Ilta Sanoma

Carole Lombard koki järkyttävän kohtalon.

Carole Lombard koki järkyttävän kohtalon. Kuva: Bettmann / Getty Images, SNAP / Entertainment Pictures & Paramount Pictures / ZUMA / MVphotos, ZUMA / MVphotos

Vuonna 1942 koko Amerikkaa järkyttänyt lentoturma päätti 22 elämää.

33-vuotias näyttelijä Carole Lombard halusi pelastaa hitaasti uppoavan avioliittonsa. Siksi hän kieltäytyi matkustamasta junalla, ja vaati päästä nopeinta reittiä kotiin ilmateitse.

16. tammikuuta 1942 Trans World Airlinesin lennolle 3 nouseminen oli kolikonheiton tulos, ja kohtalokas päätös Lombardille.

Carole Lombard oli suosituimpia komedianäyttelijöitä Hollywoodin kulta-aikana. Hän oli aikansa parhaiten palkattu naisnäyttelijä ja hänellä oli nousukiidossa oleva ura mykkäelokuvissa.

lombardin avioliitto yhden Hollywoodin tunnetuimman näyttelijän, Clark Gablen kanssa oli ajautunut uskottomuuteen.

Tuolloin 40-vuotiaan Gablen huhutaan pettäneen vaimoaan 21-vuotiaan näyttelijätoverinsa Lana Turnerin kanssa. Gable tunnetaan erityisesti klassikkoelokuvasta Tuulen viemää.

Gable oli itsekeskeinen, eikä koskaan kokenut tarvitsevansa itsekuria avioliiton ulkopuolisen seksin suhteen. Hän tiesi, millainen saalis hän oli. Myös Lombard oli ovela bisnesnainen, joka ymmärsi, millainen voima oli olla maailman suurimman filmitähden lähellä.

Gable ja Lombard olivat aikansa satupari, mutta avioliitossa oli myös ongelmia.

Gable ja Lombard olivat aikansa satupari, mutta avioliitossa oli myös ongelmia. Kuva: ZUMA / MVphotos

Gable ja Lombard näyttelivät yhdessä vain kerran, vuoden 1932 filmatisoinnissa Mies minua varten.

Gable ja Lombard näyttelivät yhdessä vain kerran, vuoden 1932 filmatisoinnissa Mies minua varten. Kuva: Paramount Pictures / ZUMA / MVphotos

Lombardia ja Gablea on kuvailtu aikansa Angelina Jolieksi ja Brad Pittiksi. Heidän suhteensa oli intohimoinen. He ehtivät viettää kolme vuotta yhdessä ennen avioliittoa, ja vajaat kolme vuotta lisää avioparina.

Joulukuussa 1941 Japani teki yllätysiskun Pearl Harborin sotilas­tukikohtaan, ja Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan. Lombard oli ensimmäinen elokuvatähti, joka lähti kiertämään Yhdysvaltoja sodan rahoittamiseksi.

15. tammikuuta 1942 Lombard oli kiertueellaan koti­osavaltiossaan Indianassa. Päivän aikana hän myi ennätyksellisesti noin kahdella miljoonalla dollarilla joukko­velkakirjoja, mikä oli tuplasti hänen tavoitteensa.

33-vuotias Carole Lombard oli aikansa suosituimpia komedianäyttelijöitä. Lombard oli ensimmäinen elokuvatähti, joka teki töitä sodan rahoittamiseksi.

33-vuotias Carole Lombard oli aikansa suosituimpia komedianäyttelijöitä. Lombard oli ensimmäinen elokuvatähti, joka teki töitä sodan rahoittamiseksi. Kuva: Snap / Entertainment Pictures / ZUMA / MVphotos

Saman päivän aikana hän osallistui useisiin tapahtumiin, kuten teelle kuvernöörin kartanossa, nauhan leikkaamiseen uudessa armeijan värväys­toimistossa, illalliselle paikallisten merkki­henkilöiden kanssa ja lopuksi kirkossa pidettävään sotaobligaatio­kokoukseen.

Kirkon kokouksessa oli 12?000 ihmistä paikalla, ja moni seurasi tapahtumaa myös uutisfilmien välityksellä. Lombard, joka tavallisesti vältti julkista laulamista, johti yleisöä The Star-Spangled Banner -lauluun ja kehotti yleisöä ostamaan joukko­velkakirjoja.

-?Voitimme edellisen sodan, ja teidän avullanne voitamme tämänkin sodan! väitetään Lombardin huutaneen.

Hän ei kuitenkaan elänyt nähdäkseen sodan voittoa.

Lombardilla oli kova kiire päästä aviomiehensä Gablen luo selvittämään suhteen ongelmia.

Lombardilla oli kova kiire päästä aviomiehensä Gablen luo selvittämään suhteen ongelmia. Kuva: ZUMA / MVphotos

Seuraavana päivänä Lombardin matkaseurue, johon kuului lisäksi hänen äitinsä Elizabeth K. Peters sekä Gablen agentti Otto Winkler, oli jo ostanut junaliput kotimatkalle.

Lombardilla oli kuitenkin kova kiire aviomiehensä luo. Hän halusi nopeinta mahdollista reittiä kotiin Los Angelesiin. Hän sai puhuttua seurueelleen viime hetkellä paikat TWA:n lennolle 3.

Äiti ja Winkler kauhistelivat lentämistä. He yrittivät taivutella Lombardin toisiin aatoksiin.

Numerologiaa harrastavan Lombardin äidin puhutaan anoneen tytärtään tekemään muita järjestelyjä, kuultuaan lentäjän nimen ja lähtöajan. Myös Winkler oli kertonut vaimolleen, että hänellä oli aavistus onnettomuudesta.

Kulkuneuvosta ei päästy yksimielisyyteen, joten Lombard haastoi Winklerin perinteiseen kolikonheittoon. Epäonnekseen Lombard voitti, ja kolmikko nousi lentokoneen kyytiin.

Lento 3 teki välilaskun Las Vegasiin tankkaamaan sekä noutamaan matkustajia ja postia. Siihen aikaan sotilashenkilöstöllä, jotka olivat matkalla työtehtäviinsä, oli etuoikeus siviilikuljetuksiin.

Välilaskulla Las Vegasissa lennolle nousi 15 armeijan ilmavoimien lentäjää kyytiin. Silloin yksi työntekijä sanoi Lombardille, että hän ja hänen seurueensa ei mahtuisi enää jatkolennolle kohti Kaliforniaa.

Lombard ei pitänyt ajatuksesta. Hän vetosi siihen, että oli juuri myynyt joukko­velkakirjoja kahden miljoonan edestä sodan tukemiseksi. Hän myös uhkasi soittaa isommille kihoille, joiden avulla hän oli alunperin saanut paikat koneeseen.

Niinpä kolmikko sai jäädä jatkolennolle.

Lombardin runsaiden matkatavaroiden ja armeijan lentäjien tuomien varusteiden painon vuoksi koneeseen mahtui välilaskulta lähdettäessä vain rajallinen määrä polttoainetta, joka ei olisi riittänyt lopulliseen määränpäähän asti.

Las Vegasin välilaskulla lentokoneeseen tuli uusi miehistö. Kokenut lentäjä Wayne Williams jatkoi uutena kapteenina. Hänen lisäkseen koneeseen tuli toinen lentäjä sekä yksi lentoemäntä. Lennolla oli näiden kolmen lisäksi 19 matkustajaa, eli yhteensä 22 henkilöä.

Ilta alkoi hämärtyä ja Las Vegasista lentokone jatkoi matkaansa pimeyteen.

Koneen oli tarkoitus tehdä vielä toinen välilasku, jolloin sitä voitaisiin tankata lisää. Matkan varrella olisi ollut tankkausasema Nevadan Boulder Cityssä, mutta siellä ei ollut laskeutumisvaloja.

Sen ja useiden - osittain Lombardin kanssa käydyistä neuvotteluista johtuvien - viivästysten takia lentäjien aikoivat tankata vasta toisella lentokentällä Las Vegasin ulkopuolella. Sinne asti kone ei kuitenkaan päässyt.

Viimeisen kerran lentäjä Williamsin kerrotaan raportoineen koneesta kello 19.07, vain muutama minuutti ennen kuin asukkaat kuulivat räjähdyksen ja näkivät valtavan tulipallon noin 24 kilometrin päästä Las Vegasista.

Lentokone oli iskeytynyt tuntemattomasta syystä päin korkeaa vuorta. Kaikki lentokoneessa olleet kuolivat.

Trans World Airlinesin lennon 3 onnettomuuden jäänteitä turmapaikalla.

Trans World Airlinesin lennon 3 onnettomuuden jäänteitä turmapaikalla. Kuva: Bettmann / Getty Images

Turman jälkeen lentokone oli kadoksissa usean tunnin ajan ennen kuin se löydettiin. Myös Lombardin aviomies Gable osallistui etsintöihin. Pelastustoimet kestivät kokonaisuudessaan seitsemän päivää.

Lentoturmaa kutsutaan skandaaliksi, koska se sisältää rutkasti mysteerejä. Lennon aikaan oli täysin kirkas ilta. Miehistö oli kokenut, ja lentokone oli täydessä toimintakunnossa.

Vuosikymmeniä on spekuloitu, mikä aiheutti lennon 3 törmäyksen vuorenhuippuun.

Tapahtumasta kirjan kirjoittanut Robert Matzen väittää, että tragedia oli useiden tekijöiden summa: lentosuunnitelma oli hieman virheellinen, monet maanpinnan varoitusvaloista oli sammutettu sodan vuoksi ja ohjaamon valot häiritsivät näkyvyyttä kriittisessä vaiheessa pimeänä yönä. Spekulaatioita on ollut myös siitä, etteivät lentäjät olisi käyttäneet kaikkia käytössään olleita navigaatiolaitteita.

Virallinen syy ei koskaan selvinnyt. Myös turman tutkinta jäi epäselväksi.

Gable ja Lombard kotonaan vuonna 1940. Pari meni naimisiin vuonna 1939 ja ehti olla naimissa vajaan kolmen vuoden ajan ennen Lombardin kuolemaa.

Gable ja Lombard kotonaan vuonna 1940. Pari meni naimisiin vuonna 1939 ja ehti olla naimissa vajaan kolmen vuoden ajan ennen Lombardin kuolemaa. Kuva: Austral / ZUMA / MVphotos

Lombardin kuolema järkytti koko Hollywoodia ja oli kansainvälinen uutinen päiväkausia. Myös surevan Gablen osallistuminen vaimonsa ruumiin etsintöihin vuoren huipulla kosketti monia.

- Kun Clark oppi miten tärkeää uskollisuus oli hänen suhteessaan Lombardiin, oli jo liian myöhäistä, Matzen sanoo New York Postin mukaan.

Gable jatkoi Hollywood-uraansa ja oli vielä kahdesti uudelleen naimisissa. Mutta kun Gable kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1960, hänet haudattiin Lombardin viereen.

Lombardin viimeiseksi jäänyt elokuva Ollakko vai eikö olla sai ensi-iltansa vasta hänen kuolemansa jälkeen. Siitä tuli hänen uransa suosituin.

Lähteet: New York Post, Youtube: Facts Verse, Robert Matzen: Fireball: Carole Lombard and the Mystery of Flight 3, Indy Star, History

Ilta Sanoma
mardi 18 juillet 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.