Ilta Sanoma

Monica Lewinskyn ja Bill Clintonin suhteen paljastuminen johti ennennäkemättömään julkiseen myllytykseen.

Monica Lewinskyn ja Bill Clintonin suhteen paljastuminen johti ennennäkemättömään julkiseen myllytykseen. Kuva: Danny Moloshok & Win McNamee / Reuters, Jonathan Alcorn & CNN / ZUMA / MVphotos

Monica Lewinsky ihastui 22-vuotiaana palavasti pomoonsa. Hänen epäonnekseen tuo pomo sattui olemaan Yhdysvaltojen presidentti. Suhteella oli tuhoisat seuraukset, jotka muuttivat Lewinskyn elämän.

- Kuvittele, että heräät eräänä aamuna ja koko maailma tietää nimesi ja puhuu sinusta. Ei siksi, että olet parantanut taudin tai estänyt naapurisi taloa palamasta. Kaikki tietävät kuka olet, koska virheesi, salaisuutesi on paljastunut kaikille. Minä tiedän siitä jotakin.

Näin sanoo Monica Lewinsky 15 Minutes of Shame -dokumentissaan. Sunnuntaina 50 vuotta täyttävä Lewinsky on ollut puolet elämästään tunnettu siksi, että hän harrasti seksiä maailman vaikutusvaltaisimman miehen kanssa. Hänellä oli suhde Yhdysvaltojen presidentin Bill Clintonin kanssa ja koko maailma sai tietää siitä.

Lewinsky ei halunnut julkisuuteen, mutta muuttui yhdessä yössä yksityishenkilöstä koko maailman tuntemaksi "toiseksi naiseksi". Hänet leimattiin kevytkenkäiseksi bimboksi, ja hänestä heitettiin vitsiä niin tv:ssä kuin internetissäkin.

Bill Clinton halasi Monica Lewinskyä presidentinvaalien voitonjuhlissa.

Bill Clinton halasi Monica Lewinskyä presidentinvaalien voitonjuhlissa. Kuva: CNN / ZUMA / MVphotos

Ihmisten mieliin piirtyi kuvia mekosta, jossa oli väitetysti spermatahra, ja Lewinskyn ajateltiin olevan nuori viettelijätär, joka sai varatun presidentin pauloihinsa.

- Vuonna 1998 menetin maineeni, omanarvontuntoni ja lähes kaiken. Olin menettää myös henkeni, Lewinsky sanoi vuonna 2015 TED-puheessaan.

Kaikki alkoi, kun 22-vuotias Lewinsky meni kesällä 1995 palkattomaan työharjoitteluun Valkoiseen taloon. Kaliforniassa kasvanut Lewinsky oli opiskellut psykologiaa ja saanut harjoittelupaikan perhetutun avustuksella.

Uudessa työpaikassaan Lewinsky tapasi 49-vuotiaan Bill Clintonin. Ei mennyt kauaa, kun Lewinsky ihastui karismaattiseen pomoonsa päätä pahkaa.

Bill Clinton ja Monica Lewinsky Valkoisen talon henkilökunnan joulujuhlassa.

Bill Clinton ja Monica Lewinsky Valkoisen talon henkilökunnan joulujuhlassa. Kuva: Polaris / MVPhotos

Monica Lewinsky ja Bill Clinton Valkoisessa talossa. Kaksikko tapaili vaivihkaa mm. presidentin työhuoneessa.

Monica Lewinsky ja Bill Clinton Valkoisessa talossa. Kaksikko tapaili vaivihkaa mm. presidentin työhuoneessa. Kuva: Globe Photos / ZUMA / MVphotos

Lewinskyn mukaan hänen ja Clintonin suhde sai alkunsa Valkoisessa talossa järjestetyissä henkilökunnan juhlissa, joissa hän vilautti stringejään presidentille. Lewinsky huomasi, että hänen alushousunsa pilkottivat vaatteiden alta ja päätti pitää ne näkyvissä Clintonin kävellessä ohi.

Pian sen jälkeen Lewinsky sai kutsun takahuoneeseen presidentin kanssa. Lewinskyn mukaan hän ja 27 vuotta vanhempi Clinton suutelivat pimeässä huoneessa.

-?Haluaisin ajatella, etten silloin miettinyt hänen olevan presidentti. Mutta totta kai mietin.

-?Mutta minulle siinä hetkessä - jolloin olimme pimeässä huoneessa ensi kertaa kahdestaan - merkitsi enemmän se, että joku jota muut himoitsivat, himoitsi minua, Lewinsky sanoi pari vuotta sitten The Clinton Affair -sarjassa.

Monica Lewinsky vuonna 2015. Lewinskyllä meni vuosia päästä yli suhteesta ja sen tuomasta julkisuudesta.

Monica Lewinsky vuonna 2015. Lewinskyllä meni vuosia päästä yli suhteesta ja sen tuomasta julkisuudesta. Kuva: Dave Bedrosian / Future-Image / ZUMA / MVphotos

Alkoi salasuhde, joka kesti kaksi vuotta. Pari tapasi Valkoisessa talossa vaivihkaa silloin, kun kiireisellä Clintonilla oli hetki aikaa.

Hän antoi Lewinskylle lahjoja ja kutsui tämän työhuoneeseensa intiimejä hetkiä varten. Lewinskyn mukaan he harrastivat suuseksiä presidentin virallisen työhuoneen, The Oval Officen WC-tiloissa.

Lewinsky ei koskaan tiennyt etukäteen milloin seuraava tapaaminen olisi, mutta odotti niitä aina innolla. Hän oli toivottoman ihastunut ja haaveili yhteisestä tulevaisuudesta presidentin kanssa.

Samaan aikaan Clinton oli kuitenkin naimisissa pitkäaikaisen puolisonsa Hillary Clintonin kanssa.

Vuonna 1996 Lewinskyn esihenkilö huomasi, että hän ja Clinton viettivät paljon aikaa yhdessä, ja Lewinsky päätettiin siirtää töihin Pentagoniin.

Lewinsky avautui ystävänä pitämälleen Linda Trippille, joka nauhoitti kaksikon keskustelut Lewinskyn tietämättä.

Lewinsky avautui ystävänä pitämälleen Linda Trippille, joka nauhoitti kaksikon keskustelut Lewinskyn tietämättä. Kuva: Reuters

Siellä Lewinsky paljasti suuren salaisuutensa kollegalleen Linda Trippille ja alkoi kertoa tälle yksityiskohtia suhteestaan presidenttiin: siitä, miten he tapasivat, millaisia intiimejä hetkiä he viettivät yhdessä ja mitä Clinton antoi hänelle lahjaksi.

Lewinskyn epäonneksi Tripp oli aistinut jo aiemmin, että nuoren harjoittelijan urakiidossa oli jotain erikoista. Hän päätti alkaa nauhoittaa Lewinskyn kanssa käymiään puhelinkeskusteluja. Lopulta Tripp antoi 20 tuntia nauhoitteita syyttäjä Kenneth Starrille, joka alkoi selvittää niiden sisältöä tarkemmin.

Tammikuussa 1998 netissä julkaistiin uutinen, joka levisi kulovalkean tavoin ympäri maailman: Yhdysvaltain presidentillä oli salasuhde yli puolet nuorempaan harjoittelijaan. Clinton toimi tuolloin presidenttinä toista kautta, ja Lewinsky elätteli toiveita siitä, että hän pääsisi palaamaan töihin Valkoiseen taloon.

Niin ei käynyt. Sen sijaan Lewinskyn koko elämä kääntyi ylösalaisin ja hänet imaistiin valtavan oikeusprosessin syövereihin.

Monica Lewinsky joutui Clinton-skandaalin tiimoilta myös FBI:n kuultavaksi. Julkinen pyöritys oli nuorelle naiselle kestämätöntä.

Monica Lewinsky joutui Clinton-skandaalin tiimoilta myös FBI:n kuultavaksi. Julkinen pyöritys oli nuorelle naiselle kestämätöntä. Kuva: Jonathan Alcorn / ZUMA / MVphotos

Lewinskyn ja Clintonin suhde oli etusivun uutinen ympäri maailman.

Lewinskyn ja Clintonin suhde oli etusivun uutinen ympäri maailman. Kuva: Allan Tannenbaum / Polaris / MVPhotos

Lewinsky kokee olevansa ensimmäinen ihminen, jonka maine tuhoutui internetin takia ja joka joutui nettikiusaamisen uhriksi. Nettiuutisointi otti vuonna 1998 ensimmäisiä askeliaan ja yksi kaikkien aikojen suurimmista poliittista skandaaleista oli esimerkki siitä, miten nopeasti tieto levisi sen avulla.

- Minulle se tarkoitti sitä, että yhdessä yössä minusta tuli julkisesti nöyryytetty henkilö ympäri maailman, Lewinsky sanoi TED-puheessaan.

Pian kävi ilmi, että Lewinskyllä oli ollut pitkä suhde myös lukionsa opettajaan, joka oli Clintonin tapaan naimisissa. Myös Clintonin käytöksestä muita naisia kohtaan esitettiin erilaisia väitteitä. Hänen väitettiin muun muassa kourineen erästä lentoemäntää.

1990-luvun lopulla Me Too -liikkeestä ei ollut tietoakaan, ja nuoria naisia kohdeltiin julkisuudessa hyvin eri tavalla kuin nykyään.

Lewinskystä vitsailtiin avoimesti Yhdysvaltojen katsotuimmissa keskusteluohjelmissa, joiden miesjuontajat aina Jay Lenosta Conan O'Brieniin heittivät härskejä kommentteja parikymppisen naisen intiimielämästä. Jopa arvostettu uutisankkuri kutsui häntä "saalistajaksi, joka kiinnitti huomionsa presidenttiin".

Lewinsky joutui naurunalaiseksi ympäri maailman. Puolalaisyhtiö mainosti tuotteitaan Lewinskyn pilakuvalla ja tekstillä

Lewinsky joutui naurunalaiseksi ympäri maailman. Puolalaisyhtiö mainosti tuotteitaan Lewinskyn pilakuvalla ja tekstillä "nykyään en ota suuhuni muuta kuin Warp4-limsaa". Kuva: Reuters

Lewinskyn mukaan häntä kohdeltiin julkisuudessa hirvittävällä tavalla. Hän kertoi TED-puheessaan, että kaikista pahinta oli, kun hänen yksityiset keskustelunsa Linda Trippin kanssa esitettiin tv:ssä.

- Julkinen nöyryytys oli musertavaa. Elämä oli lähes sietämätöntä.

Seksiskandaali ja sitä seurannut nöyryytys johtivat Lewinskyn mukaan siihen, että hän joutui muuttamaan äitinsä luo. Äiti joutui vahtimaan epätoivoon vajonnutta tytärtään herkeämättä, jotta tämä ei satuttaisi itseään.

Hän istui Lewinskyn sängyn vierellä joka ilta ja pakotti tämän käymään suihkussa ovi auki.

Kun Lewinskyn ja Clintonin suhde tuli julki, kiisti presidentti tapahtumat jyrkästi. Hänellä oli valtavasti vaikutusvaltaa ja hänen sanansa painoi enemmän kuin Lewinskyn.

Petetty vaimo Hillary Clinton kuunteli taustalla, kun Bill Clinton kiisti kuuluisassa puheessaan jyrkästi suhteensa Lewinskyyn.

Petetty vaimo Hillary Clinton kuunteli taustalla, kun Bill Clinton kiisti kuuluisassa puheessaan jyrkästi suhteensa Lewinskyyn. Kuva: Win McNamee / Reuters

- Minulla ei ollut seksuaalista suhdetta sen naisen, neiti Lewinskyn, kanssa, Clinton vakuutteli kuuluisassa tv-puheessaan tammikuussa 1998.

Lewinsky puolestaan allekirjoitti lausunnon, jossa myös hän kiisti seksisuhteen.

Clinton kiisti suhteen olemassaolon myös vaimoltaan. Hillary Clinton kertoi Hillary-dokumentissa vuonna 2020, että hänen miehensä väitti kaiken olevan vain suuri väärinkäsitys.

Presidentti narahti lopulta valheestaan ja joutui virkasyytteeseen oikeuden vastustamisesta ja väärän valan antamisesta. Clinton kieltäytyi eroamasta virastaan, ja senaatti hylkäsi syytteet.

Syyttäjä Kenneth Starrin suorittamien tutkimusten asiakirjoja lastattiin autoon Washingtonissa syyskuussa 1998.

Syyttäjä Kenneth Starrin suorittamien tutkimusten asiakirjoja lastattiin autoon Washingtonissa syyskuussa 1998. Kuva: Richard Ellis / ZUMA / MVphotos

Monican kuuluisa mekko, josta etsittiin Clintonin spermatahroja.

Monican kuuluisa mekko, josta etsittiin Clintonin spermatahroja. Kuva: Reuters

Kolme vuotta sitten Bill Clinton paljasti viimein, miksi hän, maailman vaikutusvaltaisin mies, päätti aloittaa äärimmäisen riskialttiin suhteen nuoren harjoittelijan kanssa.

Clintonin mukaan paineet Valkoisessa talossa saivat hänet etsimään jotakin sellaista, joka kääntäisi hänen ajatuksensa pois.

-?Jokaisen elämässä on paineita ja pettymyksiä, kauhukokemuksia, pelkoja ja mitä tahansa. Tein asioita vuosien ajan hallitakseni huoliani. Nyt olen täysin eri ihminen kuin silloin, hän sanoi Hillary-dokumentissa.

Clinton myönsi olevansa pahoillaan siitä, miten epäoikeudenmukaisella tavalla skandaali tuhosi Lewinskyn koko elämän.

-?Vuosien aikana olen seurannut, kuinka hän on yrittänyt saada normaalin elämän takaisin, mutta on päätettävä, kuinka normaali määritellään.

Monica Lewinsky on kertonut kokemuksistaan mm. TED-puheessaan vuonna 2015. Lisäksi hän on osallistunut moniin nettikiusaamisen vastaisiin kampanjoihin.

Monica Lewinsky on kertonut kokemuksistaan mm. TED-puheessaan vuonna 2015. Lisäksi hän on osallistunut moniin nettikiusaamisen vastaisiin kampanjoihin. Kuva: TED2015 / Bestimage / MVPhotos

Lewinsky on kertonut, että hänen oli vaikea löytää töitä, sillä häntä ei otettu skandaalin vuoksi tosissaan.

Vuosituhannen vaihteessa Lewinsky kertoi oman versionsa tapahtumista Andrew Mortonin kirjoittamassa kirjassa, mutta vetäytyi myöhemmin yli kymmeneksi vuodeksi julkisuudesta ja jatkoi psykologian opintojaan.

Palattuaan parrasvaloihin vuonna 2014 Lewinsky puhui erilaisissa tilaisuuksissa tuodakseen ilmi nettikiusaamisen seurauksia sen uhreille.

Hän halusi puhua avoimesti niistä tuntemuksista ja vaikutuksista, joita seksisuhteella presidentin kanssa oli hänelle.

- Ei mene päivääkään, ettei minua muistutettaisi virheestäni ja kadun sitä virhettä syvästi.

Nykyään Lewinsky on aktivisti, joka on tuottanut dokumentteja nettikiusaamisesta sekä sarjan omasta seksiskandaalistaan.

Monica Lewinsky esiintyy nykyään harvakseltaan julkisuudessa ja pitää yksityiselämänsä omana tietonaan. Kuvassa Lewinsky viime maaliskuussa Vanity Fairin Oscar-juhlissa.

Monica Lewinsky esiintyy nykyään harvakseltaan julkisuudessa ja pitää yksityiselämänsä omana tietonaan. Kuvassa Lewinsky viime maaliskuussa Vanity Fairin Oscar-juhlissa. Kuva: Danny Moloshok / Reuters

Elämänsä mullistaneen suhteen jälkeen Lewinsky on ollut hyvin vaitonainen yksityiselämästään ja varonut kertomasta kumppaneistaan julkisuudessa. Hän ei ole mennyt naimisiin, mutta myönsi pari vuotta sitten deittailevansa. Lehtitietojen mukaan Lewinskyllä ei ole lapsia.

- Minusta tuntuu, että jos joku on ansainnut oikeuden pitää rakkauselämänsä yksityisenä, se olen minä, hän totesi Peoplelle pari vuotta sitten.

Lähteet: 15 Minutes of Shame, Monica Lewinskyn TED-puhe, New York Post, Washington Post, Oprah Daily, Time, People, IS Arkisto

Ilta Sanoma
vendredi 21 juillet 2023 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.