Ilta Sanoma

Kesällä Marko tapasi Anniinan. Syksyllä he muuttivat yhteen. Keväällä tanssittiin häitä. Neljä päivää häiden jälkeen tuore aviomies sai puhelun, joka veti maton hänen jalkojensa alta.

Kesällä 2013 Marko tapasi ihmeellisen naisen.

Anniina oli häntä kaksi vuotta vanhempi. He tutustuivat ensin netissä. Viestit vaihtuivat vilkkaan.

Pian Anniina jo halusi tulla tapaamaan Markoa tämän kotikaupunkiin Kuopioon, Oulusta asti.

Se oli menoa. Muutamia treffejä myöhemmin nainen muutti Markon luo asumaan.

Marko ei tajunnut säikähtää naisen innokkuutta. Hän luuli itseään onnekkaaksi, kun oli löytänyt näin ihanan naisen, joka oli valmis heittäytymään suhteeseen.

Juttusarja kertoo suomalaisen sarjahuijarin tarinan. Tämä on sen toinen osa.

Juttusarja kertoo suomalaisen sarjahuijarin tarinan. Tämä on sen toinen osa.

Anniinalla ei ollut töitä, mutta hän vakuutti olevansa vapaa rahahuolista. Nainen lupasi maksaa ruokakulut ja muut juoksevat menot, jos Marko hoitaisi asuntolainan ja yhtiövastikkeet.

Se vaikutti täydelliseltä parisuhteelta. Marko koki, että arki Anniinan kanssa synkkasi todella hyvin. He tekivät ja kokivat yhdessä paljon.

Täydellinen parisuhde se olisi ehkä ollutkin - jos se olisi ollut totta.

Anniina on ammatiltaan sairaanhoitaja. Hän kertoi pian ilouutisena saaneensa esimiestason työpaikan Kuopiosta.

Ovi kävi tiuhaan. Syksyn ja talven aikana Anniina ehti kertomansa mukaan olla yhteensä neljässä eri työpaikassa.

Kun talvi alkoi kääntyä kevääksi, luvassa oli taas suuria uutisia. Anniina esitteli Markolle ultraäänikuvaa. He saisivat lapsen!

Ja niin ryhdyttiin suunnittelemaan häitä. Ne vietettiin huhtikuussa, vaatimattomasti maistraatissa.

- Koska Anniinan kanssa yhdessäolo tuntui hyvältä ja luontevalta, päätimme mennä naimisiin huhtikuussa 2014, Marko kertoi jälkeenpäin.

Samoihin aikoihin Marko sai yllättävän kirjeen. Siinä kerrottiin, että hänen pankkikorttinsa oli yritetty kopioida automaatilla, minkä vuoksi pankki oli kuolettanut kortin ja lähettäisi uuden kahden viikon kuluessa.

Ei ehtinyt kulua edes sitä kahta viikkoa, kun Markolle alkoi valjeta, mistä oli oikeasti kyse.

Neljä päivää häiden jälkeen Markon työpuhelin soi. Linjan toisessa päässä oli haastemies. Hän pyysi Markoa tulemaan työpaikan ulkopuolelle autoonsa.

Autossa Marko sai kuulla asioita, jotka pudottivat hänen elämältään pohjan. Uutiset olivat niin järkyttäviä, ettei mies halunnut ensin uskoa niitä todeksi.

Jos haastemies puhui totta, hänen onnellinen elämänsä oli pelkkää valetta.

Haastemies kertoi, että Markolla oli osittain ulosotossa lähes 20?000 euron velat. Markon vaimo oli vastannut haastemiehen puheluihin ja sopinut tapaamisia hänen puolestaan. Vaimo oli selittänyt haastemiehelle, ettei Marko pysty itse hoitamaan velka-asioitaan, koska on Helsingissä sairaalan hengityskoneessa.

-?Tämä tuli minulle täysin yllätyksenä. Minulle alkoi valjeta, että vaimoni on kaiken takana, Marko kertoi myöhemmin poliisille.

Anniina oli antanut haastemiehelle valtakirjoja, joista Marko ei ollut ikinä kuullutkaan. Ensimmäisen pikalainan Anniina oli hakenut Markon pankkitunnuksilla jo elokuussa 2013. Yhteensä hän oli ottanut pikavippejä Markon nimissä eri yrityksiltä 9?200 euron edestä. Hän siirsi lainat ensin Markon tilille ja sieltä omalleen.

-?Rahat ovat menneet velkojen maksuun sekä Thaimaan-matkaan, Anniina selitti myöhemmin Oulun poliisille.

Anniina maksoi petoksella ottamillaan pikavipeillä myös päivittäisiä menoja ja pariskunnan yhteisiä ruokalaskuja, jotka oli yhteen muuttaessa niin auliisti luvannut hoitaa. Hän osti rahoilla myös miehelleen mieluisia asioita, kuten veneeseen uistimia ja takilan.

Esitutkintapöytäkirjan liitteenä olleita maksumuistutuksia lainoista, jotka Anniina otti Markon nimissä.

Esitutkintapöytäkirjan liitteenä olleita maksumuistutuksia lainoista, jotka Anniina otti Markon nimissä.

Näyttöä Anniinaa vastaan kertyi sellainen määrä, ettei Markon auttanut kuin uskoa haastemiehen kertoma todeksi.

Hänen vastavihitty morsiamensa olikin jotain ihan muuta kuin hän oli kuvitellut.

Työpaikaltaan Marko meni poliisilaitokselle ja teki vaimostaan rikosilmoituksen.

Kotona Anniina istui sängyllä ja itki, Kun Marko alkoi tentata vaimoaan, hän myönsi kaiken.

Sitten ovikello soi. Oven takana olivat poliisit, jotka veivät Anniinan mukanaan.

Kävi ilmi, että pikavippien lisäksi Anniina oli käyttänyt Markon luottokorttia 2?000 euron arvosta. Hän oli löytänyt kortin tunnukset Markon yöpöydän laatikosta.

Poliisikuulusteluissa Anniina myönsi tilanneensa lisäksi Markon henkilötunnuksilla useista eri verkkokaupoista tuhansien eurojen arvosta muun muassa lastenvaatteita, verhot, joululahjoja, meikkivoiteita, hajuvesiä, puukkosetin, Samsung-merkkisen älypuhelimen ja tabletin, takin, kengät ja lasten leikkimaton.

Kun Marko laittoi Anniinan lähettämän ultrakuvan verkon kuvahakuun, hän tajusi, ettei sekään ollut aito. Mitään vauvaa ei koskaan ollutkaan. Lastenvaatteita Anniina oli hamstrannut kummipojalleen.

Kuulusteluissa selvisi, miten taitavasti Anniina oli peitellyt petoksiaan kuukausien ajan. Katalan kulissin turvin hän onnistui jopa menemään naimisiin uhrinsa kanssa.

Anniina kertoi poliisille tehneensä Markolle postinsiirron poste restante -osoitteeseen. Sieltä hän kävi hakemassa postit miehensä puolesta. Hän laittoi lainahakemuksiin oman puhelinnumeronsa, jotta haastemies tai perintätoimisto tavoittelisivat Markon sijaan häntä. Hän kävi hakemassa väärennetyllä valtakirjalla käräjäoikeudesta Markolle tulleet haastehakemukset.

Marko ei osannut ihmetellä paperilaskujen puuttumista, koska kaikki hänen postinsa olivat tulleet jo pitkään sähköisinä.

Kun Markon pankkikortti suljettiin maksamattomien laskujen vuoksi, kotiin tuli pankilta kirje. Anniina piilotti kirjeen ja lähetti Markolle pankin nimissä viestin prepaid-liittymästä.

Kuulusteluissa hän perusteli valheiden vyyhtiään kylmän viileästi:

-?Minun piti siis esittää Markolle muuta kuin olen. Sain Markon luottamaan minuun.

Markon ja Anniinan avioliitto kesti vain neljä päivää. Petollinen suhde jätti kuitenkin pitkän varjon.

Marko menetti luottotietonsa. Hänen moottoripyöränsä ulosmitattiin. Osa palkasta meni ulosottoon.

Ilta-Sanomat tavoitti Markon, mutta kokemus on hänelle edelleen niin kipeä, ettei hän halunnut avata tuntojaan asiasta sen enempää.

Vuonna 2016 Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Anniinan puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen maksuvälinepetoksesta ja lukuisista petoksista. Oikeus määräsi hänet maksamaan Markolle oikeudenkäyntikulut ja kymmenille eri yrityksille tuottamansa vahingot viivästyskorkojen kera. Käräjäoikeus linjasi, että Anniinan "kohdalla uusimisriskin voidaan arvioida olevan vähäinen."

Se ennustus ei mennyt ihan nappiin.

Markon tapaus ei ollut ensimmäinen, muttei myöskään viimeinen kerta, kun Anniina tuomittiin hyvin samankaltaisesta petossarjasta.

Ilta-Sanomat on selvittänyt Oulussa, Kuopiossa ja Pohjanmaalla toimineen naisen tekemiä petosrikoksia. Tämä on sarjahuijarista kertovan juttusarjan toinen osa. Ensimmäisen osan voit lukea tästä.

Sarjan kolmannessa osassa selviää, mitä Anniina teki, kun tapasi seuraavan uhrinsa kesällä 2014 Tinderissä.

Kuvitus: Tatu Onkalo / IS

Markon ja Anniinan nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Ilta Sanoma
lundi 17 juillet 2023 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Seksi & Parisuhde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.