotisjuhliin.

Hiljaisuuteen kadonneet -juttusarjassa käsitellään julkisuudessa vähälle huomiolle jääneitä katoamistapauksia.

Hiljaisuuteen kadonneet -juttusarjassa käsitellään julkisuudessa vähälle huomiolle jääneitä katoamistapauksia.

Miksi poliisi odotti kaksi vuotta ennen ensimmäistäkään kuulustelua? Sitä ei tapauksen nykyinen tutkinnan­johtaja, rikos­komisario Jan Aarnisalo keskus­rikos­poliisista tiedä. Mutta sen hän tietää, mitä kahden vuoden odotusaika vaikuttaa ihmisten muistiin. Se vaikeuttaa oleellisesti tapahtuneen tutkintaa.

- Sen tiedän, että samana päivänä, kun Maarit Haantiestä kirjattiin katoamis­ilmoitus, hänestä annettiin myös etsintä­kuulutus. Poliisin toimesta myös ravintola­henkilö­kuntaa puhutettiin.

- Muistikuvat siltä illalta eivät muutenkaan olleet ihan kristallin­kirkkaita, koska kaikki osapuolet, lopulta myös kuskiksi lähtenyt nainen, olivat nauttineet alkoholia. Poliisi on varmasti puhuttanut osapuolia jo tuoreeltaan, mutta viralliset kuulustelut on tehty vasta kaksi vuotta Maarit Haantien katoamisen jälkeen, Aarnisalo sanoo.

Pian Maarit Haantien katoamisesta on kulunut tasan 30 vuotta.

Helsingin Sanomat 22.9.1993 ja Ilta-Sanomat 21.8.1995.

Helsingin Sanomat 22.9.1993 ja Ilta-Sanomat 21.8.1995.

Aarnisalo kertaa sen, mitä poliisi Haantien katoamisesta tietää. Maarit Haantie katosi perjantaina 13. elokuuta 1993 ravintolaillan jälkeen. Hän lähti kotoaan Riihimäeltä noin kello 17-18 aikaan yhdessä avomiehensä sekä 1-3 henkilön kanssa. Seurueen oli tarkoitus mennä ravintola Zapatan 1-vuotisjuhliin.

Katoamisillan kulusta on erilaisia versioita.

- Zapataan pääsi vain Maarit ja avomies ja kuskina toiminut nainen. Zapataan tarvittiin kutsukortti ja kaikilla sitä ei ilmeisesti ollut, Aarnisalo kertoo.

Poliisille tuntemattomasta syystä Maarit Haantie poistui jossain vaiheessa Zapatasta ja meni Winstoniin, jossa seurueeseen kuuluvat miehet olivat.

Winstonissa olleet henkilöt poistuivat myöhemmin junalla takaisin Riihimäelle. Haantie oli jäänyt odottamaan Zapatan ulkopuolelle aviomiestään, sillä humalatilan takia hän ei enää päässyt ravintolaan.

- Jollakin konstilla Haantie on mennyt illan ja yön aikana Hyvinkäälle. Se tiedetään, että Haantie oli poistunut yksin hyvinkääläisestä ravintola Martinasta, Aarnisalo kertoo.

Martinasta löytyi Haantien käsilaukku. Se toimitettiin Hyvinkään poliisille noin kaksi viikkoa katoamisillan jälkeen, 31. elokuuta 1993.

Riitaa avopuolisoiden kesken tai muun seurueen kanssa ei Aarnisalon mukaan ole ollut. Tiedossa ei ole muutakaan sellaista, jonka takia Maarit Haantie olisi halunnut itse kadota. Haantien tytär odotti äitiään hoitamaan omaa lastaan, eikä isoäiti olisi jättänyt sitä väliin.

Ilta-Sanomat 22.7.2006.

Ilta-Sanomat 22.7.2006.

Synkin vaihtoehto on ollut vuosien varrella esillä useaan kertaan. Haantien tapaus on yhdistetty kahden muun naisen kohtaloon, sadistisen murhan uhriksi joutuneen 28-vuotiaan Tuula Lukkarisen sekä "Helluksi" kutsutun Helena Meriläisen, 39, tapauksiin.

Lukkarinen löytyi raa'asti surmattuna sorakuopalta Hausjärveltä. Sieltä samalta kuopalta Meriläinen onnistui pakenemaan miehen kynsistä, joka takoi häntä teräaseella päähän. Paksu myssy suojasi häntä iskuilta.

Meriläinen kuuli miehen kylmäävät sanat: "Eipä onnistunut tällä kertaa."

Lue lisää: Poliisi saanut kymmeniä vihjeitä 30 vuoden takaisesta Tuula Lukkarisen murhasta - taustalla tiedot viimeisestä elin­päivästä

Onko kaikkien kolmen naisen kohtalo yhden ja saman kiharatukkaisen miehen käsissä? Riehuiko alueella Järvenpään sarjamurhaaja, kuten on epäilty?

Aarnisalo ei halua puhua sarjamurhaajasta, koska faktaa on vain yhdestä henkirikoksesta ja yhdestä sen yrityksestä.

- Suoranaisesti sarjamurhaajaa tässä ei haeta, koska meillä on vaan yksi todistettu henkirikos. Silti tapauksissa on paljon yhtäläisyyksiä, Aarnisalo myöntää.

Kaikki naiset olivat tummatukkaisia. He olivat myös elintavoiltaan osin samanlaisia.

Ensimmäinen uhri oli Helena Meriläinen, joka nousi hyökkääjänsä kyytiin Järvenpäästä matkatakseen kotiinsa Riihimäelle 14. marraskuuta 1990. Nahkatakkinen mies vaaleassa autossa tarjosi matkan aikana Helenalle alkoholia niin, että Helena nukahti. Ehkä hän ajatteli olevansa turvassa, sillä autossa oli lastenistuin.

Hän oli poistunut autosta tarpeilleen, kun mies iski. Syrjäisellä sorakuopalla Hausjärven Hikiällä Helena taisteli hengestään hyökkääjää vastaan ja selvisi.

Toinen uhri oli Tuula Lukkarinen. Hänen kohtalonsa paljastui, kun maanviljelijä lähti tarkastamaan tuulenkaatoja tontiltaan huhtikuussa 1991. Hän löysi erittäin pahoin runnellun ruumiin sorakuopalta. Olemuksen ja vaatetuksen perusteella vainajaa luultiin mieheksi.

Lukkarinen oli päässyt edellisenä päivänä pois Kellokosken sairaalasta. Viimeinen varma havainto Lukkarisesta on Järvenpään Alkon ulko-ovelta.

Rikospaikan tutkinta oli haastavaa, sillä satanut lumi oli sotkenut jälkiä. Rikostutkija sulatti hiustenkuivaajalla jopa lunta todisteita löytääkseen. Jotain hyvin raskauttavaa paikalta löytyi, sillä poliisilla on hallussaan Lukkarisen murhaan liittyvä yksi epäilty tekoväline.

Kolmas uhri oli yhä kateissa oleva Maarit Haantie.

Lue lisää: Koivun juurelta löytyi sadistisen murhan uhri - poliisi paljastaa nyt uutta tietoa Tuula Lukkarisen viimeisestä elinpäivästä

- Vihjeitä on tullut vuosien varrella paljon, mutta Haantiehen ei ole tullut niin paljon kuin kahteen muuhun. Eniten on tullut vihjeitä Lukkarisen murhaan. Johtuuko se sitten siitä, että siinä kyse on selkeästä henkirikoksesta, Aarnisalo miettii.

Poliisi on tutkinut erityisesti Riihimäkeä, josta on tullut naisia yhdistävä tekijä. Lukkarisesta on mahdollinen havainto sieltä keskiviikkoiltana.

- Meriläinen odotti Järvenpään asemalla junaa mennäkseen Riihimäelle, ja myös Maarit Haantie pyrki oletettavasti illan päätteeksi takaisin kotiinsa Riihimäelle. Kun olemme katsoneet tätä kokonaisuutta uusin silmin, niin kyllä se Riihimäki on nyt näistä mielenkiintoisin asia, Aarnisalo kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Todennäköisintä on, että Maarit Haantie on menehtynyt, sillä mitään luotettavia elonmerkkejä hänestä ei ole katoamisillan ja -yön jälkeen.

Hänen tapauksensa tutkinnasta tekee erityisen vaikean sen, ettei Maarit Haantietä tai hänen ruumistaan ole 30 vuoden aikana löydetty.

Maarit Haantien kohtalo on edelleen mysteeri. Puoli vuotta sitten häntä etsittiin vesistöstä kaikessa hiljaisuudessa.

Maarit Haantien kohtalo on edelleen mysteeri. Puoli vuotta sitten häntä etsittiin vesistöstä kaikessa hiljaisuudessa. Kuva: Poliisi

Vainaja pystyy kertomaan kohtalostaan myös kymmenien vuosien jälkeen, vaikka jäljellä olisi pelkkiä luita. Vaatteet sekä mahdollisesti mukana yhä olevat tavarat auttavat kohtalon selvittämisessä.

- Jos ruumis on ollut hapettomassa tilassa, vaikka suossa, se säilyy paremmin. Ruumis ei ole enää suoraan tunnistettavissa, mutta hampaiden tai dna:n avulla hänet voidaan tunnistaa.

- Henkirikostutkinnassa ruumis on tärkein todiste. Ruumiista voidaan tehdä vuosienkin jälkeen johtopäätöksiä jopa kuolinsyystä. Meillä on hyviä luututkijoita, jotka pystyvät todentamaan teräaseen tai ampuma-aseen jälkiä, Aarnisalo kertoo yleisesti.

Haantien löytyminen vahvistaisi sen, epäilläänkö hänen katoamiseensa liittyvän henkirikosta vai ei. Tällä hetkellä hänen tapaustaan tutkitaan kadonneen henkilön tapauksena, ei henkirikoksena. Tappona teko olisi jo vanhentunut, mutta murha ei vanhene koskaan.

- Kaikki on mahdollista, myös se, että hänet löydetään vielä. Ei hänen tapauksensa vanhene ennen kuin hänet löydetään. Poliisi ei ole unohtanut häntä, Aarnisalo sanoo.

Siitä on todisteena muun muassa se, että keskusrikospoliisi teki sukelluksia puoli vuotta sitten eräässä vesistössä Keski-Uudellamaalla.

- Teemme näitä etsintöjä kaikessa hiljaisuudessa. Emme halua herättää omaisissa turhaa toivoa, emmekä halua paikalle ylimääräisiä henkilöitä. Vesialue katsottiin siihen tulleen vihjeen johdosta. Se vesistö on nyt katsottu niin tarkkaan, että voimme sanoa, ettei häntä siellä ole, Aarnisalo kertoo.

Maarit Haantien katoamisesta ja Tuula Lukkarisen murhasta on kirjoitettu vuosien varrella. Kuvassa Ilta-Sanomat 15.1.2011.

Maarit Haantien katoamisesta ja Tuula Lukkarisen murhasta on kirjoitettu vuosien varrella. Kuvassa Ilta-Sanomat 15.1.2011. Kuva: IS

Haantietä on etsitty myös Hausjärven ja Hikiän alueella vuosien varrella useaan kertaan ruumiskoirien kanssa, mutta mitään ei ole löytynyt.

Lue lisää: Poliisi sai 13 vuotta katoamisen jälkeen kylmäävän kirjeen - Nämä tapaukset odottavat vieläkin ratkaisua

Keskusrikospoliisi tarkistaa uudet vihjeet, joita yhä tulee näihin kolmeen naiskohtaloon tasaisin väliajoin.

- Vihjeen antajiin otetaan yhteyttä ja katsotaan, onko vihjeessä annettu tieto ylipäänsä mahdollista. Tutkinta on sellaista poissuljentaa.

On yhä mahdollista, että Maarit Haantie löydetään.

- Toivoisinkin niin erityisesti omaisten kannalta, että he saisivat rauhan ja paikan, missä käydä.

Lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkisto.

Ilta Sanoma
samedi 22 juillet 2023 20:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.