IS ajoi kymmenen kertaa Helsingin takseilla päärautatieaseman ja lentoaseman välisen matkan. Kuva: Aleksi Jalava / IS, Markku Ulander / Lehtikuva, Kuvankäsittely: IS
IS matkusti takseilla Helsingissä päärautatieasemalta lentoasemalle ja takaisin. Suurimman summan matkasta veloitti Taksi Helsingin autoksi naamioitunut valetaksi.
Asema-aukion taksitolpalla Helsingin rautatieasemalla käy iltapäivällä kahdelta tiistaina kova kuhina.
Taksit ovat järjestäytyneet sekalaisiin jonoihin, joita lähestyn niiden alkupäästä. Katseeni poimii nopeasti järjestyksessä toisena olevan jonon kärjestä sinisen auton, jonka tumman tuulilasin läpi piirtyvät kuljettajan ääriviivat.
Lähden lähestymään autoa sivuilleni vilkuilematta, sillä muiden lähellä olevien kulkupelien kuljettajat näyttävät seisoskelevan keskenään ringissä kauempana. Askellukseni päättyy kuitenkin lyhyeen, kun viereen parkkeeratun taksin kuljettaja sinkoaa luokseni ja alkaa saatella minua autoaan kohti kysellen samalla minne olen matkalla.
Vastaan suuntaavani Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Kuljettaja avaa minulle oven, ja hyppään vauhdikkaasti istumaan mustille nahkapenkeille. Reitti lienee kuskille tuttu, sillä hän ei näytä tarvitsevan navigaattoria.
Taksikuskit kilpailevat asiakkaista erityisesti Asema-aukion taksitolpalla. Kuva: Janne Aaltonen/IS
Minut saateltiin autoon niin kiireesti, etten ehtinyt vilkaisemaan, näkyikö taksin ulkopuolella hinnastoa. Sisältä sitä ei ainakaan löydy. Takapenkiltä kuskin takaa ei heti näy taksamittaria. Se löytyy lopulta, kun jaksaa kurkkia kuskin olan yli.
Auto on sisältä suhteellisen siisti ja mukavan viileä kesähelteellä. Ainoa häiriö on takakontissa mitä ilmeisimmin hölskyvä kookas vesipullo, joka pitää voimakasta ääntä kuskin pysähdellessä liikennevaloihin. Hanskalokeroon on liimattu keltainen lappu, josta käyvät asianmukaisesti ilmi kuljettajan nimi ja y-tunnus.
Perille päästessämme taksamittari näyttää 75:ttä euroa. Annan tarvittavan määrän käteistä kuljettajalle, joka toivottaa rahat vastaanottaessaan hyvät päivänjatkot. Pyydän vielä kuittia, ja kuski toteaa kuittipaperin olevan valitettavasti loppu. Näpyttelen kuskin pyynnöstä puhelimen näytölle sähköpostiosoitteeni, ja napin painalluksesta sähköpostiini kilahtaa kuitti.
IS selvitti taksien hintoja ja palvelua Helsingissä toistamalla viime kesänä tehdyn testin. Testin tarkoituksena oli vuosi sitten selvittää, kuinka taksialan vapautuminen vuonna 2018 vaikutti asiakkaiden kohteluun sekä heidän luottamukseensa takseja kohtaan.
Lue lisää: Kyytiin repimistä, treffipyyntöjä ja jopa lähes 60 euron hintaero - IS ajoi saman matkan 10 kertaa taksilla Helsingissä
Ajoimme jälleen yhteensä kymmenen matkaa Helsingin päärautatieaseman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä niin, että joka toinen matka kulki rautatieasemalta lentoasemalle ja joka toinen päinvastaiseen suuntaan. Matkaa kertyy autolla yhteen suuntaan noin 19 kilometriä, ja aikaa matkan taittamiseen kuluu vajaa puoli tuntia.
Lentoasemalla taksin kyytiin noustaan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan tuloaulan taksiasemalta. Kuva: Janne Aaltonen/IS
Matkat tehtiin tiistaina 18. heinäkuuta kello 10.30-17. Taksien kyytiin noustiin rautatieasemalla vaihtelevasti Asema-aukion ja Elielinaukion taksitolpilta, ja lentokentällä ensimmäisessä kerroksessa olevan tuloaulan taksiasemalta.
Mukana selvityksessä olivat suurempien firmojen takseista Taksi Helsinki, Menevä ja Fixutaxi. Muut autot olivat pienempien firmojen tai yksityisten yrittäjien omistamia.
Lentoasemayhtiö Finavia on kilpailuttanut Taksi Helsingin, Menevän ja Fixutaxin. Toimijat ovat sitoutuneet noudattamaan sopimushintoja, jotka ovat halvempia kuin tavallisten taksien hinnat. Sopimuksen puitteissa Helsingin keskustaan, kuten rautatieasemalle, pääsee ennalta määritellyllä kiinteällä hinnalla.
Selvityksen perusteella kyytien hinnoissa on taksien välillä merkittäviä eroja. Yksityiset yrittäjät saattoivat veloittaa matkasta yli tuplahinnan suurempiin firmoihin verrattuna. Myöskään kuluttajan oikeus valita haluamaansa taksia ei vieläkään tunnu toteutuvan varsinkaan Asema-aukion taksitolpalla.
Kuitin antaminen asiakkaalle oma-aloitteisesti, kun käteismaksusta ei jää merkintää maksupäätteeseen
Asiakaspalveluhenkisyys
Reitin tuntemus
Auton kunto ja siisteys
Hintatietojen näkyvyys
Matkan hinta
IS:n taksiselvityksessä taksien kyytiin noustiin rautatieasemalla vaihtelevasti Asema-aukion ja Elielinaukion taksitolpilta. Kuluttajan oikeus valita taksinsa ei aina toteutunut asianmukaisesti. Kuva: Janne Aaltonen/IS
Erot taksikyytien hinnoissa olivat suuria. Kalleimmalle matkalle tuli hintaa 87,30 euroa, kun taas halvimmillaan matkan pääsi kulkemaan 35 eurolla. Keskimääräinen matkan hinta oli 61,85 euroa.
Selvityksen perusteella hinnat näyttävät nousseen vuodentakaisesta. Edellisen testin keskimääräisen matkan hinta oli 59,84 euroa. Tuolloin kallein matka maksoi 96,20 euroa ja halvin 38 euroa.
Toisen ja neljännen taksin kuljettajat ilmoittivat matkan hinnan jo ennen kuin matkustaja oli istuutunut kyytiin. Myös kuudennessa taksissa oli käytössä kiinteä hinta, mutta kuljettaja ei kertonut summaa ajon aikana - matkustajan täytyi siis painaa se mieleensä tarkastellessaan lentokentän tuloaulassa olevaa hinnastoa. Seitsemässä taksissa matkasta maksettiin taksamittarin mukaan.
Kaikissa taksamittarin mukaan kyydistä veloittaneissa takseissa mittari oli näkyvillä. Seitsemännessä taksissa se oli sijoitettu kuskin ja etupenkin väliin niin, että sen etsiminen katseella otti takapenkkiläiseltä aikaa.
Suurimmassa osassa takseista hinnastot olivat näkyvissä auton ulkopuolella, ja ensimmäisessä autossa hinnat kertova lappu löytyi myös sisältä. Etenkin Asema-aukiolta kyytiin hypätessä matkustajalle ei tuntunut jäävän aikaa edes tarkastaa, onko hinnasto liimattu auton kylkeen tai ikkunaan, saati sitten tutustua hintoihin tarkemmin.
Kaikkiaan neljän taksin kuskit antoivat matkustajalle kuitin oma-aloitteisesti. Nähtävissä on parannusta viime vuodesta, jolloin vain kaksi kuljettajaa tarjosi kuittia käteismaksun jälkeen. Tuolloin yhdessä takseista ei kuittia saanut pyydettäessäkään, ja toisessa kuitin piti tulla sähköpostitse, muttei se ilmestynyt koskaan postilaatikkoon.
Kuitit olivat enimmäkseen selkeitä, ja niistä kävi ilmi yrityksen nimi, ajettu matka, matkaan kulunut aika sekä matkan hinta. Yrityksen nimi puuttui kolmannen taksin kuitista ja matkan tiedot viidennen taksin kuitista.
Myös reitin tuntemus näyttää kohentuneen verrattuna vuodentakaiseen. Viime vuonna peräti kahdeksan kuskia kymmenestä joutui turvautumaan navigaattoriin päästäkseen rautatieasemalta lentoasemalle tai toisinpäin, kun taas tänä vuonna reittiohjeita tarvitsi ainoastaan kolme kuljettajaa.
Taksi Helsinki, Menevä ja Fixutaxi ovat sitoutuneet noudattamaan lentoaseman sopimushintoja. Kuva: Janne Aaltonen/IS
Autot olivat lähestulkoon poikkeuksetta siistissä kunnossa. Kulkupelit vaihtelivat aina vaalealla nahalla verhoillusta Mercedes-Benzistä vanhaan Volvoon. Monessa autossa puhalsi hellepäivänä mukavasti viilentävä ilmastointi.
Suurin osa kuljettajista oli kohteliaita: yli puolet avasi matkustajalle auton oven, ja moni kyseli matkan aluksi kuulumisia.
Viimevuotisessa testissä erään taksin kuljettaja yritti repiä minua laukkuni olkahihnasta autonsa kyytiin Asema-aukion taksitolpalla. Tällä kertaa kyytiin ei riuhdottu, mutta asiakkaan oikeudessa valita taksinsa itse oli edelleen toivomisen varaa: kahden taksin kuskit pyrkivät ottamaan matkustajaan katsekontaktia mahdollisimman aikaisessa vaiheissa ja sellaisen saatuaan viittoilivat suoraan astumaan autonsa sisään.
Jutun alussa olevasta tapauksesta tuttu kuski saatteli minut autoonsa, vaikka olin matkalla toista autoa kohti, ja eräs kuskeista huuteli minua hyppäämään kyytiinsä takseja Asema-aukiolla silmäillessäni.
Lentoasemalla taksit seisovat omissa jonoissaan: ensimmäisessä on Fixutaxin autoja, toisessa Menevän ja kolmannessa Taksi Helsingin. Neljännessä on muita takseja, joilla ei ole käytössään sopimushintoja. Kuva: Janne Aaltonen/IS
Vaihtorahaa kuskit pystyivät tarjoamaan vaihtelevasti. Ilmoitettuani maksavani käteisellä ensimmäisen taksin kuski tiedusteli, enkö olisi pystynyt maksamaan kortilla. Hänellä ei ollut antaa minulle riittävästi rahaa takaisin, joten 67 euron matkasta tuli olosuhteiden pakosta 65 euron hintainen.
Viidennen taksin päästessä määränpäähänsä taksamittari näytti 77:ää euroa. Maksoin kahdella 50 euron setelillä, ja kuskin pyyhällettyä hakemaan vaihtorahaa taaksemme parkkeeranneen taksin kuljettajalta sain takaisin 25 euroa. Kuitin loppusummaksi kuljettaja kirjasi virheellisesti 60,50 euroa.
Myös kymmenennen taksin kuljettaja joutui heittäytymään luovaksi vaihtorahojen puutteessa. Hän kipaisi ostoksille lähimpään kauppaan saadakseen kasaan puuttuvat kolikot.
Toukokuussa viranomaiset ratsasivat valvontaiskussa 94 helsinkiläistaksia, joista 37:ssä ilmeni rikkeitä tai puutteita. Parantamisen varaa oli muun muassa taksien hintatietojen esittämisessä, taksiliikennöinnin asiakirjoissa sekä luvanhaltijan nimen ja yhteystietojen esillä pitämisessä.
Selvitykseen osallistuneista takseista puolessa oli esillä kortti tai tarra, josta kävi ilmi kuljettajan tiedot.
Taksi Helsingin autoa ajava kuljettaja kehottaa minua kiinnittämään huomiota nimenomaan siihen, onko kuljettajan kuvallinen nimikortti näkyvillä, jos haluaa välttyä Helsingin taksimarkkinoilla pyöriviltä villeiltä takseilta.
Helsingissä sijaitsevat taksitolpat voivat pahimmillaan näyttäytyä kuluttajille villeinä viidakoina. Lyhyestäkin kyydistä saattaa joutua maksamaan kovan hinnan. Kuva: Janne Aaltonen/IS
Niin sanotuissa valetakseissa yrittäjät pyrkivät naamioimaan kulkupelinsä muistuttamaan Taksi Helsingin autoja esimerkiksi hämäävien teippausten avulla. Auton katolta löytyvässä kuvussa saattaa lukea myös jotakin Taksi Helsinkiä muistuttavaa, kuten "Taxi Helsinki", "Taksi Helsink" tai "Taksi Helsingi".
Kysyessäni, onko valetakseja vielä liikkeellä, kuljettaja kertoo keskustelleensa viimeksi edeltävänä päivänä taksitarkastajan kanssa siitä, että autoja näkyy yhä Helsingin katukuvassa.
Kuljettajan mukaan kuvallisen nimikortin lisäksi kuluttajan on syytä aina tarkastaa auton taksikupu ja ottaa rekisterinumero ylös. Jos jotakin epäilyttävää ilmenee, tulee olla yhteydessä Taksi Helsingin taksitarkastajaan. Lisäksi kuljettaja kehottaa tilaamaan taksin esimerkiksi puhelimitse tai sovelluksen kautta, ja ojentaa käteeni kortin, johon on painettu firman puhelinnumero.
Tällä kertaa ohitan nämä ohjeet, sillä seuraavaksi lähden etsimään juurikin valetaksia.
Sellainen löytyy yllättävän nopeasti, kun keskittyy tarkastelemaan taksikupuja. Valitsemani mustan, siistin Hondan kyljissä ei näy minkäänlaisia teippauksia, mutta kuvussa lukee hämäävästi Taxi Helsinki.
Helsingin katukuvassa näkyy edelleen takseja, jotka muistuttavat Taksi Helsingin autoja, mutta kuuluvat pienemmille firmoille tai yksityisille yrittäjille. Kuluttajaa pyritään huijaamaan esimerkiksi tekstein "Taxi Helsinki", "Taksi Helsink" tai "Taksi Helsingi". Kuva: Janne Aaltonen / IS
Ennen kuin astun kyytiin, kuljettaja osoittaa ikkunaan liimattua hinnastoa ja kysyy, sopiihan hinta minulle. Ehdin vilkaista hinnastoa vain pikaisesti, kun kuljettaja jo avaa minulle ovea, jonka ulkopuolelta hinnasto löytyy. Sisään hypättyäni yritän tiirailla hinnastoa vielä ikkunan läpi, mutta sen eteen sisäpuolelle on liimattu näkyvyyden peittävä lappu, joka kertoo, mitkä maksuvälineet taksissa käyvät.
Autossa oleva taksamittari on asianmukaisesti näkyvillä, mutta kuljettajan nimi ja yhteystiedot eivät osu omaan silmääni. Navigaattoria kuski ei näytä matkalla tarvitsevan.
Määränpäähän saavuttaessa taksamittari näyttää 87,30 euroa - summa on suurin tämän testin aikana veloitettu. Kuittiin piirtyy Taksi Helsingin sijaan pienen firman nimi. Ilta-Sanomat yritti tuloksetta tavoittaa puhelimitse kommentoimaan taksiyrittäjää, jonka numero oli kuitissa.
Hintaero "Taxi Helsingin" taksilla on huima, kun sitä vertaa aitoon Taksi Helsinkiin. Sopimushintaa käyttävän Taksi Helsingin autolla matkan hinnaksi olisi jäänyt 35 euroa.
Taksi Helsinki teki hiljattain brändiuudistuksen, jonka tarkoituksena oli auttaa osaltaan suitsimaan valetakseja. Vanhaa tunnusta oli valitettavan helppo kopioida.
Uuden kuvioista, värityksestä, sanoista ja numerosta muodostuvan bränditunnuksen mukaiset teippaukset laitettiin yli tuhanteen pääkaupunkiseudulla liikennöivään Taksi Helsingin autoon kesäkuun ensimmäisen ja toisen viikon aikana.
Taksi Helsingin toimitusjohtajan Juha Pentikäisen mukaan uudistuksen jälkeen uuden brändin kaltaisiksi teipattuja valetakseja ei ole katukuvassa näkynyt. Sen sijaan liikkeellä on edelleen pienten firmojen tai yksityisten yrittäjien takseja, joiden taksikuvussa oleva teksti pyrkii imitoimaan Taksi Helsingin tekstiä fonttia myöten, harmittelee Pentikäinen.
TetraSys Oy.