Ilta Sanoma

Benjamin Autere ei haluaisi lähteä minnekään ilman jalkapalloa. Nyt se on viemässä häntä FC Barcelonan jalkapalloakatemiaan.

Benjamin Autere ei haluaisi lähteä minnekään ilman jalkapalloa. Nyt se on viemässä häntä FC Barcelonan jalkapalloakatemiaan. Kuva: Jaakko Autere & Lluis Serra & Xavier Bonilla / NurPhoto / ZUMA / MVphotos

Suomalainen Benjamin Autere hyväksyttiin FC Barcelonan arvostettuun jalkapalloakatemiaan.

Kataloniassa asuvan Benjamin Autereen, 7, isällä on edessä vaikea päätös.

Poika hyväksyttiin legendaarisen FC Barcelonan akatemiaan, mikä ei ole ihan arkipäivää suomalaispojalle.

Se tarkoittaisi kuitenkin sitä, että harrastuksen kustannukset nousisivat todella korkeiksi, minkä takia Jaakko Autere haluaa punnita vielä perheen kaikkia vaihtoehtoja.

FC Barcelonaan valittu Benjamin Autere, 7, vieraili seuran legendaarisella stadionilla, Camp Noulla ensimmäistä kertaa viime keväänä.

FC Barcelonaan valittu Benjamin Autere, 7, vieraili seuran legendaarisella stadionilla, Camp Noulla ensimmäistä kertaa viime keväänä. Kuva: Jaakko Autere

Isän mukaan päätöstä harkitaan tarkkaan. Kulut eivät ole ainoa syy harkinnalle, sillä Barcelonaan pelaaminen tarkoittaisi myös ajallisia haasteita uusioperheen arkeen.

Akatemia sijaitsee La Masia de Can Planesissa, FC Barcelonalle erikseen rakennetussa harjoituskeskuksessa. Autereen perheen kotoa on akatemiaan matkaa noin 60 kilometriä.

-?Akatemia on siitä armoton, että ilman stipendiä kaikki kulut menevät perheen pussista, Autere selittää.

-?Kolmesta luvattomasta poissaolosta lentää pihalle. Se on raakaa peliä. Benjaminin olisi tietenkin pärjättävä myös kentällä.

Banjaminilla on mahdollisuus päästä harjoitteleen Ciutat Esportiva Joan Gamperin harjoituskeskukseen.

Banjaminilla on mahdollisuus päästä harjoitteleen Ciutat Esportiva Joan Gamperin harjoituskeskukseen. Kuva: Xavier Bonilla / NurPhoto / ZUMA / MVphotos

FC Barcelonan akatemian testeihin ei lähtökohtaisesti kutsuta pelaajia erikseen, vaan pelaajien perheiden on haettava niihin itse.

Akatemian hakuprosessissa on kuitenkin yksi useita hakijoita poissulkeva ehto.

- Akatemian testeihin voi osallistua ainoastaan pysyvästi Kataloniassa asuva. Katalonian kansalaisuutta ei kuitenkaan vaadita, isä selittää.

Idea testeihin osallistumisesta lähti Benjaminilta itseltään.

-?Olin Barcelonan kotisivuilla ja huomasin akatemian hakulomakkeen, Benjamin muistelee.

Ilta-Sanomat haastatteli Benjaminia ja hänen isäänsä videon välityksellä. Benjamin puhuu yhteensä neljää eri kieltä. Hän puhuu parhaiten katalaania ja espanjaa, mutta isä yrittää auttaa häntä kehittymään myös suomen kielessä.

Haastattelu tehtiin englanniksi, mutta osaan kysymyksiin Benjaminin teki mieli vastata espanjaksi. Benjaminin isä toimi tulkkina vaikeissa kysymyksissä.

Benjamin on mahdollisesti ensimmäisiä, ellei ensimmäinen Barcelonan akatemiaan hyväksytty suomalaispelaaja. Osallistujien henkilöllisyyksiä kun ei avata julkisuuteen.

Argentiinalainen supertähti Lionel Messi liittyi La Masiaan 13-vuotiaana. Benjamin voi saavuttaa saman nuorempana, jos hän ansaitsee stipendin seuraavan viiden vuoden aikana.

Lionel Messi pelasi Barcelonassa lapsesta asti. Kuva vuodelta 2005.

Lionel Messi pelasi Barcelonassa lapsesta asti. Kuva vuodelta 2005. Kuva: Albert Gea / Reuters

Benjaminilla olisi ollut mahdollista osallistua testeihin jo viime vuonna, mutta perhe oli varannut lomamatkan Mallorcalle, jonne Benjaminin isovanhemmat olivat saapumassa Suomesta. Isän mukaan se oli harvoin suomalaisia sukulaisiaan näkevälle Benjaminille tärkeämpää.

Paikallista kieltä puhuvana Benjamin ystävystyi nopeasti muiden tänä vuonna testeihin osallistuneiden lasten kanssa.

Yksipäiväisten testien aikana kokelaat pelasivat keskenään valmentajien silmien alla erilaisten sääntöjen mukaan.

Yksi peleistä muistutti suosittua ultimatea, jossa frisbeetä heittämällä edetään vastustajan maalialueelle. Pelaajan on pysähdyttävä pallon kanssa, ja syötettävä pallo joukkuekaverille.

Pelitaidoista testit pitivät sisällään pelinomaisten asioiden lisäksi vain syöttötreenejä.

- Aluksi testit jännittivät, mutta siihen tottui nopeasti, Benjamin muistelee.

Barcelonan akatemiassa harjoittelu vaatii niin pelaajalta kuin perheeltäkin uhrauksia. Isä kertoo, että kilpailu on kovaa.

- Testien jälkeen useiden pelaajien vanhemmat hyökkäsivät kyselemään akatemian valmentajilta välitöntä palautetta ja mahdollisia vinkkejä harjoitteluun.

Benjamin Autere teki testien jälkeisessä ottelussa joukkueelleen kuusi maalia.

Benjamin Autere teki testien jälkeisessä ottelussa joukkueelleen kuusi maalia. Kuva: Lluis Serra

Perhe sai iloisia uutisia 30. kesäkuuta. Benjamin hyväksyttiin akatemian listoille. Isän pitää vielä vahvistaa asia kesän aikana.

Benjamin voisi siirtyä pelaamaan myös muihin pienempiin seuroihin, joissa hän pääsisi pelaamaan vanhempien poikien kanssa.

Siellä Benjaminilla olisi mahdollisuus tavoitella stipendiä La Masiaan, jolloin perheen kulut korvattaisiin ja Benjamin haettaisiin harjoituksiin Barcelonan toimesta.

Perhe on saanut Barcelonalta usean painostusviestin. Niissä seura on muistuttanut, että päätös akatemiassa pelaamisesta pitäisi tehdä mahdollisimman nopeasti.

-?Lähetin heille viestin, että päätös on perheellemme todella vaikea, joten mietimme vielä, isä kertoi Ilta-Sanomille.

Barcelonasta ei olla vastattu perheen toiveeseen lisäajasta, mutta Benjaminin rekisteröitymislinkki on edelleen voimassa.

Benjamin ja Jaakko Autere syömässä Sant Pol de Marin kylässä.

Benjamin ja Jaakko Autere syömässä Sant Pol de Marin kylässä. Kuva: Pirkko Kärnä

Benjamin on syntynyt Puolan Varsovassa. Perhe muutti Kataloniaan vuonna 2018 Benjaminin ollessa vain kaksivuotias. Benjaminilla on sekä Suomen että Puolan kansalaisuudet.

Perhe asuu tällä hetkellä Sant Pol de Marin kylässä. He muuttivat Kataloniaan isän aloitteesta.

-?En oikein pitänyt miljoonakaupungin kulttuurista, joten päätimme lopulta muuttaa Kataloniaan meren rannalle. Päätökseen vaikutti myös lämmin ilmasto, Autere muistelee.

Kataloniassa asuu yhteensä lähes seitsemän ja puoli miljoonaa ihmistä. Asumislupien ja muiden asioiden hoito vaati alussa paljon kärsivällisyyttä.

Autere harrasti nuorena jääkiekkoa Kiekko-Vantaan junioreissa, kunnes harrastus jäi teini-ikäisenä vähemmälle.

Isä halusi kannustaa Benjaminia harrastamaan liikuntaa lajista riippumatta, mutta jalkapallo valikoitui lajiksi lopulta kaverin kehotuksesta.

-?Eräänä iltapäivänä Benjamin ilmestyi oven taakse kaverinsa kanssa ja ilmoitti, että hän aloittaa jalkapallon. Ei auttanut jarrutella, vaan siltä seisomalta lähdettiin Benjaminin koulun vieressä sijaitsevalle kentälle ensimmäisiin harjoituksiin, isä muistelee.

Neljävuotiaana jalkapallon Sant Pol de Marin joukkueessa aloittanut Benjamin osoitti ensimmäisistä harjoituksista asti poikkeuksellisia kykyjä, isä muistelee.

-?Ensimmäisen kahden kauden aikana pelasimme vain muutamia ystävyysotteluita, mutta Benjamin vaikutti jo silloin todella taitavalta.

Kausi 2022-2023 oli joukkueen ensimmäinen virallinen kausi Katalonian jalkapalloliiton alaisessa sarjassa. Joukkue sijoittui lopulta 24 ottelun sarjassa kolmanneksi. Benjamin joutui jättämään kauden avausottelun väliin, mutta teki silti joukkueelleen yhteensä viisikymmentä maalia. Sillä irtosi sarjan maalipörssin toinen sija.

Benjaminin valmentajat olivat kaikki naisia, mikä ei ole Kataloniassa yleistä.

-?He ovat uskomattoman ammattitaitoisia, ja loivat joukkueeseen todella terveen ilmapiirin, Autere kiittelee.

Benjamin ja hänen valmentajansa Adaya García Gòmez kauden päätöstilaisuudessa.

Benjamin ja hänen valmentajansa Adaya García Gòmez kauden päätöstilaisuudessa. Kuva: Jaakko Autere

Katalonialaiseen kulttuuriin voi olla isän mukaan vaikea sopeutua, mutta rohkealla ja avoimella asenteella pääsee pitkälle. 5?000 ihmisen Sant Pol de Mar muistuttaa enemmän suomalaista taloyhtiötä kuin kaupunkia.

-?Täällä kaikki tuntevat toisensa. Tieto kulkee yllättävän nopeasti suusta suuhun. Yhteisöllisyydessä on hyvät ja huonot puolensa, isä selittää.

Vuoristoisessa kylässä kävellään kaikkialle. Väestö on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta todella urheilullista.

-?Muun muassa puhelimet ovat kiellettyjä koulussa aina kuudenteen luokaan asti. Se on positiivinen asia, sillä lapset oppivat huomaamatta aktiivista elämäntapaa, Autere perustelee.

-?Benjaminilla on oma tablettitietokone, mutta se ei ole montaa kertaa lähtenyt kotiovesta ulos. Jalkapallo sen sijaan on lähes kasvanut Benjaminin jalkaan kiinni. Hän ei suostu lähtemään edes lomamatkalle, jos ei saa ottaa palloa mukaan.

Benjamin ja hänen velipuolensa Nèstor Frailè perheen lomamatkalla.

Benjamin ja hänen velipuolensa Nèstor Frailè perheen lomamatkalla. Kuva: Jaakko Autere

Suomen lippu on paraatipaikalla Benjaminin huoneessa.

Suomen lippu on paraatipaikalla Benjaminin huoneessa. Kuva: Jaakko Autere

Haaveseuroikseen Benjamin kertoo FC Barcelonan sekä saksalaisen Bayern Münchenin. Syy on hänen lempipelaajansa, puolalainen Robert Lewandowski.

-?Valitsin oman pelinumeroni Lewandowskin mukaan, hän toteaa.

Lisäksi hän mainitsee argentiinalaisen Lionel Messin sekä brasilialaisen Neymarin. He ovat molemmat edustaneet urallaan Barcelonaa.

Maajoukkueista Benjamin haluaisi pelata ehdottomasti Espanjan joukkueessa. Isä muistuttaa, että Huuhkajat olisi myös hieno vaihtoehto mikäli Benjaminista kasvaa huippupelaaja.

Benjamin haaveilee pelaamisesta yhdessä FC Barcelonaa edustavan Pablo Martín Páez Gaviran kanssa.

-?Olen suunnitellut, että täysi-ikäisenä voisin pelata yhdessä Gavin kanssa, hän paljastaa.

Kaksikolla on ikäeroa 11 vuotta, joten Benjaminin haave ei ole mahdoton.

18-vuotias Pablo Martín Páez Gavira edustaa FC Barcelonan lisäksi Espanjan maajoukkuetta.

18-vuotias Pablo Martín Páez Gavira edustaa FC Barcelonan lisäksi Espanjan maajoukkuetta. Kuva: Irina R. Hipolito/AFP7 via ZUMA Press Wire

Ilta Sanoma
samedi 15 juillet 2023 09:07:00 Categories: Ilta Sanoma Jalkapallo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.