Ilta Sanoma

Hevoset ovat Katja Ståhlille tärkeitä. Lenni-hevonen on erityisen lähellä hänen sydäntään.

Hevoset ovat Katja Ståhlille tärkeitä. Lenni-hevonen on erityisen lähellä hänen sydäntään. Kuva: Ivan Bessedin

Katja Ståhlin elämä mullistui suosikkiohjelman juontopestin takia, mutta häntä itseään se ei muuttanut. Ståhl viihtyy yksin ja hevosten parissa, mutta myös parisuhteelle voisi arjessa olla tilaa.

Elämäni biisi -ohjelman menestys on nostanut Katja Ståhlin, 54, maan suosituimpien juontajien kärkikastiin. Ennen suosikkiohjelman paluuta tv-ruutuun elokuun lopussa, Ståhlia kuulee heinäkuun ajan Yle Radio Suomen kesäsarjassa Elämäni kesä.

Kuluva vuosi alkoi mukavasti, kun Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden juontaja-Venla. Pysti sijaitsee nyt Ståhlin kirjahyllyssä.

- Minut on huomattu, ja sitä arvostan. Mutta tuntuu vähän oudolta, että olen kaikista juontajista ensimmäinen, joka sai Venlan, Katja Ståhl toteaa.

- Koska en ole juontajana sen merkityksellisempi kuin kukaan muukaan. En sano, ettenkö olisi hyvä juontaja. Olen kyllä, Ståhl jatkaa.

- Tällä ohjelmalla osuin vastaavaan paikkaan kuin esimerkiksi Marco Bjurström osui aikanaan Bumtsibumilla.

Katja Ståhl voitti viime talvena ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden juontajan Venlan.

Katja Ståhl voitti viime talvena ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden juontajan Venlan. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

Kun ohjelma ja juontaja sopivat erityisen hyvin yhteen, lopputulos valloittaa katsojat tavallistakin perusteellisemmin.

Ohjelman vaikutus näkyy monin tavoin.

- On enemmän keikkoja ja palkkiot ovat parempia, Ståhl sanoo suoraan.

- Tykkään tv:ssä siitäkin, että se tuo yleensä lisää töitä. Keikkatöissä on pitkälti kyse siitä, että keikkoja tarjotaan sille, kenet milloinkin muistetaan. Tv-näkyvyys saa muistamaan.

Juontokeikkojen lisäksi Ståhl tekee paneelimoderointeja, puhekeikkoja sekä mediaan kirjoituskeikkoja. Työstä radiojuontajana hän luopui reilu vuosi sitten.

- Radiossa ollaan intiimisti ikään kuin kahdestaan jonkun kanssa. Vaikka se joku onkin itse asiassa iso porukka. Mutta huonoa on se, että radiosta saa tosi vähän liksaa, Ståhl sanoo.

- Varsinkin suhteessa siihen, kuinka paljon siihen menee aikaa. Poikkeuksena kaikkein isoimpien kanavien muutama suurin tähti, mutta heitä ei ole Suomessa montaa.

Katja Ståhl sanoo suoraan, että Elämäni biisi -ohjelman suosio on tuonut hänelle lisää töitä ja paremmat palkkiot.

Katja Ståhl sanoo suoraan, että Elämäni biisi -ohjelman suosio on tuonut hänelle lisää töitä ja paremmat palkkiot. Kuva: Ivan Bessedin

Työpalkkioista neuvottelu ei Ståhlin mielestä ole hänen vahvuuksiaan.

- Olen surkean huono neuvottelemaan rahasta, en osaa yhtään hoitaa palkkioneuvotteluja. Siinä olisi oppimisen paikka, hän myöntää.

- Jotenkin sitä pelkää, etten nyt vaan vaikuta leuhkalta. Vaikka eihän siitä ole edes kyse.

Viime aikoina tilanne on mennyt parempaan suuntaan.

- Olen ollut megasurkea, mutta viimeisen vuoden aikana oppinut ehkä vähän. Tajusin, että muut arvostavat minua vasta sen jälkeen, kun arvostan ensin itse itseäni. Ja se arvostus tarkoittaa, että minun pitää mitata oma arvoni rahalla.

Lue lisää: Lola Odusoga paljastaa Katja Ståhlille, miten Janne Porkka pilasi orastavan romanssin

Ståhl on palannut radioon heinäkuuksi. Hän keskustelee arkipäivisin Radio Suomessa julkisuudesta tunnettujen kuten Roope Salmisen ja Veronica Verhon kanssa heidän elämänsä kesästä.

Vieraisiin kuuluu ohjelman tuottajan ehdotuksesta myös Katariina Souri.

Marika Makaroff (takana), Kata Kärkkäinen (nyk. Katariina Souri) ja Ståhl tekivät aikoinaan yhdessä tv-ohjelmaa Hurja joukko.

Marika Makaroff (takana), Kata Kärkkäinen (nyk. Katariina Souri) ja Ståhl tekivät aikoinaan yhdessä tv-ohjelmaa Hurja joukko. Kuva: Seppo Haavisto

- Kata suuttui, koska koki vähättelynä sanomiseni Huomenta Suomi -ohjelmassa, vaikka en tarkoittanut mitään pahaa. Pyydän nyt ohjelmassa anteeksi ja sovimme asian. Kata sanoo olleensa pahastuessaan vähän herkillä, Ståhl kiteyttää tulevaa jaksoa.

Ståhlin kaksi lasta asuvat jo omillaan. Heistä poika muutti kotoa ensin.

- En osannut päästää irti. Tytön kohdalla olikin sitten jo helpompaa.

Ståhlin oli tarkoitus jäädä entiseen kotiin, mutta tyttären etsiessä asuntoa hänkin innostui vaihtamaan osoitetta.

- Pääsin niinkin pitkälle kuin viereiseen taloyhtiöön.

Elämässä olisi tilaa uudelle parisuhteelle, mutta Ståhlin mukaan haku ei ole päällä.

- En etsi miestä enkä kaipaa mitään. Minulla on hyvä elämä näinkin. Miehen olemassaolo ei olisi haitaksi, mutta ei haittaa sekään, ettei sellaista ole, Katja muotoilee.

- Miehet lähestyvät minua somessa, ja olen käynyt treffeillä. Ihan kivaa, mutta tunteet eivät ole roihahtaneet. On olemassa superhyviä miehiä, mutta tarvittaisiin myös se, että rakastuisin.

Vähimmäisvaatimuksiin kuuluvat älykkyys ja hauskuus.

- Moni on varmasti omasta mielestään molempia, mutta ei välttämättä minun mielestäni. En käy missään, joten en edes tiedä, missä voisin törmätä hyvään tyyppiin.

Hevostallit olisivat mahdollinen paikka, sillä siellä Ståhl ja vajaan vuoden ikäinen australianpaimenkoira Göstä käyvät monta kertaa viikossa.

Osan hevosistaan Ståhl omistaa kokonaan, osan puoliksi ja osan pienemmältä osin.

- Minulla oli aluksi yksi tamma, jolla rupesin tekemään varsoja. Tällaisesta elämästä olen haaveillut pienestä pitäen, Katja kertoo.

Australianpaimenkoira Gösta viettää paljon aikaa talleilla Katja Ståhlin kanssa.

Australianpaimenkoira Gösta viettää paljon aikaa talleilla Katja Ståhlin kanssa. Kuva: Ivan Bessedin

- Eihän tässä kaikessa ole mitään järkeä, mutta yhtään ei harmita, tämä on mahtava harrastus. Jaajo Linnonmaa on joskus sanonut, että jos kaikki rahat eivät mene harrastukseen, harrastus on väärä.

Ståhlin kanssa kuvissa poseeraava hevonen on Lenni.

- Äiti osti Lennin minulle ylioppilaslahjaksi.

Lenni on nyt nelivuotias, ja Ståhlin ylioppilaaksi tulosta on jokunen vuosikymmen. Matematiikka ei ihan täsmää, mutta Katjalla on selitys. Se alkaa teini-iästä.

- Vinguin ja vonguin hevosta, jolloin äiti ja isäpuoli siirsivät ongelmaa sanomalla, että saat hevosen päästessäsi ylioppilaaksi.

Siihen mennessä hevoset eivät enää kiinnostaneet yhtä paljon eikä hevosta tullut lahjaksikaan.

- Reilu vuosi sitten serkkuni kertoi, että hänen pitää perhesyistä luopua Lennistä. Ilmoitin ostavani Lennin.

Lenni on Katja Ståhlin hitusen myöhästynyt ylioppilaslahja.

Lenni on Katja Ståhlin hitusen myöhästynyt ylioppilaslahja. Kuva: Ivan Bessedin

Ståhl soitti äidilleen ja muistutti, että ylioppilaslahjaksi luvattu hevonen on edelleen saamatta, mutta nyt olisi mahdollisuus korjata tilanne.

- Äiti osti minulle Lennin. Hän oli juuri myynyt asuntonsa ja muuttanut senioritaloon, joten hänellä oli rahaa, tytär taustoittaa.

Ståhl kirjoittaa parhaillaan syksyllä ilmestyvää toista hevoskirjaansa.

- Vuosi hevosen kanssa -kirjassa pääroolissa on Lenni.

Elämäni biisi nähtiin tv-ruudussa ensimmäisen kerran vuonna 2019. Kun tuotantoyhtiöstä soitettiin, Katja innostui.

- Ajattelin heti, että hitto miten älyttömän hyvä idea.

Elämäni biisi -ohjelman joulujaksossa vuonna 2021 Katja Ståhlin viereen istui viisi pääministeriä: Mari Kiviniemi, Esko Aho, Jyrki Katainen, Sanna Marin ja Antti Rinne.

Elämäni biisi -ohjelman joulujaksossa vuonna 2021 Katja Ståhlin viereen istui viisi pääministeriä: Mari Kiviniemi, Esko Aho, Jyrki Katainen, Sanna Marin ja Antti Rinne. Kuva: Eino Ansio / Aamulehti

Ståhl juonsi tuotantoyhtiön tiloissa ohjelmasta koeversion. Vieraina toimivat yhtiön työntekijät.

- Kaikki tuntui heti oikealta. Tehdessäni tajusin, että tämä ohjelma on kuin luotu minulle. Sanoin lähtiessäni, että olette hulluja, jos ette ota minua. Onneksi he olivat samaa mieltä.

Ensimmäinen kausi esitettiin nauhoitettuna. Se ei tuntunut itselle luontaiselta.

- Valitin koko ajan, kuinka ärsyttävää on nauhoittaa.

Seuraavana vuonna alettiin tehdä suoria lähetyksiä.

- Vasta silloin pääsin oikein vauhtiin.

Ståhl tuli julkisuuteen vuonna 1995 livenä tehdyn Jyrki-ohjelman myötä. Vankka kokemus tv-töistä näkyy luontevuutena kameran edessä.

- Ennalta nauhoitettuja en ole ikinä osannut, en radiossa enkä tv:ssä.

Katja Ståhl ja Pizza Pekkarinen Jyrki-ohjelmaa tekemässä vuonna 1995.

Katja Ståhl ja Pizza Pekkarinen Jyrki-ohjelmaa tekemässä vuonna 1995. Kuva: Pekka Elomaa

Televisioon liitetään usein ikärasismi. Ståhl asennoituu asiaan mutkattomasti.

- Jos maailma on sellainen, että mieluummin tykätään katsoa nuoria ihmisiä, miksi minä rupeaisin riitelemään vastaan. On tyhmää yrittää pitää kiinni jostain, joka meni jo.

Asiat kestävät aina aikansa ja niiden jälkeen tulee jotain muuta.

- Luopuminen tuntuu olevan monille hirveän vaikeaa. Itse olen ollut aina hyvä lähtemään ja hyvä luopumaan. Kun aika on, se on kiitos kuulemiin, Katja kiteyttää.

Hän muistaa terapeutin sanoneen, ettei luovilla ihmisillä ole ikää, vaan he ovat omaa luovaa ydintään iästä riippumatta.

- Oma ikäni on minulle ihan yhdentekevä. Ikä ei mitenkään liity tekemisiini. Aina sanotaan, etteivät vanhat naiset saa töitä. En tuhlaa aikaa sen voivottelemiseen, sillä siten asia ei ainakaan parane, Katja huomauttaa.

Katja Ståhl on täysin sinut ikääntymisen kanssa.

Katja Ståhl on täysin sinut ikääntymisen kanssa. Kuva: Ivan Bessedin

- Se tietysti häiritsee, että kroppa hidastuu, mutta muuten iällä ei ole väliä.

Ei hevosten parissa eikä painonnostossa, jota Ståhl myös harrastaa.

- Lajini tempaus ja työntö ovat tällä hetkellä tauolla, koska polvessa olevaa rasitusvaivaa tutkitaan.

Elämäni biisi on muuttanut juontajansa elämää, mutta ei häntä itseään. Suosio ei ole tehnyt Ståhlista turhan tärkeää kuten kovin monelle käy. Hänellä riittää älliä ja elämänkokemusta käsitellä myös julkisuutta.

- Moni tuntuu pitävän itseään valtavan jännittävänä ja salaperäisenä persoonana. Minä en tiedä, miksi minun pitäisi peitellä ja piilotella asioitani, Katja tuumii.

- Ei voi kuin ihmetellä niitä, jotka kertovat jonkun asiansa kaikille Instagramissa, mutta sitten tuohtuvat, kun lehdet tekevät aiheesta jutun. Mitä muuta he olettivat, hän miettii.

Ilta Sanoma
samedi 15 juillet 2023 10:20:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.