Ilta Sanoma

Peitenimillä "Joker" ja "The Finn" tunnetut suomalaiset haavoittuivat sotiessaan Ukrainan puolesta. He kuuluivat samaan tiimiin kuin Ukrainassa surmansa saanut suomalaistaistelija.

Pressukattoinen maastoauto juuttuu ensin mutaan kiinni, ja sekunteja myöhemmin auton alla räjähtää. Kyydissä on Ukrainan puolella Venäjää vastaan taistelevia vapaaehtoisia.

Räjähdys on raju. Se tapahtuu miltei saman tien, kun kuljettaja saa hieman liikutettua autoa. Tiimi on ajanut venäläisten asettaman 7,5-kiloisen telamiinan päälle.

Jälki on tuhoisaa. Välittömästi räjähdyksen jälkeen tien varressa ja pellolla näkyy makaamassa muutamia ulkomaalaislegioonan sotilaita. Moni on haavoittunut, osa huutaa tuskasta.

Yksi haavoittuneista on eteläsuomalainen noin nelikymppinen mies, jonka taistelijanimi legioonassa on "Joker".

Jokerin taistelutoverin kypärään kiinnitetty kamera kuvaa tapahtumat, ja videokuva kertoo suomalaisen vapaaehtoissotilaan saaneen vakavia vammoja. IS on nähnyt räjähdyksestä myös muita videoita, joista tapahtumakuvaus on voitu todentaa. Videoista on otteita myös tässä jutussa.

Yllä oleva video on kuvattu vain hetki räjähdyksen jälkeen.

Maastoauto on ollut liikkeellä Zaporizzjan alueella Ukrainan eteläisellä rintamalla. Eletään kesäkuun alkupuolta 2023. Raaka sota Ukrainassa on kestänyt vuoden ja kolme kuukautta.

Joker menettää räjähdyksessä tajuntansa ja lentää videokuvan perusteella noin 15 metrin päähän autosta. Virottuaan kolmisen minuuttia kestäneestä tajuttomuudestaan Joker huutaa, ja tiimiläiset rientävät apuun.

Vammat ovat pahat. Ihon palamisen seurauksena Jokerin oikeassa sääressä ammottaa iso avohaava. Oikea käsi on yhä kehossa kiinni, mutta täysin "letkuna". Suomalainen näyttää saaneen vammoja myös muualle kehoonsa.

Hetken päästä Joker huutaa tiimikaverilleen kipujensa keskeltä:

- Perkele! On tainnut tulla mun aika kuolla.

Myöhemmin selviää, että vain tovia aikaisemmin tämän yksikön edellä ajanut maastoauto oli ajanut miinaan. Tästä syystä takaa tulleen auton kuski lähti kiertämään tietä, mutta kuskin peruuttaessa renkaat alkoivat sutia, jonka vuoksi hänen oli kaasutettava joitakin metrejä eteenpäin - kunnes pamahti.

Jokerin ja hänen tiimikaveriensa hengenlähtö ei ollut kaukana, sillä auto tuhoutui täysin.

Lue lisää: IS:n tiedot: Tällainen oli Ukrainassa kaatunut suomalaistaistelija

Suomalaistaistelija Joker maassa räjähdyksen jälkeen.

Suomalaistaistelija Joker maassa räjähdyksen jälkeen. Kuva: Kuvankaappaus videolta

Kahta viikkoa myöhemmin IS tavoittaa Jokerin ukrainalaisesta sairaalasta, jossa hänelle on tehty jo useita leikkauksia. Erityisesti suomalaisen säärivamma vaikuttaa kuvien perusteella pahalta: sääri on toiselta puolelta edelleen puoliksi ihottomana.

Sairaalasta saadun raportin perusteella Joker on menettänyt jalastaan nahan lisäksi joitakin palasia, mutta hermosto ja lihakset ovat kunnossa. Miinan räjähdys aiheutti Jokerille kehoa murjoneita vammoja myös vasempaan jalkaan sekä kumpaankin käsivarteen.

Toisessa kädessä murtuma oli sen verran raju, että luu iskeytyi nahan läpi. Itse pamahduksesta seurasi aivotärähdys.

Jokerin vammoja hoidettiin sairaalassa.

Jokerin vammoja hoidettiin sairaalassa. Kuva: Vapaaehtoistaistelija "Joker"

- Kaikki Hummerissa olleet tiimiläisemme mursivat sääriluunsa räjähdyksessä, osa kummastakin jalastaan, mutta kukaan ei ihme kyllä kuollut. Kun perseen alla räjähtää 7,5 kiloa TNT:tä, on selvää, että vakavia haavoittumisia syntyy, suomalaissotilas sanoo.

Joker esiintyy tässä jutussa pelkällä taistelijanimellään, mutta hänen henkilöllisyytensä on IS:n tiedossa.

- Sääreni näyttää tällä hetkellä entiseltä, eikä käsikään kaunis ole, mutta vammat saadaan ilmeisesti hyvin hoidettua. Kuntoutumiseni etenee päivittäin. Olen pyrkinyt ottamaan lyhyitä kävelyvetoja sairaalan käytävällä. Se on vielä sellaista katkokävelyä, mutta haluan kuntoutua nopeasti, Joker sanoo.

- Nukutuksessa olen ollut parikymmentä kertaa, ja silloin lääkärit tekevät jotain korjaustoimenpiteitä vammoilleni. Kipu on arkipäivää, mutta se kuuluu asiaan.

Joker antaa kiitosta muun muassa Ambulansseja Ukrainaan ry:lle sekä Zero Line Finland ry:lle, joka hankkii erilaisia sotatarvikkeita ukrainalaissotilaiden avuksi.

- Nämä yhdessä toimittivat tänne sairaalaan asianmukaiset kuntoutumisvälineet.

Kuva: Vapaaehtoistaistelija "Joker"

Joker sai laajoja vammoja raajoihinsa.

Joker sai laajoja vammoja raajoihinsa. Kuva: Vapaaehtoistaistelija "Joker"

Räjähdys oli Jokerin mukaan niin voimakas, ettei hän muista siitä hetkestä juuri mitään.

- Videoilta olen jälkeenpäin huomannut, että olin pamauksen jälkeen aivan sekaisin siellä pellolla maatessani. Sitä edeltäviltä hetkiltä filminauhani on poikki, Joker sanoo.

Videolta Joker on nähnyt myös hetken, jolloin legioonan maastoauto jumittui mutaan. Sekä itse räjähdyksen.

Ukrainassa on taistellut keväästä 2022 lähtien useita suomalaisia. Heidän kokemuksistaan on myös kirjoitettu mediassa. Suomalaiset vapaaehtoiset ovat kertoneet olleensa taisteluissa ainakin Harkovan ja Zaporizzjan seuduilla. Suomalaisia on kertomansa mukaan ollut myös koulutustehtävissä Ukrainassa.

Talven ja kevään aikana Ukrainan sodan painopiste oli itärintamalla Bahmutin alueella. Venäläiset valtasivat Bahmutin kaupungin kuukausien raskaiden taisteluiden jälkeen. Eteneminen oli erittäin hidasta, sillä Ukrainan joukot puolustivat kaupunkia ja lähialueita hyvin sitkeästi.

Ukrainan suuren vastahyökkäyksen valmistelu alkoi jo keväällä, ja se pääsi vauhtiin kesäkuun alkupuolella. Yksi hyökkäyssuunnista on ollut Zaporizzjan rintamalla.

Noin kuukauden jälkeen ukrainalaisjoukkojen eteneminen on kuitenkin ollut hyvin hidasta: venäläiset ovat kaivautuneet asemiin ja rakentaneet laajoja miinakenttiä. Lisäksi Ukrainalta on puuttunut tehokas ilmatuki.

Henkilö- ja kalustotappioita on tullut - puolin ja toisin.

Jokerin haavoittumispaikasta noin puolen kilometrin päässä käytiin taistelua suunnilleen samoihin aikoihin, kuin miinaräjähdys on kuvattu. Tuossa taistelussa kaatui eräs suomalainen vapaaehtoinen.

Jokerin mukaan eräs legioonan autoista oli joutunut venäläisten rankkaan tulitukseen. Toisten yksikön sotilaiden kertoman mukaan venäläinen panssarivaunu oli ampunut autoa kohti siinä vaiheessa, kun siellä olleita vapaaehtoistaistelijoita oli jalkautunut ulos. Kuoleman olosuhteet ovat kuitenkin epäselvät.

Surmansa saanut suomalaistaistelija oli lähtenyt Ukrainaan maaliskuussa 2022. Alle kolmekymppinen sotilas on tiettävästi ensimmäinen Ukrainan puolesta kaatunut suomalainen vapaaehtoinen.

Hänen kuolemastaan on uutisoitu Suomessa laajasti kesäkuussa.

Yle uutisoi vastikään, ettei kuolemaa ole pystytty vahvistamaan virallisesti, koska alue jäi venäläisten haltuun. Sotilaan isä kertoo Ylelle, että perhe on kuitenkin saanut Ukrainan asevoimilta epävirallisen ilmoituksen pojan kuolemasta.

Joker kertoo tunteneensa kaatuneen suomalaistaistelijan.

- Kuollut kaveri oli yksi tiimimme liidereistä. Hän oli viimeisen päälle hyvä sotilas. Osasi asiansa.

- Meidän tiimimme uskoi tulleensa juuri siihen samaan jalkautumispaikkaan kuin missä yksi suomalainen kaatui, mutta kuskimme olikin vaihtanut reittiä kuultuaan johtoautomme joutuneen venäläisten tankkitulitukseen. Tässä vaiheessa asiat alkoivat mennä myös meidän kohdallamme pieleen.

Jokerin taistelutoverin kypärään kiinnitetyllä kameralla otetut kuvat näyttävät räjähdyksen voiman.

Jokerin taistelutoverin kypärään kiinnitetyllä kameralla otetut kuvat näyttävät räjähdyksen voiman. Kuva: Kuvankaappaus videolta

-?Kaikki Hummerissa olleet tiimiläisemme mursivat sääriluunsa räjähdyksessä, osa kummastakin jalastaan, mutta kukaan ei ihme kyllä kuollut,

-?Kaikki Hummerissa olleet tiimiläisemme mursivat sääriluunsa räjähdyksessä, osa kummastakin jalastaan, mutta kukaan ei ihme kyllä kuollut, "Joker" sanoo. Kuva: Kuvankaappaus videolta

"Grizzlyksi" kutsuttu amerikkalainen vapaaehtoinen kertoo olleensa paikalla, kun suomalainen taistelija kaatui.

Tilanteesta ei ole olemassa videoita tai muuta kuvamateriaalia, joista IS olisi pystynyt vahvistamaan tapahtumien kulkua. Tapahtuneesta on liikkunut ristiriitaista tietoa, eikä siitä ole ennen tätä kuultu yksityiskohtaista kuvausta.

Grizzly kertoo, että hän ja suomalainen taistelija olivat mukana tiimissä, joka kulki Jokerin maastoauton edellä. Tämän tiimin tehtävänä oli perustaa Javelin-ohjusasema alueelle, koska sen piti valmistautua torjumaan venäläisten panssarivaunujen vastahyökkäys.

- Lähdimme liikkeelle aikaisin aamulla ja valitettavasti meidät havaittiin drooneilla tai vihollisen ilmakuvauksella. Kun saavuimme perille, vihollistankit hyökkäsivät välittömästi kimppuumme, Grizzly sanoo.

- Siinä iskussa suomalaistaistelija kuoli. Sen jälkeen vallitsi sekasortoinen tilanne, ja seurasi muutakin mieshukkaa.

Grizzly kertoo itse haavoittuneensa tankin ampuman kranaatin sirpaleista alavatsaan.

- Menetin paljon verta. Laitoin ensisiteen ja ryömin lähellä olleeseen matalaan kuoppaan, jossa lisäsin painesiteen. Olin siellä monta tuntia myöhään iltaan asti, kunnes yksi ystävällinen sotilas toisesta osastosta tuli ja kiskoi minut turvaan, hän selvittää.

- Toiset tiimiläisemme olivat aiemmin päivällä kääntyneet takaisin huomattuaan tankit. He olivat liikkeellä vain kevyillä miehistönkuljetusajoneuvoilla ja tekivät niissä olosuhteissa oikean ratkaisun. Mutta valitettavasti he ajautuivat suoraan alueelle, jota pioneerit eivät vielä olleet raivanneet miinoista.

Grizzly kehuu estoitta kaatunutta suomalaista tiiminvetäjää.

- Hän oli juuri sellainen huippusotilas, jonka kaikki olisivat halunneet rinnalleen sodassa. Hän oli koko ajan innokkaasti opettelemassa uutta. Hän oli johtajana erittäin lojaali.

Yllä olevalla videolla näkyy uusi räjähdys sen jälkeen, kun Jokerin auto oli ajanut telamiinaan.

IS keskusteli myös legioonan (International Legion GUR of "Recon Team Kilo") yhden tiiminvetäjän kanssa. "Mad Dog" -nimellä esiintyvä tiimipomo vahvistaa Grizzlyn olleen samassa taistelussa kuin kaatunut suomalainen.

Mad Dog kertoo yksikön toimivan Ukrainan tiedustelupalvelun alaisuudessa.

- Olemme erikoisjoukkoryhmä, teemme suoria hyökkäyksiä. Olemme alueilla usein se keihäänkärki, joka menee sisään ensimmäisenä ja varmistaa alueen, jonka jälkeen Ukrainan maajoukot pääsevät ottamaan tilanteen haltuun, selvittää Mad Dog, joka oli telamiinan räjähdyksen jälkeen ensimmäisten joukossa auttamassa suomalaista.

- Joker on yksi urheimmista tapaamistani sotilaista. Hän oppii nopeasti ja haluaa aina lisää taistelutietoa. Jokerilla on suuri sydän ja hän pitää yksikkömme hyvässä kunnossa. Kun olemme tositoimissa, hän on valmis mihin tahansa. Keskittyneenäkin hän nauraa aina, ja siksi hän on "Jokerimme", hän jatkaa.

Kuva: Kuvankaappaus videolta

Vain tovi ennen kesäkuun tapahtumia Joker oli kertomansa mukaan loukkaantunut ensimmäisen kerran. Tarkalleen ottaen Bahmutissa, jossa taisteluiden tiedetään olleen poikkeuksellisen rajuja.

- Sain pienen sirpaleosuman sääreeni, ja myös kylkeeni osui sirpale, mutta siinä oli onneksi hyvä suojaus, Joker kertoo.

Jokerin mukaan lääkärit olisivat halunneet leikata hänen polvensa saman tien.

- Siitä operaatiosta toipuminen olisi vienyt 4-6 kuukautta, joten kieltäydyin kohteliaasti. Halusin ennemmin olla mukana rintamalla historiallisissa taisteluissa, Joker tiivistää.

Etelä-Suomessa asuva Joker lähti Ukrainaan vuonna 2022.

- Vääryyden edessä ei pidä ikinä polvistua, ei vaikka henki menisi. Mulle on suuri kunnia taistella Ukrainan joukoissa, Joker perustelee.

- Unelmani on myös aina ollut päästä sotimaan. Kun tuli mahdollisuus osallistua kaikkien sotien sotaan, niin totta kai olin heti valmis.

Jokerin kuntoutus kestää kuulemma vielä kuukausia.

- Loukkaantuminen ei ole muuttanut tulevaisuuden suunnitelmiani, Joker sanoo.

Yllä olevalla videolla Joker esittelee vammojaan sairaalassa.

Hän ei kadu päätöstään sotaan lähtemisestä.

- Riskit olivat tiedossa. Ennemmin haavoitun sata kertaa kuin kuolen kerran.

Kun puheeksi tulee pelko, Joker myöntää sen olevan alati läsnä.

- Tietysti aina pelottaa. Jos väittäisin muuta, valehtelisin. Tai jos en pelkäisi, olisin psykopaatti tai muuten hullu ja silloin vaarantaisin itseni lisäksi myös tiimini. Sellaista tyyppiä ei kukaan halua tiimiinsä, Joker muistuttaa.

- Pelon alla pitää kuitenkin pystyä toimimaan.

-?Ennemmin haavoitun sata kertaa kuin kuolen kerran,

-?Ennemmin haavoitun sata kertaa kuin kuolen kerran, "Joker" sanoo. Kuvassa Joker on yhdessä hänet räjähdyksen jälkeen tulituksen alta pelastaneen yhdysvaltalaissotilas "Gingyn" kanssa. Kuva: Vapaaehtoistaistelija "Joker"

Ukrainan armeija tarvitsee Mad Dogin mukaan alati lisää tarvikkeita pysäyttääkseen Venäjän taistelukentällä.

- Tänne on lähetetty avuksemme pääasiassa kevyttä kalustoa, mutta se ei riitä. Tarvitsemme lisää voimaa, Mad Dog painottaa.

Myös Ukrainan armeijan johto sekä maan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat toistuvasti eri yhteyksissä pyytäneet raskasta aseapua länsimailta. Pulaa on ollut varsinkin tykistön ammuksista. Ukraina on toivonut myös hävittäjiä ja panssarivaunuja. Jälkimmäisiä se on myös saanut.

Jokerin mukaan sota kiivaimmilla taistelualueilla on ollut raakaa.

- Tämä ei todellakaan ole mitään lastenleikkiä, Joker sanoo.

- Venäjän armeijaa on kritisoitu voimakkaasti, mutta ei sillä ole mikään pilipaliarmeija. Pointti on nimenomaan Venäjän raskas tykistö, joka on armoton.

Hyökkäyssotansa aikana Venäjä on nojannut pitkälti tykistötuleen. Joker löytää sodalle yhtymäkohtia sotaelokuvista.

- Kuvailisin tätä sotaa niin, että aivan kuin katsoisin jotain raakaa sotaelokuvaa, mutta yhtäkkiä tajuankin olevani aidosti mukana siinä. Kaikki ympärillä olevat esineet ja elävät olennot tuntuvat räjähtelevän palasiksi.

Jokerin kokemuksen perusteella Venäjän armeija ei kunnioita Geneven sopimusta, eikä muitakaan kansainvälisiä sodankäynnin pelisääntöjä.

- Olemme tiimiläistemme kanssa sopineet keskenämme, että kukaan meistä ei jää Venäjän armeijan vangiksi - ainakaan elävänä.

Yllä olevalla videolla "Joker" nousee jaloilleen sairaalassa.

Jokerin mukaan Ukrainan ja Venäjän väliset taistelut ovat olleet erityisen brutaaleja juuri Bahmutissa. Yksikkö, jossa oli mukana suomalaisia, ei taistellut aivan Bahmutin ytimessä, vaan kaupungin lähiympäristössä.

Kaksi päivää alueella ollut yksikkö selvisi hengissä yhtä miestä lukuun ottamatta. Yhtä tiimiläistä ammuttiin, kaikki muut saivat sirpalevammoja.

- Selvisimme ehkä siksi, että pysyimme jatkuvasti liikkeessä, ja tietysti myös tuuria tarvitaan aina, Mad Dog sanoo.

Bahmutissa vakavia vammoja sai myös toinen Suomen kansalainen. Legioonassa hänen taistelijanimensä on "The Finn". Hän kuuluu samaan tiimiin kuin Joker ja Mad Dog, ja on Mad Dogin tavoin tiiminvetäjä.

Joker ja Mad Dog kutsuvat häntä "tiiminvetäjien presidentiksi", sillä heidän mukaansa The Finn on tiiminvetäjistä vaikutusvaltaisin.

The Finn kertoo saaneensa Bahmutissa kolmeen eri paikkaan vammoja sirpaleista.

- Lisäksi tärykalvoni rikkoutui. Kaikki tämä tapahtui Bahmutissa, sanoo maaliskuussa 2022 Ukrainaan lähtenyt The Finn.

- Taistelin Bahmutissa Jokerin rinnalla. Onneksi hän oli erittäin luotettava joukkuetoveri.

Suomalaissotilas korostaa muiden tavoin Venäjän tykistön rajuutta.

- Tykistö ja miinat ovat jatkuva uhka. Toiset kestävät paineen henkisesti, kaikki eivät. Meitä kaikkia pelottaa, mutta taisteluissa se tunne ei saa hallita.

Ulkomaalaislegioonan tiiminvetäjä kertoo joutuneensa todistamaan "venäläisten tekemiä kauheita rikoksia". Samasta asiasta puhuu myös Joker, joka sanoo nähneensä monenlaista julmuutta.

Hänen mukaansa Ukrainassa on käynnissä kansanmurha.

- Venäjän armeija on pysäytettävä Ukrainassa, muuten se jatkaa raiskauksia ja tappamista muualla Euroopassa. Se uhka on todellinen.

Ilta Sanoma
samedi 22 juillet 2023 19:19:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.