Ilta Sanoma

Ville Kosken tavoitteet ovat yhtä peräänantamattomat kuin hänen otteensa kentällä: nousta Huuhkajien avainpelaajaksi.

Ville Kosken tavoitteet ovat yhtä peräänantamattomat kuin hänen otteensa kentällä: nousta Huuhkajien avainpelaajaksi. Kuva: Markku Ulander ja Jussi Eskola / Lehtikuva

Ville Koskesta tuli sattuman kautta FC Hongan ja Pikkuhuuhkajien luottotoppari. Veikkausliigassa häntä ei nähdä enää kovinkaan pitkään.

Jos asiat olisivat tapahtuneet ilman yllättäviä käänteitä, Ville Koski, 21, todennäköisesti pelaisi Veikkausliigassa, mutta hän ei olisi toppari. Pelipaikka löytyisi keskikentältä.

Koskella oli jo 15-vuotiaana kaikki tärkeimmät ominaisuudet kunnossa. Hän oli taitava pallon kanssa, osasi lukea peliä ja pärjäsi hyvin kaksinkamppailuissa kaikista kovimpiakin vastustajia vastaan.

Lähes missä tahansa ikäluokassa Koski olisi kykyjensä perusteella ollut itsestäänselvä valinta heti ensimmäiseen poikamaajoukkueeseen, mutta ei 2002-syntyneissä, joissa juuri keskikentän taitureita Suomessa oli harvinaisen paljon.

Ville Koski on nauttinut pienestä pitäen mies miestä vastaan -kamppailusta.

Ville Koski on nauttinut pienestä pitäen mies miestä vastaan -kamppailusta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

- Santeri Väänänen, Matti Peltola, Juho Kilo, Naatan Skyttä, Adam Marhiev, Doni Arifi, Roope Kantola, Tuukka Partanen... Ei todellakaan ollut helppo tehdä ensimmäisiä valintoja, ikäluokan silloinen päävalmentaja Erkka V. Lehtola taustoittaa.

Kun nyt tiedetään pelaajien myöhemmät vaiheet, kyse oli todella poikkeuksellisesta ikäluokasta. Lehtolan listaamista kaikki muut paitsi Partanen (Kakkonen) ovat joko siirtyneet ulkomaille tai pelanneet vähintään Veikkausliigassa, Peltola ja Väänänen jo Huuhkajissakin.

- Kieltämättä harmitti, kun en saanut kutsua heti ensimmäiseen maajoukkueeseen. Omasta mielestäni minun olisi kuulunut olla mukana, Veikkausliigassa Honkaa nykyään edustava Koski muistaa.

Nimi pysyi kuitenkin vahvasti Lehtolan ja apuvalmentajana toimineen Samu Kosken papereissa. Hänen aikansa koitti, kun U16-maajoukkuetta koottiin.

- Kaksinkamppailukovuudessa Ville oli varmaan keskikenttäpelaajista paras, mutta pelissä on paljon muita puolia, kuten liikkuminen, pallonkäsittely ahtaassa tilassa, nopeiden valintojen tekeminen. Niissä koimme, että jotkut muut olivat edellä, Lehtola perustelee.

Urheilulehti

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 28/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Hyville pelaajille tuppaa aina käymään lopulta hyvin. Varsinkin, jos heillä on hyvät valmentajat läpi koko junioriputken. Kosken tapauksessa ne olivat ensin Marko Ignatius Tuusulan Palloseurassa ja perään Hessu Karmala PKKU:ssa.

Hyvät pelaajat halutaan myös mahdollisuuksien mukaan aina kentälle.

Etelän aluevalmentaja Samu Koski oli kokeillut alueleirillä Koskea topparina ja kertoi myönteisistä havainnoistaan Lehtolalle.

- Maajoukkueessa oli tarvetta toiselle topparille Tony Miettisen rinnalle ja halusimme kokeilla Villeä siinä. Tiesimme, että hän on hyvä puolustamaan, riittävän fyysinen ja pystyy avaamaan peliä hyvin lähelle ja hyvällä potkutekniikallaan kauemmaksikin, Lehtola muistaa.

- Kun Erkka kertoi asiasta minulle, en heti innostunut. Hetken mietittyäni kuitenkin ajattelin, että mieluummin olen kentällä pelaamassa kuin penkillä, Koski kertaa käänteentekevän hetken.

Koski osoittautui poikamaajoukkueessa juuri sellaiseksi alakerran äijäksi, jota oli etsitty.

- Villellä oli oikeanlaista johtajuutta. Tekojen ohella hän pystyi ohjaamaan myös puheellaan muita pelaajia, Lehtola kehuu.

Ville Koski valittiin Helsinki cupin ikäluokkansa parhaaksi 2013. Aki Riihilahti jakoi palkinnon.

Ville Koski valittiin Helsinki cupin ikäluokkansa parhaaksi 2013. Aki Riihilahti jakoi palkinnon. Kuva: Kosken kotialbumi

Turnauksessa Montecatinissa 2014.

Turnauksessa Montecatinissa 2014. Kuva: Kosken kotialbumi

Koski nautti pienestä pitäen 1v1-tilanteista. TuPS:n valmentaja Marko Ignatius kannusti häntä hyökkäämään rohkeasti. Koski tekikin röyhkeillä haastoillaan paljon maaleja.

Hän ei jäänyt pallonmenetyksen jälkeen seuraamaan tilannetta katseellaan, vaan halusi heti terrierimäisesti riistää pallon itselleen takaisin.

Nuorukainen näytti muille mallia täysillä yrittämisestä. Jos keskikentällä pelannut Koski huomasi, että joku pelikaveri ei ollut pelissä antanut kaikkeaan, hän purkautui asiasta autossa Jukka-isälleen.

- En tykkää, kun jotkut pelaajamme suoristavat selkänsä, kun ovat menettäneet pallon.

Ignatius pyrki kehittämään lapsia positiivisuuden kautta. Hän antoi kehuja vaisusti sujuneen ottelunkin jälkeen.

Taas sai joukkueen huoltajana toiminut isä palautetta:

- Miksi hän kehui meitä, vaikka oli oikeasti tosi huono peli?

Valmentaja Ignatiuksen kannustus sai kuitenkin sytytettyä Koskeen ja moneen muuhun poikaan kyltymättömän kipinän harjoitella pallon kanssa myös omalla ajalla.

Se näkyi taitojen kehittymisessä. TuPS menestyi erittäin hyvin Suomessa pelatuissa turnauksissa ja kamppaili tasapäisesti vastustajien kanssa myös ulkomailla.

Fakta

Ville Koski jätti AC Oulun Luquinhasin ja Michael Lopezin seisomaan elokuussa 2022.

Ville Koski jätti AC Oulun Luquinhasin ja Michael Lopezin seisomaan elokuussa 2022. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

SYNTYNYT: 27. tammikuuta 2002.

LAJI: Jalkapallo.

PELIPAIKKA: Toppari.

SEURAT: TuPS 2008-2014, PKKU 2015-2018, FC Honka Akatemia (Kakkonen) 2019, FC Honka 2019-

MAAOTTELUT: 1 A-maaottelu 2023. U16-mj 3 ottelua 2017, U17-mj 13 ottelua 2018-19, U18-mj 2 ottelua 2019, U21-mj 14 ottelua 2021-23.

VEIKKAUSLIIGASSA: 57 ottelua, joissa 3 maalia ja 3 syöttöä (tilanne 6.7.2022).

MUUTA: Sopimus FC Hongan kanssa kauden 2023 loppuun. Pelaaja-agentti Ives Cakarun. Huuhkajadebyytti 12.1.2023 Suomi-Viro. Ensimmäinen maaottelu U16 Suomi-Ruotsia elokuussa 2017. Ensimmäinen ottelu Veikkausliigassa 12.9.2020 RoPS-FC Honka, ensimmäinen maali 13.8.2022 Ilves-FC Honka.

Lasten kasvattajaseurana toimivan TuPS:n toiminta loppuu 11-vuotiaiden ikäluokkaan. Silloin Koskenkin oli aika ottaa seuraava askel ja siirtyä Pallokerho Keski- Uusimaahan.

Valmentajaksi tuli Hessu Karmala, joka on tunnettu kovasta vaatimustasosta.

- Ville oli ihanteellinen valmennettava. Tuli treeneihin hymy huulilla ja teki kaikki hommat aina täysillä, Karmala muistaa.

Teini-iässä 12-15-vuotiaana vilkkaat pojat keksivät aina kaikenlaista, mutta Koski noudatti aina tarkasti hänelle annettuja ohjeita.

- Ainoa asia, mistä meille tuli erimielisyyksiä, olivat palauttavat treenit. Hänen mielestään silloinkin olisi pitänyt treenata kovempaa, Karmala muistaa.

Kosken pelipaikaksi vakiintui vapaa rooli keskikentän kutospaikalla.

- Hän sai pelata vahvuuksillaan, voittaa paljon kaksinkamppailuita, mutta samalla kehittää pelaamistaan pallollisena. Neljän vuoden aikana syöttötekniikka ja liikkuminen tilanteen vaatimalla tavalla menivät paljon eteenpäin, Karmala kertaa.

PKKU:ssa pelasi paljon muitakin lahjakkaita pelaajia. Harvassa ovat minkään seuran yhden ikäluokan pelaajat, joista peräti neljä on myöhemmin edennyt Veikkausliigaan saakka: Kosken lisäksi Daniel ja Benjamin Heikkinen sekä Samuel Anini jr.

- Kehityin PKKU:ssa merkittävästi. Vain se harmittaa vieläkin, että jäimme hopealle sekä P14 (Nike Premier) että P15 (Kai Pahlman) -ikäluokkien SM-lopputurnauksissa, Koski sanoo.

Ville Koski on alle 21-vuotiaiden maajoukkueen luottopelaajia

Ville Koski on alle 21-vuotiaiden maajoukkueen luottopelaajia Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kosken henkiset rintakarvat kasvoivat maajoukkueessa, mutta omassa seurassa pelipaikkana pysyi keskikenttä.

Debyytti miesten Kakkosessa tuli 16-vuotiaana PKKU:ssa kesällä 2018. Kauden päätteeksi joukkue putosi kuitenkin Kolmoseen.

- En halunnut pysäyttää hyvässä vauhdissa ollutta kehitystäni. Selvittelyiden jälkeen löysin pelipaikan Kakkosessa pelanneesta Honka Akatemiasta.

Ensimmäinen kausi ei ollut pelkkää paraatimarssia.

- En saanut pelata niin paljon kuin mielestäni olisin ansainnut. Päävalmentaja Riku Paularinne halusi joukkueen pelaavan eri tavalla kuin minä, Koski kertaa.

Koski keskusteli asiasta moneen otteeseen Paularinteen kanssa.

Ratkaiseva muutos tapahtui kaudella 2020, kun Paularinne päätti peluuttaa joukkuetta kolmen topparin taktiikalla.

- Hän ehdotti minulle keskimmäisen topparin paikkaa. Olen aina ollut joukkuepelaaja ja ostin idean. Siitä lähtien pelipaikkani on ollut toppari.

Koski näytti poikamaajoukkueen tapaan, että hän on loistava sopeutumaan uuteen pelipaikkaan myös miesten tasolla.

Hän teki hyvillä Kakkosen esityksillään vaikutuksen Hongan veikkausliigajoukkueen päävalmentajaan Vesa Vasaraan ja sai kutsun mukaan edustusjoukkueen harjoituksiin.

Aina jalkapalloasiat särmästi hoitanut Koski meinasi heti tehdä elämänsä noloimman mokan.

- Saavuin treenipaikalle tapani mukaan tosi hyvissä ajoin, mutta huomasin unohtaneeni nappikset kotiin. Onneksi sain isän kiinni, joka ehti juuri ennen treenejä tuomaan kengät minulle. Ikinä en ole jännittänyt mitään niin paljon kuin sitä, että joudunko heti tunnustamaan emämunaukseni, Koski paljastaa inhimillisyytensä.

Ville Koski väänsi NSI Runavikin Klaemint Olsenin kanssa Euroopan konferenssiliigan karsinnoissa heinäkuussa 2021.

Ville Koski väänsi NSI Runavikin Klaemint Olsenin kanssa Euroopan konferenssiliigan karsinnoissa heinäkuussa 2021. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kun Koski teki nykyisen pelaajasopimuksensa FC Honkaan syksyllä 2020, hän näytti heti treeneissä, mitä on luvassa. Hän taklasi Hongan isoimman äijän Dani Hatakan pariin kertaan kumoon kaksinkamppailussa.

Sen jälkeen kenenkään ei tarvinnut epäillä, etteikö tämä poika jossain vaiheessa olisi tärkeä osa joukkuetta.

Treeni treeniltä Koski koki olonsa topparina yhä kotoisemmaksi.

- Huomasin, että topparina pelatessa tulee päällikkö olo, kun saa pelata vielä vähän kovempaa kuin keskikentällä. Saan olla vielä kovempi luu.

Koski olisi omasta mielestään ollut valmis Veikkausliigaan heti kauden 2021 alussa, mutta ensimmäiset ottelut kuluivat penkillä ja katsomossa. Mahdollisuus näyttöpaikkaan aukeni, kun kokeneet topparit Tapio Heikkilä ja Dani Hatakka olivat sivussa kauden neljännessä pelissä Interiä vastaan.

Kosken debyytti oli niin vakuuttava, ettei sen jälkeen ole tarvinnut peräpeiliin katsella.

Terveenä ollessaan hän on ollut kaikissa Hongan tärkeimmissä peleissä avauksessa. Kehitys on jo kolme kautta nousujohteista. Tammikuussa se toi debyytin myös Huuhkajissa harjoitusottelussa Viroa vastaan.

- Yhden unelman täyttymys. Pää on auki, mutta tulevaisuudessa haluan nousta vielä korkeammalle tasolle ja päästä pelaamaan kaikista tärkeimmissäkin Huuhkajien peleissä, Koski sanoo.

Ennen lopullista murtautumista Huuhkajiin Koskella on edessä sopivan seuran löytäminen ulkomailta. Asia on ajankohtainen tämän kauden jälkeen, kun sopimus Hongan kanssa päättyy.

- Tavoitteena on löytää sellainen seura ja sarja, joka tuo seuraavan haasteen. Tässä vaiheessa tärkeintä ei ole raha, vaan paikka, jossa saan vastuuta.

Ville Kosken kehitys on ollut nousujohteista.

Ville Kosken kehitys on ollut nousujohteista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Koskea U21-maajoukkueessa viime vuodet valmentanut Juha Malinen näkee Kosken tulevaisuuden valoisana.

- Tosi potentiaalinen luottopelaaja jollekin eurooppalaiselle seuralle ja Huuhkajiin tulevaisuudessa. Villen tausta keskikenttäpelaajana antaa hänelle avuja, joista on apua monessa pelin vaiheessa. Hän pystyy liikuttamaan palloa monipuolisesti maassa ja ilmassa.

- Ville on hyvä kamppailemaan ja riittävän nopea, ettei häntä helposti ohiteta. Hän osaa ennakoida tilanteita. Topparilta vaadittava kovuuskin on kehittynyt selvästi viimeisen vuoden aikana ja kehittyy varmasti lisää, kun hän pääsee sarjaan, jossa joutuu ja saa pelata paljon kovempaa kuin Veikkausliigassa, Malinen ennakoi.

Malisen mukaan Koski on tärkeä kulmapala Pikkuhuuhkajissa syksyllä alkavissa EM-karsinnoissa.

- Robin Tihin kanssa hän muodostaa kaksikon, jonka varaan puolustus on hyvä rakentaa.

Ilta Sanoma
jeudi 20 juillet 2023 15:03:00 Categories: Ilta Sanoma Veikkausliiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.